Slovenske Novice

Relskim centrom

-

v Tehnosu v Žalcu. »Bilo je okrog pol dvanajstih, ko me je poklicala Andreja in mi povedala, kaj se doma dogaja in da bo vse zgorelo. Odhitel sem domov. Medtem so že prišli gasilci in hitro začeli gasiti in reševati, kar se je dalo. Predvsem preostale dele domačije, ki jih je ogenj že začel uničevati. Bilo je grozno gledati, kako zublji uničujejo najin dolgoletni trud, hkrati pa sem bil neizmerno hvaležen gasilcem, ki so se maksimalno trudili požar omejiti. Kolikšna bo škoda, bi ta trenutek težko rekel, vsekakor pa bo zelo velika, lahko tudi pol milijona evrov,« skrušeno pove Marjan, Andreja pa je zaradi šoka komaj kaj povedala. A nekako bodo tudi to preživeli, čeprav ne bo lahko, saj še vedno odplačujet­a kredit za ureditev turistične kmetije.

Morda podtaknjen?

Žiga Šalej je bil z ekipo iz domačega gasilskega društva prvi na prizorišču: »Ob 11. uri in 13 minut smo prejeli sporočilo o požaru. Dobre tri minute zatem smo se že odpeljali na prizorišče in takoj pristopili h gašenju. Ko smo prišli, je bil ta del gospodarsk­ega poslopja že v popolnoma razvitem požaru, širil se je na stanovanjs­ki del, tako da smo začeli pasivno obrambo hiše, hkrati pa izvajali aktivno gašenje, da smo lahko prišli bliže požaru.

Tudi po prihodu ostalih gasilskih enot smo nadaljeval­i pasivno gašenje, da bi čim bolj obvarovali stanovanjs­ki del domačije.« Poveljnik

Civilne zaščite Občine Žalec

Robert Vasle nam je na prizorišču požara povedal, da je na intervenci­ji sodelovalo šest gasilskih društev, in sicer poleg domačega iz Griž še PGD iz Zabukovice, Žalca, Vrbja, Šempetra in Ložnice pri Žalcu, ki se je pridružilo po končanem gašenju s pokrivanje­m strehe s ponjavo. »Skupno je v intervenci­ji sodelovalo 39 gasilcev s 15 gasilskimi vozili. Pri gašenju je bil lažje poškodovan en gasilec. Glede na vremensko napoved smo se pri pokrivanju maksimalno potrudili, da zaradi uničenega dela strehe ne bi nastala še dodatna škoda na stanovanjs­kem delu objekta, ki ni primeren za bivanje zaradi odstranjev­anja posledic požara in požarne vode,« je še dejal Vasle in dodal, da vzroka za zdaj še ne poznajo. Najbrž bodo to lahko odkrili in povedali izvedenci, ki so naslednji dan začeli preiskavo, po neuradnih informacij­ah oziroma namigovanj­ih pa je bil požar morda celo podtaknjen. DARKO NARAGLAV

GASILSKIH DRUŠTEV je sodelovalo.

 ?? FOTO: URH CVETEK ?? »Bilo je grozno gledati, kako zublji uničujejo najin dolgoletni trud, hkrati pa sem bil neizmerno hvaležen gasilcem, ki so se maksimalno trudili požar omejiti,« je povedal Marjan.
FOTO: URH CVETEK »Bilo je grozno gledati, kako zublji uničujejo najin dolgoletni trud, hkrati pa sem bil neizmerno hvaležen gasilcem, ki so se maksimalno trudili požar omejiti,« je povedal Marjan.
 ?? FOTO: DARKO NARAGLAV ?? Pogled na požgane gospodarsk­e objekte in del stanovanjs­ke hiše
FOTO: DARKO NARAGLAV Pogled na požgane gospodarsk­e objekte in del stanovanjs­ke hiše
 ?? FOTO: DARKO NARAGLAV ?? Pri gašenju se je lažje ranil en gasilec, je povedal poveljnik Vasle.
FOTO: DARKO NARAGLAV Pri gašenju se je lažje ranil en gasilec, je povedal poveljnik Vasle.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia