Slovenske Novice

Dolenjska flota ima n

Trije kanadski bombardier­ji so si delili nebo s pticami, potem pa pristali v naših krajih

-

VELIKE Loke pri Trebnjem, Sel pri Dolenjskih Toplicah in Novega mesta ne druži le dolenjska lokacija, ampak tudi letalstvo. V teh treh krajih so si namreč domačini omislili svoj avion.

Gregor Kastelic je na dvorišče svoje Kavarne 5ka pripeljal del nekoč izjemno cenjenega letala bombardier CRJ 200. Na dvorišču ob železniški progi Ljubljana– Novo mesto je že kak teden parkiran sprednji del letala, ki od leta 2019 ne leti več. »S pilotom Markom Štirnom sva prijatelja, beseda je dala besedo – isti ptiči skupaj letijo. Odločil se je, da nam na Dolenjsko pripelje tole atrakcijo,« je navdušen Kastelic. »Nismo prvi, ki bi na tem koncu Slovenije imeli letalo, smo pa prvi in edini, ki bomo omogočili obiskovalc­em ogled kabine. Letalo bo zagotovo zbudilo zanimanje pri širši javnosti, ne le pri otrocih,« je prepričan gostinec, ki z ženo Majo že drugo leto vodi kavarno, daleč naokoli znano po bogati vinski ponudbi in sladoledu iz domačega mleka. »To letalo CRJ 200, izdelano leta 2002, je bilo del flote Adrie Airways, potem pa so jim jih zaplenili leta 2019 (zaradi stečaja slovenskeg­a letalskega prevoznika, op. ur.). Zadnji polet je letalo opravilo na liniji Barcelona–Brnik,

potem pa sem ga odkupil. Kokpit je zdaj tu, večji del letala pa v Avio Baru na brniškem letališču,« nam je pojasnil pilot Marko Štirn. Bombardier CRJ 200 sodi v kategorijo regionalni­h potniških letal in ima 55 sedežev. Sprednji del letala, ki so ga pripeljali na Dolenjsko, tehta 900 kilogramov, pilot Štirn pa ne izključuje, da bi kokpit v Veliki Loki uporabljal­i celo kot simulator vodenja potniškega letala.

Gorenjec slika Dolenjcu

Ko se iz Trebnjega odpeljemo proti Novemu mestu, nam pred avtocestni­m izvozom Novo mesto zahod pozornost pritegne prizor na vzpetini, kamor so že novembra 2020 z Letališča Jožeta Pučnika pripeljali 35 metrov dolgo potniško letalo bombardier CRJ 900. Omislil si ga je Franci

Rifelj z Brezovice 50, tedanji lastnik Hotela Dolenj'c. Pojasnil nam je, da so jim letalo podarili poslovni prijatelji iz ZDA, ki servisiraj­o letala v Sloveniji. Podarjeno letalo je letelo za poljsko družbo. Riflja in ameriške poslovne prijatelje je

TAKŠNA PRILOŽNOST SE PONUDI SAMO ENKRAT V ŽIVLJENJU, IN ČE JO PREPOZNAŠ IN ZGRABIŠ, SE NE DA MERITI V DENARJU.

povezala skupna ljubezen do konj, bombardier­ja pa so 2021. lično poslikali člani Likovnega društva Preddvorsk­i samorastni­ki pod vodstvom Franca

Gučka - Gučija z Gorenjske. Danes je letalo del ponudbe v Flyparku Trampolin Dolenj'c.

Amerika, Afrika, Sela

Popotovanj­e od letala do letala sklenemo v Selih pri Dolenjskih Toplicah, kjer imajo eno že od leta 2019. Kupilo ga je podjetje FerroČrtal­ič, ki ga vodi direktoric­a Mojca Črtalič Andolšek in je izjemno uspešno na globalni ravni na področju letalsko-vesoljske industrije.

»Letalo je za podjetje neprecenlj­ive vrednosti. Takšna priložnost se ponudi samo enkrat v življenju, in če jo prepoznaš in zgrabiš, se ne da meriti v denarju. Priložnost bomo v popolnosti izkoristil­i za nadaljnji razvoj podjetja tako za preizkušan­je novih tehnologij kot tudi za izobraževa­nje,« je povedala Črtalič Andolškova.

Na dvorišču pred tovarno je parkiran bombardier CRJ 200ER, dolg 27 metrov. Prevažal je potnike v ZDA, kjer je bil v lasti dveh manjših letalskih družb, pozneje je bil prodan v Mehiko, pred prihodom v Slovenijo pa je letel po Sudanu in sosednjih afriških državah. Ob prihodu na Dolenjsko ni bil več v vzletnem stanju, kljub razmeroma nizki starosti (izdelan je bilo leta 2002), ker so iz njega odstranili večino komponent, potrebnih za letenje.

 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Franc je Franciju leta 2021 poslikal letalo.
FOTO: DRAGO PERKO Franc je Franciju leta 2021 poslikal letalo.
 ?? ?? Kokpit bodo morda uredili kot simulator letenja.
Kokpit bodo morda uredili kot simulator letenja.
 ?? FOTO: DRAGO PERKO ?? Letalo je v Selih od leta 2019.
FOTO: DRAGO PERKO Letalo je v Selih od leta 2019.
 ?? FOTO: DRAGO PERKO FOTO: DRAGO PERKO FOTO: FERROČRTAL­IČ FOTO: DRAGO PERKO FOTO: DRAGO PERKO ?? Gregor verjame, da bo kabina prava atrakcija za otroke in odrasle.
Osebna izkaznica zadnjega, ki je minuli teden priletel na Dolenjsko.
Sestri Črtalič leta 2019 ob transportu letala
Bombardier je dom našel v Flyparku Trampolin Dolenj'c.
Gregor Kastelic je vesel, ker imajo novo pridobitev na dvorišču kavarne.
FOTO: DRAGO PERKO FOTO: DRAGO PERKO FOTO: FERROČRTAL­IČ FOTO: DRAGO PERKO FOTO: DRAGO PERKO Gregor verjame, da bo kabina prava atrakcija za otroke in odrasle. Osebna izkaznica zadnjega, ki je minuli teden priletel na Dolenjsko. Sestri Črtalič leta 2019 ob transportu letala Bombardier je dom našel v Flyparku Trampolin Dolenj'c. Gregor Kastelic je vesel, ker imajo novo pridobitev na dvorišču kavarne.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia