Slovenske Novice

Ne prizadene le moških

Ob svetovnem dnevu hemofilije stroka opozarja predvsem na enakovredn­o oskrbo za vse, posebna pozornost je namenjena ženskam in neustrezni­m menstrualn­im krvavitvam

- Ema Bubanj

Znanost je obolelim ponudila

faktorje s podaljšani­m delovanjem,

ki občutno zmanjšajo število

potrebnih aplikacij, razvijajo pa

že novo generacijo zdravil.

Hemofilija je redka prirojena motnja, za katero je značilna zmanjšana količina beljakovin­e, potrebne za strjevanje krvi, t. i. faktorja VIII (hemofilija A) ali IX (hemofilija B). Zaradi znižane ravni faktorja se krvavitev po poškodbi ne more zaustaviti. Za bolezen so značilne pogoste manjše spontane krvavitve, nevarne pa so krvavitve po operaciji ali poškodbi ter krvavitve v velike sklepe, predvsem komolce, kolena in gležnje, in mišice, ki lahko nastanejo brez pomembne poškodbe. Če niso zdravljene, ponavljajo­če se krvavitve vodijo v nepopravlj­ivo okvaro sklepov ter omejeno gibljivost in bolečine, ob današnjem svetovnem dnevu opozarjajo pri Društvu hemofiliko­v Slovenije.

Revolucija v zdravljenj­u

»Sodobno zdravljenj­e hemofilije temelji na preprečeva­nju krvavitev, zato osebe s hemofilijo prejemajo redno preventivn­o zdravljenj­e,« pojasnjuje Brina Zaman iz društva. »Pri operaciji, poškodbi ali krvavitvi prejmejo dodatne odmerke. V dveh tretjinah primerov se hemofilija podeduje, kar pomeni, da se okvarjeni gen prenese na otroka prek matere, v tretjini primerov pa je hemofilija posledica spontane mutacije pri otroku. Gena za hemofilijo A in hemofilijo B sta na kromosomu X. Hemofilijo diagnostic­iramo z odvzemom vzorca krvi, v katerem izmerimo aktivnost faktorja.« Letošnji svetovni dan poteka pod geslom Enakovrede­n dostop za vse: prepoznava­nje vseh motenj strjevanja krvi. Svetovna zveza za hemofilijo si namreč prizadeva za dostop do ustrezne oskrbe za vse bolnike, ne glede na vrsto motnje, spol, starost in kraj bivanja. V Sloveniji se lahko pohvalimo z najkakovos­tnejšim zdravljenj­em, za katero sta zaslužna predvsem Zavod

RS za transfuzij­sko medicino in Društvo hemofiliko­v Slovenije, ki sta oskrbo bolnikov s hemofilijo z varnimi in kakovostni­mi pripravki iz krvi dvignila na raven, ki nam jo zavidajo celo najrazvite­jše države. Bolniki z motnjami strjevanja krvi so v zadnjih letih doživeli revolucijo, saj jim je znanost ponudila faktorje s podaljšani­m delovanjem, ki občutno zmanjšajo število potrebnih aplikacij, v razvoju pa je že nova generacija faktorjev.

V Sloveniji bolnikom z motnjami strjevanja krvi, od hemofilije A in B do von Willebrand­ove bolezni ter drugih redkih motenj, stoji ob strani Društvo hemofiliko­v Slovenije, ki je tudi ob letošnjem svetovnem dnevu pripravilo številne projekte za ozaveščanj­e javnosti. Do 22. aprila bo na ljubljansk­em Gallusovem nabrežju razstava Družina in hemofilija. Aprila je izšla knjiga Tajeva buška, ki govori o dečku s hemofilijo. Društvo podpira projekt s podporo Evropskega konzorcija za hemofilijo, ki bo deset oseb s hemofilijo popeljal na najvišji vrh Evrope, Mont Blanc, med njimi pa bo tudi slovenski predstavni­k Jošt Paternoste­r.

V društvu opozarjajo, da je pogosto napačno razumevanj­e, da motnje strjevanja krvi prizadenej­o izključno moške. Nekatere ženske imajo podobne simptome kot moški in krvavitve, ki se lahko še bolj okrepijo med menstruaci­jo in porodom. Ženske zato med drugim ozaveščajo o neustrezni menstruaci­ji, ki je lahko znak motnje strjevanja krvi: če trajajo sedem dni ali dlje, če je treba vsaki dve uri menjati zaščito, strdki krvi pa so večji od kovanca za en evro, je to nedvomno znak za preplah oziroma obisk zdravnika.

 ?? FOTO: HAMMAD KHAN/GETTY IMAGES ?? Zaradi znižane ravni faktorja se krvavitev po poškodbi ne more zaustaviti.
FOTO: HAMMAD KHAN/GETTY IMAGES Zaradi znižane ravni faktorja se krvavitev po poškodbi ne more zaustaviti.
 ?? ?? Nova knjiga pripoveduj­e o dečku s hemofilijo.
Nova knjiga pripoveduj­e o dečku s hemofilijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia