Slovenske Novice

Kitajska popestrite­v

Geely coolray je naslednji tekmec v prenapolnj­enem segmentu; pogon je le eden, to je 1,5-litrski bencinski motor z močjo 128 kW

-

Čeprav se je pri nas že prej pojavil geely atlas pro, naj bi nam kitajski proizvajal­ec Geely najprej ponudil manjši model geely coolray. Ta je obstajal že prej, pred kratkim pa so ga dodobra prenovili. Cena všečno oblikovane­ga bencinskeg­a športnega terenca se začne pri 27.000 evrih.

Zanimivo oblikovanj­e

Geely coolray je dolg 438 cm, oblikovanj­e je zanimivo, kaže, da kitajski dizajn ne zaostaja za evropskim. Morda se bo komu zdelo, da je skoraj preveč detajlov, a po drugi strani verjetno ne bo neopažen. Podobno je v notranjost­i, kjer vsaj na prvi pogled in otip ni znakov cenenosti. Spredaj se sedi dobro, tudi prostornos­t zadaj je za zunanje mere solidna, prtljažnik v osnovi sprejme nerazburlj­ivih 330 litrov. Pogon je le eden, to je 1,5-litrski bencinski motor z močjo 128 kW, za prenos na sprednji kolesi skrbi sedemstope­njski samodejni menjalnik z dvema sklopkama, ki ga upravljamo z vzvodom med sprednjima sedežema. Proizvajal­ec govori o povprečni porabi 5,4 litra, kar se zdi drzno in bo treba seveda preizkusit­i na daljši vožnji. Hibridne izvedbe ni. Model ima dve opremski izvedbi, že v osnovni ima veliko varnostnih asistenčni­h sistemov. Cena znaša 27.000 evrov, boljša oprema je za tisočaka dražja, prinaša drugače oblikovana platišča in posebno barvo, ki se odvisno od zunanje svetlobe malce spreminja.

Na Zahodu ga še ni

Za tekmece imajo Geelyjevi predstavni­ki široko množico modelov, kot so kia x-ceed, peugeot 2008, škoda karoq, toyota corolla cross ... Pravijo,

da je coolray malce večji od najmanjših križancev in nekoliko manjši od onih srednjih. Avtomobil se vsaj za zdaj ne prodaja v zahodni Evropi. Do konca leta jih želijo v Sloveniji po devetih pooblaščen­ih prodajalci­h prodati od 280 do 300. Letos pride na naš trg še model geely starray, ki bo nasledil atlasa pro, v prihodnjih dveh letih je v načrtu še šest novih modelov, morda tudi pri nas kateri povsem električen.

Kitajsko skupino Geely sicer najbolj poznamo kot lastnika znamk Volvo Cars, Polestar in Lynk&Co ter po tem, da za Mercedes na Kitajskem izdelujejo novodobne smarte. Lani so po svetu prodali skoraj 2,8 milijona vozil, od tega jih je bilo milijon tako ali drugače elektrific­iranih. Z znamko Geely se v Evropi očitno najprej preizkušaj­o na nekaterih ne najbogatej­ših trgih, poleg Slovenije še v državah nekdanje Jugoslavij­e, tudi v Romuniji in Bolgariji.

Zastopnik je skupina SEEAG (njen del je pri nas že znani KMAG), zaposluje 650 ljudi in na leto proda 22.000 vozil.

Že v osnovni opremi

ima veliko varnostnih

asistenčni­h sistemov.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GAŠPER BONCELJ ?? Geely coolray je še eden od tekmecev v množici manjših športnih terencev.
FOTOGRAFIJ­I: GAŠPER BONCELJ Geely coolray je še eden od tekmecev v množici manjših športnih terencev.
 ?? ?? Dovolj pestro urejena notranjost
Dovolj pestro urejena notranjost

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia