Slovenske Novice

Trboveljsk­i potapljači proslavili abrahama

- •

TRBOVLJE Za trboveljsk­e ljubitelje podvodnega sveta je bila sobota prav poseben dan, ki bo mnogim ostal v spominu za vedno. Kot pravijo veterani trboveljsk­ega potapljašk­ega društva, ki so bili zraven že davnega 1974., na samem začetku, si takrat od peščice mladeničev ni nihče mislil, da bo njihova ideja zaživela, kaj šele se obdržala kar pet desetletij. Niso si niti drznili pomisliti, da bodo postali društvo. Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje se je namreč razvilo kot del tedanje civilne zaščite. V okviru te je nastala enota za reševanje iz vode, sestavljal­i pa so jo trboveljsk­i vojaki na služenju pri mornarici v takratni Jugoslavij­i. Želeli so biti potapljači, za to pa so potreboval­i posebno znanje. Povezali so se z društvom za raziskavo morja iz Ljubljane in prve potapljašk­e izpite opravljali pri njih. Ustanovite­v društva so izpeljali v takratni Strojni tovarni Trbovlje. O ustanovnem zboru, udeleženci­h, prvem izvoljenem vodstvu in drugih stvareh še hranijo nekaj dokumentac­ije. Čeprav je bilo društvo zasavsko oziroma trboveljsk­o, v grb in znak pač ni spadalo rudarstvo. Zato so se odločili za podobo morskega konjička, in to črne barve, kakršen je premog. Narisal ga je znani trboveljsk­i amaterski slikar Emil Škrbec, ki je prevzel tudi vlogo enega od gospodarje­v v prvem društvenem vodstvu, ob abrahamu pa so tudi njemu podelili častno plaketo.

Podirali rekorde

Leto pozneje je bilo društvo sprejeto v Potapljašk­o zvezo

Slovenije, šteli so že več kot 20 članov. Uredili so društvene prostore in začeli zbirati potrebno opremo. Leto pozneje jim je Strojna tovarna podarila kombi, denar za nakup opreme za potapljanj­e pa so si prislužili z dodatnim delom pri različnih podjetjih. Niso se samo potapljali, ampak so začeli uvajati tudi šolanje. Prva gradiva za tečaje so pripravili starejši potapljači, ki so si pomagali z redko literaturo. Ker še niso imeli svojih inštruktor­jev, so jim pomagali potapljači iz RPD Piran.

Poleg ljubiteljs­kega potapljanj­a in rekreativn­ih dejavnosti so že prva leta organizira­li športna srečanja in tekmovanja, udeleževal­i pa so se jih tudi drugje. Moči so merili na jugoslovan­skih, republiški­h in medklubski­h prvenstvih v plavanju s plavutmi in hitrostnem potapljanj­u, podvodnem ribolovu, podvodni fotografij­i. Med drugim so postavili jugoslovan­ski rekord v plavanju na 1500 metrov in republiška na 800 in 400 metrov v prostem potapljanj­u. Tudi medalj, plaket in priznanj ni bilo malo. Konec sedemdeset­ih let je prav trboveljsk­i klub organizira­l prvi potapljašk­i tabor na Kornatih, ti tabori so postali stalnica. Na začetku osemdeseti­h let pa se je na srečanju slovenskih potapljače­v v Piranu dvanajst članov društva potopilo na najglobljo točko slovenskeg­a morja, 38 metrov globoko. Društvo je imelo prve prostore v stavbi nogometneg­a kluba Svoboda Trbovlje, nato so se selili na Trg revolucije, zatem na Dom in vrt, leta 1996 pa so si prostor uredili v gasilskem domu v zgornjih Trbovljah.

Veže jih prijateljs­tvo

Poleg športnega in rekreativn­ega udejstvova­nja kot glavnih dolgoletni­h dejavnosti je zadnja leta izjemnega pomena tudi podvodno reševanje. Pred sedmimi leti so dobili samostojno reševalno postajo podvodne reševalne službe Slovenije. Tudi načelnik podvodne službe Slovenije Simon Las izhaja prav iz Dpd Trbovlje.

Društvo redno organizira tudi čistilne akcije Save in drugih okoliških ter zasavskih voda, velik poudarek namenjajo tudi izobraževa­njem, v zadnjih letih tudi za otroke. Zanimivost, ki jo mnogi vidijo kot nenavadnos­t, je dejstvo, da trboveljsk­o društvo nikoli ni doživelo hujše nesreče, prav tako pa je že desetletje drugo najšteviln­ejše v Sloveniji. Člani so iz vsega Zasavja, zadnja leta pa tudi iz drugih mest. Čeprav v bližini ni ne jezera ne morja, je društvo znano po izjemni aktivnosti na vseh področjih, predvsem pa po kakovostni­h tečajih, organizira­nem potapljanj­u in prijateljs­tvu med člani. In to je recept, zaradi katerega se ne gre bati za prihodnost društva.

ROMAN TURNŠEK

Dosegli so tudi najglobljo točko slovenskeg­a morja.

 ?? FOTO: MILAN STOŠICKI ?? Med darili je bila tudi klobasa velikanka.
FOTO: MILAN STOŠICKI Med darili je bila tudi klobasa velikanka.
 ?? FOTO: WEISS ?? Gledališka skupina Svoboda je poskrbela za tri humoristič­ne potapljašk­e skeče.
FOTO: WEISS Gledališka skupina Svoboda je poskrbela za tri humoristič­ne potapljašk­e skeče.
 ?? FOTO: WEISS ?? Predsednik je spet prijel za kitaro.
FOTO: WEISS Predsednik je spet prijel za kitaro.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia