Slovenske Novice

Največje odmrtje koral

Veliki koralni greben je doživel najobsežne­jše beljenje doslej Uničenje ekosistema je povezano s podnebnimi spremembam­i

- •

SYDNEY Avstralski Veliki koralni greben, eno biotsko najbolj raznovrstn­ih območij na svetu, ki se razteza čez 2300 kilometrov, je znova prizadel škodljiv pojav beljenja koral. Strokovnja­ki so ob pregledu ugotovili, da gre za najobsežne­jše beljenje na grebenu doslej, saj je poškodovan­ega več kot 70 odstotkov.

Največja živa struktura na svetu

Na območju Velikega koralnega grebena, ki ga pogosto imenujejo največja živa struktura na svetu, živi več kot 600 vrst koral in 1625 vrst rib. Toda rezultati raziskave avstralski­h pristojnih oblasti kažejo, da je pobeljenih okrog 730 od več kot 1000 koralnih grebenov, ki ga sestavljaj­o.

Do beljenja koral pride, ko se temperatur­a vode zviša in korale za preživetje izločijo mikroskops­ke alge, znane kot zooksantel­e. Če visoke temperatur­e vztrajajo dlje časa, lahko korale sčasoma postanejo bele in odmrejo. Beljenje povzročajo tudi drugi dejavniki, vsi pa so povezani s podnebnimi spremembam­i.

To je že peto množično beljenje na Velikem koralnem grebenu v zadnjih osmih letih, vendar tako ekstremneg­a še niso zabeležili, saj je na nekaterih grebenih pobelilo tudi več kot 90 odstotkov koral. Direktoric­a fundacije Great Barrier Reef Foundation Anna Marsden je ocenila, da je greben doživel »najslabše poletje v zgodovini«. »Če ne bomo nemudoma ukrepali, zmanjšali svetovnih emisij ter uvedli učinkoviti­h ohranitven­ih ukrepov, lahko za vedno izgubimo te nenadomest­ljive ekosisteme,« je dodala. Avstralija je doslej vložila približno pet milijard avstralski­h dolarjev oziroma nekaj več kot tri milijarde evrov v izboljšanj­e kakovosti vode, zmanjšanje učinkov podnebnih sprememb in zaščito ogroženih vrst. Toda država je tudi ena največjih izvoznic plina in premoga na svetu in si je šele pred kratkim zastavila cilj, da postane ogljično nevtralna. JU. P., STA

90

-ODSTOTNO so ponekod prizadeti.

 ?? FOTO: DAVID GRAY/AFP ?? Gre za peto beljenje v osmih letih, najhujše doslej.
FOTO: DAVID GRAY/AFP Gre za peto beljenje v osmih letih, najhujše doslej.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia