Slovenske Novice

V Cerkvi omamno

Dva sta dosegla vse točke, in sicer mešani rženi izpod rok Marte Glavič in poprtnik Marije Grandovec POJAVILE SO SE TUDI DOLOČENE NAPAKE PRI SESTAVINAH, NEKATERE SO BILE ŽARKE, NEKATERI NISO BILI PRIMERNO VZHAJANI.

- V NEDELJO

popoldne, ko je termometer kljub aprilu kazal neverjetni­h 30 stopinj Celzija, je v Beli Cerkvi omamno dišalo po kruhu, ki so ga pridne gospodinje in tudi gospodinjc­i že dan prej prinesli v ocenjevanj­e iz različnih koncev naše države. Zagnane članice Društva podeželski­h žena in deklet Bela Cerkev so namreč pripravile že 16. društveno in 14. državno ocenjevanj­e kruha iz moke različnih vrst žit. Kar 135 hlebcev je tako prišlo v Belo Cerkev, tako da so imele tri tričlanske komisije res veliko dela, saj so vsi ocenjevalc­i poskusili vzorec. Nad kakovostjo izdelkov so bili več kot pozitivno presenečen­i, tudi zato kar 96 zlatih priznanj, dva kruha pa sta kraljevala, saj sta dobila vseh možnih 80 točk. Marta Glavič iz Društva podeželski­h žena Ivanjščice Ivančna Gorica je spekla mešani rženi kruh, Marija Grandovec iz Društva podeželski­h žena Dobrepolje – Struge pa poprtnik, slednja se žal podelitve ni udeležila, tako da nam recepta za popoln praznični kruh ni izdala.

Je pa recept za rženi kruh povedala Marta Glavič, ki je res izkušena v peki, saj običajno testo zamesi iz kar 14 kilogramov moke. Tudi tokrat je bilo tako. »Recept je preprost. 49 odstotkov je moke tipa 850, 51 odstotkov pa ržene. Uporabljam Katičevo moko, ki jo kupim v trgovini. Vedno pečem v krušni peči. Intenzivno sem ga pekla osem let. Vsako soboto sem vstala ob pol dveh zjutraj in naredila tri peke po 14 hlebcev, saj je ta kruh sin prodajal na tržnici v Ivančni Gorici. Ko je leta 2001 umrl mož, sem peko počasi opustila. No, zdaj ga spet pečem kot nekdaj,« je razlagala Glavičeva in dodala, da vedno mesi na roke v metrgi, torej koritu za gnetenje. Tudi tokrat je spekla 11 hlebcev, vse delo pa je končano v treh urah. »Testo vedno premesim dvakrat, drugič vzhaja v peharjih.

Vedno se orientiram po krušni peči, zakurim jo namreč, ko začnem mesiti, in prav nič ne komplicira­m. Ko gori, jaz mesim in potem peč nalagam. Točno vem, kdaj in koliko moram še dodati, kurim pa z leskovimi butarami,« je še dodala zgovorna kmetica. Komisija je bila torej nad kakovostjo res presenečen­a. »Kljub temu se še pojavljajo manjše napake. Pri nekaterih je bilo čutiti priokus po prašku, kar pomeni, da gospodinje kruh, ko je pečen, še vedno zavijejo v prte, nekateri so preslani, nekateri premalo slani. Pri prazničnem kruhu smo pogrešali vonj po prazničnos­ti, lahko bi bilo torej čutiti več naravnih arom, ki bi spodbudile željo po prazničnos­ti. Pojavile so se tudi določene napake pri sestavinah, nekatere so bile žarke, nekateri niso bili primerno vzhajani ali je bilo testo zameseno s premalo tekočine,« je nekaj ugotovitev ocenjevaln­ih komisij strnil predsednik komisije Drago Košak. Največ vzorcev je bilo v kategoriji kruhov z različnimi dodatki, med katerimi so bili tudi čemaž, divji šparglji, por, drobnjak, čebula, slanina, grozdne peške, orehi, sirotka, različna semena. »Članice in člani Društva podeželski­h žena in deklet Bela Cerkev so aktivni že vrsto let, sodelujejo na mnogo prireditva­h in vedno znova presenečaj­o s svojo pridnostjo, prizadevno­stjo ter voljo za sodelovanj­e. Seveda je pri takih skupinah zelo pomembno, kdo jih vodi. Zadnjih nekaj let zelo kakovostno, zagnano in predano vlogo predsednic­e društva opravlja Beti Verščaj,« je dejala voditeljic­a prireditve Majda Kušer Ambrožič. Verščajeva je dejala, da je kruh dobrina, brez katere ne mine dan, zato si v društvu prizadevaj­o, da bi ohranili njegov pomen, ki ga je za slovenski narod vedno imel, in si želijo, da bi to tradicijo nadaljeval­i tudi naši vnuki. Da se za prihodnost peke kruha ni bati, dokazujejo že vrtčevski otroci, ki se preizkušaj­o v peki in vsako leto prinesejo kakšen hlebec na ocenjevanj­e.

Prvi dve mesti sta torej osvojili Glavičeva in Grandovčev­a, sle

»

 ?? ?? Marta Glavič z mešanim rženim kruhom, ki je dobil vseh 80 točk.
Z leve: Damjan Grmek, Bojana Kermolj, Srečko Rože, Milovan Valič in Erik Modic
Marta Glavič z mešanim rženim kruhom, ki je dobil vseh 80 točk. Z leve: Damjan Grmek, Bojana Kermolj, Srečko Rože, Milovan Valič in Erik Modic
 ?? ?? Šolarji OŠ Šmarjeta so peli in plesali.
Šolarji OŠ Šmarjeta so peli in plesali.
 ?? ??
 ?? FOTO: OLGA KNEZ ??
FOTO: OLGA KNEZ
 ?? ?? Čebelar Stane Gorenc
Čebelar Stane Gorenc
 ?? ?? Velika dvorana Hiše žive dediščine je bila premajhna za vse, ki so želeli biti zraven.
Velika dvorana Hiše žive dediščine je bila premajhna za vse, ki so želeli biti zraven.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia