Slovenske Novice

Dišalo po kruhu

- TANJA JAKŠE GAZVODA

dijo pa Kristina Kopina s kruhom s porom, Anica Šmalc s kruhom s semeni, Janez Turk s prazničnim kruhom, Gašper Bučar s čebulnim kruhom, Val Teropšič in Brina Vidic s pšeničnim kruhom s semeni, Jasmina Lamovšek z ajdovim kruhom z orehi, Janja Klemenčič s prazničnim kruhom, Marija Lamovšek s pšeničnim belim kruhom, Antonija Povše s koruznim kruhom, Jakob Kopina s čebulnim kruhom s slanino, Janja Kopina je spekla kruh z drobnjakom, Lojzka Sinur z bučnimi semeni in bučnim oljem, Zdenka Škrabec z zelišči, Luka Gazvoda čebulni kruh …

So pa posebna priznanja dobili tisti, ki so trikrat zapored za isto vrsto kruha dobili zlato priznanje, teh je bilo devet, in sicer Alenka Avsec za ajdov kruh z ajdovimi otrobi, Anica Brulc za praznični kruh, Lidija Zupančič za krompirjev kruh, Kristina Vidic za pirin kruh s semeni, Marko Kirar za čebulni kruh, Silva Marzel za praznični kruh, Anica Kopina za kruh z divjimi šparglji, Janja Kopina za kruh z drobnjakom ter skupina Čebelice iz Vrtca Sonček Šmarjeta z vzgojitelj­icama Nado in Adrijano za korenčkov kruh.

Ocenjena tudi vina

Ker je nedeljska prireditev v bistvu združevala tri prireditve v eni, poimenovan­o Sožitje kruha in vina, sta predsednik Društva vinogradni­kov Vinji Vrh – Bela Cerkev Jože Košak in župan občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar čestitala tudi vinogradni­kom, ki so lani pridelali najboljša vina v društvu. Naziv šampion ocenjevanj­a sta dosegla kar dva z isto oceno 18,17, in sicer Mojca Zalokar s Kmetije Karlovček z Vrha pri Šentjernej­u za modro frankinjo letnik 2021 in Gregor Zorko iz Bele Cerkve za rumeni muškat letnik 2022. Najboljši cviček je pridelal Stane Košljar s Sel, najboljše dolenjsko rdeče je pridelal Andrej Košak, dolenjsko belo Klemen Kirn, laški rizling Gregor Škedelj, rose družina Peterlin iz Bele Cerkve, žametno črnino Boštjan Peterlin z Vinjega Vrha. Velika dvorana v Hiši žive dediščine je bila premajhna za vse, ki so si želeli ogledati prisrčno prireditev, ki so jo sooblikova­li Mešani pevski zbor Šmarješke Toplice, učenci OŠ Šmarjeta, mladi harmonikar­ji Klemna Hribarja, pevska skupine Babice in dedki in še kdo, je pa bilo pestro tudi v okolici. Igrala je godba na pihala Šmarješke Toplice, obiskovalc­i so si lahko ogledali izdelovanj­e znamenite vinjevrške pogače, na stojnicah so se predstavil­i domači vinogradni­ki, salamarji, čebelar Stane Gorenc, pletar Jože Pakar iz Jelš pri Otočcu, članice društva so razstavile svoje glinene izdelke, Ivanka Zagorc svoje knjige …

Naziv šampion ocenjevanj­a sta dosegla kar dva vinogradni­ka z isto oceno.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? ... in drugi del zlatih priznanj
FOTOGRAFIJ­E: TANJA JAKŠE GAZVODA ... in drugi del zlatih priznanj
 ?? ?? Članice Društva podeželski­h žena in deklet Bela Cerkev so v kuhinji Hiše žive dediščine pekle znamenito vinjevrško pogačo.
Članice Društva podeželski­h žena in deklet Bela Cerkev so v kuhinji Hiše žive dediščine pekle znamenito vinjevrško pogačo.
 ?? ?? Prvi ...
Prvi ...
 ?? ?? Razstava kruha v Beli Cerkvi je bila znova prava paša za oči, nos in tudi usta.
Razstava kruha v Beli Cerkvi je bila znova prava paša za oči, nos in tudi usta.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia