Slovenske Novice

Tiguan z velikimi cilji

Priljublje­ni Volkswagno­v športni terenec z boljšo aerodinami­ko in novimi hibridnimi pogoni; infozabavn­i sistem dostopa do spletnih podatkovni­h zbirk in celo do klepetalni­ka chatgpt

- Blaž Kondža

Prostorna prilagodlj­iva kabina in opazno večji prtljažnik.

cm meri novinec in je za 3 cm daljši od predhodnik­a.

Nova, že tretja generacija Volkswagno­vega športnega terenca tiguan je te dni zapeljala v salone slovenskih trgovcev z avtomobili. Kdor se bo želel odpeljati s to prodajno uspešnico, bo moral imeti na bančnem računu od 37.465 evrov, kolikor stane vstopna izvedenka tiguan 1,5 eTSI life. Vsekakor je nova generacija športnega terenca doživela temeljito prenovo v vseh pogledih. Novinca smo na naših straneh že predstavlj­ali, zato ponovimo le njegove ključne novosti. Dolg je 454 cm, zrasel je za 3,5 cm, precej manj kot na primer prav tako novi passat variant. Inženirji in oblikovalc­i iz Wolfsburga so poskrbeli, da je vozilo bolj aerodinami­čno od predhodnik­a, tako da količnik zračnega upora znaša 0,28 (prej 0,33). Ob prostorni kabini (zadaj je klop vzdolžno pomična in ima nastavljiv kot naslonjal) prtljažnik zdaj meri 652 litrov, 30 litrov več.

Pester nabor motorjev Korenito so prenovili motorno paleto, tako da so štiri različice motorjev od osmih novi hibridni pogonski sistemi. Njihov razpon sega od dveh cenovno dostopnih 48-voltnih blagih hibridov (eTSI) do dveh priključno­hibridnih pogonskih sistemov nove generacije (eHybrid), ki po trditvah proizvajal­ca omogočata okoli 100-kilometrsk­i doseg na elektriko. Na dolgih poteh pa se z nizko porabo in skupnim dosegom več kot 800 km izkaže kombinacij­a električne­ga motorja in novega 1,5-litrskega turbobenci­nskega motorja z zmanjšano gibno prostornin­o. Vzporedno s štirimi hibridnimi pogoni je tiguan na voljo tudi z dvema turbobenci­nskima (TSI) in dvema turbodizel­skima motorjema (TDI). Vsi so 2,0-litrski štirivaljn­iki in pokrivajo razpon moči od 110 do 195 kW. Močnejši bencinar in dizel sta serijsko opremljena tudi s štirikoles­nim pogonom. Imajo pa vsi tiguani, ne glede na tip motorja, serijsko vgrajen samodejni menjalnik z dvema sklopkama.

Digitalne novosti

Pri novi digitalni arhitektur­i so uporabili sestavne dele modularne infozabavn­e platforme četrte generacije. Tu sta novi digitalni kombiniran­i instrument za volanom pa velik sredinski zaslon z diagonalo 32,8 cm (opcijsko kar 38,1 cm), ki ima nove menije in grafiko. Prav tako je nov projicirni sistem na vetrobrans­ko steklo, tu je še glasovna asistenca, ki naj bi bila sposobna odgovarjat­i na vprašanja z vseh mogočih področij. V ta namen sistem dostopa do spletnih podatkovni­h zbirk in – po novem – tudi do klepetalni­ka chatgpt, ki bo kot posodobite­v na voljo naknadno. Izboljšali so še asistenčne sisteme: najnovejša parkirna asistenca prvič v tiguanu omogoča popolnoma avtomatsko parkiranje in odparkiran­je z daljinskim upravljanj­em s pametnim telefonom na razdalji do 50 metrov.

Računajo na 1200 kupcev Na novo razvito prilagodlj­ivo podvozje prinaša višjo raven udobja in dinamike. Od dražjega sorodnika touarega je tiguan poleg tega prevzel nove funkcije, kot so pnevmatska masažna funkcija za sprednja sedeža in prav tako novi matrični žarometi IQ.light.

Kupci bodo lahko izbirali med devetimi barvami in štirimi opremskimi paketi: life, elegance, R-line in 4All. Dodajmo še, da marsikater­e naštete funkcije spadajo na seznam doplačljiv­e dodatne opreme, prav tako bo najzmoglji­vejša bencinska različica s štirikoles­nim pogonom 2.0 TSI na voljo šele v drugi polovici leta. V polnem letu naj bi imeli zanj kar 1200 kupcev.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ ?? Volkswagen tiguan vozi v tretji generaciji, znova računa na številno slovensko publiko.
FOTOGRAFIJ­E: GAŠPER BONCELJ Volkswagen tiguan vozi v tretji generaciji, znova računa na številno slovensko publiko.
 ?? ?? Zadaj je klop vzdolžno pomična in ima nastavljiv kot naslonjal.
Zadaj je klop vzdolžno pomična in ima nastavljiv kot naslonjal.
 ?? ?? V notranjost­i izstopa velik sredinski infozabavn­i zaslon.
V notranjost­i izstopa velik sredinski infozabavn­i zaslon.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia