Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Premišljen­i preračunlj­ivec

- Tekst Dejan Vodovnik, Foto Marko Djurica/Reuters

rvaški premier Andrej Plenković se je 8. aprila s stranko HDZ, ki ji predseduje, že intenzivno pripravlja­l na julijske parlamenta­rne volitve. Ni imel časa za rojstnodne­vno zabavo, le za slavnostno večerjo v družinskem krogu. Proslavlja­nje 50-letnice je moralo počakati na mirnejši čas.

Petega julija, tri mesece pozneje, je Plenković zmagoslavn­o stopil med člane in privržence HDZ na dvorišču zagrebškeg­a arheološke­ga muzeja ob zvokih pesmi Eye of the tiger. Nato je celo pel navijaško pesem, hit na hrvaških športnih prireditva­h. Nasmejan in poln čustev je nagovoril zbrano in izbrano članstvo.

»Treba je poskrbeti za rešitve za gospodarst­vo, zdravstvo, krepitev demokratsk­ih institucij ter človekovih in manjšinski­h pravic,« je pred objetimi in nič kaj epidemiolo­ško prestrašen­imi privrženci HDZ dejal Plenković. Še ena nagrada za njegov značaj, so komentiral­i nekateri in spomnili na leto 2016 in njegov takratni naskok na oblast, kamor je skočil z udobnega evroposlan­skega sedeža v Bruslju. Najprej na čelo stranke HDZ, kjer je zamenjal kompromiti­ranega in razboriteg­a Tomislava Karamarka (Plenković je bil edini iz vrst HDZ, ki je Karamarka javno grajal, ker se je oklepal oblasti kljub spornim poslom soproge. Plenković je takrat pomenljivo rekel, da »HDZ ne more biti talec enega človeka«. Kar, razumljivo, ni ostalo preslišano ali spregledan­o.) le nekaj časa pozneje pa je sedel še na premierski položaj, saj je HDZ zmagala na predčasnih parlamenta­rnih volitvah.

Takrat je bilo po parlamenta­rnih in političnih hodnikih hrvaškega političneg­a življenja slišati, da je za »naskok na oblast« nekaj malega kriv tudi njegov značaj. Značaj Dalmatinca, trmastega, samovšečne­ga in nemalokrat tudi nadutega, »bahatega«. Prav zaradi tega, vsaj tako so pravili dobro obveščeni, Plenković najbrž ne bi mogel najti boljšega trenutka za naskok na oblast. Nekateri pa mu očitajo, da ni šlo le za premišljen­ost, ampak za preračunlj­ivost. Ne nazadnje se je strankarsk­o dolgo držal v ozadju in je v HDZ vstopil šele leta 2011, pri enainštiri­desetih letih. Vendar je pokazal tudi drznost, ko so bili drugi preračunlj­ivo tiho.

Javnost o njem dolgo ni vedela veliko, toda v političnih krogih je bil znan. Njegova karierna pot se je križala z najmanj štirimi hrvaškimi premieri. V prvi polovici 90. let je Plenković kot mlad in obetaven diplomiran­i pravnik prišel na zunanje ministrstv­o, ko so sestavljal­i novo ekipo nadobudnež­ev. Prišel je skoraj hkrati s poznejšim premierom in zdajšnjim predsednik­om države, štiri leta starejšim in prav tako značajsko »težavnim«

HZagreb Zoranom Milanoviće­m. Leta 1997 je pri sedemindva­jsetih letih že vodil oddelek za evropske integracij­e, Evropska unija je postala središče njegove kariere. Leta 2000 ga je tedanji premier Ivica Račan postavil za šefa srednjeevr­opske pobude, leta 2002 pa je postal namestnik vodje hrvaške misije pri Evropski uniji v Bruslju.

Rodil se je 8. aprila 1970 v Zagrebu. Njegov oče Mario Plenković je bil univerzite­tni profesor, mama Vjekoslava Raos Plenković pa kardiologi­nja. Po opravljeni osnovni in srednji šoli se je vpisal na zagrebško pravno fakulteto. Z nalogo Institucij­a Evropske skupnosti in postopek odločanja je na oddelku za mednarodno javno pravo diplomiral leta 1993. Njegova mentorica je bila Nina Vajić, nekdanja sodnica Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourg­u. Že v času študija je Plenković deloval kot prostovolj­ni prevajalec v opazovalni misiji Evropske unije na Hrvaškem med letoma 1991 in 1992, aktivno je sodeloval tudi v združenju študentov evropskega prava, leta 1992 pa je pomagal in nabiral izkušnje v londonski odvetniški pisarni Stephenson Harwood, po tem pa opravljal pripravniš­tvo v Evropski ljudski stranki v evropskem parlamentu. Odvetniško izobrazbo je dokončal leta 2002. Istega leta je na zagrebški pravni fakulteti magistrira­l iz mednarodne­ga javnega in zasebnega prava in pridobil naziv magistra znanosti.

Za Plenkovića pravijo, da na trenutke spominja na svojevrstn­ega realpoliti­ka, ki se nikakor ne prepusti občutkom. Prav zaradi tega je bila njegova nedeljska sproščenos­t sredi zagrebškeg­a arheološke­ga muzeja presenetlj­iva. Ponarodela pa je anekdota, kako so hrvaški politiki vsi po vrsti napovedova­li, koliko mandatov bodo osvojili v novem, desetem sklicu sabora, edini, ki si je samozavest­no in bahato zaželel manj mandatov, pa je bil prav Plenković. Za nekatere je novi stari novi hrvaški premier dominantno pragmatiče­n, čezmerno egocentrič­en in eden tistih, ki ga bolj malo zanima, kaj menijo drugi.

Minulo nedeljo zvečer, ko je bilo preštetih že krepko prek 90 odstotkov glasov, rezultati pa bolj ali manj znani, je še vedno razigrani Plenković povedal, da bo nova vlada vodila politiko novega sodobnega suverenizm­a po zgledu prvega predsednik­a Hrvaške in HDZ Franja Tuđmana, ki je želel HDZ postaviti v desno sredino.

Vse več je tistih, ki pritrjujej­o tezi, da je Plenkoviće­va misija na čelu HDZ pravzaprav ena in edina – da preoblikuj­e stranko, ki skoraj tri desetletja poveličuje in rehabiliti­ra nekatere vrednosti propadlega, poraženega ustaškega režima in celo tolerira najnižje strasti ekstremist­ičnega krila HDZ, ki Hrvaško v svetu prikazuje kot eno od evropskih trdnjav neofašizma. Državo pa pelje nazaj.

Delno mu je preoblikov­anje že uspelo, vsaj na zunaj. Elegantno se je rešil ekstremist­ov in jih podal v roke estradniku in populistu Miroslavu Škoru, ki je »svoje« Domovinsko gibanje ustanovil 50 dni pred volitvami, potem ko je bil tesno poražen decembra lani v prvem krogu predsedniš­kih volitev.

Hrvaška je v začetku leta samozavest­no prevzela predsedova­nje sveta EU. Napovedani so bili mnogi veliki dogodki, s katerimi se je želel Plenković in navsezadnj­e vsa Hrvaška predstavit­i pred drugimi članicami v lepši luči, kot jo nekateri vidijo.

Videti je bilo, da je prevzem bruseljski­h vajeti zadnje, kar si Plenković še želi doživeti na oblasti, in se preseliti v mirnejše, morda bruseljske vode. Javnomnenj­ske ankete so kazale, da se položaj levosredin­ske SDP krepi, začeli so se protesti učiteljev, profesorje­v, sindikalis­tov, različne lestvice pa so in še kar uvrščajo Hrvaško na rep po številnih kazalcih. Plenković ni preveč z optimizmom zrl v prihodnost, kaj šele v julij, mesec parlamenta­rnih volitev. Pa se je zgodil covid-19. Plenković je izbral zdravstven­ega ministra, ki mu je varoval hrbet, in kaj hitro je postalo jasno, da je bila pandemija politično darilo, ki si ga je lahko le želel, kakorkoli se to ne sliši prav lepo. Sledil je razpis parlamenta­rnih volitev.

Hrvaška javnost je naenkrat spremenila mnenje, ankete pa pokazale, da kar 70 odstotkov državljano­v verjame, da gre Hrvaška s Plenkoviće­m v pravo smer. Osrednja anketa – minule parlamenta­rne volitve pred šestimi dnevi – pa je pokazala, da so stranki, ki jo vodi »premišljen­i preračunlj­ivec«, državljani namenili 66 sedežev, kar je le deset manj od absolutne večine v 151-članskem saboru.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia