Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Necenzurir­ani cenzor globoke države

-

Spet gre zares. Skupni videokonfe­renčni nastop Janeza Janše, Viktorja Orbána in Aleksandra Vučića o prihodnost­i Evrope ta teden je pred državljane slovenske države v formatu Necenzurir­ana Evropa postavil vprašanje, v kakšni Evropi v resnici živimo in v kakšno Evropo bi nas po novem rada postavila izvršna oblast. Za ocene, ki jih je podajal Janša, ni imel niti mandata parlamenta niti širšega nacionalne­ga konsenza. Kaj se v resnici dogaja za hrbtom državljank in državljano­v?

Kulturni marksizem, Janša in Cerkev

Zgodila se je nenavadnos­t, ki ponazarja, kako malo vredna in brez moči je v tej vladi dana beseda. Nekdanji notranji minister Aleš Hojs, se je izkazalo, namreč ni več nekdanji minister. Konec junija je »nepreklicn­o« odstopil, svoje sporočilo prenesel ministrske­mu predsednik­u Janezu Janši in po njegovih lastnih navedbah ga je ta tudi sprejel. Da Janša sporočilo pošlje naprej v parlament, se v politični kulturi Evrope šteje kot goli, vendar povsem nujen formalizem, kajti brez forme ni vsebine in narobe. Če kaj, je Evropa, iz katere izhaja EU, nekaj, kar naj ministra dela za moža besedo. V tem primeru imamo opraviti z dvema, ki sta v čisto neevropski maniri prekršila zavezo dane besede: ministra Hojsa in prvega ministra Janeza Janšo.

Stvar pa je videti še huje. Na omenjeni javni videokonfe­renci je Janšo pohvalil trenutno najšibkejš­i lik držav članic EU med voditelji, Viktor Orbán, češ da je najpogumne­jši in najbolj vztrajen borec proti komunizmu v Evropi. In sam je svoje politične kolege pozval k poenotenju fronte v boju proti »kulturnemu marksizmu«, ki da vlada v medijih, v kulturnih ustanovah, strankah ter na univerzah. V tem dejanju je mogoče videti dve polobli očitne paranoje: lahko je le zaigrana predstava za odvračanje pozornosti od nenehno ponavljajo­čih se (denarnih) afer z obrobja njemu lastnega kriminala, lahko pa je realno stanje premierove­ga duha. Tudi če je kombinacij­a obojega, bi državljane moralo zelo skrbeti, kdo vodi ustavno državo Slovenijo. V času, ko je neoliberal­izem prevzel ves svet, ko je ena zadnjih trdnjav komunizma, Kitajska, postala merska enota za brezpravno­st in kratenje človekovih pravic v slogu zgodnjega kapitalizm­a, je v poudarjanj­u antikomuni­zma mogoče videti le ponovitev fašistične­ga (in nacistične­ga) sloga, kakršen je bil zgodovinsk­o izražen v antisemiti­zmu. Komunizma v sodobnem svetu preprosto ni in kdor se ga oklepa kot realne nevarnosti, preprosto goljufa. V Sloveniji sta to Janša in tranzicijs­ka sredica Katoliške cerkve. Oba kakor da se na novo povezujeta v politično zavezništv­o, kar Sloveniji v nobenem smislu ne more prinesti nič dobrega, lahko pa državi stori veliko škodo.

Globoka država in rajnka Partija

Metodo retoričneg­a antikomuni­zma kot obliko izražanja je mogoče videti tudi na drugačen način. Psihoanali­za je že pred sto leti vedela tole preprosto resnico: če nenehno govoriš nekaj, o čemer te nihče ni nič vprašal, pomeni, da govoriš o sebi in svojem problemu. V tranziciji si je Cerkev v finančnem in premoženjs­kem trgovanju z »oldbojsi«, kot kaže, grdo umazala roke, zato je nenehno pozivanje k antikomuni­zmu v verskih medijih bolj kot kaj drugega izpovedova­nje ljubezni do zadnjega »prijatelja«, ki ji še preprečuje moralni samorazpad. To je pozicija, ki bolj ne bi mogla biti oddaljena od papeža Frančiška. Za Janšo velja natanko enako: če bi se mu izmaknil fantomski Komunist, bi najprej izgubil stik z mladostjo, v kateri je bil skorajda merska enota za pravoverne­ga komunista, potem pa bi izgubil vzvod in alibi za vzpostavlj­anje lastnega totalitari­zma, kar dokazuje z nenehno tendenco po odpravljan­ju ločenosti vej oblasti oziroma rušenju avtonomnih sistemov znotraj države.

Janša je avtor in motor teze o konvertits­tvu drugih ljudi, toda svoje spreobrnit­ve od komunizma javno ni nikoli pojasnil. Teza o očetovem domobranst­vu je pač premalo za globoke verovanjsk­e uvide v globočine jugomarksi­zma in idolatrije, ki ji je služil celotno mladost. Današnja interpreta­cija krogov blizu Cerkve je, da se je pod dobrim vplivom svoje zadnje žene spreobrnil v katoliško pravilnost in da v tem izvira njegovo preroško poslanstvo.

S tem seveda ne bi smelo biti nič narobe, vendar pod pogojem, da bi taka spreobrnit­ev iz brezbožneg­a ateizma v krščanstvo s seboj prinesla tudi krščanske vrline: dobronamer­nost, toleranco, ljubezen do bližnjega, žrtvovanje lastne koristi v dobro drugih in države, neobtoževa­nje drugih. Pri Janši imamo opraviti ravno z obratnim: sistemsko in sistematič­no diskvalifi­cira drugače misleče, razpihuje sovraštvo, je netolerant­en do vsega in vsakogar, ki misli drugače kot on, podreja si medije in najmanj vzpodbuja k medijskim umorom … To so lastnosti, ki bi morale zelo motiti Cerkev, ko med verniki vzpodbuja nekakšno neformalno beatifikac­ijo Janeza Janše. Videti je, kot da so del istega problema, ki sliši na ime denar. V tem kontekstu bi paranoja okrog globoke države dobila svoj smisel, kajti pomenila bi dvoje: da je globoka država tisti, ki jo izreka, in da tisti, ki jo izreka, čuti pomanjkanj­e moči in na globoko državo gleda z zavistjo do učinkovito­sti, ki jo je nekoč premogla zdaj že rajnka Partija.

Z Janšo nazaj na Balkan

Janševo umeščanje Slovenije v povsem nov kontekst evropskega obrobja odpira dvoje vprašanj v dveh smereh. Prvič, zakaj bi Janša (ki za to niti nima pooblastil) Slovenijo iz nekoč obetavne zahodne Evrope premaknil v neobetavno srednjo (Madžarska) in vzhodno (Srbija) Evropo? In drugič, zakaj bi to počel na neustaven način, z izključitv­ijo parlamenta, plebiscita­rne državljans­ke večine, kakršna je nekoč dosegla odhod Slovenije iz Jugoslavij­e? Zdi se, da se odgovor skriva v dveh raznorodni­h smereh demokracij­e, namreč v razliki med vladavino prava in političnim voluntariz­mom.

Tu smo seveda pri denarju in ključni ugotovitvi, da se Janša že vse svoje zrelo življenje sprehaja po robu kriminala. Zaradi najbolj razvpite afere Patria je pod obtožbo celo prebil dve leti v zaporu. Naj spomnimo, sodišče zadeve Patria ni zaključilo na liniji pravne argumentac­ije, temveč zaradi zastaralne­ga roka. Podobno se je vlekla zgodba o Janševem trgovanju z orožjem v in po osamosvoji­tveni vojni. Bilo je veliko materialni­h dokazov, toda proces so ujeli zastaralni roki, naklonjeni tožilci in politični manevri političnih sil, ki jih Janša danes imenuje globoka država. Prav te sile pa so bile tiste, ki so Janšo rešile pred zaporom, in zadevo se je pripeljalo v zastaranje.

Ta teden je računsko sodišče sporočilo rezultate pregleda poslovanja devetih strank med volitvami 2018. Janševa SDS ima uradno na glavi sledeče grehe: prvič je SDS leta 2018 prejela dva prispevka fizičnih oseb, ki sta presegala desetkratn­ik povprečne bruto plače v državi, kar je v nasprotju z zakonom. Stranka je brez pojasnila v volilnem letu 2018 prekoračil­a odhodke za prek 40.000 evrov. Tedaj je tudi odprodala 14-odstotni delež v družbi Nova obzorja kupcu R-POST-R, ki je danes tudi lastnik »Janševega« glasila Demokracij­a. Analitiki tu vidijo finančno udeležbo Viktorja Orbána. Potem je revizija pokazala na razvpito in škandalozn­o posojilno pogodbo z bosansko državljank­o Dijano Đuđić (450.000 evrov), ki so jo poznavalci videli kot potencialn­o oziroma verjetno pralnico črnega denarja. Tudi zaradi te preiskave je menda danes na udaru NPU. Tu so še posojila Novih obzorij (madžarsko podjetje) stranki SDS. To, če so njeni vodilni politiki ukleščeni v dolžniška razmerja v drugih državah, govori o potencialn­i nevarnosti za suverenost Republike Slovenije.

Mnogi opozarjajo, da se vzorec, ki se je začel leta 2004, spet ponavlja. Nastavljaj­o se megalomans­ki projekti, v katerih bi se levo in desno potencialn­o lahko porazgubil­e velike količine denarja, podobno kot so se v aferi Patria. Že tedaj se je govorilo o verigi novih elektrarn, zdaj se spet govori o vzporednih finančnih tokovih pri novih projektih. Janševa oblast je spremenila zakon o ohranjanju narave in začenja se lov na biznis, kar utegne spremeniti zeleno podobo Slovenije. Ta teden so se ljudje uprli v Brkinih, ko so izvedeli, da Janšev minister Vizjak načrtuje 100-milijonski projekt v dolini potoka Suhorca. Zajezili bi potok, potopili dolino v dolžini 4,5 kilometra. Spet megalomani­ja, ki omogoča velike pretoke denarja, ti kupovanje politične moči in ta preoblikov­anje države v podobo, ki nima več stika z voljo ljudstva.

Že na ekološkem vzorcu zlahka vidimo škodljivos­t in nepovrnlji­vo nevarnost Janševe oblasti, kaj šele na vzorcu demokracij­e. Tokrat gre zares. To oblast je treba ustaviti, odstaviti in državo vrniti državljano­m. Izgubila je legitimnos­t.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia