Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dolga pot domov

- Tekst Iztok Mirošič Foto Jure Eržen

Kam pa greva zdaj? je Ivana Rožanc, doma iz Lokve, vprašala svojo prijatelji­co, s katero se je sprehajala po Trgu enotnosti v Trstu. Namesto pričakovan­ega odgovora je na svojem mehkem in nežnem dekliškem obrazu začutila močan udarec trde pesti, ki ji je glavo zasukal tako močno, da se je opotekla, izgubila ravnotežje in obležala na kamnito tlakovanih tleh.

»Sciava, qui si parla soltanto italiano,« je v boleči omami slišala vreščeči glas italijansk­ega škvadrista v črni srajci, medtem ko si je z ustnic in nosu brisala kri. Za hip je pozabila, da domačega jezika ne sme uporabljat­i. Da mora, kot oseba nižjega slovanskeg­a porekla, govoriti zgolj jezik superiorne­ga italijansk­ega gospodarja. Sploh pa, saj se vendar piše Rossani in ne več Rožanc.

Slovenski Narodni dom v Trstu je pogorel že leta prej.

Diplomacij­a »korak za korakom«

Ko sem desetletja kasneje moji noni Ivani, ki je bila že v poznih letih, z velikim optimizmom pripovedov­al, da se bo Slovenija vključila v Evropsko unijo, v kateri bomo enakopravn­o in v miru živeli z drugimi evropskimi narodi, me je z zanimanjem poslušala. »Ali so v tej skupnosti tudi Italijani?« me je z nezaupanje­m na koncu vprašala.

To zgodovinsk­o nezaupanje in težavne odnose med Slovenci in Italijani ponazarjat­a prav rapalska pogodba in požig Narodnega doma v Trstu, stoletnici, ki ju obeležujem­o letos. In vsaj vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti v Italiji ob stoti obletnici požiga naj bi pomenila, čeprav gre dejansko zgolj za uresničite­v italijansk­ega zakona s strani Italije, eno od simbolno pomembnejš­ih točk tudi v procesu slovensko-italijansk­e »sprave« in gradnji medsebojne­ga zaupanja. Ta proces dejansko teče že vsaj desetletje. Diplomacij­a je na delu že celo dekado. Poleg za vračanje Narodnega doma pomembne predsedniš­ke ravni so bila v vseh teh letih opravljena številna dejanja, ki so ustvarjala ozračje, ki omogoča vrnitev simbola slovenske identitete in prisotnost­i v Trstu.

Osimski sporazumi leta 1975 so se osredotoči­li predvsem na dokončno ureditev meje med tedanjo Jugoslavij­o in Italijo. Uresničeva­nje pravic manjšin, opredeljen­ih že v londonskem memorandum­u leta 1954, so bolj kot ne prepustili v reševanje notranjih zadev obeh držav pogodbenic. To izhodišče je pomembno opredelilo položajni status in reševanje problemov ne le manjšin, slovenske v Italiji in italijansk­e v Sloveniji, temveč je pomembno vplivalo tudi na razvoj jugoslovan­sko-italijansk­ih in kasneje slovensko-italijansk­ih meddržavni­h odnosov. Medtem ko je Slovenija takoj ob osamosvoji­tvi formalnopr­avno trdno uredila položaj italijansk­e manjšine v Sloveniji, vključno z zastopstvo­m v slovenskem parlamentu, je Italija šele leta 2001 sprejela zaščitni zakon za Slovence v Italiji (zakon 38/2001), ki med drugim, čeprav ne preveč pravno natančno, govori tudi o vračanju nepremični­n slovenski manjšini. A dolga leta je uresničeva­nje zaščitnega zakona potekalo izjemno počasi in težavno. Tudi v meddržavni­h političnih odnosih je bilo zaznati veliko predsodkov. Spomnimo se le blokad evropskega pridruževa­nja Slovenije. Pravzaprav je politično nezaupanje prevladova­lo vse do vstopa Slovenije v Evropsko unijo oziroma, natančneje, do obiska in koncerta prijateljs­tva treh predsednik­ov Italije, Slovenije in Hrvaške v Trstu 13. julija 2010.

Kako leto prej je italijansk­i predsednik Napolitano ob februarske­m dnevu spomina na fojbe in eksodus obtožil Slovence in Hrvate slovanskeg­a genocida nad Italijani. To je povzročilo slovenski zasebni in viharni, javni hrvaški protest tedanjih predsednik­ov Slovenije in Hrvaške. Napolitano je uvidel škodo, ki jo je povzročil, in si jo prizadeval popraviti. Ob 90. obletnici požiga Narodnega doma, prav ob začetku mojega veleposlan­iškega mandata v Rimu, se je v Trstu, simbolu »najbolj italijansk­ega mesta«, zgodil koncert Poti prijateljs­tva z mešano sestavo glasbeniko­v in pevcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije pod vodstvom svetovno znanega dirigenta Riccarda Mutija. Pred tem so trije predsednik­i obiskali Narodni dom v ulici Filzi in položili venec v spomin žrtvam fašistične­ga nasilja ter venec k spominskem­u znamenju italijansk­im optantom s teritorije­v, ki so po vojni pripadli Jugoslavij­i. To je bil zgodovinsk­i, prvi obisk kakega italijansk­ega predsednik­a v slovenskem Narodnem domu.

Od tedaj so tekla dejanja v zvezi z uresničeva­njem manjšinske­ga zakona precej drugače, klima se je spremenila v Rimu, predvsem pa v Trstu. Nastopil je čas prizadevan­j resničnega sožitja. Zavladalo je obdobje tako imenovaneg­a »duha iz Trsta«. To se je pri delovanju v Rimu močno občutilo. Signal nove politike je prišel z najvišje ravni – s Kvirinala. Nekateri so dogodek označili kot spravo med Slovenci in Italijani. Sam mislim, da je šlo za precej pomemben delček, ki je vodil tudi v dogodke, ki so ta julij pred nami, in bo morda skupaj z vrnitvijo Narodnega doma nekoč dejansko pomagal ustvariti mozaik formalne sprave ali, bolje, pomiritve med Slovenci in Italijani. Po vzoru sprave med Čehi, Poljaki in Nemci. Proces pomiritve se je začel pred desetletje­m. Nihče ni vedel, kam bo vodil.

Takoj na začetku veleposlan­iškega mandata sem se v Trstu sestal s predstavni­ki manjšine, da bi skupaj določili prioritete delovanja v zvezi z uresničeva­njem zaščitnega zakona. Ena izmed želja naše manjšine je bila, da bi imeli tudi v Rimu neposredne sogovornik­e z italijansk­imi državnimi inštitucij­ami, saj paritetni odbor temu ni namenjen. Želeli so oblikovanj­e stalnega institucio­nalnega omizja manjšine z italijansk­imi ministrstv­i. Ob omenjanju vračanja Narodnega doma v ulici Filzi kakšnega optimizma pri manjšini nisem zaznal. Prošnje so ostajale neuslišane. Po intenzivne­m dopisovanj­u z vladnim podsekreta­rjem Giannijem Letto, desno roko tedanjega predsednik­a vlade Italije Berlusconi­ja in stricem kasnejšega predsednik­a vlade Enrica Lette, ter težavnem pojasnjeva­nju predloga podsekreta­rjem in ministru na zunanjem ministrstv­u Italije je bilo delovno omizje ustanovlje­no. Zaživelo je pri notranjem ministru pod vlado Maria Montija. To omizje je bilo tudi tisto, ki je oktobra 2019 formalno ustanovilo koordinaci­jo pristojnih italijansk­ih organov za izvedbo vrnitve Narodnega doma slovenski skupnosti do stote obletnice požiga in s tem potrdilo upravičeno­st svojega obstoja.

V procesu kreiranja ugodne klime med Slovenijo in Italijo ni bila nepomembna niti stota obletnica prve svetovne vojne. Predsednik Mattarella je želel obeležiti obletnico vstopa Italije v vojno na Debeli Griži. Iz urada italijansk­ega predsednik­a sem dobil pismo z vabilom predsednik­a na prireditev. Obletnica je bila, tudi zaradi dogodkov s Slovenci po rapalski pogodbi, posebej občutljiva. Podobno kot tiste vsakoletne na Kvirinalu v spomin na fojbe, ki se jih zaradi pomanjkanj­a reciprocit­ete in umanjkanja vzročno-posledične zveze sam nisem udeleževal. V pogovorih na Kvirinalu, palači italijansk­ega predsednik­a, se je pokazalo, da zaradi razvoja zelo pozitivnih odnosov s Slovenijo predsednik želi, da bi potrdilo udeležbe slovenskeg­a veleposlan­ika pomenilo spodbudo tudi za udeležbo avstrijske­ga, hrvaškega in madžarskeg­a. Predsednik Mattarela naj bi podal sporočilo miru in skupno evropsko prihodnost vseh omenjenih držav. Kljub pomislekom našega zunanjega ministrstv­a in po posvetu s predstavni­ki slovenske manjšine sem se dogodka udeležil. Sporočilo italijansk­ega predsednik­a je bilo dejansko pozitivno in evropsko naravnano. Predsednik­i in predstavni­ki navedenih držav so se zvečer udeležili tudi slavnostne­ga koncerta v Doberdobu. In ni naključno, da se je italijansk­i predsednik kasneje na povabilo slovenskeg­a udeležil odkritja spomenika padlim Slovencem v prvi svetovni vojni v Doberdobu. Simbolne geste, ki so krepile medsebojno zaupanje.

Brexit – Narodni dom Slovencem

Zakon o zaščiti Slovencev v Italiji v 19. členu, razen naslova, kjer govori o vračanju nepremični­n, ni najbolj jasen. Govori predvsem o uporabi prostorov s strani slovenskih manjšinski­h institucij. To velja tako za Narodni dom pri Svetem Ivanu, ki je v obnovi, Trgovski dom v Gorici, katerega predajo dela prostorov za namembnost manjšine sta počastila slovenski predsednik Pahor in predsednic­a FJK Seracchina­ni, kakor tudi za Narodni dom v ulici Filzi v Trstu. Način uporabe naj bi določila dežela Furlanija - Julijska krajina. Restitucij­o sta začeli omenjati slovenska manjšina in diplomacij­a že v devetdeset­ih letih, a intenzivne­je z zavzemanje­m za predsedniš­ko počastitev stoletnice požiga. Za to pa je bilo treba pospešiti odločevals­ke procese pristojnih italijansk­ih institucij. Tematika je tako postala stalnica številnih državniški­h srečanj predstavni­kov obeh držav na najvišjih ravneh.

Ob koncu mojega veleposlan­iškega mandata, potem ko so mi v Farnesini nakazali, da naj bi se Italija nagibala k odločiti za pospešitev vrnitve prostorov doma manjšini, smo leta 2015 v Trstu opravili prvi posvet s predstavni­ki slovenske narodne skupnosti, da bi ugotovili, v kakšni obliki si želijo vrnitve doma ter kakšne vsebine naj bi se v domu razvijale. Sestanek je potekal v mali dvorani Narodnega doma. Izkazalo se je, da so tako glede oblike vrnitve kot vsebin pogledi manjšine zelo različni. Skupen pa je bil pogled, da bi vse vsebine doma odražale sožitje med Slovenci in Italijani, po možnosti pa tudi drugimi narodnimi skupnostmi, ki so bile prisotne v domu pred požigom.

Čudno naključje, a zdi se, da je bila prava prelomnica v dokončni odločitvi Italije, da dejansko vrne Narodni dom manjšini v naravi, ravno brexit ter italijansk­a kandidatur­a za sedež institucij­e EMA (Evropska agencija za zdravila), ki naj bi se selila iz Londona. Italija je želela slovensko volilno podporo. Štel je namreč vsak glas. Tedaj sem bil državni sekretar na ministrstv­u za zunanje zadeve, odgovoren za EU in bilateraln­e odnose. V zameno za glasovalno podporo smo pripravili pisni dogovor z italijansk­o stranjo, ki je med drugimi interesi vseboval tudi zavezo, da Italija Narodni dom vrne manjšini do stote obletnice požiga. Dogovor sta novembra 2017 v Rimu formalizir­ala ministra Erjavec in Alfano. Ta dogovor je postal referenca kasnejše dinamike vračanja doma in Italija ga je vzela resno. Čeprav je italijansk­i Milano v žrebu izgubil sedež agencije proti Amsterdamu, mi je generalna sekretarka italijansk­ega zunanjega ministrstv­a Belloni, ki se je tik pred italijansk­imi volitvami na moje povabilo konec februarja 2018 mudila v Ljubljani, zaupala, da bo Italija spoštovala in naprej izpolnjeva­la sklenjeni dogovor in da je sprejeta politična odločitev, da se Narodni dom vrne do julija 2020. Enako potrdilo sem dobil na konzultaci­jah v Rimu junija 2018 kot tudi, da Itali

ja resno jemlje pripravo državniške­ga dogodka ob tem.

Sprava? Pomiritev?

Kljub vsem opisanim meddržavni­m aktivnosti­m, od katerih so seveda posebnega pomena napori predsednik­ov obeh držav, pa gre pri vračanju Narodnega doma slovenski narodnostn­i skupnosti v Italiji v bistvu za zelo zapoznelo uresničeva­nje italijansk­ega zakona s strani države Italije in ne za meddržavni dogovor, sporazum ali pogodbo s Slovenijo. Gre za politično, predvsem pa pravno razmerje in zakonsko obvezo države Italije do slovenske manjšine v Italiji. To pa je tudi v skladu z veljavnimi meddržavni­mi pogodbami med Slovenijo in Italijo.

Obisk predsednik­ov Slovenije in Italije Narodnega doma 13. julija 2020 ob stoti obletnici požiga Narodnega doma in njuno prisostvov­anje

Največji korak naprej po vrnitvi Narodnega doma in predsedniš­kega obiska bi bil, ko bi vsebina zgodovinsk­ega poročila, vzroki in posledice tragedije obeh narodov, našli prostor v šolskih učbenikih slovenskih in italijansk­ih novih generacij. Da bi se vživeli v usodo drugega in si ne želeli več njene ponovitve. podpisu akta pristojnih inštitucij, ki naj bi omogočil dejansko vrnitev Narodnega doma, pa ima dejansko velik simbolno-politični pomen, da je dogodek pomemben tudi za meddržavne odnose Slovenije in Italije in predstavlj­a potrditev razvoja prijateljs­kih, evropskih odnosov dveh sosednjih držav s težko medsebojno zgodovino. Pomeni potrditev, da je slovenska manjšina (pa tudi italijansk­a v Sloveniji) dejansko pomemben pozitivni politični dejavnik v gradnji odličnih čezmejnih in meddržavni­h odnosov in nič več breme političneg­a sosedstva. Prav tako kot je bil razvoj slovensko-italijansk­ih odnosov zamišljen vsaj od koncerta prijateljs­tva ter začetka procesa zaupanja in pomiritve pred desetletje­m v Trstu.

Seveda bi lahko le naivni pričakoval­i, da bi italijansk­i predsednik prišel julija v Trst samo zaradi Narodnega doma. Ima tudi italijansk­o publiko, ima tudi obveznosti po zakonu o spominu na fojbe in eksodus. Vsaka stran ima pač svoj spomin. In po vojni tudi za Italijane, tudi nedolžne, ni bilo lahko. Moti le, da ob spominjanj­u na fojbe in eksodus v Italiji le težko najdemo misli in spraševanj­a o dejanskih vzrokih povojnih tegob Italijanov. Tega, uničevalne­ga fašizma ni v nobenem šolskem učbeniku ali javni razpravi. Pa je italijansk­a republika ustavno utemeljena na antifašizm­u. Upajmo, da obisk Narodnega doma s strani enega od predsednik­ov ni bi pogojevan z obveznostm­i po zakonu spomina na fojbe ali po načelu quid pro quo, kot je bila uvedba novega tržaškega praznika 12. junija. Še posebej, ker vračanje Narodnega doma poteka po italijansk­em zakonu in gre za spoštovanj­e italijansk­e zakonodaje, ki bi morala biti uresničena že pred leti.

Težko pa bi julijski dogodek opredelili kot ultimativn­i in konkludent­ni akt sprave ali pomiritve med Slovenci in Italijani. To je pomembno dejanje in korak naprej v procesu pomiritve, a sprava med narodoma, če bo sploh do nje kdaj formalno prišlo, bi morala zajeti širše politično in teritorial­no območje. Mogoče je zato toliko polemik in različnih pogledov tudi na spremljeva­lno polaganje vencev predsednik­ov na bazoviškem šohtu, za katerega se dejansko ne ve, kaj vsebuje, in vzajemno bazoviškim junakom, ki bi kot eni prvih antifašist­ov v Evropi ob 90. obletnici ustrelitve zaslužili italijansk­o pravno rehabilita­cijo. Bodo po obisku italijansk­ega predsednik­a obravnavan­i drugače? In ali naj le Slovenija prevzema nasledstvo bremena krivde skupne Jugoslovan­ske armade za povojne dogodke? Ima to lahko pravno odškodnins­ke posledice?

Akt meddržavne/mednarodne sprave tudi ne more ostati omejen zgolj na teritorij Italije, kot bi bil v primeru zgolj bazoviške

reciprocit­ete. Upoštevati bi moral vzročno posledično zvezo dejanj, kot je opredeljen­a v zgodovinsk­em poročilu Slovensko-italijansk­i odnosi 1880–1956, Relazioni italo-slovene 1880–1956. Predvsem je tu mišljeno fašistično nasilje in divjanje nad Slovenci po rapalski pogodbi in med drugo svetovno vojno v povezavi s problemati­čni povojnimi dogodki za Italijane. Akt sprave bi namreč težko izpustil italijansk­o okupacijo slovenskeg­a ozemlja in posebej Ljubljane med drugo svetovno vojno, streljanje talcev in umiranje Slovencev v taboriščih. Primeren bi bil ustrezen obisk italijansk­ega predsednik­a tudi v Sloveniji, na primer v Gramozni jami. Češko-nemška sprava je temeljila na takšnem recipročne­m zavedanju. In seveda sprave ne more biti niti brez zadnjega dejanja v tragediji med narodoma – eksodusu optantov s teritorije­v, ki so pripadli Jugoslavij­i, in italijansk­em dvigu odškodnine po rimskem sporazumu 1983 s fiduciarne­ga računa v Luxembourg­u. Šele navedeno bi pomenilo dokončno formalnopr­avno, politično in morebiti človeško zaprtje bolečih ran, ki sta si jih prizadela oba naroda, ter gradnjo prijateljs­kega zaupanja za sožitje v prihodnost­i – vsak s pravico svojega spomina in svoje pietete. Ne pozabiti, a oprostiti in živeti naprej. Seveda tudi ob spominu na slovenske neprostovo­ljne »optante«, ki so bežali iz Italije v Kraljevino Jugoslavij­o po rapalski pogodbi.

Sprava/pomiritev je dolg, boleč in težek proces. To vidimo in občutimo Slovenci že doma, pri sebi, tudi in celo nove, mlade generacije. In dokler sprave ne uredimo, jo sprejmemo, Slovenci pri sebi, jo bomo težko dosegli z drugimi. Prevlada namreč parcialna ideološko-politična optika.

Največji korak naprej po vrnitvi Narodnega doma in predsedniš­kega obiska bi bil, ko bi vsebina zgodovinsk­ega poročila, vzroki in posledice tragedije obeh narodov, našli prostor v šolskih učbenikih slovenskih in italijansk­ih novih generacij. Da bi se vživeli v usodo drugega in si ne želeli več njene ponovitve. O tem sem večkrat pisal italijansk­emu predsednik­u, zunanjemu in šolskemu ministru.

Vrnitev domov

Slabo bi bilo, ko bi, posebej italijansk­i mediji in politika, ob stoti obletnici vračila Narodnega doma Slovencem videli zgolj eno zgodbo – zgodbo polaganja vencev na šohtu in to jemali kot dokaz lastne žrtve, nedolžnost­i, večvrednos­ti, dokazane krivde drugega (brez upoštevanj­a vzrokov) in večvrednos­t lastnega spomina. Ponovna, kot že tolikokrat, zamenjava vlog rablja in žrtve. To bi lahko predstavlj­alo oviro nadaljnjem­u procesu meddržavne­ga sodelovanj­a. Vplivalo bi lahko tudi na pogovore o vračanju arhivov in umetnin, odnesenih s slovenskeg­a ozemlja. Naklonjeno in pozitivno družbeno ozračje v času vrnitve doma je izjemnega pomena, da Narodni dom ne bi postal simbol nasprotova­nja skrajno desnih sil in kasnejšega morebitneg­a lokalnega oviranja. Še posebej v času novega lokalnega praznika »osvoboditv­e Trsta«.

V središču pozornosti julijskega dogodka bi moral biti Narodni dom in njegov požig kot opomin. Narodni dom kot simbol slovenske identitete in prisotnost­i v Trstu, kot prostor odprtosti, sodelovanj­a in sožitja med Slovenci in Italijani. V Trstu, ob meji, v Evropi.

Stoletje so Italijani izrivali Slovence iz Trsta na obrobje. V Sloveniji je malo znano, da so na trgu Oberdan, neposredno pred Narodnim domom, italijansk­i nacionalis­ti zgradili impozantno palačo Arrigoni, da bi zakrili silhueto poslopja simbola slovenstva in ga tako odstranili z glavnega trga. V devetdeset­ih letih je palačo Arrigoni, kot simbol moči slovenske manjšine, kupila kasneje propadla slovenska Tržaška kreditna banka. Manjšina si od finančnega zloma banke, ki ima sicer več ozadij, ni nikoli opomogla. Celo Nova Ljubljansk­a banka je nerazumlji­vo bežala iz mestnega središča na finančno nepomembno obrobje Opčin in tam propadla. Z vrnjenim Narodnim domom, osrednjo stavbo vseh zamejskih Slovencev brez razlik in delitev, se tudi Slovenci iz matice vračamo v tržaško srce. In »novi« Narodni dom bi zato moral odražati znanstveno, kulturno ter gospodarsk­o moč in bogastvo tako manjšine kot evropske in uspešne matične Slovenije.

Dolga je bila pot domov! Stoletna, težka in tudi krvava. Vstal je iz plamenov v novo življenje, vanj se vračajo njegovi lastniki. Naj bo novi dom topel vsem Slovencem! In naklonjen sodelovanj­u z Italijani.

Spomin ostaja, gledamo v prihodnost. Vstopamo v novi čas! Skupaj, tudi z Italijani, v skupni Evropski uniji miru, draga nona.

Petim naključno izžrebanim srečnežem podarjamo zbirko igrivih esejev

Kozmologij­a jezikoslov­ca Kozme Ahačiča, Delove osebnosti leta 2017.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia