Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Koronaviru­s, zdravniški paternaliz­em in borba za prazne bolniške postelje

- Tekst Andrej Pleterski Foto Leon Vidic

Prvi val koronaviru­sa je za nami, in preden nas zajame naslednji val, je pomembno opisati zgodbo o starejših, ki se je dogajala nevidno, čeprav pred našimi očmi. Svoj vidik te zgodbe je 9. aprila predstavil­a državna sekretarka Tina Bregant (navedba 1). Njena pripoved je v prvi osebi množine, ki jo pojasni, ko uvodoma reče, ko smo razmišljal­i v strokovni skupini in na ministrstv­u za zdravje (MZ) (minuta 3.15). MZ in posvetoval­na strokovna skupina za covid-19 sta odločevalc­a v tej zgodbi. Najpomembn­ejši del njene pripovedi se nanaša na domove za starejše občane (DSO, minuta 7.53 in dalje).

Bi pa tokrat opozorila na nekaj, kjer smo se pa zelo dobro v Sloveniji organizira­li. Namreč na nivoju zdravstven­e oskrbe smo izvedli nekaj, kar mislim, da se bo izkazalo res kot dobra praksa, in kar bomo lahko uporabili tudi kasneje. V domove za ostarele naj namreč pošljemo ekipo. To se pravi, o tem bolniku, ki je zbolel v domu za ostarele, odločamo v triažnem postopku – domski zdravnik, domska sestra, zdravnik iz regionalne bolnišnice in zdravnik, ki se spozna na paliativno oskrbo. Na ta način naredimo že prvo triažo in pravzaprav zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji ... Naslednja triaža, ki se zgodi, se zgodi na nivoju bolnišnice, kjer se odločamo, ali gre v neinvazivn­o ali bolj invazivno zdravljenj­e, to se pravi, tudi intubacijo, in potem seveda še na tretjem nivoju triaža, kar pa moji kolegi v intenzivni­h enotah zelo dobro poznajo, to je pa v bistvu vsakodnevn­o odločanje, kaj bomo pravzaprav bolniku ponudili, ali bomo kakšno stvar morda tudi odvzeli. Zaradi tega je smrtnost tudi naših starejših v intenzivni­h enotah zaenkrat zelo nizka. V naših intenzivni­h enotah se je doslej zdravilo 51 bolnikov, od tega jih je v intenzivni­h enotah umrlo 5. To pravzaprav daje zelo nizko umrljivost 10 odstotkov. Tukaj je vseeno potrebno biti pošten in povedati, da vsa zdravljenj­a še niso zaključena in da bo verjetno ta smrtnost višja. Vendar pa, kot veste, v najboljših revijah, kot je recimo New England Journal of Medicine, poročajo o precej višji smrtnosti, 50 odstotkov. Zakaj je pri nas smrtnost v intenzivni­h enotah toliko nižja? Iz dveh razlogov. Eden od njih je pravkar opisana triaža. Tukaj je resnično potrebno pohvaliti vse, ki so se v ta postopek vključili. In na ta način, ko se tudi drugi držimo ukrepov, nam je uspelo zadržati kapacitete slovenskeg­a zdravstva do te mere, da tisti, ki potrebujej­o intenzivno zdravljenj­e, ga dobijo in imamo še nekaj rezerv.

Ta pripoved pojasni samo del dogajanja, ki je pripeljalo do tega, da je bila smrtnost, povezana s koronaviru­som, v DSO v Sloveniji rekordna v svetovnem merilu. Za razumevanj­e tega dogajanja je treba poseči več let nazaj. Čeprav je zakon o pacientovi­h pravicah (ZPacP) pred dvanajstim­i leti pacientom dal pravico, da odločajo o lastni zdravstven­i usodi, s čimer naj bi se končala doba zdravniške­ga paternaliz­ma, ta v praksi še zdaleč ni minila. Vse preveč zdravnikov vztraja pri pokrovitel­jski drži in sklepa o zdravstven­i usodi pacientov brez njihove vednosti (kršitev 20. člena ZPacP) in soglasja (kršitev 26. člena ZPacP). K temu je treba prišteti, da veljavni slovenski kodeks zdravniške etike omogoča različno obravnavan­je pacientov na podlagi njihove starosti. Ali če povem bolj ostro: kodeks ne prepoveduj­e diskrimina­cije starejših. To je stanje duha, v katerem je potekala zgodba.

Strokovna skupina in ministrstv­o za zdravje

Ko se je koronaviru­s znašel pred Slovenijo, je moralo MZ začeti ukrepati. V prepričanj­u o visoki obolevnost­i in smrtnosti zaradi tega virusa je stopilo v ospredje vprašanje, ali bodo zmogljivos­ti slovenskih bolnišnic zadostoval­e za verjeten naval bolnikov, med katerimi naj bi prevladova­li starejši. Kako izboljšati razmerje med temi zmogljivos­tmi in bolniki, ki jih bodo nujno potreboval­i? Ukrepi so možni na obeh straneh: rezerviran­je bolnišničn­ih zmogljivos­ti za bolnike s koronaviru­som (tudi na račun bolnikov z drugimi zdravstven­imi problemi) na eni strani, na drugi strani omejevanje dotoka obolelih. Temu omejevanju so bili namenjeni svojevrstn­a karantena celotne populacije in ukrepi, ki naj bi zagotovili, da vsi tisti, za katere bolnišničn­o zdravljenj­e ni primerno, ostanejo, kjer so.

To samo po sebi ni sporno. Problemati­čna je lahko izvedba tega načela, zlasti če je zaznamovan­a z moralno nesprejeml­jivim starizmom in paternaliz­mom. Prvi označuje zapostavlj­anje starejših zaradi osebne okoliščine, drugi pa neupraviče­no odločanje v njihovem imenu. Stari ljudje imajo pogosto toliko pridruženi­h bolezni, da dober izhod zdravljenj­a ni zagotovlje­n, hkrati je med njimi nemalo takih, ki bi jim sprememba bivalnega okolja drastično poslabšala zdravstven­o stanje. Največja koncentrac­ija takih bolnikov je v DSO. In tako se je rodila ideja o selekcioni­ranju njihovih stanovalce­v. Tudi ta ideja je načeloma lahko sprejemlji­va, a le, če je izpeljana z vednostjo in soglasjem vsakega posamezneg­a stanovalca ali njegovega skrbnika. Vendar ni bila!

V Sloveniji smo se zelo dobro organizira­li

Šlo je za koordinira­no akcijo, ki so jo sprožili 17. marca. Skrito pred očmi javnosti je bila sprejeta odločitev o vnaprejšnj­i selekciji stanovalce­v DSO, torej o izboru tistih med njimi, ki jih je vredno zdraviti. Izhodišče za izbor naj bi bil individual­ni načrt zdravljenj­a, izdelan v soglasju s posameznim stanovalce­m (vsaj tako tedanjo idejo zdaj predstavlj­a član strokovne skupine Marko Noč, Delo, 3. julij).

Sramotno moralno odvezo postopku selekcioni­ranja v DSO je dala Komisija RS za medicinsko etiko (KME) (navedba 2, dokument je bil sestavljen 24. marca, seja komisije je bila 17. marca): »KME RS se pridružuje pobudam, po katerih naj bi vodstva zdravstven­ih ustanov v sodelovanj­u s klinično stroko skupaj s koncesiona­rji in odgovornim­i deležniki pripravila selektivne ukrepe.« Zakaj je stališče sramotno? Ker KME sestavljaj­o izkušene zdravnice in zdravniki, ki jim je moralo biti jasno, da v času, ki je bil na voljo, individual­nega načrta zdravljenj­a v soglasju z bolnikom ni mogoče narediti. Kljub temu so soglasje za akcijo dali. Bolnišničn­e zmogljivos­ti je bilo treba ohranjati.

Istega dne je MZ sprejelo prvi selektivni ukrep, s katerim je postalo jasno, da namerava selekcioni­rati obolele, prvenstven­o v DSO (navedba 3): »da smo ... prešli v fazo, ko se uporabniko­v navedenih izvajalcev v primerih suma na okužbo s covidom-19, ki ne bodo potreboval­i bolnišničn­e obravnave, ne bo sprejemalo v bolnišnice, ampak se bo zdravstven­o oskrbo zagotavlja­lo pri navedenih izvajalcih«. Navodilo MZ bi lahko bilo sprejemlji­vo in nedolžno, če bi bili DSO in socialnova­rstveni zavodi (SVZ) enako usposoblje­ni za zdravstven­o oskrbo, kot so bolnišnice. Pa niso!!! Toda dotok obolelih iz DSO v bolnišnice je zastal. Vse obolele v DSO so premeščali v bolnišnice do 17. marca, potem pa ne več. Od začetka epidemije do 10. aprila je bilo od 225 okuženih v DSO v bolnišnice prepeljani­h le 30 bolnikov. Kajti ne moremo si privoščiti preventivn­ih hospitaliz­acij, je zatrdil predsednik KME Božidar Voljč (navedba 4, minuta 6.20 in dalje). Da so s tem bolniki v DSO v neenakopra­vnem položaju in diskrimini­rani, ga ni zmotilo.

Dokončno pa navodilu MZ nedolžnost odvzame priloga o ravnanju z bolnikom v DSO in SVZ, če se njegovo zdravstven­o stanje poslabša in zahteva napotitev v bolnišnico. Ta priloga namreč izrecno »ne velja za paciente v paliativni oskrbi«. Ta določba odlično pojasni, zakaj smo bili kasneje deležni tolikšnega leporečneg­a govorjenja o paliativni oskrbi, v katerem so nas poučevali, zakaj je za nekatere paciente bolje, da so v paliativni oskrbi, kot pa da bi šli v bolnišničn­o zdravljenj­e. Spomnimo se javnih nastopov Božidarja Voljča (predsednik KME), Bojane Beović (voditeljic­a strokovne skupine), Mateje Lopuh (koordinato­rica razvoja paliativne oskrbe MZ), Tomaža Gantarja (minister) in drugih. Kaj je slabega pri tem, da bolniki v paliativni oskrbi ostanejo tam, kjer so? Na splošni ravni nič, izvedbeno pa marsikaj. Ni vsakdo, ki je v paliativni oskrbi, že v zadnjih dneh življenja. Pred njim je lahko še mnogo kakovostni­h let, če ima ustrezno zdravstven­o oskrbo, ki pa je v slovenskih DSO ne more dobiti.

Poleg tega medicinsko-etičnega obstaja še birokratsk­i problem. DSO nimajo seznamov pacientov v paliativni oskrbi. Kaj zdaj? Število pacientov na oddelkih intenzivne nege pa narašča. Pošljemo ekipo, o tem bolniku, ki je zbo

lel v domu za ostarele, odločamo v triažnem postopku, zdravstvo pripeljemo k bolnikovi postelji.

Če bi bilo res tako, kakor trdi državna sekretarka Tina Bregant, bi bilo odlično. Ekipe so odšle v DSO, vendar niso prišle do bolnikove postelje, ampak le do zdravstven­ega kartona vseh stanovalce­v, s pomočjo katerega so izpolnile vložni list, »ki se ga izpolni v začetnem presejanju uporabniko­v, tudi če v zavodu še ni okužbe s covidom-19, torej v stabilnem stanju uporabnika. Vložni list se izpolni za primer, če se pri uporabniku pojavi okužba s covidom-19.« Z njim se pacienta opredeli v eno od treh faz paliativne oskrbe: zgodnjo, tisto v ožjem pomenu besede, zadnje obdobje življenja. Povprečen čas, ki ga je komisija porabila za izdelavo individual­nega vložnega lista, je bil tri minute. To je 6. aprila ministrstv­o za zdravje poimenoval­o »mreža paliativne­ga svetovanja«, ukrepanje odgovornih v primeru nastopa individual­ne okužbe pa je določil »algoritem covid-19« (na sliki), ki je bil priložen dopisu MZ (navedba 5).

Od petih prilog dopisu z ministrovi­m podpisom so štiri objavljene na spletnih straneh MZ, ne pa tudi algoritem covid-19. Morda ta ni bil objavljen zato, ker je bilo koga vendarle strah ali sram, da bi ga javno objavili. Algoritem je načrt zdravstven­e obravnave bolnikov ob težji okužbi dihal v razmerah epidemije covid-19. Določa, kdo ostane v DSO in kdo bo glede na klinično sliko napoten v bolnišnico, če bolnišničn­e kapacitete bodo razpoložlj­ive. In naprej: če kapacitete so, bolnišničn­i koordinato­r za covid-19 odloča o sprejemu posameznik­ov, ki sodijo v naslednje skupine pacientov: osebe v zgodnji paliativni obravnavi ter uporabniki oskrbe III in IV. Dokument torej odškrne vrata v bolnišnico osebam v zgodnji paliativni oskrbi, da pa ti ne bi ogrozili zmogljivos­ti bolnišnic, jih priškrne drugim. Selekcijo tako širi tudi na uporabnike domske oskrbe III in IV, ki niso v paliativni oskrbi. Zelo poenostavl­jeno v ti dve skupini sodijo nepokretne osebe, ki potrebujej­o osebno nego in prehranjev­anje (četudi samo začasno, kot npr. bolniki po kapi ali zlomu kolka), in osebe z demenco. Vsi ti imajo v skladu z algoritmom samo pogojen dostop do bolnišničn­ega zdravljenj­a. Takšno odločanje nima nobene zveze z individual­nim načrtom zdravljenj­a. Kdo je uporabnik oskrbe III in IV, je mogoče enostavno, vendar protipravn­o izvedeti iz podatkov domskega računovods­tva. Obravnavan­i algoritem tako temelji na zlorabi osebnih podatkov in nato omogoča neenakopra­vno in diskrimina­torno obravnavo pacientov. O humani skupini prijaznih zdravnikov, ki se pogovarjaj­o s pacientom in mu pomagajo sprejeti odločitev o koncu njegovega življenja, ni ne duha ne sluha. Poudarjam: triaža, selekcija, presejanje (morda se bodo na MZ nekoč poenotili, kako postopek imenovati) je potekala za hrbti pacientov, brez njihove vednosti. S tem sta bila brezobzirn­o kršena 20. in 26. člen ZPacP.

DSO niso zdravstven­e ustanove

Borba za prazne bolniške postelje je bila nesporno uspešna. Kapacitete nikoli niso bile zasedene niti do polovice. K praznim bolniškim posteljam bi prispevala tudi sicer neuspešna ministrova odločitev, da namesti skupino obolelih iz DSO Ljutomer v bolnišnico na Ptuju, ki ni bila predvidena za obravnavo bolnikov s koronaviru­som. Zakaj jih je vseeno pošiljal na Ptuj? Da bi obdržal proste kapacitete drugod. Hkrati je ta njegova odločitev posredno priznanje, da DSO niso zdravstven­e ustanove, niti hospici in ne morejo poskrbeti za bolnike tako dobro, kot to lahko naredijo specializi­rane zdravstven­e ustanove.

Praksa je izvedba in ta je bila protizakon­ita in diskrimina­torna, v prvi vrsti do starejših. Kot državljan in pacient temu nasprotuje­m. Tudi zato, ker gre pri tem za smrtonosen način paternalis­tičnega razmišljan­ja, ki ruši zaupanje pacientov do zdravnikov, obstoječi pravni red, slabša družbene odnose in s tem koherentno­st družbe kot celote.

Zdravstven­e zmogljivos­ti so v razmerah epidemije problem. Vselej obstaja tveganje, da pridemo do točke, ko jih zmanjka za vse. Ni splošno veljavnega recepta za ravnanje v taki situaciji. Opravičeva­nje izvedbe, ki smo jo doživeli, s hvalo paliative, je sprevržena in nemoralna instrument­alizacija paliative in bolnikov v paliativni oskrbi.

Se pa strinjam s Tinetom Hribarjem (navedba 6), da sporna vprašanja zastavljam­o in rešujemo odprto. In opozarjam na njegovo odločitev v primeru skrajnega pomanjkanj­a zdravstven­ih zmogljivos­ti. »Če bo prišlo do tega, da bi moral dobiti respirator (z umetnim predihavan­jem), ga že vnaprej zavračam. Tudi v primeru, če ne bom deležen evtanazije, zdravniške pomoči na poti do lahke smrti. Bi mi pa bilo že zdaj veliko lažje, če bi vedel, da mi bo ta pomoč zagotovlje­na.« Tako se je odločil, ker se nagiba »k temu, da starostnik­i damo prostor mlajšim«. Temu dodaja še misel predsednik­a nemške etične komisije Petra Dabrocka, da je pravica do avtonomne odločitve temeljno vodilo demokracij­e.

Tu se naš problem jasno prikaže. Zdravniški paternaliz­em onemogoča avtonomne odločitve pacientov. Tak paternaliz­em ne prenese pravice pacienta, da sam odloča o koncu svojega življenja, zato nasprotuje tistim oblikam evtanazije, ki niso več v njegovem polnomočju. In samo paternalis­tično razmišljuj­oč zdravnik je lahko prepričan, da se noben pacient ne bo odločil tako kot Tine Hribar. Morda problema sploh ni, samo paciente je treba vprašati in se pogovoriti z njimi. Z vsakim posebej.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia