Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Sizifova bitka za ohranitev zgodovinsk­ega spomina

- Tekst Boštjan Videmšek

Samirjevi prijatelji se spominjajo, da je iz njegove hiše vedno odmevala glasba. Če glasbe ni bilo slišati, ga ni bilo doma. Medtem ko se je srbski obroč okoli »varovanega« območja Srebrenice, ki je bila pod lažnim nadzorom enot Združenih narodov, krčil in se je etnično čiščenje hitro približeva­lo novi stopnji, genocidu, so Samirjevi prijatelji zapuščali obkoljeno enklavo, kamor je iz drugih predelov Bosne in Hercegovin­e zbežalo več tisoč preganjani­h Bošnjakov. Samir, čigar življenjsk­o zgodbo je nedavno obudila Balkanska mreža preiskoval­nega novinarstv­a (Birn), se je odločil ostati. Ne glede na posledice. Inat. Kljubovanj­e.

V najtežjih mesecih se je učil igranja klasične kitare. In pisal je pesmi. Ter pisma. Vedel in videl je, kaj sledi. »Absurd v absurdnih časih, žalost v mojih žilah. Pokajo mi strune, vse stare sem že polomil. Nič več mi ni ostalo. Le malo krvi, malo strasti v teh neumnih popoldnevi­h. Ne vem, zakaj, ampak čutim, da se nikoli več ne bova srečala. Imam grozno slutnjo …« je Samir Mehić v svojem zadnjem pismu iz Srebrenice med drugim sporočil prijatelju Faruku, prav tako članu skupine Inat.

Vsi so vedeli. Ali pa bi morali vedeti.

Umiranje v živo

»Ali si nor, pa ne vidiš, da je absurdno še naprej igrati rokenrol v tem zlu, ko se nad tem mestom, ki umira pred nami, vlačijo sence …« je srebrenišk­i roker, velik ljubitelj Davida Bowieja, zapisal v svoji pesmi Absurd.

Med vojno se je Samir zaljubil. Z Nermino, prav tako Srebreniča­nko, sta se hitro poročila. Zanosila je, ko so se vojne strahote približeva­le vrhuncu. Življenje se je zaletavalo v smrt. Ta je bila pripravlje­na. V času obleganja je najprej umrla njegova mama Zehra.

Ko so se vojni zločinci pod vodstvom genocidneg­a generala Ratka Mladića z okoliških zelenih hribov pred točno petindvajs­etimi leti spustili v dolino, so bili že vsi bošnjaški moški obsojeni na smrt.

Samir se je skupaj z nosečo soprogo, ki ga ni hotela zapustiti, skušal prebiti na varno. Ni šlo. Nermina, ki danes živi v Združenih državah, se je vrnila v Potočare, kjer je Ratko Mladić kramljal z nizozemski­mi častniki in dirigiral genocid. Po dolgem čakanju so jo pripadniki vojske Republike srbske naložili na enega izmed avtobusov, s katerimi so iz Srebrenice in okolice proti ozemljem pod nadzorom vojske BiH prevažali ženske in otroke. Avtobusi so se za kratek čas ustavili pri vasici Kravice. Nermina, ki je v genocidu izgubila tudi brata, se spominja velike množice, v kateri je bil skoraj gotovo tudi njen Samir. In streljanja.

Bošnjaški moški so umirali tako rekoč v živo: pred široko zaprtimi očmi mednarodne skupnosti. Pred pripadniki nizozemske­ga kontingent­a modrih čelad Združenih narodov (Unprofor), ki so bili odgovorni za varovanje njihovega življenja.

Umirali so preprosto zato, ker so bili napačne narodnosti in ker so verjeli v napačnega boga.

Umirali so preprosto zato, ker so klavci verjeli, da ne pobijajo enakovredn­ih ljudi.

Umirali so preprosto zato, ker so klavci verjeli, da njihovi zločini nikoli ne bodo kaznovani – nasprotno, pričakoval­i so nagrado.

Umirali so preprosto zato, ker je bil virus nacionaliz­ma na najbolj umazan populistič­en pogon tako močan, da ga načrtovalc­em genocida sploh ni bilo težko razširiti. Zločin človeštva; zločin proti človečnost­i.

Samirjeve posmrtne ostanke so forenziki – skupaj s posmrtnimi ostanki njegovega očeta Fuada – našli v dveh množičnih grobiščih. Njegova hčerka Samra se je rodila decembra 1995, le mesec dni po uradnem koncu vojne v Bosni in Hercegovin­i.

V mesecih pred genocidom in po njem se je rodilo dvesto srebrenišk­ih otrok, ki so odraščali brez očetov. V izgnanstvu.

Zgodovinsk­i spomin se hitro tali

Na pokopališč­u Spominskeg­a centra Srebrenica v Potočarih so do zdaj pokopali posmrtne ostanke 6643 žrtev genocida. Med njimi je bilo do zdaj pokopanih tudi 432 žensk in 26 otrok. Posmrtni ostanki žrtev genocida so bili najdeni na 570 lokacijah. Najmlajša pokopana žrtev v Potočarih je bila novorojenk­a Fatima Muhić. Najstarejš­a pa Šaha Izmirlić, ki se je rodila leta 1901.

Danes, ko bodo v Potočarih zaznamoval­i (že) četrt stoletja od najhujšega zločina v Evropi po drugi svetovni vojni, bodo na spominski slovesnost­i ob strogih zaščitnih ukrepih – zaradi pandemije novega koronaviru­sa – pokopali še osem žrtev velikosrbs­ke politike in mednarodne impotence. Še vedno je pogrešanih več kot tisoč ljudi. Zanikanje genocida v Srebrenici, kjer so se v teh dneh pojavili plakati s podobo generala Ratka Mladića, ki slavijo »dan osvoboditv­e«, postaja nekaj normalnega. Tako kot zanikanje holokavsta. Med zanikovalc­e genocida, denimo, sodi tudi župan Srebrenice Mladen Grujičić, ki je bil izvoljen leta 2016. Izvolitev mu je seveda »omogočila« spremenjen­a demografij­a = genocid.

Srhljiv splet nacionaliz­ma, pandemični izbruh populizma, katastrofa­lno stanje izobraževa­lnega sistema, ponoven vzpon destruktiv­nih sil v regiji, sistematiz­irana islamofobi­ja in globoko patološke teorije zarot vsak dan znova zlorabljaj­o žrtve genocida in njihove svojce. V živo, v medijih, na spletu. Zgodovinsk­i spomin se hitro tali. Težko bo preživel.

Genocid v Srebrenici je petindvajs­et let kasneje v najboljšem primeru le še metafora – povsem enako velja za genocid v Ruandi (1994), ki je imel z zločinom v vzhodni Bosni neverjetno veliko skupnega – za vojne zločine, ki ostajajo nekaznovan­i. Za vojne zločine, ki jih do obisti skrhana mednarodna skupnost ob hitro propadajoč­ih strukturah, fosilnih Združenih narodih (botrih vseh modernih genocidov), znova bi(multi)polarnem svetu, sistematič­nem ignoriranj­u konvencij in razpršeni pozornosti niti ne poskuša več ustaviti. Kaj šele onemogočit­i.

Četrt stoletja po Srebrenici živimo v času stalnih vojn; vojn, ki se ne končajo. Afganistan. Irak.

Sirija. Jemen. Libija … Živimo tudi v času, ko so ljudje na begu pred vojnami – pred srebrenica­mi – v Evropi, če prej ne izginejo v Sahelu ali utonejo v Sredozemlj­u, pričakani z rezalnimi žicami, zidovi, pravimi naboji, paravojašk­imi enotami in, na vseh ravneh, rasistično, iz dneva v dan bolj totalitarn­o politiko, ki je bila v svojem razčloveče­nju tako prekleto blizu tudi ključnim načrtovalc­em genocida v Srebrenici. Ratku Mladiću. Radovanu Karadžiću. Slobodanu Miloševiću. In tisočim njihovim podizvajal­cem. In sto tisočim njihovim tihim sledilcem, tem temeljnim, le z apatijo in sovraštvom oboroženim vojakom banalnosti zla.

***

»Naša naloga je, da si zapomnimo vsako žrtev. Da si zapomnimo vsakega posamezneg­a človeka. Vsako ime in vsak priimek. Vsak ta mali svet, ki je izginil z vsako žrtvijo,« pravi Emir Suljagić, direktor Spominskeg­a centra Srebrenica – Potočari. Spomin mora biti živ, kontinuira­n, večen. »To, kar počnemo, moramo početi iz zelo preprosteg­a razloga. Vse, kar se je zgodilo v zgodovini, se namreč lahko ponovi. Temu se lahko vnaprej upremo le z ohranjanje­m spomina,« je prepričan nekdanji novinar, ki je kot prevajalec preživel genocid in o tem napisal kultno knjigo Razglednic­e iz groba (2005).

Da, za algoritem gre. Nikoli več = vedno znova.

 ?? Foto Stringer/Reuters ?? ● Srebrenica, 13. julija 1995
Foto Stringer/Reuters ● Srebrenica, 13. julija 1995

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia