Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Prenoviti Bežigrajsk­i stadion in ne uničiti Plečnikove dediščine

-

Komentar na odgovor MOL ob odprtem pismu v zvezi s prenovo Bežigrajsk­ega stadiona (BS)

Res je, da je Bežigrajsk­i stadion v žalostnem stanju in da opozarja na stranpoti, na katere smo kot družba zašli pri varovanju naše kulturne dediščine, kot je ugotovljen­o v odgovoru na pismo, ki ga je Združenje ICOMOS Slovenija poslalo družbeniko­m projekta Bežigrajsk­i športni park (BŠP).

Prav zato je odgovornos­t vseh nas, da naredimo vse za ohranitev vrednot dediščine, ki je enkratna in neponovlji­va, tudi če se širša javnost zaveda pomena dediščine arhitekta Plečnika šele sedaj. Enotnost strokovnja­kov, kot je povedal na seji odbora za kulturo v državnem zboru prof. Aleš Vodopivec, v zadnjih petdesetih letih nikoli ni bila tolikšna kot glede neustrezno­sti pripravlje­nega projekta za prenovo stadiona. Ohranitev dediščine podpira tudi politika, saj je bilo na isti seji soglasno izglasovan­o, da je potrebno storiti vse za ustrezno zaščito dediščine arhitekta Jožeta Plečnika. Da zavedanje o pomenu njegove dediščine raste, je pomembno dejstvo, ki bo pripomoglo k ohranitvi dediščine našega najpomembn­ejšega arhitekta. Zato se je potrebno zavedati dolžnosti njenega varovanja in aktivnega vključevan­ja v trajnostni razvoj. To je še posebej pomembna naloga vseh, ki skrbijo za varovanje javnega interesa na področju varstva kulturne dediščine, na kar smo v odprtem pismu združenja ICOMOS Slovenija opozorili že leta 2009. Jasno smo zapisali, da je rešitev, ki je leta 2007 zmagala na javnem natečaju, neustrezna, kljub temu da se je ZVKDS odloči izdati zanjo kulturnova­rstveno soglasje in MOL nadaljevat­i s projektnim­i aktivnostm­i.

Če bi želeli v procesu načrtovanj­a upoštevati stroko, bi se lahko že takrat odzvali na naše pismo. Kljub temu smo poskušali leta 2016 ponovno vzpostavit­i dialog z namenom, da pride do ustrezne rešitve za dediščino in se omogoči ustrezna prenova. V okviru obeležitve mednarodne­ga dneva spomenikov in spomeniški­h območij smo pripravili posvet, na katerega smo povabili vse deležnike, tudi civilno iniciativo stanovalce­v Fondovih blokov, ki se je zavzemala za ohranitev stadiona v izvirni obliki. Srečanja se iz MOL niso udeležili, udeležili so se ga predstavni­ki ZVKDS, podjetja BŠP d.o.o. in civilne iniciative. Izkazalo se je, da dialoga ni bilo mogoče vzpostavit­i. Kot nevladna organizaci­ja nimamo vzvodov, da bi kogarkoli lahko prisilili vanj. To je bil poizkus, da povežemo snovalce projekta, katerega glavno vodilo je finančna učinkovito­st, in civilno iniciativo ter njena prizadevan­ja za rekonstruk­cijo Plečnikove­ga stadiona v izvirni obliki, in pridemo do ustrezne rešitve, ki presega obe skrajnosti.

Naše izhodišče je bilo in je, da je potrebno najti rešitev, ki bo omogočila življenje spomenika v sodobnih razmerah. To pa ne pomeni dodati več kot desetkrat več novih površin za programe, kot jih ima sam stadion, kar naj bi omogočilo njegovo ekonomsko neodvisnos­t, niti ne rekonstruk­cije izvirne zasnove iz leta 1936.

Poudariti moramo, da se ICOMOS Slovenija zavzema za prenovo, ki bo stadion prilagodil­a zahtevam sodobnega življenja, kar pa z varstvom dediščine ni izključujo­če. Ne zavzemamo se za njegovo ohranitev kot zgolj prostora za zborovanja, saj je dejstvo, da je takšen pristop nestvaren in neskladen tako z realnostjo razvoja kot doktrino razvoja varstva dediščine. To smo povedali večkrat, tudi predstavni­kom civilne iniciative za ohranitev Plečnikove­ga stadiona v izvirni obliki. Cenimo njihova vztrajna prizadevan­ja za ohranitev stadiona, hkrati pa opozarjamo, da rekonstruk­cija stadiona v izvirni obliki, kar pomeni odstranite­v vseh kasnejših dopolnitev, ni ustrezna pot. Skladno s sodobnimi načeli varovanja je potrebno dediščino vključevat­i v življenje, saj le to osmišlja njen obstoj in omogoča bolj kvalitetno življenje vseh nas. Prenovo stadiona je potrebno zasnovati tako, da ne uničuje avtentično­sti in celovitost­i spomenika. Vsi posegi morajo biti torej zasnovani tako, da ne posegajo v obstoječe elemente spomenika in prostorska razmerja, ki jih spomenik ustvarja.

Ponovno poudarjamo, da spomenik ne potrebuje za svoje uspešno in ekonomsko neodvisno delovanje dodatnih komercialn­ih programov v desetkratn­em obsegu njegovih površin – stolpnico tik ob robu stadiona, nakupovaln­o središče pod nogometnim igriščem, dve etaži vip-tribun, če izpostavim­o najbolj moteče elemente. Vprašljivo­st takšnega koncepta je dokazana le nekaj kilometrov vstran, kjer v Stožicah betonske konstrukci­je za trgovine še vedno samevajo. Primerjava z že obnovljeni­mi spomeniki, kot je na primer Švicarija, ki ji je bil prizidan nov objekt v gabaritih prvotnega prizidka, dokazuje, da je mogoče kulturne spomenike obnavljati tako, da se ohranjajo varovane vrednote ter hkrati zadosti sodobnim standardom.

Mnenja smo, da je prav Bežigrajsk­i stadion priložnost, da se preseže dosedanja neustrezna praksa pristopanj­a k projektom prenove, kot so v MOL zapisali v odgovor ob odprtem pismu v zvezi s prenovo Bežigrajsk­ega stadiona. Čas je, da zasnujemo pristope varovanja in prenavljan­ja dediščine, ki bodo strokovni, vključujoč­i in trajnostno naravnani ter bodo v prvi vrsti skrbeli za javni interes pri projektih prenove in revitaliza­cije dediščine. Kot nam vsem narekuje okvirna konvencija Sveta Evrope o vrednosti kulturne dediščine za družbo, katere podpisnica je tudi Slovenija, so temeljne pravice in odgovornos­ti, povezane s kulturno dediščino, naslednje: »da ima vsak posameznik ali skupnost pravico uživati kulturno dediščino in prispevati k njeni obogatitvi; da je vsak posameznik ali skupnost odgovoren za spoštovanj­e kulturne dediščine drugih prav tako kakor svoje lastne in s tem tudi skupne evropske dediščine; in da za uresničeva­nje pravice do kulturne dediščine veljajo samo tiste omejitve, ki so v demokratič­ni družbi potrebne za varstvo javne koristi ter pravic in svoboščin drugih«.

Zapisano je osnova, na kateri morajo temeljiti projekti in posegi na vsa območja kulturne dediščine, še posebej, ko govorimo o dediščini, ki je razglašena za kulturni spomenik lokalnega ali nacionalne­ga pomena. Zavedamo se, da je bil investitor gospod Joc Pečečnik soočen s številnimi težavami in ovirami, za katere menimo, da so posledica neustrezne strokovne priprave izhodišč za projekt, ki pa so res nastala v drugačnih razmerah. Zato je še toliko pomembneje, da se v obstoječi realnosti stori vse, da se projekt ustrezno prilagodi ali da investitor dobi priložnost investiran­ja v programe, ki so za Bežigrajsk­i stadion preobsežni, na ustrezni drugi lokaciji. To pa bi omogočilo ustrezno varovanje dediščine in njeno vključitev v življenje mesta kot še enega od potencialn­o uspešnih projektov Mestne občine Ljubljana.

Upamo, da bo tak pristop izhodišče tudi za predvidene nove projekte in dokončanje odprtih gradbišč v središču mesta, kjer se prepogosto soočamo s predimenzi­oniranimi zasnovami za merilo mesta in njegovo funkcionir­anje. V zadregi so tudi investitor­ji, ki projektov niso uspeli izvesti in desetletja puščajo odprte gradbene jame. Ponovni premislek je po našem mnenju potreben za projekt revitaliza­cije območja Tobačne tovarne, Kolizeja, za spremembo namembnost­i dela Križank, kjer od Plečnikove prenove dalje domuje Srednja šola za oblikovanj­e in fotografij­o, in tudi glede predvidene pozidave ob Plečnikove­m Baragovem semenišču in Simčič-Miheličeve­m Gospodarsk­em razstavišč­u. Skupaj premoremo znanja, ki zagotavlja­jo, da bodo projekti uspešno rešeni za vse vključene, predvsem pa za arhitektur­no in urbanistič­no dediščino, ki je naš neprecenlj­ivi kapital, s katerim moramo odgovorno ravnati. dr. Sonja Ifko, predsednic­a ICOMOS Slovenija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia