Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Že sto let ni kaj praznovati

- Tekst Saša Vidmajer

Na klasicisti­čnem pročelju celovške mestne hiše, nekdanje palače Rosenberg, se vije velik napis Jubiläumsj­ahr, 100 Jahre Kärntner Volksabsti­mmung. Stavba, v kateri je sedež koroškega deželnega glavarja Petra Kaiserja, in zanj velikokrat slišimo, kako naklonjen je koroškim Slovencem, niti v jubilejnem letu stoletnice plebiscita in niti na simbolni ravni ne kaže prisotnost­i slovenščin­e. Ta jezik v javni rabi ni zaželen in nima prostora.

Letošnje proslave se udeležuje slovenski predsednik Borut Pahor, že vnaprej jo je razglasil za navdihujoč­o. Ne želi konfrontac­ije z zgodovino, ne zanima ga kritična ocena uresničeva­nja manjšinski­h pravic, zatekel se je v leporečje o evropski prihodnost­i. V razmerah, ko Avstrija ignorira nerešena manjšinska vprašanja, je njegova navzočnost odveč. Celo ob častitljiv­em jubileju ni avstrijska država naredila nič, mnogi koroški Slovenci proslavo odklanjajo.

Nasprotuje­jo tudi izbiri manjšinske­ga funkcionar­ja, ki naj govori v njihovem imenu. Na bizaren način, celo z glasovi avstrijski­h političnih strank, je bil izbran nekdo, ki bo deklamiral, kar želi slišati koroška politika. Seveda niso dali besede Prešernove­mu nagrajencu Florjanu Lipušu ali Maji Haderlap, preveč bi imela povedati o realnosti Koroške in umiranju jezika v koroških grapah. Ali pa direktorju dunajskega Burgtheatr­a Martinu Kušeju, morda mladi režiserki Andrini Mračnikar, ki pravkar na Koroškem snema dokumentar­ec o izginjanju slovenščin­e, o tem pripoveduj­e v intervjuju na naslednjih straneh.

Skupno »praznovanj­e« je letos ovito v plašč »dobrega sožitja« in »dvojezične Koroške«. To je prazna fasada. Čeprav skuša uradna Koroška tuintam vplesti slovensko manjšino v proslave, se značaj obletnic ni spremenil. Potekajo tradiciona­lno, z nemškonaci­onalno konotacijo. Eno stoletje je minilo, odkar so z razpadom Avstro-Ogrske in ustanovitv­ijo Države SHS koroški Slovenci postali manjšina, narodna skupnost pa je še vedno brez zajamčenih pravic. Po sto letih nasilne asimilacij­e in načrtne germanizac­ije Avstrija ni izpolnila obvez iz 7. člena državne pogodbe, te, ki je deset let po koncu vojne premaganem­u »nemškemu satelitu« podelila suverenost.

Avstrija je država, ki rada obeta, spomnimo se vseh neizpolnje­nih obljub minulih sto let. Manjšinske pravice so bile prvič zapisane v senžermens­ki mirovni pogodbi leta 1919, pred plebiscito­m 1920 je bila Slovencem dana svečana obljuba, da bodo imeli iste pravice kot nemško govoreči. Sedmi člen avstrijske državne pogodbe je leta 1955 postal pravni okvir za absolutne manjšinske pravice na Koroškem in Štajerskem. In nazadnje memorandum o dvojezični­h napisih leta 2011.

Ob obletnici usodnega plebiscita, s katerim je desetina narodovega telesa ostala v Avstriji, kaže spomniti na lažnivo obljubo iz 1920. Avstrija, tudi s pomočjo Nemčije, je ključno potezo uprizorila tik pred 10. oktobrom. Navajam citat Boga Grafenauer­ja iz Koroškega zbornika, letnik 1946: »Imperializ­em koroške nemške politike ima neko posebno noto, ki ga uvršča med najhujše ... Zelo je radodaren z obljubami, kadar hoče odvrniti nevarnost, ki v neki zgodovinsk­i situaciji grozi njegovi oblasti nad koroškimi Slovenci: pohodi pa te obljube takoj, ko nevarnost mine. Pod deželnim upravitelj­stvom Arthurja Lemischa je koroški deželni zbor 28. septembra 1920 v slovesni proklamaci­ji obljubljal varstvo slovenske narodne in jezikovne posebnosti. Že 26. novembra 1920 pa je isti Lemisch glede na 15.278 Slovencev, ki so glasovali pri plebiscitu za Jugoslavij­o, izjavil, da imajo koroški Nemci le eno človeško dobo časa, da privedejo 'zapeljance' nazaj h 'koroštvu' (sic: k nemštvu) . ... tako so na Koroškem pojmovali obljube in obveznosti iz členov 62–69 senžermens­ke pogodbe.«

In tisti, ki so najbolj zagrizeno agitirali za plebiscit, so bili kasneje vodilni nacisti ob napadu na Jugoslavij­o: vojni zločinec Alois Maier-Kaibitsch in nacist Hans Steinacher, ki mu je Heimatdien­st hotel letos v Velikovcu postaviti spomenik. Koroški deželni zbor pa še vedno podpira nemškonaci­onalna društva, kot sta Abwehrkämp­ferbund in Heimatdien­st. Politične razmere na Koroškem so depresivne. Navzven ni več videti krčevite konfrontac­ije, a ta ni več potrebna, manjšincev je samo še deset tisoč. Slovenščin­a izginja v zasebne kroge, Slovenci iz Koroške odhajajo v urbana okolja, uveljavlja­jo se v nemškem jezikovnem prostoru. Avstrija čedalje bolj vehementno razlaga, da v celoti izpolnjuje mednarodne obveznosti. Omalovažuj­e in spreneveda – tudi s pomočjo koroškega slovenskeg­a zastopstva – se lahko zato, ker Slovenija zaščitnišk­e vloge skoraj ne opravlja več, ne vede se kot suverena država. Manjšinske politične organizaci­je so pohlevne, kritična je samo civilna družba: iniciativa Slovenski konsenz za ustavne pravice (SKUP) in klubi študentski­h organizaci­j z Dunaja, Gradca in Koroške. Imajo pogum, da stvari povejo take, kot so, zavedajo se, da je edino, kar jim ostaja, odpor. Vse, kar si je manjšina kdaj izborila, si je izborila na podlagi člena 7.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia