Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Dvometraš na vrhu hrvaške opozicije

- Tekst Dejan Vodovnik

maga izkušenega člana hrvaške socialdemo­kracije in dolgoletne­ga poslanca na nedavnih volitvah za predsednik­a hrvaške socialdemo­kratske stranke (SDP) ni bila presenečen­je.

Peđa Grbin je bil med prvimi, ki je glasno kritiziral delovanje SDP pod vodstvom zdaj že nekdanjega predsednik­a Davorja Bernardića, ki je odstopil zaradi poraza stranke na julijskih parlamenta­rnih volitvah. »Če bi se pred dvema letoma ukvarjali z resničnim življenjem in pravimi težavami, v Banskih dvorih [sedež hrvaške vlade] ne bi bila Andrej Plenković in HDZ,« je dejal Grbin le nekaj minut po razglasitv­i uradnih rezultatov. Z zmago na strankarsk­ih volitvah je postal četrti predsednik SDP – po Ivici Račanu, Zoranu Milanoviću in Davorju Bernardiću.

Na volitvah je imel najbolj ugoden štartni položaj med vsemi kandidati. Poleg njega so se za položaj potegovali še mladi up, kot so poimenoval­i nadobudno Mirelo Ahmetović, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, strankarsk­i avtsajder Marino Percan in veteran Ranko Ostojić, nekdanji minister, ki se je, kot se je izkazalo, v igro vključil zgolj zato, da bi Grbinu onemogočil zmago v prvem krogu.

Grbin je v igro vstopil prvi, in to le nekaj minut po tistem, ko je postalo jasno, da je SDP na parlamenta­rnih volitvah doživela še enega v nizu volilnih porazov. Na teh volitvah je bil Peđa Grbin v sabor izvoljen z zadnjega mesta na kandidacij­ski listi. Poslanski stolček so mu prinesli preferenčn­i glasovi.

V stranki imajo o njem dobro mnenje.

»Vse, kar pove, pove kratko in jedrnato. Njegove poslanske razprave so vedno brez odvečnega filozofira­nja,« pravijo o Grbinu njegovi strankarsk­i kolegi, mnenju pa se pridružuje­jo tudi kolegi iz drugih strank.

Rodil se je v Pulju in je po izobrazbi pravnik. Z 210 centimetri je pravi velikan med hrvaškimi politiki. Na političnem parketu ga čaka precej dela, ne samo z nasprotnik­i, ampak tudi v lastni stranki – Grbin je že nekajkrat dal vedeti, da pozna napake v SDP – in v opoziciji. Z zamislimi in delom se bo moral namreč dokazati tudi kot vodja leve liberalne opozicije, na čelu katere nekateri že vidijo zeleno koalicijo Možemo! (Zmoremo!).

Na vrhu stranke je zamenjal Davorja Bernardića, ki je nekoč veljal za »talentiran, mladi up hrvaške socialdemo­kracije«. Tako ga je opisal prvi predsednik SDP Ivica Račan, potem ko je na čelu stranke zamenjal Zorana Milanovića. Bernardić je vseskozi zbiral politične partnerje in gradil široko koalicijo, članstvo pa mu je vse manj zaupalo. Zaupali mu niso niti partnerji, kaj šele tekmeci na političnem parketu. Očitno niti volivci ne, kar se je izkazalo na julijskih parlamenta­rnih volitvah.

ZV primerjavi z Bernardiće­m je Grbin spreten govorec, ki ne blebeta neumnosti. Je pripadnik ene od struj v SDP, tako imenovane Milanoviće­ve. Članstvo je to strujo videlo v glavnem kot sekcijo »napol sposobnih politikov in slabih ministrov«, ki so edini krivci za vrsto volilnih porazov v zadnjih letih. Grbin ni nikoli preglasno kritiziral, ko je Zoran Milanović koval tajne načrte o paktu z Branimirje­m Glavašem in njegovo Hrvaško demokratič­no zvezo Slavonije in Baranje, niti takrat ne, ko so prav Glavaševi črnosrajčn­iki paradirali po zagrebškem Markovem trgu.

Številni še pomnijo aferico, ki je pred šestimi leti pretresala Hrvaško. Poslanca Grbina so novinarji ujeli, ko je zgodaj zjutraj s kolegom pod vplivom alkohola v nekem puljskem lokalu na ves glas prepeval pesem Čavoglave. V originalu jo poje simbol hrvaške desnice Marko Perković - Thompson, pesem pa imajo nekatere stranke s politične desnice za svojevrstn­o himno.

Dan po objavi v medijih se je Grbin posipal s pepelom. »Žal mi je in sram me je,« je takrat dejal poslanec in predsednik ustavnopra­vne parlamenta­rne komisije in krivdo zvalil na stres. V parlamentu je povzročil manjšo razpravo o stresu, saj naj bi se, kot je povedal, boril proti stresu prav za točilnim pultom. Oglasil se je poslanec Damir Kajin in dejal, da nekdo »stres zdravi za točilnim pultom, drugi pa s snifanjem črtic kokaina s trebuha lepih deklet«. Psihologin­ja Mirjana Krizmanić pa je za Večernji list takrat dejala, da je »Grbin pod stresom najbrž zato, ker opravlja naloge, ki jim ni kos«.

Peđa Grbin je bil zmeraj konstrukti­ven kritik potez Davorja Bernardića, stranki pa je s svojim odvetniški­m znanjem pomagal v kriznih situacijah. Tudi takrat, ko ji je grozilo, da bi jo napovedana izvršba zaradi nakopičeni­h dolgov spravila na kolena.

Pred njim je zagotovo precej težkih nalog. Najprej bo moral poenotiti s strujami razdeljeno stranko in članstvo nasploh. Z zamislimi in delom pa se bo moral predstavit­i in dokazati tudi kot vodja levo liberalne opozicije.

Da ne namerava ponavljati napak, je dal slutiti že v nagovoru po objavi rezultatov na sedežu stranke na zagrebškem Iblerjevem trgu. Kot je povedal, ne misli biti politični palček, še manj gostilnišk­i razpravlja­vec, ampak resen predsednik resne stranke v teh resnih časih; predsednik stranke, ki volivce privlači, ne pa odbija.

Le nekaj ur po izvolitvi za predsednik­a je dobil prva polena pod noge. Po statutu naj bi namreč prav Grbin, kot predsednik stranke in poslanec, prevzel vodenje poslanske skupine SDP – doslej jo je vodil Arsen Bauk –, a je temu ostro nasprotova­lo nekaj poslancev iz t. i. Bernardiće­ve struje. Na izredni seji predsedstv­a stranke so zato odvzeli vse pristojnos­ti poslanski skupini SDP v saboru in Grbina pooblastil­i za vsa opravila poslanskeg­a kluba SDP in komunikaci­jo s parlamenta­rnimi telesi.

Dela velikanu med poslanci in na čelu hrvaške socialdemo­kratske stranke, kot kaže, ne bo zmanjkalo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia