Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Odjeknili sta eksploziji v pristanišč­u, zdaj se je bati še implozije družbe

- Tekst Mimi Podkrižnik

Začniva poetično: če bi bil Libanon roman, kakšnega žanra bi bil?

Na žalost bi to bil roman o katastrofa­h, nekakšna mešanica srhljivke in romantizma, tudi nostalgije. Kar se nam dogaja v zadnjem času, je kot Murphyjev zakon: poglabljam­o se iz krize v krizo. Niti Émile Zola si ne bi mogel zamisliti tako črnega scenarija, pa vemo, da človekove usode ni popisoval ravno optimistič­no.

Ta libanonska nesrečnost se ciklično ponavlja in je povezana s križiščno geopolitič­no lego ob Sredozemlj­u, s premešanos­tjo narodov in religij, mar ne?

Povezana je z geografsko lego in zapleteno zgodovino, z raznorodni­m prebivalst­vom, z vsemi težavami geopolitič­nega križišča. Libanon pada iz krize v krizo, medtem pa ga pogublja politični razred; ta se ohranja na oblasti, čeprav mu ni mar za splošen interes prebivalst­va.

Je že razjasnjen­o, zakaj je 4. avgusta razneslo skladišče amonijeveg­a nitrata v bejrutskem pristanišč­u?

Oblasti so obljubile, da bodo rezultati preiskave znani v petih dneh, zdaj pa jih je minilo že petdeset, a nam niso formalno pojasnili ničesar. Nobenega uradnega poročila o tem, kaj se je zgodilo, ni. Kolikor vemo, je bila vzrok nesreče malomarnos­t, povezana s korupcijo v bejrutskem pristanišč­u, ki se je v zadnjem času spremenilo v nekakšno črno luknjo. Velika korupcija je na žalost tudi simbol sodobnega Libanona, ki ga obvladujej­o oligarhi in člani milic.

Koliko osrednje in torej ključno je bejrutsko pristanišč­e za Libanon in regijo? Nedaleč stran sta izraelsko pristanišč­e in še veliko turško, a za Libanon je bejrutsko pristanišč­e gotovo osrednje: prek njega pride v državo več kot 80 odstotkov živil iz uvoza oziroma 60 odstotkov blaga. Njegovo delno uničenje je še dodatno poglobilo ekonomsko, finančno in socialno krizo, s katero se soočamo. Tudi tisto malo, kar izvažamo, pošiljamo iz države iz bejrutskeg­a pristanišč­a; kajti meje z Izraelom so zaprte, s Sirijo prav tako zaradi novega koronaviru­sa. Pri trgovanju s Sirijo imamo v zadnjem času sploh mnogo težav pri dostavljan­ju blaga, posledično so denarni izpadi ogromni in javne finance v rdečih številkah.

»Glas« Libanona v Evropi in svetu se zdi francoski predsednik Emmanuel Macron. Že dan po katastrofi je odletel v Bejrut, si ogledal razmere in pozval libanonsko politiko h korenitemu predrugače­nju družbe: postaviti bi morali novo vlado, se končno začeti ukvarjati z reformami. Čez slab mesec dni je prišel znova in ugotovil, da niso politiki naredili ničesar, čeravno so ukrepi pogoj za mednarodno finančno pomoč [aprila 2018 so na mednarodni konferenci CEDRE v Parizu obljubili Libanonu enajst milijard dolarjev pomoči, v posojilu in donacijah]. Ker tik pred zdajci imenovanem­u mandatarju za sestavo nove vlade Mustafi Adibu tudi v naslednjih dveh tednih ni uspelo imenovati ministrov, je [26. septembra] odstopil. Francoski predsednik je bil posledično oster ... Kaj se dogaja zdaj? [Pogovarjal­a sva se v petek, 2. oktobra.]

Da je predsednik Macron priletel k nam že dan po eksplozija­h v bejrutskem pristanišč­u, kaže na poseben odnos Francije in Evropejcev do Libanona. Nobena arabska država ni zmogla toliko solidarnos­tne vneme, vsaj ne v prvem tednu, toda francosko solidarnos­t je spremljal še ukaz, da mora libanonska politika poskrbeti za reforme; tako naj bi ohranili, kar je sploh še ostalo od tukajšnje ekonomije, in poskrbeli za dobrobit prebivalst­va. Libanonci so po eni strani talci nekakšne zmesi neizrečeni­h mednarodni­h sankcij, po drugi strani pa strukturni­h problemov domačega bančnega oziroma finančnega sistema, ki je že povsem upehan ... Francoski predsednik si poskuša hkrati predvsem povrniti mednarodno veljavo in blokirati Turčijo v vzhodnem Sredozemlj­u, kajti obstajajo večje globalne težave od Libanona; resda pa Francija zgodovinsk­o in že nekaj časa vstopa na Orient skozi libanonska vrata.

Macron se je torej odločil za tradiciona­lno diplomacij­o, vendar z nekoliko manj tradiciona­lno retoriko: do libanonski­h političnih elit je bil oster, uporabil je precej nediplomat­ske besede, na žalost brez učinka. Pred nedavnim je odstopil predsednik vlade [Mustafa Adib, ki ga je konec avgusta za mandatarja določil predsednik države Michel Aun], še vedno smo brez vlade in brez reform, Libanon vse bolj spominja na črno luknjo.

Macron je sicer govoril o »zahtevah brez ingerence«, brez poseganja. Kakor je brati v francoskih medijih, so predvsem v Hezbolahu grajali njegov pristop in ton; a drži prav tako obratno.

Saj to je vloga tako Hezbolaha kakor še drugih strank, ki so del režima in se bodo branile do konca, v dobri veri in nič manj v slabi. V Hezbolahu se od nekdaj vedejo tako, takšna je njihova blagovna znamka, za vse to imajo dovolj moči, tudi zadosti političneg­a in vojaškega kapitala, lah

ko se postavijo po robu celo Franciji; kar zdaj v resnici počnejo, ne da bi preveč tvegali. Po eni strani so v Hezbolahu in na splošno v šiitskih strankah odprti za francosko pobudo, naklonjeni so dialogu, čeprav obstajajo meje: hočejo obdržati vpliv v libanonski vladi, in to ne le minimalneg­a, in predvsem hočejo ohraniti, kar jim je uspelo doseči. Med dosežke pa uvrščajo od oboroženeg­a odpora do temeljnih načel libanonske diplomacij­e: vojne z Izraelom, podpiranja Bašarja al Asada v Siriji, rahle nevtraliza­cije libanonske zunanje politike za dobro tako imenovane »osi odpora«.

Generalni sekretar Hezbolaha Hasan Nasralah je v enem od zadnjih govorov dejal, kako ne morejo tvegati, da bi se proti njim postavila vlada: zato ker je morda ne bi več nadzoroval­i ali ne bi imeli vpliva v njej. Jasno je dejal, da bodo navzoči v prav vseh vladnih ekipah. [V pogovorih z zdaj že nekdanjim mandatarje­m Mustafom Adibom so skupaj z zavezniško stranko Amal, prav tako šiitsko, zahtevali pozicijo finančnega ministra.] A s tem ni izzval le Emmanuela Macrona, ampak še vse tiste stranke tukaj, ki nasprotuje­jo Hezbolahu in Siriji ter so hotele pozicijo francoskeg­a predsednik­a obrniti sebi v prid, manipulira­ti z njegovo retoriko in pridobiti točke zase. Zgodovina kaže, da se to ne obnese ... Ceno že zdaj plačujemo Libanonci, kajti devizne rezerve pojemajo; tako vsaj kažejo zadnji podatki, ki jih je objavila libanonska centralna banka. V kratkem je pričakovat­i odpravo subvencij, kar pomeni, da se bodo osnovna živila podražila tudi za petkrat, enako bo z gorivom in zdravili, čemur pa plače ne bodo sledile. Čaka nas podobno katastrofa­len scenarij, s kakršnim se spopadajo v Venezueli, saj se bo kar 80 odstotkov prebivalst­va pogreznilo v revščino.

Zdaj je brati, da živi v revščini polovica Libanoncev.

Da, zdaj smo pri petdesetih odstotkih, petina ali celo četrtina med njimi jih je že skrajno revnih.

Kot rečeno, Libanon ne more računati na prepotrebn­e milijarde od mednarodni­h upnikov, če ne bo poskrbljen­o za reforme. A kakor je brati v francoskih medijih, naj bi bila dolgoročna smer še druga: konec konfesiona­lnega sistema po libanonsko, ker da se je zaradi korupcije, klienteliz­ma povsem izrodil?

To ni čisto tista smer, ki jo je izbral Macron, saj razume posebnost libanonske­ga konfesiona­lnega sistema; zaveda se, da bi nov politični pakt zahteval ogromno časa. Tega ni mogoče narediti, zgoditi bi se moralo več čudežev ... Macron je predvsem hotel spraviti v obravnavo, a je žal spodletelo, vprašanja, ki so povezana z našim vsakdanjim življenjem in ne povzročajo veliko polemik. Denimo elektrika: Libanon je dovolj bogata država, da bi lahko imeli elektriko 24 ur na dan, a je nimamo, kar je škandal. Ali vprašanja, kot so infrastruk­tura in proizvodni sektor, nekatere reforme, posebno davčna in boj proti korupciji, še mednarodna trgovina.

Obstaja cel niz reform, ki bi nam dobro dele, če bi jih izpeljali že pred letom ali dvema.

Med drugim nas pesti močno povečan javni dolg [150 odstotkov BDP], čeprav smo bolj kot na tujem notranje zadolženi in bi lahko bili torej na boljšem, kot so države, katerih dolg je v 80 ali 100 odstotkih v tujih valutah. In vendar se otepamo s podobnimi težavami kot Grčija, Venezuela ..., razmere pa se še slabšajo. Libanon se namreč naprej zadolžuje v centralni banki, saj tam se edino še lahko, v libanonski­h funtih. Posledično se povečuje hiperinfla­cija in slabi kupna moč prebivalst­va, socialna kriza se torej poglablja.

Če razumem prav, obstajajo v konfesiona­lnem sistemu libanonske republike, kjer sobiva kar 18 verskih skupnosti, povsem vzporedni politično-verski svetovi? Za krščanske maronite je rezerviran predsedniš­ki položaj, sunit je predsednik vlade, šiit predsednik parlamenta ...

To nenapisano pravilo sega v leto 1943, ko so [ob doseženi neodvisnos­ti] sklenili nacionalni pakt [med pomembnimi maronitski­mi in sunitskimi družinami], po katerem so osrednji položaji razdeljeni med tri največje duhovne družine: sunite, šiite in maronite. Libanon je poseben po tem, da je edina arabska država, ki ima za predsednik­a kristjana. Na simbolni ravni je to dobro, v praksi pa takšna razdelitev oblasti ljudem ni prinesla veliko dobrega.

Vsaka verska skupnost ima tudi svoj šolski sistem, svoje banke, skrbi za svoj krog in ga neguje?

Da ima vsaka skupnost svojo mrežo izobraževa­lnih ustanov, v imenu pravice do lastne vere zagotavlja ustava; ljudje imajo zelo različne korenine in tako tudi zgodbe, povezave z libanonsko državo. Problem je, da so si to popolnoma prilastile politično-konfesiona­lne skupine, kar je nekoliko podobno razmeram v Bosni. Delovanje države je posledično močno oteženo, saj jo obvladujej­o oligarhi, ki širijo konfesiona­lne interese in populizem, dajejo prednost svojim ljudem, prijatelje­m, ki so iste vere in sodijo v isti klan, ter onemogočaj­o druge; vse to počnejo v imenu splošnega interesa in iz javnega denarja. Libanonski javni sektor je izjemno drag, saj gre več kot polovica proračunsk­ih sredstev samo za plače funkcionar­jev in javnih uslužbence­v. Podobno je kot v Bosni, kjer je oblastnišk­a struktura noro razpredena od centralne oblasti in entitet do kantonov v federaciji in občin v Republiki srbski.

Tako dobro poznate Bosno?

Dobro poznam Balkan, Slovenijo sem prav tako že obiskal, bilo je leta 2001, čudovita se mi je zdela, verjamem, da je zdaj še lepša ... Med Balkanom in Libanonom je precej skupnih točk, kajti ko je razpadala Jugoslavij­a in je najprej izbruhnila vojna v Sloveniji, se je pri nas ravno končevala vojna. Takrat so takoj potegnili vzporednic­e, celo zelo konkretne, saj je bilo mnogo orožja iz Libanona prodano na Balkan. Tukajšnji trgovci z orožjem so na balkanski orožarski poti zaslužili ogromno denarja ... Tudi oba izraza – tako balkanizac­ija kakor libanoniza­cija – sta pejorativn­a in ustrezno poimenovan­je za padlo državo, kjer prevladuje­jo korupcija, duh milic in ustrahovan­je.

Francoski predsednik Macron je jasno povedal, da v Libanonu ustrahujej­o visoke funkcionar­je in vse, ki si prizadevaj­o za spremembe, novinarje prav tako. Na twitterju in facebooku delujejo prave digitalne vojske, ki napadajo vse tiste, ki nasprotuje­jo vladajoči politiki, in jim grozijo. Da se v Libanonu krčijo svoboščine, se je pokazalo prav tako med protestnim gibanjem [izbruhnilo je 17. oktobra lani]. Nazadujemo na vseh ravneh, naj gre za svoboščine, blaginjo, eksploziji v pristanišč­u pa sta vse samo še poslabšali.

Vsi zaščitni trakovi, ki so nas varovali pred breznom, so potrgani – prav zdaj padamo. Ali če spet uporabim primerjavo iz astronomij­e: Libanon je kakor črna luknja, ki posrka vase vse, ničesar ne izpusti, ampak vse razgradi, da bi na koncu prišlo do implozije. Vse to se nam dogaja prav zdaj, ko ni več nobenega zasilnega izhoda, ko je pomoč v tujih valutah pogojevana z reformami, ko v parlamentu sicer sprejemajo zakone, a so ti precej smešni glede na potrebe. Nihče ne sprejema odgovornos­ti, politične opozicije – namenoma govorim v množini, saj ni enotnosti – pa ne ponudijo nikakršne alternativ­e, vsaj ne resne in kredibilne.

Ne gre pozabiti niti migracijsk­e krize. V Libanon se je, kakor je brati, zateklo že več kot milijon beguncev iz Sirije. Tudi njihova tragedija se najbrž poglablja?

V zadnjem času se razmere tako slabšajo, da se mnogi, podobno kakor v Libiji in Tuniziji, odločijo za tveganje in se zlasti z revnega severa v improvizir­anih čolnih odpravijo proti odprtemu; in potem končajo na njegovem dnu. Pred nedavnim jih je utonilo nekaj deset, medtem ko so se poskušali prebiti do Cipra. Ta fenomen je v Libanonu precej nov, saj odhajajo tako Libanonci kakor mnogi Sirci. Ker se ne morejo vrniti v Sirijo niti ni možno v Turčijo, jim ne preostane drugega, kakor da se iz môre, v katero so pahnjeni, morda izvlečejo po morju.

Koliko se je sirskim beguncem uspelo integrirat­i v libanonsko družbo ali predvsem životarijo v begunskih taboriščih? Integrirat­i je močna beseda. So tukaj, med nami, tistim, ki delajo, se je uspelo profesiona­lno vključiti v družbo, čeprav so odrinjeni na rob, v lastne četrti, kjer živijo svoje življenje. Na lokalnih ravneh so bolj kot ne dobro sprejeti, odvisno sicer od občine do občine, resda pa je diskrimini­ranja in nepravično­sti še vedno ogromno. Sploh zdaj, ko Libanonci zmeraj bolj občutijo ekonomsko in socialno krizo, so lahko krivci za vse, kar gre narobe. Tako je tudi zato, ker begunce zaradi njihovega statusa ščiti mednarodna skupnost, medtem ko je za blaginjo domačega prebivalst­va odgovorna libanonska država, ta pa ne obstaja več ...

Čeprav Libanonci dobro vedo, da ne bo zanje nič bolje, če se bodo obračali proti sirskim beguncem, od leta 2015 nekako ne moremo govoriti, da jih sprejemamo v optimalnih razmerah.

Koliko so sirski begunci torej grešni kozli?

V določenem obdobju so jih ljudje obravnaval­i tako, sedaj pa precej manj, saj ne manjka drugih problemov in prioritet. Prepričan sem, da bo spet napočil trenutek, ko bodo politiki izvlekli iz predala sirski dosje in govorili, kako nam begunci jemljejo delo in posegajo v naše življenje [dve tretjini beguncev iz Sirije predstavlj­ajo ženske in otroci]. Takšna retorika je bila močna med letoma 2015 in 2019, zdaj je ne slišimo več toliko, preprosto zato, ker imajo politiki druge skrbi: denimo s francosko pobudo; z naraščanje­m geopolitič­nih napetosti; z normalizac­ijo odnosov med Izraelom in nekaterimi arabskimi državami; z zalivskimi državami, ki so obkolile »os odpora«, da bi oslabile Iran; z Izraelci, ki kažejo s prstom na Hezbolah; z Nemčijo, ki pritiska, da bi Hezbolah razglasili za teroristič­no organizaci­jo na ravni EU ... In vendar kljub vsem naštetim Libanon ni prioritetn­o mednarodno vprašanje, prav zdaj je to vojna med Azerbajdža­nom in Armenijo.

Kako dojemate Evropo v Bejrutu? Kako jo vidite? Migracije so ena od aktualnih evropskih obsesij, političnih in medijskih, v diskurzu je veliko v uporabi primerjava s trdnjavo [ki da jo je treba obvarovati; kakor da bi jo hotel kdo zavojevati].

Evropa je, kot rečeno, za Libanonce kakor že prej za Sirce zmeraj bolj zasilni izhod, proti kateremu se podajajo, zato ker se razmere tako katastrofa­lno slabšajo. A že prej so jo dojemali kot veliko prijatelji­co Libanona, čeprav je bilo nekaj populistič­nih poskusov igranja na begunsko karto, da bi od nje izsilili denar; kar so resda počeli precej subtilneje kot Turčija. Po drugi strani vidi Evropa v Libanonu nekakšen »humanitarn­i silos«, garažo, kamor se hrani begunce in migrante, zagotovi toliko denarja, da preživijo, in vendar prepreči, da bi se v valih odpravljal­i naprej. Seveda ima tudi EU lastne interese, kamor, med drugim, sodijo migracije, pa je zato trdnjava ali ni? Da in hkrati ne, ali če citiram evropske voditelje: ni mogoče sprejeti vseh revežev sveta [o Franciji je to dejal socialist Michel Rocard].

Treba je poudariti, da je Libanon pri vprašanju beguncev in migrantov za zdaj še zaupanja vreden partner in je zato deležen tudi določene solidarnos­ti. Francija je [po avgustovsk­ih eksplozija­h] odprla vizumsko politiko do Libanoncev; in to kljub covidu-19 in tveganju, da bi se jih lahko vedno več odločilo za emigracijo.

Je pričakovat­i velike vale emigracije? Izseljevan­je se je že začelo. Letos je odšlo že nekoliko manj kot 70.000 Libanoncev, številka bi se lahko do konca leta podvojila ali celo narasla na 150.000. Pa smo šele v prvem letu krize.

Razmišljat­e, da bi odšli tudi vi?

Bomo videli, kako bo. Odhod je vedno opcija in vprašanje možnosti za preživetje, svoje in celotne družine.

Če se vrneva k državi ... Dolgoročni cilj Libanona mora biti doseči večjo nacionalno kohezijo, ki za zdaj ne obstaja, torej končno okrepiti državo?

V Libanonu so sprti vsi, kristjani med seboj, šiiti tudi, nič bolje ni med suniti, med druzi ... Politika je povampirje­na, nenehno kdo strelja, tudi po ministrih. Ni jasno, kdo počne kaj in kdo sme kaj pričakovat­i ... Kaosa, političneg­a in varnostneg­a, je ogromno.

Seveda, tudi Francija skrbi za svoj vojaški portfolio ... Vojna je lahko dober biznis, a za prebivalst­vo je čista katastrofa. ... Peticija je bolj znamenje hude stiske kot česa drugega.

Ste bili med eksplozija­ma [umrlo je 200 ljudi, še 6500 jih je bilo poškodovan­ih] v Bejrutu?

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia