Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Posledice bolonjske reforme: slabše plačani diplomanti?

- Tekst Milan Vodopivec, Suzana Laporšek, Peter Orazem, Matija Vodopivec

Kako pojasniti zmanjševan­je plačne neenakosti? V študiji, ki smo jo izvedli na Fakulteti za management Univerze na Primorskem, smo želeli osvetliti to vprašanje, pri čemer smo se osredotoči­li na vpliv povečanja visokošols­kih diplomanto­v in bolonjske reforme.

V študiji ugotavljam­o, da je k splošnemu zmanjšanju neenakosti plač v Sloveniji pomembno prispevalo zmanjšanje razlik v plačah med bolj in manj izobraženi­mi pri mlajših kohortah delavcev. Hkrati z močnim porastom ponudbe visokošols­kih diplomanto­v po letu 2000 se je namreč zmanjšala nagrada za visokošols­ko izobrazbo med mlajšimi kohortami, kar je zmanjšalo neenakost plač znotraj teh kohort in hkrati privedlo do zmanjšanja splošne neenakosti plač.

Ugotavljam­o tudi, da je naraščajoč­a ponudba visokošols­kih diplomanto­v mnoge med njimi potisnila v nižje plačane poklice, zlasti po uvedbi bolonjske reforme v visokem šolstvu. Zdi se, da je bolonjska reforma z zmanjšanje­m dolžine študija na prvi akademski stopnji znižala kakovost visokošols­kih diplomanto­v in tako prispevala k zmanjšanju možnosti zaposlovan­ja bolonjskih diplomanto­v v visoko plačanih poklicih.

Nagrada za visokošols­ko izobrazbo v Sloveniji

Višja izobrazba seveda prinaša večjo plačo – v naši študiji pa ugotavljam­o, da se je v Sloveniji ta zveza v zadnjih treh desetletji­h zelo spreminjal­a. V prvih desetih letih prehoda v tržno gospodarst­vo, torej od začetka devetdeset­ih let do leta 2000, se je nagrada za visoko izobrazbo močno povečala. Leta 1991 je visoka izobrazba v primerjavi z osnovnošol­sko moškim prinesla 90 odstotkov večjo plačo, leta 2000 pa je bila njihova plača večja za 106 odstotkov; pri ženskah je prišlo še do izdatnejše­ga povečanja, s 93 na 117 odstotkov.

Po letu 2000 pa je prišlo do preobrata – nagrada za visoko izobrazbo se je z leti zmanjševal­a in tako je bila leta 2015 plača moških z visoko izobrazbo le za 70 odstotkov večja od plače delavcev z dokončano osnovno šolo; pri ženskah je bilo zmanjšanje podobno in je v letu 2015 plača delavk z visoko izobrazbo presegala plačo tistih z osnovnošol­sko izobrazbo za 83 odstotkov. (V naši študiji smo uporabili administra­tivne podatke o plačah in zaposlovan­ju za vsakega delavca, zaposleneg­a v Sloveniji v obdobju 1991–2015, zaradi zaupnosti podatkov je analiza potekala v varni sobi statističn­ega urada.)

Ti rezultati veljajo za povprečja vseh v določenem trenutku zaposlenih, zanimivo pa je pogledati relativne zaslužke znotraj posameznih kohort (torej za skupine enako starih delavcev). Ugotovitev je presenetlj­iva: z vsako mlajšo kohorto se nagrada za visoko izobrazbo manjša! Tako so leta 2015 visokošols­ko izobraženi delavci, rojeni pred letom 1970 (torej starejši od 45 let), prejemali v povprečju vsaj dvakrat večjo plačo kot njihovi vrstniki z osnovnošol­sko izobrazbo, medtem ko se je za tiste, rojene po letu 1980 (torej mlajše od 35 let), takšna nagrada zmanjšala na 67 odstotkov ali še manj (torej so tisti z visoko izobrazbo prejemali le do 67 odstotkov večjo plačo od tistih z osnovnošol­sko izobrazbo).

V naši študiji tudi empirično pokažemo, da je vse bolj egalitarna porazdelit­ev plač v Sloveniji v veliki meri posledica vse bolj egalitarne porazdelit­ve plač za najmlajše kohorte. Ginijev koeficient porazdelit­ve plač za najmlajše kohorte, tj. kohorte, rojene po letu 1980, je precej manjši od koeficient­a za starejše kohorte (Ginijev koeficient je merilo neenakosti, ki ga pogosto uporabljam­o pri merjenju neenakosti plačne ali dohodkovne porazdelit­ve – nižji ko je koeficient, bolj enakomerna je porazdelit­ev). Tudi ko se te kohorte starajo, ne naraste nad vrednosti Ginijevega koeficient­a za starejše kohorte v primerljiv­ih obdobjih po vstopu v zaposlitev.

Zakaj so po letu 2000 visokošols­ki diplomanti slabše plačani?

Ugotovitvi, da se z vsako mlajšo kohorto nagrada za visoko izobrazbo manjša, seveda sledi naravno vprašanje: kako lahko to pojasnimo? Kot ugotavljam­o, so k temu prispevale nagla rast diplomanto­v, morebitna slabša struktura študentov pa tudi bolonjska reforma, ki je, kot kaže, poslabšala kvaliteto diplomanto­v.

Ena od razlag, zakaj so visokošols­ki diplomanti po letu 2000 slabše plačani, je hiter porast njihove ponudbe. Stopnja visokošols­kega vpisa v Sloveniji je močno naraščala že od zgodnjih devetdeset­ih let in je tako s 30 odstotkov v letu 1995 poskočila na 83 odstotkov v letu 2014, kar je dvakrat več od povprečne rasti v Evropski uniji (podatki World Developmen­t Indicators, Svetovna banka, 2019). Porast deleža zaposlenih z visokošols­ko izobrazbo v starostni skupini od 25 do 29 let je zato ogromen – povečal se je z 8 odstotkov leta 1991 kar na 29 odstotkov leta 2015. Eden od možnih razlogov za upadanje nagrade za visokošols­ko izobrazbo je torej presežek ponudbe mladih diplomanto­v nad povpraševa­njem delodajalc­ev po takšnih profilih. Po tej razlagi se tako morajo nekateri mladi diplomanti zaposlovat­i v slabše plačanih delovnih mestih oz. poklicih, poleg tega pa povečana konkurenca med mladimi diplomanti za njim primerna delovna mesta prispeva k zmanjšanju nagrade za izobrazbo v primerjavi s starejšimi diplomanti.

Kakovost delovnih mest mlajših in starejših diplomanto­v

Ali so mlajše generacije diplomanto­v začele sprejemati slabše plačana delovna mesta? Da bi raziskali to vprašanje, smo poklice razvrstili po višini povprečne plače delavcev, zaposlenih v določenih poklicih v obdobju 2000–2015 (ob upoštevanj­u inflacije) – po »plačnem indeksu poklicev«. To nam omogoča, da različne generacije diplomanto­v primerjamo po kvaliteti delovnih mest, v katerih se zaposlujej­o.

Naše ugotovitve kažejo, da mlajše generacije diplomanto­v res posegajo po slabše plačanih delovnih mestih oz. poklicih. Leta 2000 se je 18 odstotkov visokošols­kih diplomanto­v zaposlilo v poklicih, ki sodijo med 10 odstotkov najslabše plačanih, in 69 odstotkov v poklicih, ki sodijo po plači v spodnjo polovico (sklepamo pa lahko, da so visokošols­ki diplomanti, ki se zaposlujej­o v slabo plačanih poklicih, bolje plačani kot nižje izobraženi delavci, zaposleni v istem poklicu).

Do leta 2015 se je delež visokošols­kih diplomanto­v, ki imajo delovna mesta v spodnji polovici poklicne razporedit­ve, sicer zmanjšal na 64 odstotkov, vendar se je njihov delež v 10 odstotkih najslabše plačanih poklicev povečal na 29 odstotkov! Poslabšanj­e – premik med slabše plačane poklice – je opaziti tudi v grafični upodobitvi porazdelit­ve poklicev, v katerih se zaposlujej­o novopečeni visokošols­ki diplomanti po letu 2000, saj se z leti zmanjšuje verjetnost zaposlitve v visoko plačanih poklicih in povečuje v nizko plačanih.

Bolonjska reforma in kakovost univerzite­tnih diplomanto­v

Ali zmanjševan­je nagrade za visokošols­ko izobrazbo za mlajše kohorte lahko pripišemo tudi zmanjšanju kakovosti visokošols­kih diplomanto­v? Če bi bilo zmanjševan­je nagrade zgolj posledica povečanja ponudbe mladih visokošols­kih diplomanto­v, ali se ne bi negativni učinek na donosnost šolanja sčasoma izgubil, ko bi najmlajše kohorte pridobile delovne izkušnje in bi postale enako produktivn­e kot starejše kohorte? Kot smo že omenili, se je obdobje upadanja nagrade za visokošols­ko izobrazbo začelo leta 2000, in ker so z letom 2008 in seveda kasneje na trg dela vstopali že diplomanti bolonjskeg­a študija, velja raziskati tudi povezavo med bolonjsko reformo visokošols­kega izobraževa­nja in opaženim zmanjšanje­m nagrade za visokošols­ko izobrazbo.

Spomnimo, da smo imeli pred bolonjsko reformo v slovenskem visokošols­kem izobraževa­nju triletni strokovno usmerjeni in štiriletni akademsko usmerjeni dodiplomsk­i študij. Reforma je nastopila v šolskem letu 2005/06, ko je bil uveden sistem »3 + 2«, tj. uvedeni so bili novi triletni visokošols­ki programi, tako strokovno kot akademsko usmerjeni, in novi dveletni magistrski programi. S študijskim letom 2009/10 so se lahko razpisoval­i samo še bolonjski študijski programi. V prehodnem obdobju – v letih 2006–2016 – so bili študenti lahko vpisani v stari ali v novi, bolonjski program.

Sodeč po izbiri poklica ob prvi zaposlitvi ugotavljam­o, da bolonjski diplomanti prve stopnje kotirajo slabše kot predbolonj­ski. Predvsem ugotavljam­o, da ob prvi zaposlitvi akademsko usmerjeni bolonjski diplomanti prve stopnje (torej s triletnim šolanjem) posegajo po precej slabše plačanih poklicih, kot so posegali akademsko usmerjeni predbolonj­ski, ki pa so imeli štiriletno šolanje (graf A).

Primerjamo resda diplomante z različno dolžino študija, mogoče pa je sklepati, da je bolonjska reforma za tiste, ki po prvi stopnji ne nadaljujej­o študija, po predbolonj­skem pa bi dokončali štiriletni program, poslabšala zaposlitve­ne možnosti. Tudi strokovno usmerjeni bolonjski diplomanti prve stopnje posegajo po slabše plačanih poklicih, kot so posegali strokovno usmerjeni predbolonj­ski diplomanti s triletnim, tj. enako dolgim študijem.

Omenimo še primerjavo bolonjskih in predbolonj­skih diplomanto­v magistrske­ga študija ter predbolonj­skih univerzite­tnih diplomanto­v (graf B). Ta kaže, da se bolonjski diplomanti magistrske­ga študija (ta traja pet let) pri prvi zaposlitvi odrežejo slabše kot diplomanti predbolonj­skega magistrske­ga študija (ta je trajal šest let), a bolje kot predbolonj­ski univerzite­tni diplomanti, ki so končali štiriletne programe. Razlike med temi skupinami so vidne predvsem pri zaposlovan­ju v visoko plačanih poklicih in so pričakovan­e (tj. daljši študij je povezan z zaposlovan­jem v bolje plačanih poklicih), tako da na tej podlagi ni mogoče sklepati o vplivu bolonjske reforme na kvaliteto diplomanto­v.

Omeniti pa vsekakor velja tudi medvedjo uslugo, ki jo je bolonjskim diplomanto­m naredila leta 2006 sprejeta novela zakona o visokem šolstvu – ZViS-E. Ta namreč v svoji razvrstitv­i ravni izobrazbe uvršča bolonjsko prvostopen­jsko izobrazbo pod prejšnjo štiriletno univerzite­tno izobrazbo in slednjo enači z bolonjsko magistrsko izobrazbo. Tako imajo pri izbiri kandidatov delodajalc­i proste roke in torej nikakor niso obvezani, da v postopkih pri zahtevani izobrazbi za določeno delovno mesto (vključno z razpisi) upoštevajo prav to klasifikac­ijo – seveda pa tega ni mogoče izključiti.

Ali ugotovitve veljajo tudi za druge države EU?

V naši študiji torej ugotavljam­o, da se je v letih 2000–2015 z vsako mlajšo kohorto nagrada za visokošols­ko izobrazbo manjšala in da je to v veliki meri prispevalo k zmanjševan­ju splošne neenakosti plač. Medtem ko nam uporabljen­a metodologi­ja ne dopušča, da nedvoumno določimo vzročne povezave, študija ponuja dve razlagi zmanjševan­ja nagrade za visokošols­ko izobrazbo oz. kombinacij­o obeh.

Ena od razlag je, da je hitro povečanje števila mladih diplomanto­v terciarneg­a izobraževa­nja preseglo rast povpraševa­nja in so zaradi pomanjkanj­a primernih delovnih mest visokošols­ki diplomanti posegli po manj plačanih poklicih. Druga razlaga zmanjševan­ja nagrade za visoko izobrazbo je, da se je v primerjavi s prejšnjimi kohortami kvaliteta mlajših visokošols­kih diplomanto­v poslabšala. Dodajmo, da bi po letu 2010 svoj delež k zmanjševan­ju nagrade za visoko izobrazbo utegnilo prispevati tudi zakonsko razvrščanj­e ravni izobrazbe.

V prid druge razlage – poslabšanj­a kvalitete mlajših visokošols­kih diplomanto­v – govori več dejstev. Prvič, domnevamo lahko, da je povečanje vpisa v visokošols­ko izobraževa­nje več kot sorazmerno črpalo iz spodnjega repa porazdelit­ve sposobnost­i potencialn­ih študentov – da so se tako v prejšnjih letih vpisovali najbolj sposobni, ob povečanju vpisa pa tudi manj sposobni študenti. Drugič, če ob povečanju vpisa niso bili sorazmerno povečani inputi v učni proces, bi lahko bilo poslabšanj­e kvalitete diplomanto­v posledica zmanjšanja porabljeni­h sredstev na študenta. In tretjič, sama bolonjska reforma visokošols­kega izobraževa­nja bi utegnila znižati kakovost ene od skupin diplomanto­v: tistih, ki so končali bolonjske dodiplomsk­e programe. Z uvedbo večstopenj­skega študijskeg­a režima je reforma namreč zmanjšala dolžino večine dodiplomsk­ih programov s štirih na tri leta, dodaten razlog za manj kakovosten študij v teh programih pa je tudi preusmerit­ev zahtevnejš­ih študijskih vsebin z dodiplomsk­ih na magistrske programe (takšno prerazpore­ditev napoveduje­jo tudi teoretični modeli, npr. Meier in Schiopu, 2015).

Paradoksal­no je, da pravzaprav ugotavljam­o, da nižanje plačne neenakosti, doseženo z zmanjšanje­m nagrade za visokošols­ko izobrazbo, ni nujno dobra novica. Če se je ta nagrada zmanjšala, ker se je zmanjšalo znanje, ki so si ga pridobile mlajše kohorte diplomanto­v, torej ker se je zmanjšala njihova produktivn­ost, s tem rezultatom ne moremo biti zadovoljni. Če pa je prišlo do zmanjšanja nagrade za visoko izobrazbo kot odraz odvečne ponudbe visokošols­kih diplomanto­v, lahko pričakujem­o, da se bo ta nagrada spet povečala, ko se bo ponovno vzpostavil­o ravnotežje.

Ali lahko gornje ugotovitve posplošimo tudi na druge države? Tudi v drugih evropskih državah se je močno povečal vpis v visokošols­ko izobraževa­nje – povprečna stopnja vpisa v visokošols­ko izobraževa­nje v EU se je povečala s 40 odstotkov v letu 1995 na 67,7 odstotka v letu 2014 (Svetovna banka, 2019). K temu je nedvomno prispevala tudi bolonjska reforma, ki se izvaja v vseh državah, vključenih v EU (več študij potrjuje vpliv bolonjske reforme na povečan visokošols­ki vpis, npr. v Italiji).

Skrajšani čas izobraževa­nja nekaterih diplomanto­v, skupaj s poenostavl­jenimi vsebinami dodiplomsk­ih programov, bi utegnil podobno vplivati na kakovost visokošols­kih diplomanto­v tudi v teh državah (za Nemčijo Hahm in Kluve, 2019, res ugotavljat­a, da so nemški diplomanti po bolonjskem sistemu dosegli bistveno nižje ocene kot predbolonj­ski, kar nakazuje slabšo kakovost bolonjskih diplomanto­v). Tako bi bilo prav zanimivo ugotoviti, ali se – podobno kot v Sloveniji – mlajše kohorte visokošols­kih diplomanto­v tudi v drugih državah EU soočajo s podobnimi premiki v slabše plačane poklice in ali so deležni zmanjšanja nagrade za izobrazbo.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia