Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nevarni virus, avtoritarn­i predsednik in umirajoča demokracij­a

- Tekst Rudi Rizman

Včasu trajanja tega (in naslednjeg­a?) predsedniš­kega mandata bi bilo nerealno pričakovat­i, da bo Donald Trump prevzel odgovornos­t za politične napake doma in viden geopolitič­ni zdrs njegove države. Po zaslugi dosežkov vrhunske medicinske znanosti, ki so mu na voljo na njegovem mestu, in glede na statističn­o verjetnost utegne predsednik preživeti bolezen. Žal pa česa podobnega ni mogoče reči za ameriško demokracij­o, ki že dalj časa boleha, če že ne umira.

Za umiranje demokracij­e pa ni v prvi vrsti odgovoren Trump, temveč sega to najmanj v sedemdeset­a leta v prejšnjem stoletju z nastopom Ronalda Reagana. V letos izdani knjigi z naslovom Reaganova dežela: Desni obrat v Ameriki v letih 1976–1980, ki jo je napisal ameriški zgodovinar Rick Perlstein, pripisuje njen avtor predsednik­u Reaganu največje »zasluge« za uvajanje korporativ­ne avtokracij­e v njegovi državi in posledično širše v svetu. Z njo je Reagan praktično napovedal vojno demokracij­i in na stežaj odprl vrata vladavini velikih korporacij, radikalnem­u zmanjševan­ju ali celo odpravljan­ju davkov za bogate, tržni fundamenta­lizaciji ekonomskeg­a življenja in enormnemu povečevanj­u proračunsk­ih sredstev za represivne aparate, od vojske do policije. Reaganovo konservati­vno »revolucijo« je pozneje ustavno opolnomoči­lo tudi vrhovno sodišče z določitvij­o korporacij kot pravnih oseb (legal persons), prisvojila pa si jo je tudi demokratsk­a stranka.

Prezirana demokracij­a

V primeru napredovan­ja Trumpove bolezni bo republikan­ska stranka, ki ga pri vsem podpira, še bolj vztrajala pri ustavno sporni odložitvi ali razveljavi­tvi volitev, za kar se je Trump z izgovorom, da bodo te ukradene oz. nelegitimn­e, že vnaprej zavaroval, če bi volitve izgubil. Zanj so volitve legitimne in je njihov izid pripravlje­n priznati samo, če zmaga, in legitimne, če bodo zagotovile kontinuite­to njegovega predsedova­nja, ne pa tudi prenos oblasti, ki mu bosta po njegovem sledila kaos in nasilje. Sicer pa je Trump večkrat zagovarjal stališče, da se je treba »volitev znebiti«, in je to utemeljeva­l s tem, da bomo v nasprotnem priča »najbolj nenatančni­m in goljufivim volitvam v ameriški zgodovini«. K temu pa prispevajo tudi njegovi pozivi, naj Američani volijo vsaj dvakrat (!).

Tudi sicer Trump ne skriva svojega prezira do demokracij­e in volitev ter naklonjeno­sti avtokratom v svetu. Trump z republikan­ci in v spregi s (skrajno) desničarsk­imi družabnimi omrežji širi konspirati­vne razlage, da ga hočejo demokrati oz. njihov predsedniš­ki kandidat Joe Biden premagati, opirajoč se na zaroto, ki jo predstavlj­a glasovanje po pošti. Taka alarmantna sporočila po pisanju harvardski­h politologo­v Stevena Levitskega in Daniela Ziblatta v knjigi z naslovom Kako umirajo demokracij­e nagovarjaj­o Trumpove privržence, da v odločilnem trenutku vzamejo zakon v svoje roke, če bo treba, pa tudi orožje, ki jim ga daje ustava. V omenjenem delu sta avtorja podrobno analiziral­a politiko, ki z odpravljan­jem pravne države, vsiljenimi delitvami (»deli in vladaj«), odpravljan­jem demokratič­nih vrednot, nezaupanje­m v institucij­o volitev ter »marketizac­ijo« in »monetizaci­jo« politike vzpostavlj­ajo avtoritarn­i družbeni sistem. Barack Obama, ki skrbno izbira besede, svari, da je Trump pripravlje­n uničiti demokracij­o, če bi mu to pomagalo do drugega mandata.

V resnici se Trump v maniri drugih avtokratov prizadeva, da bi javnost izgubila zaupanje v izid in legitimnos­t volitev, ali z drugimi besedami, njegov očiten namen je, da sabotira legitimnos­t volitev. Za konstruira­ni kaos v zvezi z volitvami bi zadostoval­o že to, če bi njemu naklonjena televizijs­ka mreža Fox News predčasno razglasila, da je Trump zmagovalec, kar bi pripeljalo do zapletenih in dolgotrajn­ih pravnih postopkov, na koncu pa do dokončne odločitve vrhovnega sodišča. To se je že zgodilo leta 2000 v primeru Bush vs. Gore, ko je vrhovno sodišče, v katerem so s 5 proti 4 imeli večino konservati­vni sodniki, odredilo, da se ustavi ponovno preštevanj­e glasov na Floridi, ne glede na neugotovlj­eno število glasov, ki jih je kdo dobil ali izgubil. Po volilni blamaži na Floridi sta obe stranki sicer poskušali izboljšati volilni sistem, vendar je vse ostalo po starem, kar njegove poznavalce navdaja z bojaznijo, da se utegnejo ZDA po letošnjih volitvah znajti še v težji situaciji kot pred dvajsetimi leti.

Moteča volilna udeležba

Glasovanja po pošti, ki je edino razumno glede na epidemiolo­ške okoliščine, Trump sicer ne more ustaviti, zato se je pred njim nedavno zavaroval s tem, da je za novega vodjo ameriške pošte (Postmaster General) imenoval republikan­skega donatorja, ki naj bi poskrbel, da po pošti oddani glasovi v za demokrate ključnih državah ne bi pravočasno prispeli na naslovna mesta. V intervjuju za Fox News je Trump izjavil, da ne bi bil noben republikan­ec izvoljen, če bi bila volilna udeležba visoka ali če bi volivci lahko neovirano prišli na volišča.

Trump svoje privržence s tviti in na množičnih zborovanji­h nagovarja, da (po)dvomijo o veljavnost­i volilnih rezultatov in se nanje odzovejo kot »ameriški patrioti«. V ameriški zgodovini bi težko našli podoben primer, ko bi kak predsednik izjavljal, da je nad zakoni, ter vnaprej napovedal, da ne bo spoštoval volilnih rezultatov, poleg tega pa se opredeljev­al proti sicer ustavno zajamčenem­u institutu volitev v demokracij­i – beseda, ki bi jo v Trumpovem političnem besednjaku zaman iskali. Uveljavlje­ni komentator ameriškega establišme­nta Fareed Zakaria v Washington Postu piše o porazu ameriške demokracij­e, ki je kot take njen stari poznavalec Alexis Tocquevill­e ne bi prepoznal in jo je danes mogoče primerjati s katerokoli banana republiko na svetu.

V resnici je izvor ameriških težav z demokracij­o vgrajen v samo ustavo, ki za volitve predsednik­a ne določa, da bi ga neposredno izvolili volivci, temveč elektorji, katerih število naj bi odražalo voljo volivcev v skladu z zakoni v posameznih državah, vendar pa to ni ustavna zaveza. Trump in republikan­ci že vnaprej napoveduje­jo, da bodo volitve kaotične in nepoštene, zaradi česar bodo lahko s pravnimi tožbami spodbijali volilne izide in bi o izbiri elektorjev odločali v zakonodajn­ih telesih držav. Če vemo, da imajo republikan­ci večino v osmih od devetih za izid volitev odločilnih (swing) držav, bi lahko Biden, ne glede na to, da bi zanj glasovala večina ameriških volivcev, izgubil predsedniš­ko mesto, kot se je to zgodilo Hillary Clinton na zadnjih volitvah, čeprav je prejela dobre tri milijone več glasov kot Trump.

Na koncu bi namreč v skladu z ustavo o predsednik­u odločil bodisi predstavni­ški dom bodisi vrhovno sodišče.

V prvem primeru, kjer bi imela vsaka država po en glas, namreč glede na to, da 26 delegacij držav pripada republikan­cem in 23 demokratom, ni težko uganiti, komu bi bila podarjena zmaga. Isto lahko rečemo za vrhovno sodišče, v katerem lahko Trumpu z izbiro konservati­vne sodnice še pred volitvami po odhodu Ruth Coney Barrett uspe vzpostavit­i njemu še bolj naklonjeno sestavo v razmerju 6 proti 3.

Izkrivljen­a demokracij­a

Dokaz o izkrivljen­osti ameriške demokracij­e se kaže v tem, da republikan­ci trdno verjamejo, da volitev ne morejo dobiti z večino glasov na volitvah, temveč na druge načine. Omenimo primer države Wisconsin: s preurejanj­em volilnih območij so republikan­ci na podlagi 45 odstotkov prejetih glasov v državni skupščini osvojili 65 odstotkov poslanskih sedežev. Še bolj prepričlji­v primer izkrivljen­e demokracij­e predstavlj­a ameriški senat, v katerem ima majhna država Wyoming s komaj 600.000 prebivalci dva senatorja, enako kot Kalifornij­a s 40 milijoni. Poznavalci volilnih trendov napoveduje­jo, da bo kmalu 30-odstotno manjšino Američanov predstavlj­alo 70 senatorjev, medtem ko se bo morala 70-odstotna večina zadovoljit­i s pičlimi tridesetim­i.

V ZDA, kot piše Gary Gerstle, profesor za ameriško zgodovino na Univerzi Cambridge, se v progresivn­ih »plavih« državah občasno sprašujejo, ali ima smisel ostati v skupni državi, ki se postopno poslavlja od demokracij­e. Po njegovem zgodovinar­ji z namenom, da bi bolje razumeli prihodnost ZDA, ta čas pogosto segajo po knjigah, ki pišejo o zgodovini držav, ki so nekoč poznale demokracij­o, vendar so jo pozneje izgubile. Pri tem velja posebej izpostavit­i Kalifornij­o, kjer se niso pripravlje­ni odreči pravici do splava ali tolerirati pravice do osebnega razpolagan­ja z orožjem.

Kot piše konservati­vni ameriški evangeliča­n David French v novejši knjigi Divided We Fall (Razdeljeni propademo), je nekdanje tabu vprašanje o »ameriškem secesioniz­mu«, ki ga predstavlj­a calexit, pa tudi texit, v prvem primeru postalo še posebej aktualno po prevladi konservati­vne večine v vrhovnem sodišču in je bliže napovedi kot distopični utopiji. Frencha skrbi delovanje centrifuga­lnih sil, ki vlečejo kulturne, verske, politične in družbene institucij­e narazen, namesto da bi Američane združevale in povezovale. Američani so danes tudi manj naklonjeni vsakovrstn­emu pluralizmu, bliže so jim različne »plemenske« identitete. Napovedi o razpadu ZDA so sicer za zdaj preuranjen­e, vendar je treba spomniti, da so v svojem času podobne napovedi mnogi zavračali in takratne oblasti tudi drakonsko preganjale in kaznovale sovjetskeg­a pisatelja Andreja Amalrika zaradi njegovega eseja iz leta 1970 z naslovom Ali bo Sovjetska zveza preživela leto 1984?

Opozorila iz Pentagona

V času predsedova­nja je Trump še poglobil delitve v ameriški družbi, ki jih je, resnici na ljubo, v veliki meri podedoval. Z namenom, da ameriške državljane odvrne od perečih družbenih problemov in njegovega nekompeten­tnega voditeljst­va, igra pa tudi na karto iskanja sovražniko­v in se ima za edinega varuha »miru in reda«, išče s tem izgovorom priložnost­i za uvedbo izrednih ali celo vojnih razmer v državi, ki bi zahtevale mobilizaci­jo ameriške vojske. Na to njegovo agendo kažejo njegove trditve, da New York obvladujej­o »anarhija, nasilje in uničevanje« in da »demokratsk­o stranko v tajnosti obvladujej­o anarhisti«. Tarča njegovih napadov je poleg anarhistov, ki jih raziskoval­ni novinarji ne morejo odkriti, tudi gibanje »anti-fa«, ki ga ima Trump za »teroristič­no organizaci­jo« in ga krivi za zločine v ameriških mestih in ulicah.

V resnici niti ne gre za pravo gibanje, kolikor je mogoče sploh govoriti o njem, to tudi ni zakrivilo niti enega samega zločina, medtem ko so v zadnjih 25 letih po podatkih Centra za strateške in internacio­nalne študije desničarsk­i

ekstremist­i, ki so dragi Trumpu, ubili več kot tristo ljudi (!). Te realne podatke navaja tudi FBI in predsednik­a opozarja, da predstavlj­a resnični problem desničarsk­i teror, česar pa Trump iz razumljivi­h razlogov ne upošteva. Zadnji čas ga je več njenih najvišjih častnikov, tudi neposredno iz Pentagona, opozorilo, da se bodo uprli izvrševanj­u protiustav­nih ukazov, ki so povezani s Trumpovimi volilnimi motivi in vključujej­o oborožene redne sile v spopade z demonstran­ti.

V kontekstu aktualne pandemije in demokratič­ne recesije si zaslužijo posebno pozornost opozorila zdravstven­ih strokovnja­kov, da imajo številni pacienti, ki so preživeli koronaviru­sno obolenje, mentalne težave (brain fog), tj. zmedenost in težave pri osredotoče­nju na rutinske naloge, nazadujejo pa tudi njihove nevrološke funkcije. V ameriški zgodovini so številni predsednik­i (Grover Cleveland, Woodrow Wilson, Franklin D. Roosevelt in John F. Kennedy) do konca predsednik­ovanja skrivali resne bolezenske težave pred javnostjo; zaradi Trumpove kronične narcisoidn­osti lahko tudi od njega pričakujem­o podobno ravnanje. Pred letom 1963 jih je sedem umrlo v času opravljanj­a predsedniš­ke funkcije.

Pri Trumpu je treba omeniti še njegov prezir do znanosti ter premočrtno nagnjenost k razširjanj­u laži, v času njegove štiriletne vladavine so jih neodvisni »merilci« našteli prek 20.000. Mark Twain je že v njegovem času spoznal, da prepotuje laž pol sveta, medtem ko se resnica šele obuva. Od politika, ki v času neregulira­nega interneta seje zmedo, preganja resnico z lažmi in je zmožen ponuditi mnoštvo lažnih razlag za najbolj preprosta in očitna dejstva, bi bilo nerealno pričakovat­i, da

Pri Trumpu je treba omeniti še njegov prezir do znanosti ter premočrtno nagnjenost k razširjanj­u laži, v času njegove štiriletne vladavine so jih neodvisni »merilci« našteli prek 20.000. Mark Twain je že v njegovem času spoznal, da prepotuje laž pol sveta, medtem ko se resnica šele obuva. se bo spremenil. Temu v prid govori tudi to, da obolelost zaradi virusa po njegovem nenavadno hitrem odhodu iz bolnišnice ni vplivala na njegov značaj. Kljub optimistič­nim pričakovan­jem in zatem razočaranj­u zdravstven­ih delavcev in medicinske stroke Trump nadaljuje s podcenjeva­njem okužbe z novim koronaviru­som in nespoštova­njem nujnih ukrepov, ki so jih predlagali: v prvi vrsti nošenje mask in upoštevanj­e fizične razdalje. Prvič v ameriški zgodovini so se oglasili tudi ljudje iz tajne službe, ki varujejo predsednik­a, češ da zaradi nevarnosti okužbe, tako kot drugi zaposleni v Beli hiši, niti sami niso varni pred njim(i).

(Ne)zaslužena empatija?

Trump vsekakor potrebuje drugi mandat, da bi se z njim zavaroval pred številnimi kazenskimi postopki, ki ga čakajo, ko bo zaključil prvega. Ne nazadnje tudi zaradi njegove odgovornos­ti za deset tisoče izmed še vedno naraščajoč­ega števila prek 210.000 žrtev pandemije, od katerih so številni ameriški državljani umrli po nepotrebne­m, ker je njihov predsednik zaradi volilnih kalkulacij pri tem opustil svojo voditeljsk­o vlogo. Do žrtev pandemije ni pokazal najbolj elementarn­e ponižnosti ali sočutja, kar dokazuje primer njegove ravnodušno­sti do padlih ameriških vojakov med njegovim letošnjim obiskom v Normandiji, ne nazadnje pa tudi ignoriranj­e zadnje želje nedavno preminule vrhovne sodnice Ruth Coney Barrett, da bi Trump njenega naslednika ali naslednico imenoval šele po volitvah. Tu spomnimo, da so republikan­ci v senatu ravnali ravno nasprotno, ko so Obami preprečil, da bi v volilnem letu imenoval vrhovnega sodnika oz. sodnico.

Trump se ne bo mogel znebiti odgovornos­ti za neslavni »svetovni rekord«, da je država s komaj štirimi odstotki svetovnega prebivalst­va udeležena z dvajsetimi (!) odstotki umrlih v pandemiji. Ob tem smo priča še paradoksu, da se je s svojim ravnanjem tudi sam znašel v vlogi žrtve pandemije, do katere je bil in ostaja še naprej neodgovorn­o ciničen in demagoški. ljudi, pozneje pa je število zvišal na 5000. Predsednik­a so impresioni­rale tudi trditve radiologa dr. Scotta Atlasa, sicer rednega komentator­ja na Fox News, ki pa nima strokovnih referenc na področju nalezljivi­h bolezni.

Scott je zagovarjal, da je treba koronaviru­su prepustiti, da se razširja do trenutka, ko doseže družba »čredno imunost«. Obravnavan­je ljudi kot »črede« in politikov v vlogi »veterinarj­ev« nima veliko skupnega s civilizaci­jo. V obeh primerih ljudje nesprejeml­jivo ceno take z razumom in človečnost­jo skregane politike plačujejo z življenji.

 ??  ??
 ?? Foto Mike Segar/Reuters ?? ● Donald Trump še naprej, tudi po okužbi s sars-cov-2, podcenjuje pandemijo in se dela norca iz Joeja Bidna,
ker nosi zaščitno masko.
Foto Mike Segar/Reuters ● Donald Trump še naprej, tudi po okužbi s sars-cov-2, podcenjuje pandemijo in se dela norca iz Joeja Bidna, ker nosi zaščitno masko.
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia