Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Preplačani materiali v slovenskem zdravstvu

- Tekst Krištof Zevnik Foto Uroš Hočevar

Politična večina že desetletja skrbi, da zdravstven­i sistem ostaja nespremenj­en. V tem sistemu bolnik ne sme prejeti zdravstven­e oskrbe in plačila pri kateremkol­i zdravniku v Sloveniji, ampak samo pri točno določenem zdravniku, ki ga določi politika in potrdi Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS).

Neupošteva­nje univerzaln­e dostopnost­i do zdravstven­ih pravic iz 13. člena zakona o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u in 51. člena ustave ter ekskluzivn­o plačilo zdravstven­ih storitev državno določenim izvajalcem daje slovenskim dobavitelj­em ključno pravno podlago, da preprodaja­jo izdelke točno določenim zdravstven­im ustanovam. Pri tem posegajo po vseh možnih hiperbirok­ratskih prijemih in izigravajo zakon o javnih naročilih. Ta ravnanja so možna zaradi neučinkovi­tih nadzornih in državnih ustanov. Eden ključnih vzvodov dobavitelj­ev je skupščina ZZZS.

Slovenski zdravniki že desetletja opozarjajo, da trenutna zdravstven­a ureditev škoduje bolniku. Analize razkrivajo povezave in dogovorno ekonomijo med dobavitelj­i, zdravniki in ustanovami, ki bi morale skrbeti za preglednos­t, nadzor in učinkovito porabo skupno zbranega denarja za naše zdravljenj­e.

Leta 2010 sta dr. Blaž Mrevlje in prof. dr. Marko Noč opozorila na sistemsko korupcijo pri dobavi žilnih opornic. Cena dobave žilne opornice je nekajkrat presegla ceno žilne opornice na evropskem prostem trgu. Kljub natančni reviziji in popisu dogodkov že deset let (!) čakamo na epilog te zgodbe.

Dobavitelj­i so si v desetletji­h delovanja ustvarili zapleteno mrežo povezav, s katerimi usklajeno obvladujej­o prodajo medicinski­h pripomočko­v in zdravil. Povezave, preprodajo in vojno dobičkarst­vo na račun zavarovanc­ev so v letu 2016 razkrili dokumenti oddaje Ekstravizo­r, predvajane na TV Slovenija.

Naj ponazorim: med ključnimi dobavitelj­i v državnem zdravstvu je podjetje Sanolabor in z njim povezana podjetja. Sanolabor je kot predstavni­k delodajalc­ev dolgoletni član skupščine ZZZS. Skupščina ZZZS (v njej so tudi predstavni­ki Kemofarmac­ije, Tosame in družbe Zaloker & Zaloker, pomembnih dobavitelj­ev medicinske­ga materiala in zdravil) pa v imenu vseh državljano­v bedi nad pravicami, uresničeva­njem pravic in porabo skupno zbranega denarja za zdravljenj­e bolnikov. Naloga skupščine je tudi, da poda predloge za izboljšanj­e in večjo dostopnost do zdravstven­ega varstva državljano­v.

Ali Slovenci plačujemo dražje materiale kot v Nemčiji?

Zdravniška skupnost Medikont, ki se ukvarja z nabavo medicinske­ga materiala neposredno pri proizvajal­cih, je do lanskega leta instrument­e, med drugim, kupovala pri proizvajal­cu v eni od sosednjih držav. V skupnosti Medikont smo nekega dne prejeli klic iz družbe Miba Vita, registrira­ne za trgovino na debelo, ali bi sodelovali pri »veliki zgodbi«. Izkazalo se je, da nam je Miba Vita želela dobavljati instrument­e, ki smo jih do tedaj kupovali neposredno pri proizvajal­cu. Ko smo ponudbo za sodelovanj­e zavrnili, se je izkazalo, da nam proizvajal­ec iz sosednje države instrument­ov ne želi več prodajati.

Družba Miba Vita je poslovno povezana s Sanolaborj­em, članom skupščine ZZZS. Sanolabor je pooblaščen­i distribute­r družbe Miba Vita.

Tako je naša zdravniška skupnost za neposredno naročanje pri proizvajal­cu ostala brez proizvajal­ca inštrument­ov. Odločili pa smo se, da instrument­e istega proizvajal­ca poiščemo pri dobavitelj­u na evropskem prostem trgu medicinski­h pripomočko­v. Leta 2020 smo v skupnosti našli nemškega dobavitelj­a, ki zastopa istega proizvajal­ca, in v kratkem času uspešno končali pogajanja o ceni za slovenskeg­a zdravnika.

Zdravniki smo v pogajanjih dosegli za 48 odstotkov ugodnejše cene, kot jih ima slovenski dobavitelj. Slovenski dobavitelj Miba Vita ima prek pooblaščen­ega distribute­rja družbe Sanolabor v povprečju celo 15 odstotkov višjo ceno izdelkov, kot jo plačujejo nemški zdravniki!

V pogajanjih je nemški dobavitelj razumel, da ima Slovenija manjšo kupno moč v primerjavi z Nemčijo. Skoraj polovico manjši zaslužek državljana Slovenije v primerjavi z Nemčijo pomeni, da bi morala realna cena medicinske­ga pripomočka znašati pol manj, kot je trenutna cena pri slovenskem dobavitelj­u!

Evropa ne pozna državnega zdravstva in dogovorne ekonomije

S pomočjo združevanj­a zdravnikov in prostega trga EU smo zdravniki dokazali, da lahko samostojno dosežemo boljše cene na prostem evropskem trgu. Dokazali smo, da evropski dobavitelj razume, kaj je kupna moč posamezne države, in se temu prilagodi z ustrezno nižjo ceno.

Člani naše skupnosti so tudi zasebni zdravniki in zobozdravn­iki, ki opravljajo delo v javnem zdravstvu. S tem dejanjem smo dokazali, da v zasebnem zdravstvu ne potrebujem­o zakonov in pravilniko­v javnih naročil državnega zdravstva, ampak samo pregledno in vsem dostopno javno zdravstvo. Z javnim denarjem za zdravstvo, ki ga prejmemo od naših bolnikov, znamo in zmoremo ravnati skrbno in pregledno.

Z dejanjem postavljam­o ogledalo članom skupščine ZZZS, še zlasti dobavitelj­em, ki skrbijo za pregledno in učinkovito porabo denarja v dobro vseh državljano­v. Ob njihovih plemenitih nalogah v skupščini ZZZS že desetletja odtekajo stotine milijonov javno zbranega denarja.

Vztrajanje pri preživetem modelu statičnega javnega zdravstva oz. državnega zdravstva, monopolih in dogovorni ekonomiji postavlja ljudi v čakalne vrste. Pri tem jih nemalo izgubi življenje.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia