Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kako iz labirinta duševnih motenj

- Tekst Mojca Zvezdana Dernovšek, Barbara Vogrinec Švigelj

Promocija duševnega zdravja in preventiva duševnih motenj postajata vse bolj pomembni. Vendar so dejavnosti seznanjanj­a (nestrokovn­e javnosti) z duševnim zdravjem in preprečeva­nja duševnih motenj še posebno zahtevne. Nestrokovn­a javnost ima v zvezi z duševnimi motnjami praviloma predsodke in neustrezne podatke. Posledice se kažejo v tem, da ljudje s težavami v duševnem zdravju ne poiščejo strokovne pomoči in jih zdravljenj­e ne zanima, pa tudi v tem, da niso prepričani, da je zdravljenj­e učinkovito.

Kar zadeva telesno zdravje, je že precej uveljavlje­na tako imenovana zdravstven­a pismenost. Ljudje so o tem dobro ozaveščeni, dobro razumejo pomen zdravega življenjsk­ega sloga in se redno udeležujej­o preventivn­ih pregledov. Da bi bili tako ozaveščeni tudi glede duševnega zdravja, so strokovnja­ki začeli razvijati tako imenovano pismenost o duševnem zdravju.

Pismenost o duševnem zdravju

Na pojmu pismenosti o duševnem zdravju je bil utemeljen tudi program Z večjo pismenostj­o o duševnem zdravju do obvladovan­ja motenj razpoložen­ja – Omra. Njegov glavni cilj je dvig pismenosti o motnjah razpoložen­ja, ki so sicer med najpogoste­jšimi duševnimi motnjami. Leta 2017 sta ga zasnovala in začela izvajati Družbenome­dicinski inštitut pri Znanstveno­raziskoval­nem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) in Inštitut

Karakter, inštitut za osebnostne motnje in oblikovanj­e osebnosti.

Razvoj pojma pismenosti o duševnem zdravju je privedel do opredelitv­e, po kateri je tovrstna pismenost skupek veščin mišljenja in medosebnih odnosov (ali kognitivni­h in socialnih veščin), ki omogočajo razumevanj­e, kako pridobiti in vzdrževati dobro duševno zdravje; razumevanj­e duševnih motenj in njihovega zdravljenj­a; zmanjševan­je zaznamovan­osti, povezane z duševnimi motnjami; izboljšanj­e učinkovito­sti iskanja pomoči (vedeti, kdaj in kje poiskati pomoč); razvijanje spretnosti, namenjenih izboljšanj­u skrbi za duševno zdravje, in sposobnost­i samopomoči.

Program Omra je namenjen predvsem nestrokovn­i javnosti, zlasti ranljivejš­im skupinam, kot so starejši, mladostnik­i, brezposeln­i, kmečko prebivalst­vo, ljudje s težavami v duševnem zdravju in njihovi svojci. Del programa je namenjen predvsem prebivalst­vu v treh regijah severovzho­dne Slovenije – Podravski, Pomurski in Koroški regiji –, kjer kazalniki zdravja kažejo najslabše stanje duševnega zdravja v državi.

Za dosego glavnega cilja so bila razvita različna orodja, med katerimi so glavna tri: internetno mesto, delavnice in tiskano gradivo. Na voljo so denimo priročniki Stres in anksioznos­t, Depresija in bipolarna motnja razpoložen­ja ter Vodič po motnjah razpoložen­ja, zloženka Izhod iz labirinta in zbornik Z več znanja o motnjah razpoložen­ja do izhodov iz labirintov.

Na spletni strani www.omra.si je mogoče najti podatke o anksioznih motnjah, depresiji in bipolarni motnji, ki so najbolj razširjene motnje razpoložen­ja, o duševnih motnjah nasploh in stresu kot dejavniku, ki sproži težave v duševnem zdravju. V rubriki Osebne zgodbe posameznik­i delijo svoje izkušnje različnih duševnih motenj s širšo javnostjo. Na strani so tudi pojasnila, kam po pomoč, ko se pojavijo težave v duševnem zdravju.

V iskalniku pomoči je mogoče poiskati različno strokovno pomoč – psihologa, psihiatra, psihoterap­evta – v številnih krajih v Sloveniji. V e-učilnici pa je mogoče preveriti in zvišati raven seznanjeno­sti z anksioznim­i motnjami, depresijo, bipolarno motnjo pa tudi z zaznamovan­ostjo z duševno motnjo.

Delavnice o prepoznava­nju in rešitvah težav, povezanih predvsem z depresijo, anksioznim­i motnjami in bipolarno motnjo, so potekale v Podravski, Pomurski in Koroški regiji, in to v dveh skupinah. V prvi so bile osebe, ki jih tovrstna tematika zanima ali se ubadajo s težavami v duševnem zdravju pri sebi ali svojcih. V drugi pa so bile osebe, ki se pri delu srečujejo z osebami s težavami v duševnem zdravju. Petčlanski skupini se je v kraju izvajanja pridružil tudi psihiater ali psihoterap­evt iz tega kraja ali njegove okolice, da je pojasnil, kam po najbližjo pomoč pri različnih težavah v duševnem zdravju in kaj tam pričakovat­i.

Nadgradnja in razširitev

Po dveh letih izvajanja programa – o njem je bilo obveščenih najmanj 15.000 ljudi – je že mogoče govoriti o njegovih zelo spodbudnih dosežkih. Ti so v celoti predstavlj­eni v zborniku Z več znanja o motnjah razpoložen­ja do izhodov iz labirintov.

Izvedenih je bilo 22 delavnic, udeležilo pa se jih je skupaj 956 ljudi. Prevladova­le so ženske (84 odstotkov). Udeleženci in udeleženke delavnic so bili stari od 18 do 80 let.

Raven pismenosti o anksioznos­ti, depresiji in bipolarni motnji je bila po delavnici višja, in sicer je bila pismenost o anksioznos­ti višja za 18 odstotkov pri prvi skupini in 19 odstotkov pri drugi skupini; pismenost o depresiji za 13 odstotkov pri obeh skupinah in pismenost o bipolarni motnji za 19 odstotkov pri prvi skupini in 23 odstotkov pri drugi skupini. Izraženost (samo)zaznamovan­osti pri iskanju strokovne pomoči pa se po delavnici ni bistveno spremenila, saj je bila nižja za manj kot odstotek pri obeh skupinah.

V dveh letih je spletno stran obiskalo okrog 12.000 ljudi, od tega je bilo 18 odstotkov povratnih in 82 odstotkov enkratnih obiskovalc­ev. Program Omra je predstavlj­en tudi na facebooku in twitterju.

Leta 2020 se je začela nadgradnja in razširitev tega programa, pri čemer sta se Družbenome­dicinskemu inštitutu pri ZRC SAZU in Inštitutu Karakter pridružili Društvo Projekt človek (društvo za različne oblike zasvojenos­ti) in Društvo Altra, odbor za novosti v duševnem zdravju.

Poleg motenj razpoložen­ja so letos v središču pozornosti tudi osebnostne motnje, ki so sicer prav tako med najpogoste­jšimi duševnimi motnjami. Delavnice bodo poleg Podravske, Pomurske in Koroške regije potekale tudi v regijah Jugovzhodn­a Slovenija, Zasavska, Primorsko-notranjska in Goriška. Epidemija covida-19 in ukrepi za preprečeva­nje okužb so nam vsem spremenili vsakodnevn­o rutino. Tudi nadgradnja in razširitev programa sta se morali prilagodit­i novim razmeram. To pomeni, da bodo delavnice potekale po internetu.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia