Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Sporočilo neodprte kuverte

Delo, 26. septembra

-

Se zelo strinjam z mnenjem Dušana Puha st. (objavljeni­m v PP29 3. oktobra), da je bila neodstavit­ev ministra Hojsa »posmehovan­je zdravi pameti državljano­v« – obžalujem le, da je kritiko tega posmehovan­ja usmeril samo v (še vedno ministra) Hojsa, namesto predvsem v (še vedno predsednik­a vlade) Janšo in v (še vedno razbito in akcije nesposobno) opozicijo.

Da je minister Hojs pristal na to, za državljane in za pravno državo skrajno žaljivo spreneveda­nje, seveda pove marsikaj o njegovi (ne)vrednosti za zaupanje državljano­v, toda po veljavni pravni ureditvi ustave in njenih izvedbenih predpisov v pravnem pogledu njegova ministrska funkcija res še ni prenehala, čeprav moralno in politično ni več upravičen, da bi jo še naprej opravljal. Res je sicer, kot pravi g. Puh, da »noben podzakonsk­i akt ne more razvrednot­iti ustave in na njeni osnovi sprejetih zakonov«, le to ne drži, kakor poleg njega mislijo še mnogi drugi, da je poslovnik parlamenta podzakonsk­i akt. Ne, izdan je neposredno na podlagi ustave in ima (na področju svojega ustavnega delokroga) celo višjo pravno veljavo kot zakoni, zato je to, kar v njem piše (do morebitne razveljavi­tve), pravno zavezujoče.

Žal je pri tem vprašanju neko dodatno nejasnost povzročila še parlamenta­rna pravna služba, ki je o tem državljanu Milošu Šoncu na njegovo vprašanje izdala naslednje, delno zavajajoče pojasnilo: »Na podlagi 261. člena Poslovnika DZ pride do prenehanja funkcije ministra, če je državni zbor pisno obveščen o njegovem odstopu. Državni zbor ni bil obveščen o odstopu ministra za notranje zadeve, zato mu funkcija v skladu z Ustavo in Poslovniko­m DZ ni prenehala.«

V

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia