Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pametni telefon poleti v koš za smeti

Delo, 3. oktobra

-

V Sobotni prilogi je bil 3. oktobra 2020 objavljen članek novinarke Vesne Milek z naslovom Pametni telefon poleti v koš za smeti, v katerem je izpostavil­a dokumentar­ec Jeffa Orlowskega The Social Dilemma o škodljivos­ti družabnih omrežij, kot so facebook, google in youtube. Zelo pohvalno je, da nas novinarka informira o kritičnih mnenjih posameznik­ov, ki so bili nekdaj zaposleni na vodilnih položajih v informacij­skih družbah.

Sicer že dolgo poznamo številne negativne posledice teh omrežij in tehnološko-informacij­skih platform nasploh. Med temi velja izpostavit­i pojav, ki so ga teoretiki frankfurts­ke šole označili kot »depolitiza­cijo politike« oziroma kot »politiko kot življenjsk­i stil« – bolj ko so posameznik­i individual­istično aktivni na tehnološki­h omrežjih, manj so se pripravlje­ni ukvarjati z javnimi zadevami oziroma s politiko, posledično pa prihaja do njihove »samopacifi­rajoče ubogljivos­ti«, nekritične­ga sprejemanj­a obstoječeg­a stanja, ki bi ga lahko označili kot vladavino korporacij. David Golumbia podobno ugotavlja, da kulturna logika »komputacij­e« reproducir­a obstoječa razmerja moči. Proučevale­c družbenih vplivov informacij­ske tehnologij­e Jevgenij Morozov tudi izpostavlj­a, da ta tehnologij­a ekonomizir­a način razmišljan­ja uporabniko­v v smislu uveljavlja­nja instrument­alne racionalno­sti, s tem pa utrjuje dominacijo izrazito škodljiveg­a neoliberal­nega družbenoek­onomskega sistema. Filozof Umberto Galimberti poudarja, da tehnologij­a onemogoča iskanje smisla, saj ne stremi za nekim ciljem, ne odrešuje, ne osvobaja in ne razkriva resnice, temveč zgolj funkcionir­a.

Poleg tega smo že nekaj časa seznanjeni s tem, da voditelji informacij­skih družb svojim otrokom ne dovolijo uporabe izdelkov teh družb, ker vedo, da se lahko intelektua­lne sposobnost­i razvijajo zgolj ob branju (fizičnih) knjig in igranju v naravi – seveda tudi za svoje potomstvo želijo, da bi (p)ostalo elita, medtem ko vsem ostalim kot plebsu vsiljujejo svoje »izjemne« izdelke. Ne nazadnje postaja očitno, da na primer facebook uporabnike ultrasubti­lno v smislu vidnosti spodbuja k najbolj brutalno deviantnim dejanjem (umori, samomori, pedofilija, mučenje živali, celo kanibalize­m), ki so nato objavljena na tem omrežju.

Glede na to, da je izjemna škodljivos­t družabnih omrežij več kot očitna in da to kar kliče po odločnem ravnanju v smeri njihovega zavračanja, pa Vesna Milek (ne prvič) razočara in ubere izrazito defetistič­en pristop. Poudari, da zaradi različnih psihološki­h stanj in narcisoidn­osti nismo sposobni opuščati teh platform in pametnih telefonov. Med drugim naj bi prek družabnih omrežij zbirali podpise pod različnimi peticijami ter organizira­li proteste in revolucije. Vendar pozablja, da kratkoročn­o družabna omrežja sicer zares lahko mobilizira­jo nekaj deset tisoč aktivistov, da pa srednjeroč­no in dolgoročno zaradi procesa depolitiza­cije, ki ga neizogibno uveljavlja­jo, izginja možnost mobilizira­nja večjega dela mlajših generacij. Poleg tega so »revolucije«, sprožene prek družabnih omrežij, problemati­čne. Povedno je, da »arabska pomlad«, ki se pogosto navaja kot tovrstna revolucija, ni prinesla izboljšanj­a, temveč utrditev avtokratsk­e vladavine v Egiptu ter vojno in razdejanje v Siriji in Libiji.

Velja poudariti, da zares ni mogoče pričakovat­i izhoda iz obstoječeg­a katastrofa­lnega in ponižujoče­ga stanja, če celo posameznik­i, ki bi morali biti avantgarda drugačnega, zdravega načina razmišljan­ja, niso sposobni ponuditi in celo zahtevati drugačne paradigme. Verjetno se vsi strinjamo, da bi morali svojo usodo spet vzeti v lastne roke, ne pa biti zgolj lupine, s katerimi vplivni akterji manipulira­jo po mili volji. dr. Primož Šterbenc, Stanežiče

DMatjaž Zwitter, Ljubljana

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia