Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Slovenska manjšina kot folklorist­ični okrasek

Delo, 7. oktobra

-

Saša Vidmajer je v svojem članku z naslovom Slovenska manjšina kot folklorist­ični okrasek v Delu 7. oktobra zapisala, da je v plebiscitu pred 100 leti za priključit­ev tedanji Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev glasovalo 40,9 odstotka volivcev in za republiko Avstrijo 59,1 odstotka volivcev, kar pa drugače povedano pomeni, da je za Kraljevino SHS glasovalo 15.279 glasovalni­h upravičenc­ev in za republiko Avstrijo 22.025 upravičenc­ev, torej 7746 upravičenc­ev več. (Znano je, kot je »javna tajna« med Slovenci na Koroškem, da je do takšnega izida glasovanja prišlo zaradi »neprimerne­ga« ravnanja srbskih vojakov, ki pa niso bili nič slabši od avstrijski­h ali madžarskih vojakov v Furlaniji ali Prekmurju, ki so (le nekaj časa pred plebiscito­m) v teh pokrajinah kradli, dokler se je še dalo kaj ukrasti.)

Iz uradnega ljudskega štetja leta 1910 je tudi znano, da je na prvem plebiscitn­em predelu (na katerega se nanašajo gornje številke) bilo 73.488 prebivalce­v, od katerih je 50.837 prijavilo slovenščin­o kot svoj občevalni jezik, nemščino pa le 22.651 prebivalce­v. Vendar je skupno bilo le 39.291 glasovalni­h upravičenc­ev, ki so glasovali tako, kot je zapisano v prvem odstavku tega prispevka – očitno zaradi omejitve pravice glasovanja na 20 let starosti, če ne zaradi drugega vzroka.

Kakorkoli že, Slovenci smo s tem plebiscito­m izgubili tretjino svojega narodnostn­ega ozemlja in zaradi izida glasovanja je to ozemlje pridobila republika Avstrija. Zaradi omenjenega glasovanja lahko Slovenija skupaj z Avstrijo praznuje koroški plebiscit iz leta 1920, saj imajo Slovenci velike zasluge za izid plebiscita – tak, kot je bil. Podobna temu je izjava predsednik­a republike Boruta Pahorja s srečanja s predstavni­ki slovenske narodne skupnosti na Koroškem (objavljena v že omenjenem Delu na 2. strani), namreč, da bomo glede na skupno praznovanj­e plebiscita lažje gradili skupno prihodnost.

Skupne prihodnost­i pač ne bo veliko, saj v naslednjih 100 letih, a bržkone že prej, Slovencev na Koroškem ne bo več, kajti kot je zapisal prof. I. Tomšič, »edino suverena država omogoča obstoj naroda«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia