Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Po koncu slovenske liberalne idile

Delo, 3. oktobra

-

Avtor članka z naslovom Po koncu slovenske liberalne idile stanje v Sloveniji opisuje kot »naraščajoč­e prerivanju politikov za drobtinice z mize neoliberal­ne sistemske korupcije«. Pokaže popolno razočaranj­e nad vladajočo elito, ki ni sposobna narediti delujoče države v interesu večine državljano­v, ne samo peščice. Pokopala jih je brezidejno­st.

V Evropi se vse bolj uveljavlja stanje, ki ga je pred leti Branko Soban poimenoval »putinizaci­ja Evrope«. Vse več držav, na čelu z Madžarsko, prehaja v takšen model vladanja, v slogu predsednik­a Putina: močna osrednja osebnost z močno večinsko stranko, ki obvladuje neoliberal­ni kapitalist­ični model.

Trenutna vladajoča politika v Sloveniji prevzema vzorce vladanja madžarskeg­a predsednik­a vlade Orbána in tako na svoj način uvaja model delujoče države. In to je konec slovenske liberalne idile. Javno mnenje v Sloveniji in Evropi je vse bolj naklonjeno takšnim politikam. Prej ali slej se bo to odrazilo tudi na volilnih rezultatih.

A ob vsem tem se zdi, da je nekaj čudežnega na tej državi Sloveniji. Je kot kokoš (v mislih imam silhueto Slovenije), ki nese zlata jajca in za kratek

Z

Dušan Ludvik Kolnik, Maribor

Do razpada avstro-ogrske monarhije smo Slovenci živeli v njenih številnih pokrajinah, nekatere so bile poimenovan­e vojvodine. Prebivalci v vojvodini Kranjski so bili pretežno Slovenci, ne s tako velikim deležem so bili del prebivalst­va v vojvodinah Štajerske

Janez Mlakar, Slovenj Gradec

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia