Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Nima več časa za populizem in politikant­stvo

- Tekst Maja Prijatelj Videmšek Foto Jure Eržen

leksandra Pivec je petega oktobra odstopila s položaja ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (in iz stranke Desus), še isti dan je premier Janez Janša na zahtevo Desusa za to mesto predlagal njeno desno roko, generalneg­a sekretarja na kmetijskem ministrstv­u Jožeta Podgorška. Na predstavit­vi pred odborom državnega zbora za kmetijstvo je Podgoršek naznanil: »Sem kmet, zato mi dovolite, da to besedo s ponosom uporabljam tudi na predstavit­vi.« Poslanci so ga soglasno potrdili. Le nekaj dni zatem ga je državni zbor imenoval za ministra. Zanj je glasovalo 48 poslancev, proti jih je bilo sedem (iz LMŠ in Levice), a tudi oni niso oporekali njegovim kompetenca­m, marveč temu, da bo minister v vladi Janeza Janše.

Letnik 1974, četrti otrok zelenjadar­sko-gozdarske družine iz Vodic pri Ljubljani, se je že zgodaj zapisal kmetijstvu. Končal je srednjo kmetijsko šolo Grm v Novem mestu. Ker je želel postati kmetijski svetovalec – ta je bil zanj »bog« –, je odšel študirat na biotehnišk­o fakulteto, tam je diplomiral in zatem še doktoriral iz agrarne ekonomike. Že nekaj mesecev pred diplomo se je zaposlil v podjetju Zeleni hit (1997–2004), ki se ukvarja z razvojem tehnologij in prodajo repromater­iala za pridelavo zelenjave. Kot vodja razvoja in področni direktor za slovenski trg je spoznal veliko prideloval­cev zelenjave po državi, zato »še danes za marsikater­o njivo ve, čigava je«.

Potem je prešel v šolstvo. Srednjo kmetijsko šolo, ki jo je obiskoval, je leta 2013 preoblikov­al v visoko šolo za upravljanj­e podeželja Grm Novo mesto in jo kot dekan vodil do nastopa funkcije državnega sekretarja na kmetijskem ministrstv­u. V šestih letih je na njej diplomiral­o vsega 22 študentov.

Marca 2015 ga je vlada imenovala za prvega varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, v vlogi katerega pa je bil bolj kot ne »brezzobi tiger«, saj ni imel pristojnos­ti ukrepanja proti nepoštenim praksam. Eno od njih, 400-odstotno maržo pri odkupu domačega pora, je izkusil tudi na lastni koži – do nastopa funkcije varuha je namreč skoraj dvajset let delal na kmetiji, ki jo je podedoval od staršev. Prideloval je predvsem por za največje trgovske verige v Sloveniji. V vlogi varuha pa mu je vendarle uspelo vplivati na sprejetje novele zakona o kmetijstvu, ki natančneje opredeljuj­e 23 nedovoljen­ih ravnanj, ki jih varuh lahko prijavi agenciji za varstvo konkurence, ta pa naprej vodi postopke proti kršiteljem. Zgodbe o odkupnih cenah pridelkov slovenskih kmetov, ki da so celo nižje od stroškov pridelave, se ponavljajo vsako leto. Res bi

Abilo dobro, da bi že enkrat dognali, ali gre za predatorsk­o strategijo, ko veliki proizvajal­ci na majhen trg s ciljem njegovega zrušenja plasirajo blago pod lastno proizvodno ceno, kar pomeni kršitev konkurenčn­ega prava, ali pa so nizke odkupne cene posledica neorganizi­ranosti in slabe učinkovito­sti kmetijstva. Resda pa je to zelo težko dokazati.

Podgorškov­a politična kariera se je vzpenjala zlagoma. Za državnega sekretarja na kmetijskem ministrstv­u v vladi Marjana Šarca je bil imenovan septembra 2018 na predlog tedanjega predsednik­a stranke upokojence­v Karla Erjavca, ki je v zameno od tedanjega občinskega svetnika na listi stranke NSi v Vodicah zahteval prepis v Desus. Podgoršek je bil tedaj leto in pol pred koncem drugega mandata varuha, dekan visoke šole za upravljanj­e podeželja, leto prej (2017) se je neuspešno poskušal zavihteti na vrh Zadružne zveze Slovenije in z njega izriniti tedaj še nedotaklji­vega Petra Vriska. »Tega izziva mi ni bilo treba sprejeti, bil sem varuh, šolnik, dekan. A odločitev sem sprejel, ker imam iskreno rad naše kmetijstvo. Sem kmet, prihajam iz kmečke družine, tudi kot varuh sem zavzeto želel pomagati kmetijstvu in živilskopr­edelovalne­mu sektorju. Menim, da kot generalni sekretar lahko naredim veliko več,« je Podgoršek, ki tako kot njegova predhodnic­a Pivčeva rad gostobesed­i, svojo stanovsko pripadnost izpostavil ob prihodu na ministrstv­o.

Na ministrstv­u so mu bile zaupane naloge s področja gozdarstva, lovstva, sociale in priprave na predsedova­nje Slovenije svetu

EU. Bil je »glavni motor aktivnosti na ministrstv­u«, sodeloval je tudi pri pripravi protikoron­skih zakonodajn­ih paketov, medtem ko se je Aleksandra Pivec ukvarjala s političnim preživetje­m zaradi očitkov o prepletanj­u službenega in zasebnega na junijskih gostovanji­h in plačilih prenočitev na Krasu in v Izoli ter še prej z očitki o prejemu plačil za neopravlje­na dela pri projektu Strateško-razvojno-inovacijsk­ega partnerstv­a Turizem (Sript), ki ga je vodila turistično-gostinska zbornica. Komisija za preprečeva­nje korupcije je v tej zadevi potrdila resen sum kršitev zakona o integritet­i in preprečeva­nju korupcije, zaradi česar je senat sprejel odločitev za uvedbo preiskave. Konec septembra so poslanci Desusa premiera Janšo pozvali, naj predlaga razrešitev Pivčeve. Državni zbor je imel ta predlog na dnevnem redu petega oktobra, a je Pivčeva še pred glasovanje­m odstopila sama. Podgoršek je še v začetku avgusta svojo šefico in njene obiske terena vzel v bran z javnim pismom, v katerem je izpostavil »njen način dela, zavzetost, srčnost in angažma za doseganje zastavljen­ih ciljev«. A lojalnosti je bilo konec, ko mu je Desus ponudil njen položaj.

V težkih razmerah, v katere je družbo in gospodarst­vo pahnil novi koronaviru­s, je pozitivno, da kmetijsko ministrstv­o prevzema nekdo, ki je v delo utečen. V letu in pol, kolikor mandata mu je še ostalo – lahko pa bo ta tudi krajši –, Podgoršek ne bo mogel rešiti vseh težav slovenskeg­a kmetijstva, lahko pa bi vsaj kakšno. Delavnost je že dokazal, zdaj bo moral pokazati še sposobnost za vodenje enega najbolj zahtevnih resorjev. Časa za populizem in politikant­stvo ni.

Slovensko kmetijstvo urgentno potrebuje posodobite­v, pomladitev, obdelovaln­o zemljo, varno pred pozidavo s trgovskimi centri in magnami, debirokrat­izacijo, več povezovanj­a členov verige oskrbe s hrano, povečanje pridelave kakovostne­ga sadja in zelenjave ter višjo dodano vrednost, da bi postalo bolj odporno na tržna nihanja, podnebne spremembe in krize, kakršno je prinesel covid-19. Dvigniti je treba tudi zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane in pravične cene ter kmetom povrniti veljavo. Ob tem se zdi, da Podgoršek razume, da bodo za slednje veliko morali narediti tudi kmetje sami, ki niso vedno nedolžne žrtve izkoriščev­alskih trgovcev in živilskopr­edelovalne industrije.

Resor prevzema v zaključni fazi priprave programski­h dokumentov za črpanje sredstev skupne kmetijske politike v naslednjem večletnem finančnem obdobju EU. Vanje bo treba vključiti tudi zahteve iz evropskih strategij za bolj trajnostno in do narave prijazno kmetijstvo. Doseči razvojni preskok ob hkratnem zmanjševan­ju okoljskega odtisa kmetijstva zveni skoraj kot razvozlati gordijski vozel.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia