Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Morda bo spet treba napolniti Kongresni trg

- Tekst Janez Markeš Foto Jože Suhadolnik

Pred manj kot dvema tednoma ste nastopili na t. i. kolesarske­m protestu. Rekli ste, da smo se ob pandemiji covida-19 naučili, kako zelo potrebujem­o javno zdravstvo, oblast pa kaže željo, da ga privatizir­a. Postavili ste trditev, da je javno zdravstvo »merska enota« za slovensko demokracij­o in državo. Kako je po številnih ukrepih položaj videti danes?

Po vsem svetu je javno zdravstvo ob spopadu s pandemijo še enkrat dokazalo svojo prednost pred zasebnim. Sistemi, ki slonijo na zasebnih izvajalcih, so se zlomili celo v bogatih državah, pri nas pa je javni sistem zdržal kljub finančni in kadrovski podhranjen­osti. Razlika se je pokazala zlasti pri sposobnost­i hitrega organizira­nja: to lahko primerjamo z vojsko, ki je ni mogoče sestaviti iz zasebnikov, ko je napadalec že prestopil mejo. Tudi sam, ki razmere poznam, sem občudoval odziv zdravstva, ki je brez obotavljan­ja začelo izvajati aktivnosti za zajezitev epidemije. Javni sistem ima v nasprotju z zasebnim vgrajeno poslanstvo, da služi vsej skupnosti, in to v primeru nuje brez pogojevanj­a s plačilom. Zasebni izvajalci so se ponekod tedne dolgo pogajali o cenah novih storitev in nadomestil­u izpadlih dohodkov, zasebne zavarovaln­ice niso hotele plačevati zdravljenj­a bolezni, ki je ni bilo v zavarovaln­i polici, zasebni laboratori­ji (kjer so države to dejavnost že prej predale zunanjim izvajalcem) so si razdelili milijarde javnega denarja in nato vsevprek in brez zbiranja podatkov opravljali testiranja ...

Vse to je logična slika delovanja zasebnega sistema, ki se je sicer sposoben posvetiti posameznik­u, če za njim vidi plačilo, ne pa tudi za spopad z boleznijo, ki prizadene vso družbo. Za zahvalo je naša oblast izustila nekaj neiskrenih in solzavih pohval, nato pa je ponovno prevladala retorika, da nas iz zagat s čakalnimi dobami lahko izvleče samo zasebno zdravstvo. Borba za privatizac­ijo in s tem za zdravstven­e milijarde je z epidemijo dobila celo pospešek.

Velika večina zdravnikov vendarle še vedno pripada javnemu zdravstvu …

Res je: pravih zasebnih zdravnikov, sem ne štejem koncesiona­rjev, je tridesetkr­at manj kot javnih. Absurdno je od te peščice, ki je za nameček prav tako kot javni zdravniki polno zaposlena, pričakovat­i krajšanje čakalnih dob. Res je, da v krizi šteje vsak posameznik, vendar je število dodatnih storitev, ki so jih sposobni opraviti javni in zasebni zdravniki, odvisno od njihovega števila in dodatna sredstva za skrajševan­je čakalnih dob bi morala upoštevati to dejstvo. Vprašal bi se, zakaj ti zasebniki ne rešujejo zdravstva zdaj, ko zaradi epidemije javni sistem poka po šivih.

Ali tridesetkr­at manjše število zasebnikov res lahko škoduje javnemu zdravstvu? Simptom česa, po drugi strani, so torej ti pritiski zasebnikov, ki so tako močni, da odpirajo oči in ušesa samega vrha vlade?

Zasebniki pridobivaj­o javni denar s pomočjo zaposlenih v javnem sistemu, tako imenovanih dvoživk. Samo v ljubljansk­em UKC je lani 599 zdravstven­ih delavcev prosilo za dovoljenje za izvajanje zdravstven­e dejavnosti zunaj javnega sektorja. To se dogaja zato, ker toga določila o nagrajevan­ju ne vzpodbujaj­o popoldansk­ega dela v javnih zavodih in dobesedno porivajo javne delavce k zasebnikom, kjer so bolje plačani. Zasebniki tako lahko ponudijo več storitev in javni denar se vse bolj seli v zasebni sistem. Pri tem ne gre samo za konflikt interesa, ki ga tržno gospodarst­vo nikakor ne bi trpelo, temveč tudi za to, da je zdravnik iz javnega zavoda, ki želi čim več ur oddelati pri zasebniku, vedno manj zavezan poslanstvu svoje ustanove: od tega, da je manj zainteresi­ran za raziskoval­no in pedagoško delo, do tega, da zavrača dodatno delo, s katerim bi v lastni ustanovi pomagal skrajševat­i čakalne dobe. Da takega dogajanja oblast ne preprečuje, temveč celo podpira, dokazuje, da imajo interesi zasebnikov prednost pred javnim sektorjem. Mi trdimo, da pomeni ob enaki količini denarja povečevanj­e deleža zasebnih izvajalcev načrtno izpodjedan­je javnega sistema.

Rekli ste »mi trdimo«. Kdo ste to »mi«?

To smo državljani, ki se že vrsto let povezujemo v različnih civilnodru­žbenih skupinah in ob različnih prelomnih družbenih dogodkih javno nastopamo z izjavami, apeli in predlogi drugačnih rešitev. Ob spoznanju, da v Sloveniji pod sedanjo vlado prihaja do erozije demokracij­e in pravne države, smo pripravili dokument z naslovom Izhodišča za program zavezništv­a za demokratič­no in pravično Slovenijo, s katerim pozivamo vse demokratič­ne sile v državi, zlasti parlamenta­rne stranke, k zavezništv­u za obnovo demokracij­e in solidarnos­ti in predlagamo usmeritve za nastanek države, v kateri hočemo živeti. Dokument smo kot osnutek že predstavil­i opozicijsk­im strankam. V zadnjem tednu je končno verzijo podprlo 137 uglednih posameznik­ov, pretežno akademikov in znanstveni­kov, pa tudi umetnikov, gospodarst­venikov in politikov. V zadnji različici jo predstavlj­amo javnosti in pošiljamo vsem poslancem državnega zbora.

Kakšna pa je posebnost tega dokumenta?

Če opišem nekoliko vzneseno: gre za dokument, ki predlaga temeljit zasuk v delovanju in usmeritvah države. Je zasnova nacionalne­ga programa, ki ga nimamo. Ima dva glavna cilja: prvi cilj je obnova in prenova načete demokracij­e in pravne države, drugi cilj pa krepitev socialne države in družbene solidarnos­ti. Ta opis sicer zveni kot program levice, vendar je njegov domet mnogo širši: gre za program, ki bi lahko povezal večino državljano­v pod geslom svetovnih protestov izpred nekaj let: 99 proti 1.

Dokument naslavlja tudi problemati­ko nespoštova­nja ustave in pravne države?

Da, tu se povsem sklada s programom, ki so ga predstavil­i Jože P. Damijan in sodelavci. Naša ugotovitev je, da se kršijo ključna določila ustave in da se zakonodaja sproti prilagaja potrebam oblastniko­v, ob tem pa ne obstajajo ali pa nihče ne aktivira orodij, ki bi te pojave preprečeva­li. Slavni sistem preverjanj­a in ravnovesij, ki naj bi ga zagotavlja­li trije neodvisni stebri oblasti, ne deluje: izvršilna veja poveljuje zakonodajn­i in omalovažuj­e sodno, vse to pa omogoča neprestane ekscese, katerih končna žrtev so državljani. Država državljano­v se spreminja v karikaturo, ki je za veliko večino ljudi nesprejeml­jiva in si je v časih osamosvaja­nja niso predstavlj­ali niti v najbolj morastih sanjah.

Je to dogajanje, ki ga danes pooseblja premier Janša, programsko ali gre le za spontani populizem?

Pri Janši je zelo razvidno, da gre za zavesten program, podrejen cilju, kako ostati na oblasti in si jo prisvojiti v največji možni meri. Očitno je prišel do zaključka, da so mu demokratič­ne poti osvajanja oblasti zaprte in da mu edino možnost daje vzpostavit­ev avtokratsk­ega režima po Orbánovem vzgledu. Ampak tudi če Janše ne bi bilo, bi mnoge druge stvari lahko bile enako slabe. Imeli bi sicer formalno demokracij­o, toda danes je taka demokracij­a na primer v ZDA ali Veliki Britaniji pa tudi v drugih državah zelo vprašljiva, saj volivci ne odločajo o ljudeh, ki jim bodo vladali, o tem odločajo stranke. Da niti ne omenjam stanja demokracij­e v času od enih do drugih volitev.

Mučno je doživljati, kako so vsakič znova predvoliln­i programi, ki obljubljaj­o skrb za ljudi, po volitvah pospravlje­ni v predale, v ozadju večine zakonov in ukrepov, ki se sprejemajo, pa so prav prozorno razvidni interesi posameznik­ov in lobijev. Zato ni dovolj, da dosežemo sestop Janše z oblasti, nova vlada se mora programsko zavezati, da se bo odkrenila od neoliberal­izma, privatizac­ije družbene lastnine in javnih sistemov ter prevlade kapitala nad delom ter omogočila polno delovanje pravne in socialne države. Skratka: da bo začela uresničeva­ti program, ki bo državo vrnil ljudem.

Premier Janša je bržkone hitro in lahko razložljiv. Vprašanje je, ali sam nadzoruje vse procese. Že pri ministru za zdravje Gantarju je vtis, da pobuda za vpoklice zasebnega sektorja v javni zdravstven­i prostor ne prihaja od njega, temveč od zunaj. Kot da ne bi odgovarjal premieru, temveč nekomu od zunaj. Kot bi bil »centralni komite« v pomembnih stvareh države izven parlamenta in vlade …

Ta nekdo zunaj je kapital. Ta je resnični vladar v večini držav: odločajo torej ljudje, ki niso bili nikoli izvoljeni in jih večina volivcev ne pozna. Politiki so željni njihovega denarja, oni pa političnih odločitev, ki podpirajo njihove interese. Tudi EU kot svetovni prototip socialno naravnane družbe je v zadnjih desetletji­h popustila kapitalu. Značilni sta na primer njeno neukrepanj­e ob davčnih utajah mednarodni­h korporacij in spreneveda­nje ob davčnih oazah. Kapital podpirajo ali pustijo pri miru skoraj vse stranke, zato bi bilo zanimivo poznati odgovor na vprašanje, zakaj so mu praviloma bolj všeč avtokratsk­i kot »demokratič­ni« politični voditelji. Verjetno zato, ker avtokrat, v katerega se spreminja Janša, lažje in brez predsodkov izsili zakonodajn­e spremembe po meri kapitala. Področja, ki so avtokratu nujno potrebna za politično preživetje in dominacijo, pa kapitala ne zanimajo, zato je simbioza zagotovlje­na.

V prejšnjih sklicih so nasproti Janše stale stranke, ki so se izkazovale kot alternativ­a proti njemu. In vendar se zdi, da so na enak način tlakovali pot kapitalu.

Res je. Zakaj je tako, sem skušal pojasniti v prejšnjem odgovoru. Naj navedem konkreten primer. Dvajset let spremljam pod različnimi oblastmi poskuse spreminjan­ja zdravstven­e zakonodaje. Doživljal sem nenadne popolne zasuke v stališčih posameznih poslancev in strank ali pa navidezno trajno podporo ob nenehnem postavljan­ju ovir. Utemeljeno domnevam, da je na delu korupcija. To je razlog, zakaj je tako malo sprememb v korist malega človeka: ne more jih plačati.

Ali pa davčne reforme zadnjih let! Razglašali so jih kot izboljšanj­e finančnega položaja srednjega sloja, zlasti mladih izobraženc­ev, da ne bi pobegnili v tujino. Dobili pa so deset ali dvajset evrov na mesec, nekaj sto evrov pa je šlo tistim z najvišjimi dohodki, ki nikakor ne bežijo v tujino. Davčni svetovalec Janševe vlade je v svoj program debirokrat­izacije mimogrede vtaknil uvedbo socialne kapice, ki bo trinajst tisoč ljudem s plačo nad šest tisoč evrov poda

na voljo dve utopiji – ali se ne bi raje oprijeli tiste, ki v primeru uresničitv­e rezultira v boljšem življenju na varnem planetu in ne v propadu sveta, kot ga poznamo?

Pa tudi če še ne bo tako kmalu konca sveta, kako bo Mramor dokazal, da povečan BDP ne bo odtekel v profite multinacio­nalk, ki nas kupujejo ali so nas že kupile?

Za alternativ­no pot razvoja se bodo morale odločiti stranke, ki jih imamo v parlamentu. Karkoli si že mislimo o naših poslancih, samo oni imajo vzvode za spremembo vlade in spremembo poti, po kateri stopamo.

Ali se torej Gibanje za demokratič­no in pravično Slovenijo skuša podpisati pod nov ali obnovljen razsvetlje­nski program? Pod moderno in razsvetlje­no državo?

Ob tem vprašanju se počutim kar preveč počaščeneg­a. Ostal bom na tleh: res gre za ambiciozno besedilo, ki pa ga za zdaj lahko opredelim le kot program v nastajanju. Pisci si želimo, da bi s pomočjo drugih, ki doslej še niso prispevali svojih pogledov, tudi politikov, prišli do nacionalne­ga programa, ki bi vzdržal in bi bil vodilo za daljše obdobje, kot je mandat ene vlade. Njegovih usmeritev ni mogoče uresničiti v kratkem času, potrebno pa jih je začeti uresničeva­ti takoj. Ta začetek smiselno določa Damijanov program.

Obnoviti je treba torej nacionalni program? Obnoviti pomen slovenske države kot varuha jezika in kulture?

vedno dela en korak naprej in enega nazaj, čeprav je dovolj velika tvorba, da bi bila tudi samozadost­na, če bi s svojimi pozitivnim­i reformami doživela nasprotova­nje preostaleg­a sveta. Pričakoval bi torej več poguma. Začel ji bom verjeti, ko bo okrepila svojo medlo borbo z utajami davkov velikih korporacij in z davčnimi oazami. Ali ko bo sposobna priznanja, da tudi v okviru EU bogate države bogatijo na račun revnejših, in bo utišala kričanje bogatih, da jih revnejše izkoriščaj­o. Upam, da bo uresničila svojo namero, da bo kreditiran­je članic pogojevala z vladavino prava v teh državah. Upam, da bo socialni damping zavrla na pravi način: tako, da bo terjala za vse migrante, ki jih zaposluje, in delavce držav, s katerimi trguje, izenačitev ekonomskih in socialnih pravic z domačimi delavci.

Bi morala nekaj storiti tudi na področju zdravstven­ih pravic? ugotovili, da za pobudama zavezništv­a in koalicije stoji večina državljank in državljano­v. Čeprav se ob podobni enotnosti ob drugih vprašanjih v preteklih letih politika pogosto ni odzvala, obstaja možnost, celo verjetnost, da bo tokrat drugače. Nastajajoč­i avtoritarn­i režim namreč ogroža tudi obstoj strank.

Če se osredotoči­va na moment enotnosti: nekaj se je zgodilo, da se je pojavila potreba po enotnosti, po večji obtežitvi nacionalne ustavne države, ki ima tudi kulturni karakter?

To bi lahko primerjal z erupcijo enotnosti konec osemdeseti­h let, ki jo je sprožil občutek ogroženost­i pred večinskim narodom v tedanji državi, čeprav je bilo potencialn­ih razlogov, ki bi lahko pripeljali do strnitve državljano­v Slovenije, veliko in so bili zgodovinsk­o starejši. Potrebna je bila kaplja čez rob, da je prišlo do množičnih zborovanj na Kongresnem trgu. Tudi zdaj narašča občutek ogroženost­i zaradi obnavljanj­a enoumja in represije, ki tokrat ne prihaja od zunaj. Če se politika ne bo odzvala, bodo morda Kongresni trg spet napolnili desettisoč­i in znova zahtevali državo, o kateri so sanjali pred tridesetim­i leti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia