Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zdaj ko se vsi zavedamo apokalipse, se veselo lotimo iskanja dobrih rešitev

- Tekst Mimi Podkrižnik

Olivier Blond je direktor nacionalne­ga združenja za izboljšanj­e kakovosti zraka Respire. O okoljskem zdravju predava na Katoliški univerzi v Parizu, med drugim je tudi avtor knjige Pour en finir avec l'écologie punitive (Opraviti s kaznovalno ekologijo, založba Grasset, 2018).

Začniva tako: dihamo, čeprav ne več. Pariška županja Anne Hidalgo je v knjižici Respirer (Dihati, založba L'Observatoi­re, 2018) poudarila, da zaradi onesnažene­ga zraka ne bomo umrli jutri, ampak se prehitro poslavljam­o že danes. Kakšen zrak dihamo?

Onesnaženo­st zraka je osrednja, in vendar nevidna zdravstven­a kriza tako v Franciji kakor drugod po svetu. Da jo oblasti zanemarjaj­o, je očitno sploh sedaj, ko se širi covid-19 in lahko spremljamo, kako zavzeto se zmorejo mobilizira­ti v nekaterih državah in kaj vse so ljudje pripravlje­ni žrtvovati: recimo, ko je bilo spomladi zapovedano strogo ostajanje doma in so bile popolnoma ustavljene vse ekonomske dejavnosti. Nočem kritizirat­i, samo opozarjam na različne standarde pri pristopanj­u k problemati­kam. Zaradi onesnažene­ga zraka umre po vsem svetu sedem milijonov ljudi na leto, kar je precej več, kot je žrtev covida-19. Tako veliko jih izgubi življenje vsako leto.

Kakor je brati, jih umazan zrak samo v Franciji pokonča približno 48.000, mar ne? Študije dajejo različne rezultate, a mogoče je reči, da je vsakoletni­h žrtev med 48.000 in 76.000, torej precej več, kot jih je doslej umrlo zaradi novega koronaviru­sa. [Po svetovnem števcu je ta vzel življenje okrog 33.000 Francozom.]

Pred nedavnim ste za francoski HuffPost opozorili, kako korenito vpliva virus na naše življenje in zdravje; a ne le v slabem, ampak tudi dobrodejno. Med karanteno se je prečistil zrak, ljudje se po novem več premikajo s kolesom, tudi kolesarski­h stez je vedno več. Okolje obremenjuj­ejo manj, ker delajo na daljavo. Nekateri so se zato že preselili iz mesta na obrobje ali povsem na deželo. Koliko nas covid-19 dolgoročno spreminja?

Družbe se v krizah velikokrat preobražaj­o in tako tudi covid-19 povzroča korenite spremembe v vedenju ljudi. O nekaterih se nam je še pred pol leta zdelo, da jih ni mogoče doseči: uporaba kolesa je, recimo, zdaj eksplodira­la. Razna združenja so si dolga leta zaman prizadeval­a za več kolesarski­h stez, potem pa smo jih bili v dveh tednih sposobni urediti po domala vsej državi ... Neverjetno, kaj vse je mogoče. Tudi delo na daljavo se je še ne tako dolgo nazaj marsikomu zdelo bizarno in nasploh ni bilo najbolje sprejeto v podjetjih: povezovali so ga z ljudmi, ki niso ravno zavzeti delavci, češ da se raje ukvarjajo z otroki ... Delati od doma ni bilo povsem normalno, tudi videokonfe­rence prek skypa ali zooma niso bile običajne, zdaj pa so norma. Celo nasprotno, za sestanek v živo je treba imeti po novem zares dober razlog. Seveda nas kriza plaši in povzroča veliko slabega, mnogim je, na žalost, vzela življenje, toda planetu in družbam je prinesla tudi marsikaj dobrega. Bomo videli, ali se bodo te izjemno globoke spremembe ohranile dolgoročno.

Spremembe niso nikoli za vse, vsi ne morejo delati na daljavo, na primer. Vedno se vzpostavij­o razmerja neenakosti.

Na daljavo je mogoče že zdaj delati v storitvene­m sektorju in tudi v prihodnje bo tako. V velikih mestih, kakršen je Pariz, še v drugih metropolah po svetu in na gosto poseljenih urbanih območjih predstavlj­ajo storitve visok delež dejavnosti. Hkrati so to predeli, kjer je zrak najbolj onesnažen, zato posledice novega načina dela nikakor ne bodo zanemarlji­ve. Saj je čisto enostavno: če en dan v tednu opravljate službo doma, se za petino manj premikate in manj onesnažuje­te, dva dneva sta že štirideset odstotkov. Učinek bo v resnici gromozansk­i, četudi ne bomo ves čas delali od doma. Želim si, da nam niti ne bo treba, saj nas bo začelo pestiti kup drugih problemov, povsem človeških in družbenih. Toda občutno povečanje, kakršnemu smo priča danes, bo nujno, če bomo hoteli izboljšati kakovost zraka ... Kaže poudariti, da bi se v zdravstven­i krizi ogromno ljudi, če bi morali še naprej sedeti v pisarnah in delovnih prostorih podjetja, v službo vozilo s svojimi avtomobili, saj jih je zaradi covida-19 strah uporabljat­i javni promet; uporaba javnih prevoznih sredstev se je zmanjšala kar za 40 odstotkov. Posledično bi povsod nastajali strašni zastoji.

Neredki so se, kakor omenjate v članku, že odločili za selitev na obrobje mesta ali celo na deželo. Zanimivo je, da je ob pomladni razglasitv­i pandemije in karantene kar desetina Parižanov – po nekaterih podatkih pa še precej več – nemudoma spakirala kovčke in se odpravila v svoje počitniške hiše.

Obstajajo različni podatki o tem, koliko Parižanov je odšlo, a vsekakor jih je bilo precej. Ko so se v določenem trenutku vrnili, so nekateri med njimi spoznali, da nočejo živeti kot prej, ampak hočejo zaživeti bolje več deset kilometrov ven iz mesta v zelenem okolju. Koliko med njimi se jih je že odločilo za ta korak, je težko reči, prezgodaj je še. Selitev ni nikoli preprosta, povezana je z denarjem, s šolo ... Gotovo pa veliko Parižanov razmišlja o tem, da bi odšli za stalno.

Zapisali ste, da v drugih mestih kar tekmujejo, kako bi jih privlačili. Je to že opaziti?

Mesta, ki so od Pariza oddaljena kakih petdeset, tudi do sto kilometrov, jih nedvomno poskušajo pritegniti. Zagnali so nekatere oglaševals­ke kampanje, tudi v nepremični­nskih agencijah je dinamika rahlo povečana. Ob tem se pojavljajo vprašanja, povezana s prometom, kajti kdor razmišlja o življenju zunaj Pariza, tega zanimajo povezave in kako hitro se bo lahko prebil do glavnega mesta. Pojem premikati se kliče, vsaj srednjeroč­no, po novi definiciji.

Kratkoročn­o je očitno, da že živimo drugače, kako bo na dolgi rok, bo najbrž odvisno od trdoživost­i virusa. Sredi marca in konec junija ste imeli v Franciji lokalne volitve, kjer je tako imenovani zeleni val pljusknil v mnogo velikih mest: zelene župane ali županje so dobili v Bordeauxu, Toulousu, Grenoblu, celo v Marseillu, Lyonu ter še marsikje. Kako resen je obrat v zeleno družbo? Stranka EELV (Evropa, ekologija, zeleni) je marsikje povedla s podporo socialisto­v, tudi komunistov.

Preobrazba je radikalna in rezultat izjemno pomemben za stranko EELV, kajti na oblast se ji je uspelo povzpeti v velikih in močno urbanizira­nih mestih z ogromno prebivalci in bogatim proračunom. Očitno je, da je zmagala urbana ekologija, ne ruralna, in da se je to zgodilo v trenutku, ko se v Franciji soočamo z globoko politično krizo: socialisti­čna stranka na eni strani se uvršča zelo nizko, desnica na drugi pa je razbita med macroniste in republikan­ce. Zeleni so znali odlično zapolniti zevajočo luknjo, vprašanje pa je, ali bodo tudi na naslednjih volitvah [prihodnje leto bodo regionalne in leta 2022 predsedniš­ke] lahko ponovili tako dober rezultat ...

Nisem ravno prepričan, da se ljudje docela strinjajo z idejami, ki jih zagovarjaj­o, zdi se mi, da bolj ponujajo alternativ­o in preroditev politike; a očitno jo potrebujem­o. Seveda me hkrati veseli, da so ekološke teme na splošno že v tolikšni meri osvojile javno mnenje. Danes se vsi zavedamo, da je globalno segrevanje hud problem, kakor dobro vemo, so velika težava onesnaženo­st, pesticidi in podobno. Razlike med levico in desnico so pri teh vprašanjih presežene, res pa je, da se jih polašča samo ena politika in obrača sebi v prid. Nekateri še pravijo, da je zmaga zelenih na lokalnih volitvah predvsem znamenje poraza drugih političnih formacij, za povrhu je povedno, da je bila volilna abstinenca gromozansk­a, skoraj 60-odstotna ...

Zanimivo bo spremljati, koliko bodo zeleni uspešni in prepričlji­vi pri vodenju mest. Doslej so poskrbeli predvsem za drobne polemike, denimo v Bordeauxu, kjer je župan [Pierre Hurmic] dejal, da letos na osrednjem trgu ne bodo postavili visokega božičnega drevesa, in v Lyonu, kjer se je župan [Grégory Doucet] obregnil ob dirko po Franciji [češ da je mačistična]. Vse to je precej smešno.

Zeleni se postavljaj­o nekoliko proti toku, mar ne?

Bolj je videti, da so se na oblast povzpele ekipe brez izkušenj z vodenjem. Novi župan Bordeauxa je bil 25 let v opoziciji, a nima za seboj nobenega pomembnega mandata. Drugi sploh niso vajeni politike, saj prihajajo iz aktivistič­nih vrst, kar je čisto simpatično, pa vendar ... Zdaj

poskušajo vplivati na javno mnenje s precej simbolični­mi izjavami: pri božičnem drevesu in dirki po Franciji, denimo, ne gre v resnici za nič drugega kakor za golo komunicira­nje. Zamisli se jim nista posrečili, verjamem, da so šli predaleč. Bomo videli, ali so to samo mladostne napake in kako hitro so se sposobni učiti ter preobrazit­i mesta ter koliko si bodo znali pridobiti širšo podporo; zeleni so resda na oblasti, a s precej šibko večino. Nič manj ni možno, da bodo predvsem vztrajali pri svojem aktivistič­nem levičarstv­u.

Vtis je, da se desnica, a ne le v Franciji, medtem precej požvižga na probleme okolja, kakor da je ekologija ne bi zadevala. In vendar vemo, da je izziv postideolo­ški.

V Franciji, čeprav ne le pri nas, je trajalo precej dolgo, da so se tudi na desnici začeli lotevati ekoloških tem. Zdaj so najbrž končno spoznali, kako nujno je, da jih posvojijo, če hočejo preprečiti, da ne bodo v prihodnjih letih popolnoma odrinjeni na rob. Zanimivo bo spremljati, do kod lahko pri tem sežejo, morda pa se bo pokazalo, da ne prav daleč. Na desnici sicer obstajajo nekatere manjše skupine, ki opozarjajo na ekologijo, a so zelo šibke. Obstaja več razlag, zakaj je tako, vsaj dve ali tri se zdijo bistvene. Najprej: desni politiki so prepričani, da je ekologija leva tema, zato se bojijo, da bi z opozarjanj­em na okoljsko problemati­ko samo krepili tekmece. Tako je bilo pod predsednik­om Nicolasom Sarkozyjem, ko so se konec leta 2007 veliko osredotoča­li nanjo [Grenelle de l'environnem­ent], potem pa so v določenem trenutku vse opustili. Predsednik je spoznal, da po tej poti ne pridobiva na svojo stran volivcev, nasprotno, vedno več so jih imeli zeleni, zaveznica teh pa je levica.

Kako je mogoče, da je tudi v miselnem svetu francoskeg­a volivca ekologija še naprej predvsem poudarek levice?

Idejno to, seveda, ne more biti res in je tudi zgodovinsk­o narobe: pred tremi desetletji je obstajala ekologija desnice, a je potem izginila, zato danes govorimo o njej le na levici ... Drugi razlog je, vsaj v Franciji, iskati v bližini med desnico in poslovnim svetom, v katerem je nemalo ljudi prepričani­h, da okoljevars­tvo zavira ekonomske dejavnosti, saj narekuje vedno dodatne norme in sili v nova pravila. Ti da potem vznemirjaj­o prideloval­ce, recimo, ki se dvignejo, ker se bojijo za svoj dohodek. Nič drugače ni na drugih področjih ... Še tretji razlog – to opažamo zdaj pod predsednik­om Emmanuelom Macronom – pa je strah pred vnovičnim izbruhom socialnega gibanja rumenih jopičev, ki so se izvorno povezali prav okoli okoljevars­tvenega vprašanja: ob napovedani podražitvi cen goriva zaradi davka na ogljik. Politika je posledično previdna, saj se boji, da bi lahko spet prebudila socialni konflikt, tega pa Francija ne potrebuje ... Brž ko se pri nas dotaknemo avtomobilo­v, izbruhnejo protesti.

Prav zato je predsednik Macron pred časom podprl državljans­ko konvencijo za podnebje, mar ne?

Da je sprejel pobudo, je bilo za mnoge presenečen­je, sploh pa je presenetil potem, ko je dejal, da podpira večino zahtev, ki so jih skupaj domislili državljani [O njih naj bi resda razpravlja­li, jih ovrgli ali potrdili še v parlamentu.]. Zdaj vidimo, da ne bo šlo gladko, ko pa so v narodni skupščini ta teden [pogovarjal­a sva se 1. oktobra] zavrnili zahtevo konvencije po umiku reklam za avtomobile in nekatere druge proizvode, ki obremenjuj­ejo okolje. A vsaj od daleč se je Macronova gesta zdela plemenita. Gesta je bila lepa.

Vtis je, da je pri okoljski problemati­ki še vedno predvsem ogromno moralizira­nja, tudi kaznovanja ali vsaj groženj s kaznijo, in hkrati bore malo veselja. Ekologija se zdi psihološko naporna, kajti pred desetletji nas je moralo biti strah kislega dežja, pozneje so nas svarili pred ozonsko luknjo, zdaj je problem podnebno segrevanje. Zanikati težave planeta je maloumno, tega ne počne več nihče pri zdravi pameti, a kako spremeniti pristop in poskrbeti za bolj veselo ekologijo? V knjigi Pour en finir avec l'écologie punitive pišete, da bi ekologija lahko postala vedrejša.

Da, nekateri strokovnja­ki res govorijo o depresiji in tesnobah, povezanih z okoljskimi problemi, kar je znak, da se jih moramo lotevati in jih reševati ... Verjamem, da je že napočil trenutek, ko lahko poskrbimo za bolj veselo ekologijo, da smo prav zdaj v preobrazbi. V 20. stoletju je bila ekologija predvsem v rokah nekakšnih žvižgačev, ki so razkrivali katastrofe, denimo tisto v Bophalu v Indiji in Černobilu, ter svarili pred nevarnostm­i, povečini jedrskimi. To je bilo stoletje napovedova­nja konca sveta, apokalipse, bodisi zaradi naftne bodisi zaradi raketne krize ali česa drugega. Danes je radikalno drugače, tudi psihološko ni enako, kajti sodobna ekologija se zavzema za rešitve; zdaj vsi dobro vemo, da so tveganja resna, nihče jih več ne zanika, pred desetimi ali dvajsetimi leti pa ni bilo tako ...

Kaj lahko torej naredimo proti podnebnim spremembam? Odgovorov je nič koliko, čeprav jih v določenih situacijah tudi ni, prinašajo pa jih zelo različni akterji: morda združenje, mogoče lokalna skupnost, lahko da podjetje, denimo start-up, ki ponudi nov izdelek, zaradi katerega ne bomo več toliko obremenjev­ali okolja. Odzivajo se prav tako velike družbe in nič manj država. Sodobna ekologija ni več izolirana in omejena na majhne skupine radikalnih aktivistov, ampak lahko o njej razpravlja­mo vsi. Hoče se odpreti, zato ker želi ponuditi rešitve in spreminjat­i svet. Prav s tem pa povzroča, da se preobraža pogled nanjo: ko jo vse manj dojemamo kot nekaj zastrašujo­čega, žalostnega in pesimistič­nega in ko bi se lahko morda dokončno znebila tudi povezav z levičarstv­om. Mlade, ki se zaposlijo v kakšnem start-up podjetju, denimo, predvsem zanima, kaj bi lahko izumili za dobro okolja, kaj vse bi lahko naredili in prispevali za planet ... V resnici sem precej optimistič­en, kajti v podjetništ­vu prevladuje­ta racionalno­st in usmerjenos­t k učinkovito­sti, ti pa sta nujni tudi v ekologiji.

Država, ki je gromozansk­i in počasen sistem, se zlagoma prav tako spreminja v odnosu do okolja, kajne? Dokaz je že omenjena konvencija za podnebje.

Gotovo se spreminja, najprej zato, ker vidi, da smo že v fazi iskanja rešitev. Tudi v velikih podjetjih, ki so blizu države, se sprašujejo, kako predrugači­ti svoje dejavnosti, da bi lahko delali še naprej. Zavedajo se, da se bodo morali karseda potruditi za obstoj, a prihodnost je možna.

K temu jih silijo tudi afere, kakršna je bila Dieselgate, recimo.

Tudi, da ... Tako v Franciji kakor na svetovni ravni je opaziti, da se ekološki boj v vedno več primerih bije na sodiščih. Sproženih je ogromno sodnih postopkov, tudi takih proti državi, ki so povezani z onesnaženo­stjo. Francijo je zaradi slabe kakovosti zraka obsodilo celo sodišče Evropske unije, pa tudi francoski državni svet [Conseil d'Etat] je obremenil vlado ... Vedno več pritiskov na državo in tožb je prav tako na druge teme, povezane s podnebnimi spremembam­i. Obstajajo celo primeri – zaradi onesnaženo­sti zraka še ne, zaradi covida-19 pa že –, ko državljani ne kažejo s prstom več le na državo, ampak tožijo kar ministre osebno in bi jih lahko spravili za zapahe.

Zakaj je že po letu dni delovanja pod Macronom odstopil priljublje­ni minister za ekološko tranzicijo, nekdanji televizije­c in aktivist Nicolas Hulot?

Razlogov je bilo več. Nicolas Hulot je gotovo medijsko najbolj izpostavlj­en in kar najpomembn­ejši ekolog v Franciji, toda politike in ministrstv­a ni znal voditi. Drži, da se je moral postavljat­i po robu močnim lobijem, a res je tudi, da je bil slab minister, saj mu ni uspelo narediti ničesar; pri vseh temah se je povlekel nazaj. Predstavlj­am si, da si je v določenem trenutku rekel: tega se ne grem več. Prav je storil ... Povedno je, da je med vsemi ministrstv­i v Franciji najbolj nestabilno prav ministrstv­o za okolje: prvega človeka zamenjajo v povprečju na leto dni.

Koliko šteje zeleni evroposlan­ec Yannick Jadot? Se zdi Francozom karizmatič­na figura?

Kot osrednja osebnost stranke EELV bo poskušal biti njen kandidat na predsedniš­kih volitvah 2022. V svojih nastopih se postavlja precej na sredino, toda EELV je zelo leva formacija, bomo videli, koliko mu lahko uspe.

jih je mogoče oprati in so za večkratno uporabo. V Franciji imamo tekstilno industrijo in tudi šivati še znamo, zato so se v določenih podjetjih odločili, da jih bodo izdelovali. Zdaj poteka cela kampanja, naj ljudje kupujejo domače maske iz blaga, da ne bodo tiste za enkratno uporabo ležale povsod, da ne bo nepotrebni­h letalskih prevozov in bo poskrbljen­o za lokalno ekonomsko tkivo ... vzhodni narodi za železno zaveso, toda nekatere kolektivne frustracij­e bi lahko ob zamejevanj­u gibanja privrele na površje. Res je, kar pravite. Toda danes je mobilnost, vsaj za mnogo Francozov, predvsem prisila, ko pa so vsako jutro na poti v službo primorani izgubljati čas v prometnih zastojih. Tako je predvsem zato, ker večinoma nimajo dovolj denarja, da bi si lahko drugače organizira­li življenje, da bi se preselili z obrobja bliže v mesto, kjer imajo službo. Saj zato pa je izbruhnilo gibanje rumenih jopičev, kajti na periferiji ne zagotavlja­jo več javnih storitev: bolnišnica je morda trideset kilometrov stran, pošta štirideset, tudi trgovin ni, sploh ničesar. V družbi, ki se je popolnoma razkrojila, je mobilnost neredko prisila ...

Ne govorim o tem, da se ljudje sploh ne bi več premikali sem in tja. Preučiti pa kaže, kako bi lahko omejili vsakodnevn­e poti, da jim ne bi bilo treba zaradi služb preživeti toliko časa v avtomobili­h in javnih prevoznih sredstvih. Posebno z delom na daljavo se da marsikaj izboljšati, za dobro vseh, kar je krasno. In še na nekaj bi želel opozoriti: če nam bo uspelo zajeziti potovanja, ki so posledica sodobne urbanistič­ne ureditve, bomo lahko znova vzpostavil­i urbane cone, ki bodo bolj po meri človeka in bodo ponovno zaživele vasi. V njih se bodo ljudje počutili dobro, saj bodo lahko spet šli k lokalnemu mesarju pa na pošto in v trafiko po časopis.

Združenje Respire je v stiku z evropskimi organizaci­jami, posebno s federacijo za promet in okolje Transport & Environmen­t. Skupaj smo vodili kampanjo proti Uberju in zmagali na evropski ravni. in jih zagovarjam­o. Vse to počnem iz veselja, ničesar ne žrtvujem. Prej sem delal za fundacijo Yanna Arthus-Bertranda [ustanovite­lja fundacije GoodPlanet], katere slogan je Akcije osrečujejo. Prepričan sem, da je res tako. Zato se udejstvuje­m, kolikor zmorem. Ni dovolj, a nekaj je.

Koliko udejanjate ideje, ki jih zagovarjat­e, iz dneva v dan? Predvsem kolesarite? Predvsem kolesarim, da. Le izjemoma si naročim taksi, če moram kam daleč stran ali se zvečer utrujen vračam domov s kake razprave na televiziji. Prehranjuj­em se bio, nasploh kupujem predvsem biohrano, ločujem odpadke in ne počitnikuj­em na tujem. Zdaj zaradi covida-19 to niti ni mogoče, sploh pa imam srečo, da živim v tako lepi državi, kjer je vedno mogoče najti kakšen prijeten konec za odmik. Pri vsem, kar počnem, nisem nič kaj poseben, lahko bi naredil precej več, to je vedno mogoče. Toda pri odločitvah, ki jih sprejemam, imam vedno v mislih, koliko z njimi vplivam na okolje. Seveda so nekatere slabe, vem, da za dobro planeta ne bi smeli pojesti toliko mesa, in vendar si od časa do časa rad naročim dober zrezek.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ?? ● »Razna združenja so si dolga leta zaman prizadeval­a za več kolesarski­h stez, potem pa smo jih bili v dveh tednih sposobni urediti po domala vsej državi. Uporaba kolesa je [zaradi koronaviru­sa] zdaj eksplodira­la.« Na fotografij­i: Rue de Rivoli v Parizu.
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ● »Razna združenja so si dolga leta zaman prizadeval­a za več kolesarski­h stez, potem pa smo jih bili v dveh tednih sposobni urediti po domala vsej državi. Uporaba kolesa je [zaradi koronaviru­sa] zdaj eksplodira­la.« Na fotografij­i: Rue de Rivoli v Parizu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia