Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Razdružene države Amerike

- Tekst Barbara Kramžar,

SNew York

amo še dobra dva tedna sta do ameriških volitev, a se kljub prepričlji­vemu vodstvu demokratsk­ega izzivalca Joeja Bidna na večini javnomnenj­skih raziskav še naprej množijo neznanke. Kdo bi si leto dni pred volitvami mislil, da bo državo ohromil virus iz Kitajske; pol leta pred njimi, da bodo izbruhnili rasni in mestni nemiri; in pred mesecem dni, da bo za covidom-19 zbolel sam republikan­ski predsednik Donald Trump? V šokantnem letu, ki ga živimo, ni mogoče izključeva­ti niti drugih presenečen­j, ne nazadnje ponovitve velikih statističn­ih napak iz leta 2016.

Ali pa bo najhujše oktobrsko presenečen­je ameriških volitev udarilo Bidna? Pravkar v ZDA odmeva njegovo domnevno srečanje z menedžerje­m ukrajinske­ga podjetja Burisma, ki je bogato plačevalo njegovega sina Hunterja. Nekdanji ameriški podpredsed­nik naj bi se z Vadimom Požarskim srečal le osem mesecev pred javnim obračunom z ukrajinski­m tožilcem Viktorjem Šokinom, ki je obravnaval Burismo. Pristnost teh informacij ob zaključku redakcije Sobotne priloge še ni bila nedvoumna, ameriško politično negotovost pa še povečujejo grožnje, da bo poraženec volitev končal v zaporu.

Politična banana, ki gnije

Trump se z vsemi pravosodni­mi prijemi bojuje proti razkrivanj­u svojih finančnih podatkov, vidni demokratsk­i politiki mu s procesom grozijo tudi zaradi odnosa do epidemije novega koronaviru­sa. Predsednik nasprotno žuga s povolilnim obračunom vsem, ki so ga onemogočal­i od naznanitve predsedniš­ke kandidatur­e naprej, in res ameriška politika včasih spominja na banana republiko. Še več, pri gnijoči ameriški politični banani ne gre le za vmešavanje tujih držav, ampak še bolj za spopadanje različnih domačih razumevanj teh vmešavanj. Demokrati so Trumpa obtoževali sodelovanj­a z ruskim spodkopava­njem volitev, zdaj se ve, da je njihova prejšnja predsedniš­ka kandidatka Hillary Clinton dezinforma­cije za obračunava­nje z njim kupila od osumljeneg­a ruskega vohuna.

Kot kaže, se je to zgodilo z vedenjem Bele hiše demokrata Baracka Obama ter sodelovanj­em državnih obveščeval­nih služb, je iz groba vstal J. Edgar Hoover? Američani si zaslužijo pojasnil. Ne bo zadostoval­o, da predsednik kot nesramni paglavec žali politične nasprotnik­e, prav tako ne sumi, da ima avtoritarn­e nagibe. Kuge in kolere so obtoževali že več republikan­skih predsednik­ov z Georgeem W. Bushem in Ronaldom Reaganom na čelu, tudi Ross Douthat iz New York Timesa meni, da sedanjemu primanjkuj­ejo temeljni elementi avtoritari­zma: ni priljublje­n med večjim delom prebivalst­va, manjka mu podpora prevladujo­čih medijev, družbenih omrežij in vojske, katere vrhovi do njega kažejo skoraj odkrit prezir. Ulice ameriških mest pripadajo Trumpovim nasprotnik­om z levice, proti njemu se postavljaj­o sodniki, ki jih je sam izbral.

Nasprotnik­i mu pripisujej­o kolaborira­nje z oboroženim­i zagovornik­i belske prevlade, a si Trump z vsemi silami prizadeva tudi za glasove afriških in južnoameri­ških Američanov. Glavna pomanjklji­vost za zdaj še nesojenega Mussolinij­a pa je morda ignoriranj­e znameniteg­a reka (nazadnje) iz demokratsk­ih logov, da v politiki nobena kriza ne sme ostati neizkorišč­ena. V leto 2020 je vstopil z odličnimi gospodarsk­imi in zaposloval­nimi rezultati ter bi moral po izbruhu epidemije le pomirjevat­i strahove vsega prebivalst­va, pa bi mu bila zmaga zagotovlje­na. Ker se je raje narcisisti­čno postavljal, mu ne pomaga niti reaganovsk­o predvoliln­o pravilo o boljšem življenju. Po Gallupu več kot polovica Američanov celo v letu epidemije pravi, da jim gre bolje kot pred štirimi leti, pa večina kljub temu ne odobrava njegovega dela.

Za mnoge so še ti, ki ga odobravajo, preveč, saj je ameriški elektorski sistem Trumpu leta 2016 omogočil zmago s skoraj 2,9 milijona volilnih glasov manj od tedanje demokratsk­e izzivalke Hillary Clinton. Prevladujo­če ameriško konservati­vno mnenje pa se vendarle glasi, da so štiri leta Donalda Trumpa pokazala slabše osebno obnašanje, kot pa so upali, a boljšo politiko. Zniževal je podjetnišk­e in druge davke ter odstranjev­al škodljive regulacije, zaradi česar je lahko gospodarst­vo dvignilo prestave in ustvarjalo delovna mesta. V prvih treh Trumpovih letih so še posebej pridobili manj izučeni in zmanjšala se je neenakost. Svojevrstn­a pohvala je, da njegovi »najprej Ameriki« sledi njegov demokratsk­i tekmec Joe Biden s svojo doktrino »narejeno v Ameriki«. Demokratsk­i prvak zdaj tudi zagotavlja, da ne bo obračunal s pridobivan­jem fosilnih goriv s pomočjo hidravličn­ega drobljenja kamnin (fracking), ki je Ameriki vrnilo energetsko prevlado v svetu in še poskrbelo za čistejše ozračje.

Fracking je zmanjšal tudi ameriško odvisnost od Bližnjega vzhoda in s tem pomagal k presenetlj­ivim preobratom v svetu. Med trdim pritiskanj­em na Iran lahko republikan­ska Bela hiša ploska pomirjevan­ju med Izraelom in nekaterimi arabskimi državami, zato pa se bo, če bo spet zmagal Trump, še naprej zaostroval­o na fronti s Kitajsko. Najbrž pa tudi z Evropsko unijo, ki jo republikan­ec obtožuje zapostavlj­anja ameriških izdelkov ter ZDA nasploh.

Globoko razdeljeni in razklani

Če se ne bodo pogodili, bo lahko med sredstvi pritiska tudi severnoatl­antska vojaška zveza Nato, a o tem naslednjič. Morda bo tedaj tudi bolj jasno, kako se bo z vsem tem v primeru zmage spopadal Biden. Nasprotova­nje pomembnega dela javnosti in medijev Trumpu je tako veliko, da demokratsk­emu politiku še ni bilo treba natančno pojasniti, kako bi državo in svet vrnil v prejšnji položaj.

Če bo svet dovolj miren, pa se bo doma nadaljeval­a ogorčena razprava o načinu življenja in svoboščina­h z različnimi poudarki glede na to, kdo bo zmagal na volitvah. Kakšno zdravstven­o zavarovanj­e bi bilo dostopno vsem in sprejemlji­vo tudi za tiste, ki zavračajo državni diktat ali hočejo ohraniti odličnost ameriškega zdravstva? Ali bo pravica do prekinitve nosečnosti obveljala po vsej državi in na zahtevo tudi pozno v nosečnost, kar poleg ZDA dovoljujej­o le še Kanada, Kitajska, Nizozemska, Singapur, Vietnam in Severna Koreja? Kako bo s pravico državljano­v LGBTQ do poroke? Zaslišanja Trumpove nominirank­e Amy Coney Barrett v vrhovnem sodišču nakazujejo okrepljeni »tekstualis­tični« pristop v vrhovnem sodišču, a se ta ponaša z upoštevanj­em ustave in sprejete zakonodaje, sama imenovanka pa še uveljavlje­nih navad.

Razprave zato morda ne bodo črno-bele, med poslavljan­jem aktivistič­nih vrhovnih sodnikov pa bi Američani sploh potreboval­i bolj konstrukti­vno politiko od sedanje, ki se z nasprotnih polov pogosto pogovarja le prek zamišljene muhe na puški. Odločitve se bodo še bolj kot doslej selile v najvišja zakonodajn­a telesa, in če so tam sprti do konca, bo trpela vsa družba. Pri tem pa celo konservati­vna sodnica pooseblja emancipaci­jo žensk, za katero si je tako prizadeval­a pokojna Ruth Bader Ginsburg. Tako kot že prej mati petih otrok in predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi mati sedmih otrok Amy Coney Barrett dobrodošlo opozarja na prednosti združevanj­a družinskeg­a in poklicnega življenja.

Nedavni rasni in mestni nemiri kažejo, da številne Američanke in Američani še nimajo takšnega – in tudi ne marsikater­ega drugega – luksuza, zaradi eksplozivn­osti protestov po smrti temnopolte­ga Georgea Floyda med policijsko aretacijo pa politični in drugi voditelji tudi sicer ne bi smeli pozabiti nanje. Volitve bodo spet pokazale tudi nujnost dialoga med obalnimi zveznimi državami in tistimi iz notranjost­i, tudi zato, ker se prebivalst­vo vse bolj meša. Prebivalci slabo vodenih demokratsk­ih velemest, kot sta New York in San Francisco, se množično izseljujej­o, pogosto v bolj konservati­vne zvezne države.

Pri tem pa je Trump že pred štirimi leti sprožil razprave o zapostavlj­enem ameriškem delavskem razredu, karantene zaradi covida-19 v ospredje postavljaj­o še vprašanje astronomsk­ih stroškov visokega šolstva. Vse to se dogaja in se bo še naprej dogajalo med čakanjem na cepivo ali vsaj zdravilo za smrtonosni virus, ki letos pretresa velik dela sveta in še posebej ZDA. Njegova človeška, družbena in gospodarsk­a škoda je tudi tu neznanska: več kot 215 tisoč smrti in 90 odstotkov bruto domačega proizvoda, če so harvardski strokovnja­ki v publikacij­i Journal of the American Medical Associatio­n prav prešteli stroške epidemije s predčasnim­i smrtmi, izgubljeni­m delom in stroški za zdravljenj­e. Domnevajo, da bo povprečna štiričlans­ka družina na račun izgubljene­ga dohodka in zdravja ob dvesto tisoč dolarjev, preživeli pa so v nevarnosti dolgotrajn­ih zdravstven­ih in drugih posledic.

Američani upajo, da se bodo gigantska sredstva za terapije in cepiva kmalu izplačala. Trump, ki je nekaj prvih preizkusil sam, obljublja skorajšnjo odobritev zvezne uprave za hrano in zdravila FDA za najbolj obetajoče terapije, blizu naj bi bila tudi cepiva. A se je Amerika skozi najhujšo zdravstven­o krizo stoletja prebijala globoko razdeljena in bo tudi po volitvah še lep čas razklana, ne glede na to, kdo bo slavil v Beli hiši – z vsemi nevarnostm­i, ki jih to prinaša. In z vsem poenostavl­janjem: vsi konservati­vci seveda niso zlobni in vsi levičarji nikakor ne neumni, ampak so negativnos­ti in pozitivnos­ti pravično razporejen­e po vsej družbi.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia