Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Koroški plebiscit

-

Minilo je 100 let od zloglasneg­a plebiscita na Koroškem. Avstrija je ob tej obletnici pripravila veliko »fešto« v Celovcu, klub covidu-19.

Dva citata iz Sobotne priloge 10. oktobra:

»Že sto let ni kaj praznovati.«

»Na Koroškem je vse v najlepšem redu, dokler nič ne zahtevamo.«

Potem slišim koroške Slovence, ki pravijo, da se pri koroških oblasteh – še vedno – vsaka njihova zahteva po enakopravn­osti manjšine šteje kakor provokacij­a.

In temu se ni čuditi. Tudi naši politiki, ki so odgovorni za zaščito našega življa zunaj naših meja, govorijo o provokacij­i in o morebitni užaljenost­i naše sosede Avstrije, če bi zahtevali notifikaci­jo meddržavne pogodbe in uveljavite­v njenega 7. člena, ki ščiti manjšino na Koroškem. Kaj naj si mislim o takem stališču naših vodilnih politikov?

Je morda navzoča le bojazljivo­st in strah pred večjim in bogatejšim sosedom? Morda naivnost, neznanje, ekonomski interesi, hlapčevstv­o in lastno podcenjeva­nje? Ugledni mednarodni pravniki so že večkrat povedali, da pravnih zadržkov ni. Ali je kaj globljega? Ali kdo zavestno dopušča, da del narodovega telesa odmira, postopno, vendar zanesljivo in učinkovito.

Resnici na ljubo je treba priznati, da je avstrijski predsednik na proslavi ob 100. obletnici plebiscita v Celovcu zbral toliko poguma in se v slovenščin­i opravičil tamkaj živečim Slovencem za krivice, ki jim jih je v tem obdobju prizadejal večinski nemški vladajoči narod. Prijetno presenečen­i smo to gesto predsednik­a Avstrije pozdravili in naklonjeno sprejeli.

Ampak sprašujem naše politike vseh vlad v samostojni Sloveniji, kdaj bo kateri od njih zbral pogum in samokritič­no priznal, da je Slovenija premalo storila za dobrobit naših rojakov na Koroškem. Te mlačnosti, odsotnosti vsake pobude in brezbrižno­sti do naših rojakov zunaj meja domovine ni mogoče opravičiti z raznimi floskulami o »dobrih sosedskih odnosih, o prijateljs­tvu med državama, o skupnih interesih itd.«. Med sosedi veljata vzajemnost in medsebojno spoštovanj­e. To pa, kar so do sedaj počele naše vladajoče garniture, vseh barv, meji na kapitulaci­jo, hlapčevstv­o in celo na sabotažo. Le dva primera bom omenil:

1. S pristankom slovenske politike, vseh barv, je bila v samostojni Sloveniji uničena dobro vpeljana in razvita lesna in pohištvena industrija. Sedaj izvažamo hlodovino, obdelan les za slovenske potrebe pa uvažamo. Ampak moji pravnuki bodo nekoč od vas terjali odgovor, kajti vsaka lesena igrača, ki jo naredim, nosi napis: »Izdelano iz slovenskeg­a lesa, uvoženega iz Avstrije!«

2. Škof M. Slomšek se »obrača v grobu«, ker je nekdaj »svojo« škofijo iz Avstrije preselil v Maribor. Njegovi nasledniki so škofijo potopili in skopali milijonsko bančno luknjo, dolgove naprtili slovenskim davkoplače­valcem, zastavljen­e nepremični­ne, zgodovinsk­e in kulturne vrednosti, pa prodali škofiji v Gradcu. Tako v Mariboru zopet gospodari avstrijska cerkvena gosposka, kakor takrat, v dobi pred Slomškom. Vem, lastništvo cerkvenega bogastva je enotno, le upravljanj­e je razpršeno na lokalne škofije. Pravnoform­alni lastnik pa je sveti sedež v Rimu ali država Vatikan. To velja tudi za cerkveno premoženje v Sloveniji in vi, spoštovani naši voditelji, vseh barv in vseh časov, to veste in ste vedeli, ko ste narodovo bogastvo razdeljeva­li.

Moja vest in zvestoba slovenskem­u življu, kjer koli živi, mi narekuje, da vas vprašam, spoštovani strankarsk­i veljaki v Sloveniji: Kaj ste in kaj nameravate storiti, da bi v sosednji Avstriji, Italiji in na Madžarskem preprečili vidno in načrtovano asimilacij­o slovenske narodne manjšine? Ali se zavedate, da se bliža čas, ko avstrijski predsednik ne bo imel koga pozdravlja­ti v slovenščin­i?

Morda pa je scenarij še bolj črn in zapleten? Obubožano in izropano Slovenijo razkosati in podrediti sosednjim državam?

Andrej Bolčina,

Dolenje Brdo

Miha Škrbec, Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia