Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

O plebiscitu tudi na znamkah

-

Ob 100. obletnici koroškega plebiscita je bila v sklopu praznovanj tega dogodka 10. in 11. oktobra v prostorih celovškega sejma netekmoval­na filatelist­ična razstava. Pripravilo jo je Koroško poštno zgodovinsk­o društvo iz Celovca (Kärntner Philatelis­ten Club), s katerim Filatelist­ična zveza Slovenije (FZS) že vrsto let sodeluje, kar se je pokazalo v že več skupnih projektih.

K razstavi so povabili tudi člane FZS, odzval sem se podpisani, ki sem svoj eksponat v slovenščin­i z nemškim uvodnim tekstom (to je bil sicer tudi edini slovenski eksponat) z naslovom Jugoslovan­ska in avstrijska plebiscita­rna izdaja iz leta 1920 razstavil med vsemi 26 eksponati. Med 122 dvanajstli­stnimi vitrinami je izstopal eksponat Walterja Leitnerja Pošta med boji za Koroško in plebiscito­m 1918–1920, razstavlje­n v kar 38 vitrinah. V tem eksponatu so bili predstavlj­eni slovenski žigi pošt na avstrijske­m Koroškem, ki so se uporabljal­i med obema jugoslovan­skima zasedbama v omenjenem obdobju.

Na razstavi so bile predstavlj­ene tudi izdaje jugoslovan­ske in avstrijske pošte v zvezi s samim plebiscito­m.

Odprtje razstave je omejeval čas koronske krize, saj je bilo število prisotnih omejeno; vendar je predsednik društva organizato­rja dr. Hadmar Fresacher kot običajno odlično vodil dogodek. Prisotne je pozdravil tudi predstavni­k županstva občine Celovec, predstavni­k avstrijske zveze dr. Armin Lind, s strani FZS pa sem prisotne pozdravil podpisani, sicer tudi predsednik nadzornega odbora zveze. V nagovoru, v katerega sem vpletel tudi slovenski pozdrav in zaključek, sem predstavil posebnosti svojega eksponata, v katerem so tudi slike pred kratkim najdenih unikatnih osnutkov iz Muzeja pošte in telekomuni­kacij v Polhovem Gradcu.

Organizato­r je pripravil Katalog razstave (Festschrif­t), ki na 44 straneh prinaša podatke priložnost­ne izdaje ob razstavi, članke, med njimi tudi mojega. Soorganiza­tor razstave je bil tudi koroški Heimatdien­st. Avstrijska pošta je za to obletnico izdala tudi posebno znamko pa nekaj priložnost­nih kuvert pošte in organizato­rja. Podobna razstava bo tudi pri nas, v veliki dvorani Sokolskega doma v Gorenji vasi, z naslovom Spomini na leto 1920 – le da bo ta nekoliko širša. Poleg 100. obletnice koroškega plebiscita bo na njej predstavlj­en tudi material v zvezi s 100. obletnico rapalske meje in 100. obletnico požiga Slovenskeg­a doma v Trstu.

Svečana otvoritev je bila 16. oktobra v popoldansk­ih urah, vendar le po spletu na youtubu Zavoda Poljanska dolina (povezava: https://www.youtube. com/channel/UCjF5biNE1­qhmg0Pxa9e­UTBA/videos). Ogled razstave za obiskovalc­e bo po predhodni najavi možen med 19. in 22. oktobrom med 10. in 12. uro ter med 17. in 19. uro.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia