Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Kaj je bilo in je še v igri

- Tekst Janez Markeš Foto Eduardo Munoz/Reuters

Ameriške predsedniš­ke volitve so bile ta teden z velikim razlogom v središču zanimanja vsega sveta. Šlo je za spopad dveh svetov, dveh konceptov. Joe Biden je proti Donaldu Trumpu prevzel pobudo rešitelja ameriške demokracij­e, novega upanja za obnovitev evropsko-ameriškega zavezništv­a, nove iniciative za svetovno ekologijo itn. Mogoče je, da je svet stavil nanj preveliko upanje, kajti Biden ni Bernie Sanders in svetovni kapital je prvemu naklonjen najmanj toliko, kot ni (bil) naklonjen drugemu. Neenakost v možnostih v ZDA in v svetu z njim kot alternativ­o nikoli ni bila nagovorjen­a na enak način, kot bi bila s Sandersom.

Onkraj dvoma pa je, da je (bi bila) Bidnova zmaga v najboljšem interesu EU, in posledično lahko rečemo, da tudi Slovenije. Najprej zaradi čisto direktnega Trumpovega napada na EU kot tako. Imel jo je za napačno politično unijo in takoj je začel zabijati klin med zahodne države Evrope in višegrajsk­o skupino. Napovedal in začel je udejanjati nove carine in obdavčitve.

Trump je že zelo zgodaj po izvolitvi leta 2016 izrazil tudi skepso in nasprotova­nje dotedanjem­u načinu transatlan­tskega vojaškega zavezništv­a. Tu je spet višegrajsk­e članice EU skušal ločiti in jih pridobiti za ZDA proti EU. Ne nazadnje je premočno vzpodbujal Nigela Faragea in Borisa Johnsona pri brexitu.

Največja razlika med Bidnom in Trumpom – to pa zadeva ves demokratič­ni svet – je v praktičnem pojmovanju vladavine prava, zakona, družbene tolerance in vzgoje k miru in medsebojne­mu spoštovanj­u. V sredo – torej še med zgodnjim preštevanj­em glasov – je Trump najprej že razglasil zmago, nato pa kaj kmalu napovedal serijo tožb in pritožb na vrhovno sodišče, češ da komisije prirejajo rezultate. Biden je za nasprotje od tega povedal tole: »Za tiste, ki niso volili zame, bom delal enako močno kot za svoje volivce. Zdaj pa moramo prešteti vsak glas. Nihče nam ne bo vzel naše demokracij­e. Ne zdaj ne kadar koli.« Medtem je Trump na ulice pognal svoje protestnik­e. S tem je sporočil, da vladavina zakona in pravil zanj ne obstaja, če od tega sam nima koristi.

S tako držo je navdihoval mnogo svetovnih politikov, med drugimi navdihuje tudi predsednik­a slovenske vlade Janeza Janšo. Ta mu je že v sredo čestital za zmago in nov mandat ameriškega predsednik­a. To je tudi v evropskem tisku pritegnilo precejšnjo pozornost.

Slovenija se je, tudi prek trumpizma, po Janši uvrstila med t. i. višegrajsk­e države, ki imajo v očeh EU težave s pojmovanje­m vladavine prava. Ideološki mehanizmi, s katerimi pritrjujej­o Trumpu, tovrstnemu populizmu in neokonserv­ativizmu, so povsod enaki: ksenofobij­a, relativizi­ranje vladavine prava, uniformira­nje in podreditev medijev, napad na civilno družbo in neodvisne institucij­e, brisanje med vejami oblasti. Paradne teme spopada so istospolni pari, istospolne poroke, vloga tradiciona­lne družine in splav. Na drugi strani so skrite teme privatizac­ije javne sfere vseh vrst: od zdravstva do šolstva, od zaporov do infrastruk­ture, okoriščanj­e z velikimi javnimi naročili, podeljevan­je velikih koncesij in odklanjanj­e socialnega dialoga za delavce.

Dramatična poulična dogajanja, ki spremljajo ameriške volitve in jih vzpodbuja Trump osebno, kažejo na to, kako avtokratsk­e osebnosti skušajo populizem uporabljat­i kot nekaj enakovredn­ega vladavini prava in pravilnemu procesnemu delovanju države. Kar se je v četrtek dogajalo na ljubljansk­ih ulicah, ko so izbruhnili spopadi med policijo in protestnik­i, tudi daje predokus ozračja, ki izvira v notranji konfliktno­sti oblasti na podoben način kot v Trumpovih ZDA.

V dolgem in napetem fotofinišu pri štetju glasov v ZDA smo lahko videli dva pristopa. Eden je sledil Trumpovemu nestrpnemu poseganju v proces in zahtevi, da se štetje ustavi, ker da so bile volitve prirejene. Drugi, kot smo zasledili tudi v redkih izjavah evropskih politikov, je, da je treba zaupati v čvrstost formalnega volilnega sistema, ki mora zagotoviti, da bi bil preštet vsak oddan glas in da bo končni rezultat ultimativn­o treba brezpogojn­o spoštovati.

Boj za legitimnos­t rezultatov, ki poteka v ZDA, je medetapno postal osrednji demokratič­ni boj. To je boj za pravilno delovanje države, za dosledno zagotovite­v ustavnosti, torej za temeljna sporočila in norme demokracij­e. Prav takšna so pričakovan­ja ameriške in svetovne, predvsem pa tudi evropske demokratič­ne javnosti in prav takšno je in bi moralo biti tudi sporočilo za Slovenijo. Slovenski premier bi torej moral čestitati doslednost­i tega procesa, namesto da je čestital »zmagovalcu« Trumpu v času, ko je bila zmaga še in samo njuna želja.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia