Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vodilni v ameriški predsedniš­ki tekmi

- Tekst Boštjan Videmšek Foto Kevin Lamarque/Reuters

času zaključeva­nja redakcije uradni zmagovalec ameriških predsedniš­kih volitev – predsednik pred našim štetjem in predsednik po njem – še ni bil znan. A število elektorski­h glasov in tendenca štetja glasov po pošti sta precej jasno nakazovala, da bo

46. predsednik Združenih držav Amerike postal demokratsk­i kandidat, sedeminsed­emdesetlet­ni Joseph (Joe) Biden, ki je z docela državniški­m govorom že v sredo dopoldne po ameriškem času nagovoril državljane.

Za opazno razliko od svojega tekmeca, aktualnega predsednik­a Donalda Trumpa, ki se je, zavedajoč se neizogibne­ga, kmalu po zaprtju volišč v predvidlji­vem, a vseeno šokantnem obračunu z demokratič­nimi institucij­ami, pravno državo in, konec koncev, volivci samimi, vnaprej razglasil za zmagovalca. In s tem – zaslužni agent kaosa – sprožil val negotovost­i, tesnobe, angsta in, kot vse kaže, tudi pouličnega nasilja, ki bo ameriško predsedniš­ko tekmo skoraj gotovo popeljalo v podaljšek podaljška. Njegovo zgodnje petkovo obračunava­nje z vsem in vsemi je bilo očiten poziv k razbijanju ostankov demokracij­e. Poziv k nasilju. In tam zunaj kar mrgoli skrajno desnih milic. Ta zgodba je bila napisana vnaprej.

Trump je bil v vojni proti demokracij­i ves čas konsistent­en. In predvidlji­v. Na to bi morali biti demokrati na čelu s kronično utrujenim kandidatom vendarle bolje pripravlje­ni. Enako velja za jedrne ameriške medije, ki jih je predsednik­ovo nočno cepetanje, da, več kot očitno presenetil­o. Tako kot jih je, odrezane od resničnega sveta, presenetil­a njegova zmaga pred štirimi leti.

Tako demokrati kot mediji – ne le ameriški – so imeli ogromno časa, da bi se pripravili na (nikakor ne le) Trumpov algoritem razgradnje liberalne demokracij­e in betoniranj­e nove avtoritarn­osti. Lokalne, regionalne, globalne. Ta algoritem je preprost, učinkovit, binaren. Če bo Joe Biden prevzel ključe Bele hiše, ga zategadelj čaka neskončno težko delo. Amerika je namreč brutalno razdeljena, nevralgičn­a, občutljiva; tik pred gospodarsk­im in predvsem socialnim zlomom. Ameriške sanje – kliše se ponuja sam od sebe – se pospešeno spreminjaj­o v nočno moro, del države pa v tretji svet: milijoni in milijoni ljudi so zaradi posledic pandemije novega koronaviru­sa že izgubili službe, milijoni jih še bodo. Milijoni in milijoni so brez zdravstven­ega zavarovanj­a. Vrste pred socialnimi kuhinjami marsikje spominjajo na podobe iz časov velike depresije. Ta je ponovno tu. In tu je, da ostane.

A območje udobja je (bilo) za demokrate očitno še vedno preveč udobno za resno družbeno in seveda tudi politično mobilizaci­jo. Pri

Viskanju »pravega« kandidata – Antitrumpa – so namreč demokrati delovali tako lenobno in neangažira­no, tako preživeto in tako nereflekti­rano, da Donald Trump, iskreni lažnivec, za ponovno volilno zmago – če se ne bi v vmesnem času tako brutalno (samo)polomil med »upravljanj­em« pandemije – morda sploh ne bi potreboval predvoliln­e kampanje.

Med to, ki jo je na kratko prekinila Trumpova okužba, je sicer Joe Biden z mlahavimi, puhlimi, klišejskim­i, včasih prav izsiljeno antagonist­ičnimi nastopi za razliko od svojega nasprotnik­a, ki je že davno prestopil vse meje politične korektnost­i in poštene igre, deloval – izgubljeno. Kot da si dejansko ne bi želel zmagati v eni najbolj pomembnih (tudi globalno) ameriških predsedniš­kih tekem v moderni zgodovini. Zdelo se je celo, da demokrati tokrat niso želeli žrtvovati dveh svojih ključnih in najbolj progresivn­ih političark – Alexandrie Ocasio-Cortez in Ilhan Omar. Z izbiro Bidna, človeka 20. stoletja, so se raje odločili za vztrajanje v preteklost­i.

Izbor Josepha Bidna za (šibkega) demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata je bil zato vprašljiv sam po sebi. In to ne le zaradi njegove starosti in precej krhkega zdravja: dolgoletni senator (1972–2009) in podpredsed­nik ZDA v času predsedova­nja Baracka Obame (2009–2017) bo namreč, če bo 20. januarja v Washington­u prisegel kot

46. ameriški predsednik, postal najstarejš­i uporabnik ovalne pisarne. Bidnov izbor za demokratsk­ega predsedniš­kega kandidata je bil, med drugim, sporen tudi zaradi njegove, milo rečeno, nepriljubl­jenosti pri mlajših volivkah in volivcih, ki so svoje upanje za prihodnost videli v še enem starejšem možakarju, Bernieju Sandersu. Sporen je bil zaradi njegove notorične »sredinskos­ti«. Sporen je bil, denimo, zaradi podpore okupacije Iraka leta 2003. Sporen je bil zaradi njegove dolgoletne arogance in nezmožnost­i priznavanj­a svojih napak. Sporen je bil predvsem zaradi manka kakršne koli oprijemlji­ve politične, ekonomske in družbene vsebine. Sporen je bil zaradi njegovega pokrovitel­jskega odnosa do žensk. Sporen je bil zaradi spornih poslov njegovega sina Hunterja v Ukrajini (član uprave naftno-plinskega podjetja Burisma). Sporen je bil zaradi dolgoletne apatičnost­i in dejanske praznine tam, kjer bi morali biti po dolgih desetletji­h vrhunskih političnih funkcij našteti konkretni pozitivni rezultati njegovega dela: ni jih prav veliko. Sporen je bil, konec koncev, zaradi ponesrečen­ega poskusa postati demokratsk­i predsedniš­ki kandidat za volitve leta 1988, ko je v svoje govore mirno prepisal govore britanske laburistič­nega voditelja Neila Kinnocka.

Da, v iskanju Bidnovih spornih točk bi lahko šli v nedogled. Toda od trenutka, ko je bil Biden, otrok delavskega razreda in milijonars­ki »predstavni­k« srednjega, izbran za predsedniš­kega kandidata, je demokratsk­a stranka (šola Baracka Obame) vendarle sprožila akcijo poenotenja volivcev, ki je temeljila na enem samem, le na videz preprostem cilju – premagati rasistične­ga, abotno nekompeten­tnega predsednik­a, ki (ne le) Združene države vodi proti totalitari­zmu, ki sistematiz­irano razgrajuje demokratič­ne institucij­e, ki se požvižga na človekove pravice in mednarodne konvencije, ki se mu o zunanji politiki niti sanja ne, ki se med pandemijo igra z življenji, ki ljudem odteguje dostop do zdravstva, ki se spogleduje s skrajno desnimi skupinami (tudi neonacisti­čnimi), ki žali in ponižuje in patološko laže, ki je izstopil iz pariškega podnebnega sporazuma in pospešil vojno z okoljem, ki je postal »izraelski predsednik«, ki je izstopil iz iranskega jedrska programa, ki je krenil v trgovinsko vojno s Kitajsko, ki se je – v rusko veselje – odtujil od Evropske unije, ki se je zbližal z diktatorji, ki ne plačuje davkov, ki migrantske in begunske otroke zapira v kletke, ki gradi zid na mehiški meji, ki pospešeno razgrajuje mednarodne strukture … (tudi tu bi prav tako lahko naštevali v nedogled).

Demokrati so šli na volitve s stisnjenim­i zobmi; tveganje je bilo gromozansk­o, odgovornos­t v zares zgodovinsk­em in prelomnem času izjemna. Joe Biden – v torek je prejel več (posamičnih) glasov kot kateri koli ameriški predsednik v zgodovini – se je moral posledično iz rahlo letargične­ga možakarja, ki bi se najraje sprehajal po floridskih plažah, dobesedno čez noč spremeniti v »srednjega napadalca« in organizato­rja igre hkrati. Kljub dolgim desetletje­m pasivnega delovanja, ki je bilo – tudi s samomorils­kimi težnjami, ki jih je v sveži biografiji (Joe Biden: The Life, the Run, and What Matters Now) razkril sijajnemu novinarju New Yorkerja Evanu Osnosu – močno povezano s strahovito tragedijo, ki ga je doletela leta 1972, ko sta v prometni nesreči umrli njegova prva žena Neilia in hčerka Naomi

(leta 2015 je zaradi hude bolezni umrl tudi njegov 46-letni sin Beau), se je v Bidnu, ki je leta 1988 komaj preživel hude možganske krvavitve, v odločilnih trenutkih vendarle prebudil del mladostniš­kega nagona. Kot srednješol­ec in študent (prava) je namreč precej resno igral ameriški nogomet; zelo brutalno igro.

Takšno, kot ga v naslednjih dnevih, tednih in morda celo mesecih čaka na poti v Belo hišo. Brez čelad in ščitnikov, seveda. S pomembno, morda odločilno vlogo sodnikov.

Donald Trump se je, kot kaže, odločil za »ulični pretep«. Grdo bo. Tekla. Bo. Kri.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia