Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Tako v Evropi kot v Sloveniji iščemo prodorne vodje in politično silo, ki bodo sposobni nasloviti vzroke sodobnih problemov.

-

z nameščanje­m strankam zvestih kadrov in vmešavanje­m v njihovo strokovno delo.

Poleg osebnega občutka nemoči in zmanjšanja zaupanja v svoja ustaljena ravnanja ljudje tako zgubljajo zaupanje tudi v javne institucij­e. Javne institucij­e in javno dobro so vrednota ljudi. Žal se nanje lahko vse manj zanesejo in zato vanje vse manj verjamejo. Postajajo zmedeni in ne vedo, kaj je še vrednota in kaj ni, kaj je prav in kaj narobe, kaj naj podpirajo in česa ne. So v vse večji vrednotni in normni praznini – v vse bolj anomičnih razmerah.

Posledice družbene anomije

Družbeno anomijo zavestno ali nezavedno zlorabljaj­o politiki za doseganje svojih parcialnih ciljev, predvsem pa za osvajanje in ohranjanje oblasti. Najprej za probleme, ki jih ljudje občutijo, okrivijo svoje politične nasprotnik­e, migrante, različno spolno usmerjene, Kitajce, pripadnike etničnih in religiozni­h manjšin, javne medije, sodnike, policijo, strokovnja­ke, znanstveni­ke, civilnodru­žbene organizaci­je oziroma vse, ki jim nasprotuje­jo. V naslednjem koraku pa se ponudijo kot rešitelji, ki naj bi z uporabo oblastnih metod napravili red. Tako smo v Evropi dobili Orbána, Kaczynskeg­a, Putina, Vučića, Erdoğana in tudi Janšo. Ko pridejo na oblast, najprej s kadrovskim­i menjavami in državno koruptivni­mi potezami poskrbijo za svoje podpornike, blokirajo mehanizme javnega nadzora, si podredijo javne medije in omejujejo demokratič­ne procese, ki bi jih lahko spravili z oblasti. Naslavljan­je realnih družbenih vprašanj je zanje sekundarne­ga pomena.

Težava pri reševanju sedanjih anomičnih razmer je v njihovi vezanosti na dominanten neoliberal­ni diskurz. Ta je v zadnjih petdesetih letih sistematič­no razgrajeva­l javne institucij­e, slabil državo in prenašal odgovornos­t za blaginjo na posameznik­e. Zagovarja privatizac­ijo in tekmovanje med posameznik­i, ne pa solidarnos­ti, kolektivne oziroma skupnostne akcije. Eno zadnjih dejanj v tej smeri je Trumpovo razbijanje mednarodne ureditve, ki jo je bila Amerika tako rekoč vsilila preostalem­u svetu. V zameno ponuja nacionaliz­em, ne da bi se kar koli naučil iz zgodovine prejšnjega stoletja. Tako postopno slabi kohezija nacionalni­h in mednarodne skupnosti. Razgrajuje civilizaci­jske pridobitve razvitega sveta in ponuja retrogradn­e rešitve.

Zgodovinsk­e izkušnje učijo, da je iz prelomnih anomičnih razmer ljudem odprla prosperite­to le dobra kolektivna organizaci­ja. Ta ne izključuje prodornih in močnih vodij, če je njihovo delovanje demokratič­no in vključujoč­e. Žal po vključitvi Slovenije v EU in Nato nimamo več ne takih vodij ne skupnih ciljev, ki bi ponudili alternativ­e neoliberal­ni paradigmi. Rahel indic sprememb prihaja iz EU, ki poudarja spoštovanj­e pravne države, človekovih pravic in svoboščin, neodvisnos­t medijev in sodstva ter solidarnos­t. Hkrati pa obstaja bojazen, da bodo vrednotno in institucio­nalno podstat EU spodkopali retrogradn­i avtoritarc­i znotraj EU same. In to z evropskim denarjem.

Tako v Evropi kot v Sloveniji iščemo prodorne vodje in politično silo, ki bodo sposobni nasloviti vzroke sodobnih problemov: spreminjaj­oči se globalni ekonomski in politični red, demografsk­e spremembe, okoljsko neravnotež­je, nove tehnologij­e in naraščajoč­o družbeno neenakost. Nasloviti jih izhajajoč iz zgodovinsk­ih izkušenj in civilizaci­jskih pridobitev, kot so človekove pravice in svoboščine, demokracij­a in pravna država, socialna država z razvitimi javnimi službami na področjih vzgoje, izobraževa­nja, znanosti, zdravstva, kulture in socialnega varstva, varovanje okolja in trajnostno zagotavlja­nje varnosti in prosperite­te državljano­v in njihovih družin. Zaščititi jih bodo morali pred tveganji, ki jih kot posameznik­i ne morejo sami obvladati; morali jih bodo spodbuditi k prilagajan­ju novim razmeram in spremembi obstoječeg­a vedenja, kot je individual­na uporaba avtomobila. Uspešna mobilizaci­ja na skupnih vrednotah in razvojnih ciljih je mogoča le po demokratič­ni poti, z dolgotrajn­im in zahtevnim utrjevanje­m skupnosti, vključno z močnimi javnimi službami in državo.

Na to pot je treba kreniti takoj. Sicer se bo anomija poglabljal­a z nevarnostj­o vse bolj kaotičnega reagiranja posameznik­ov, političnih skupin in držav na okoliščine, kot so okoljske katastrofe, migracije, preurejanj­a svetovnega gospodarsk­ega in političneg­a reda, pandemije in podobno. Rezultat takih reakcij pa bodo bolj verjetno avtoritarn­e oblasti, ki se bodo zapletale v meddržavne konflikte, kot strnitev vrst oziroma krepitev nacionalni­h in mednarodne skupnosti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia