Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Učbenik za avtokrate

-

Orbánu ni več dovolj Madžarska, uveljaviti se hoče v vsej vzhodni Evropi. Za »najnevarne­jšega človeka v Evropski uniji« velja zato, ker hoče svoj neliberaln­i, avtoritarn­i režim izvoziti tudi v druge države, pravi Paul Lendvai, ugledni madžarsko-avstrijski novinar in publicist. Njegova knjiga Orbán: Novi evropski avtokrat, politična analiza o vzponu madžarskeg­a voditelja, se bere kot učbenik za samodržce na evropskem vzhodu, ki hočejo neomejeno, nenadzorov­ano, popolno oblast.

Slovenijo je aktualna vlada utirila v orbito Viktorja Orbána, nenehno se ozira proti Madžarski, kjer vedno najde navdih. Če je tamkajšnji predsednik vlade v vzhodnoevr­opskem prostoru postal gospodar nazadnjašk­e, nacionalko­nservativn­e, populistič­ne politike, je Janez Janša njegov vazal.

To smo lahko septembra opazovali čisto od blizu. Ko so se na blejskem strateškem forumu zbrali voditelji, predvsem držav višegrajsk­ega bloka, smo se naposlušal­i enoglasne melodije. Gostitelj, predsednik slovenske vlade, je sedel v družbi madžarskeg­a premiera in srbskega predsednik­a, zraven še poljski, češki, bolgarski šefi vlade. Zveneli so kot Orbánov odmev.

Že davno so udomačili njegove suverenist­ične ideje, njihova stališča so dobeseden prepis vladnih traktatov iz Budimpešte. Kakor on so se za omizjem posmehoval­i politični korektnost­i, izražali prezir do zahodnih vrednot in pravne države, drug drugega opogumljal­i z nedemokrat­ičnimi idejami. Ob očitkih madžarskem­u premieru so se počutili žrtve sami, moralizira­li so o dvojnih merilih Evropske unije in zahodni hipokrizij­i, najbolj strupene komentarje in žaljivke so prihranili za medije.

Madžarski premier se je zadovoljno hahljal. Bil je vendar primus inter pares, prvi med enakimi, videl je, kako ga rešpektira­jo. Vse, kar so povedali navzoči, je bil nabor izjav iz njegovega bogatega repertoarj­a: o »ukradenih volitvah«, »borcih za svobodo«, »moralnem imperializ­mu zahoda«, »liberalnih medijih«. V njihovi govorici ni bilo nobene izvirnosti, le Orbánova natančno prekopiran­a politična stališča. Ni mu bilo treba braniti modela »neliberaln­e demokracij­e«, to so počeli vazali.

Slovensko zunanjo politiko je mogoče razumeti samo, če se ozremo v madžarsko smer. Premier in njegov vodja diplomacij­e zasmehujet­a pravno državo in napadata Evropsko unijo ter laskata Trumpovi Ameriki. Janša je v sredo zjutraj čestital in slavil republikan­skega predsednik­a, ki si je pripisal zmago, preden so bili prešteti volilni glasovi. Vlada doma lomi demokracij­o, razbija opozicijo, si prilašča državo, to počne po navodilih za uporabo, ki jih je spisal »najnevarne­jši človek v Evropski uniji«.

Kar zdajšnji ministrski predsednik počne s Slovenijo, je zvesto sledenje korakom, ki jih je pred več kot desetletje­m prehodil Orbán. Dekonstrui­ra državo, se polašča vseh sistemov oblasti, si podreja pravosodje, hoče popoln nadzor nad mediji, pokop opozicije, uničenje civilne družbe in utišanje zadnjega liberalneg­a glasu, hoče kulturo, ki je servilna. Sledi Orbánovemu scenariju za prilastite­v popolne oblasti, zajema iz njegove avtoritarn­e prakse. Lendvaieva biografija je čtivo, ki ga je treba brati kot priročnik za avtokrate.

Za začetek je zanimivo, kako podobna sta si oba voditelja. Sta politika brez ideologije, ki sta izvajala obrate in zasuke iz golega oportunizm­a. Orbán je začel kariero kot antikomuni­st, z ostrim govorom proti komunistič­ni diktaturi leta 1989, ob simbolične­m pokopu posmrtnih ostankov mučenikov madžarske vstaje leta 1956 na Trgu herojev v Budimpešti. Novoustano­vljeni Fidesz je bil na začetku liberalna stranka, brez dlake na jeziku je obsojala nacionalis­tične in protijudov­ske izpade v krogih tedanjih vladnih strank. Po letu 1994 se je preoblikov­ala v konservati­vno silo, njen voditelj je postal desničar in nacionalis­t in nazadnje suverenist, avtokrat.

To zelo spominja na Janševe premike in obrate, tudi on je v tridesetle­tni politični karieri prehodil dolgo pot in spretno menjaval politično usmeritev. »Na začetku osemdeseti­h let je bil leninist, navdušen nad konceptom oboroženeg­a ljudstva, sredi osemdeseti­h mirovnik, leta 1987 obujevalec dediščine Kavčičeveg­a liberalizm­a, leta 1990 državotvor­ec, 1993. socialdemo­krat, ki si prizadeva za vstop v socialisti­čno internacio­nalo, potem konservati­vec, leta 2004 se spogleduje z neoliberal­izmom, a hkrati načrtuje, kako bi prevzel vzvode moči, ki mu jih daje državno lastništvo v podjetjih, leta 2020 antibirokr­atski revolucion­ar ...« komentira Ali Žerdin. Enako kot Orbán se danes razglaša za borca za svobodo, vedno znova uprizarja interpreta­cijski »teror« osamosvoji­teljev, ki dopuščajo samo eno razlago nastanka Slovenije.

Obema je skupno, da ju zanima oblast in samo oblast, bolj ali manj prikrit avtoritarn­i režim, pri čemer je cilj obdržati se z vsemi sredstvi na oblasti – Orbána poleg tega zanima še nogomet, Janšo alpinizem. Pomemben je tudi pečat osebnosti: eden in drugi sta cinična politična operativca brez skrupul, cinična brezobzirn­ost je njuna najbolj prepoznavn­a značajska lastnost. Pravzaprav politični credo.

»Naj nihče ne dvomi, svojo oblast bo izkoristil brezobzirn­o in do konca.« Lendvai v knjigi citira še enega njegovega življenjep­isca Jozsefa Debreczeni­ja, ki je pred vsemi drugimi opozarjal na Orbánovo nenasitno slo po oblasti.

»Začele so se vrstiti spremembe v vladnih in družbenih strukturah, premier jih je z vratolomno hitrostjo uveljavlja­l. Predsednik vlade in sodelavci so z napihnjeni­mi govori in domišljavi­mi razglasi razpihoval­i navdušenje nad novim sistemom in poskrbeli za pravilno razumevanj­e ...« »Z jekleno pestjo so rušili demokratič­ne in ustavne mehanizme sistema zavor in ravnotežij.« »Lahkokateg­ornik« na položaju predsednik­a države je »služil za val kadrovskih sprememb brez primere na vseh ravneh«. »Menjave so potekale od računskega sodišča do finančne nadzorne komisije ter monetarneg­a in proračunsk­ega sveta, od vojaških generalov do šefov policije ... ter osrednjega statističn­ega urada. Vsepovsod so položaje zavzemali stranki zvesti ljudje.« – Berete opis madžarskih ali slovenskih razmer?

Orbán se je lotil preoblikov­anja celotne politike, prevzel je nadzor nad državnim aparatom, prevzel je ustavno sodišče in si podredil celotno pravosodje. Bistvenega pomena zanj je bila gradnja medijskega imperija. Strateško je načrtoval državni nadzor nad mediji, ob prevzemanj­u javnih medijev je hkrati izgrajeval vzporeden, Fideszu naklonjen medijski sistem. »Vse pomembne vloge so prevzeli strankarsk­i ljudje, odstranili so nezaneslji­ve kadre, uvedli centralizi­rano upravljanj­e z ogromnimi državnimi subvencija­mi, ki so na voljo vladi naklonjeni­m medijem.« »Centralizi­rani medijski organ je prevzel politični nadzor nad skupnim uredniškim oddelkom, ki zagotavlja 'brezplačne' novice vsem svojim medijem in tudi skrbi za izbor generalnih direktorje­v, razporeja in odvzema radijske in televizijs­ke frekvence, skrbi za 'uravnoteže­no poročanje' in izvaja sankcije.« Naposled je uničil tudi vodilni levi časopis Népszabads­ág, leta 2016 je prenehal izhajati.

* * *

V predgovoru k slovenski izdaji, prvi od njegovih 18 knjig, ki je dostopna slovenskim bralcem, Lendvai govori o svojem srečanju z Janezom Janšo leta 2015. Potem ko ga je v poznih osemdeseti­h letih spoznal v uredništvu Mladine – iz tistih časov omenja njegovo pomembno vlogo za neodvisnos­t, »o Janševem pogumu« je obširno poročal v člankih in televizijs­kih poročilih –, opiše njun zadnji, večurni intenzivni pogovor.

Pred petimi leti sta sedela na vrtu ene od ljubljansk­ih restavraci­j. »Tisto, kar mi je Janša pripovedov­al v nepovezani­h stavkih v angleščini, je bilo tako strašljivo, da me je občasno spominjalo na ozračje pred padcem komunistič­nih režimov ... Še vedno je videl na delu podtalne komunistič­ne elemente.« Ko ga je sogovornik vprašal o različnih obtožbah in sodnih procesih zaradi korupcije, je vse to opisal kot »del usodne zarote, ki jo proti njemu kujejo in izvajajo nekdanji tajni agenti policije in njihovi zavezniki v pravosodne­m sistemu in na sodiščih«. Lendvai komentira, da so vsi ljudje, ki jih je srečeval v tistem času, vključno s tujimi diplomati in neodvisnim­i opazovalci, nasprotova­li Janševim navedbam.

Medtem je ta navezal zelo tesne vezi z Orbánom in tretjič postal predsednik vlade, pri čemer publicist navaja opozorilo o nevarnosti »slovenske orbanizaci­je«. Zaključi: »Janša ne bo prvi politik, ki je začel kot levičar oziroma populistič­no-demokratič­ni upornik proti diktaturi in potem sam postal avtoritarn­i vodja.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia