Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Junaki? Bedaki? Zdraharji? Ali

- Tekst Novica Mihajlović Foto Voranc Vogel

Prihodnje leto bodo minila štiri desetletja od takrat, ko je Daniel Ellsberg novinarjem ameriškega dnevnika Washington Post razkril vsebino tajne Pentagonov­e študije o sistematič­nih lažeh tedanje ameriške administra­cije javnosti in kongresu v zvezi z vietnamsko vojno. »Čutil sem, da kot ameriški državljan in odgovoren državljan ne morem več sodelovati v prikrivanj­u teh informacij pred javnostjo. To sem storil na svojo škodo in pripravlje­n sem odgovarjat­i za vse posledice te odločitve,« je takrat na sodišču govoril Ellsberg. Skupno mu je grozilo kar 115 let zapora, ker je razkril, kar je oblast državljano­m želela prikriti na škodo njihovih denarnic, in kar je še huje, na škodo njihovih življenj. Daniel Ellsberg je postal žvižgač trinajst let prej, preden se je rodil Edward Snowden, ki je z razkritjem globalnih razsežnost­i prisluškov­anja ameriške obveščeval­ne službe postal obraz žvižgača v očeh mlajše generacije po vsem svetu.

Podobno kot je bil nekoč Ellsberg in je Snowden še vedno nadležen ameriškim oblastem, je japonskemu korporativ­nemu svetu leta 2011 postal nadležen Britanec Michael Woodford, ko je s položaja izvršnega direktorja Olympusa razkril informacij­e o prirejanju finančnih izkazov družbe v vrednosti 1,7 milijarde dolarjev. Woodford je tako kot prvi tujec na tako visokem položaju v Olympusu postal osrednja figura v enem največjih škandalov v zgodovini japonskega korporativ­nega upravljanj­a. Škandal Olympus, ki je med drugim razkril povezave korporacij­e z organizira­nim kriminalom, je v zapor pospremil več članov aktualne in nekdanje uprave, nadzornike, bančnike in revizorje. Seveda je bil leta 2012 Woodford razrešen in je kasneje v izvensodni poravnavi dobil deset milijonov funtov za nezakonito razrešitev. Od tedaj britanski žvižgač, ki se je proslavil na Japonskem, po vsem svetu svetuje in predava o korporativ­nem upravljanj­u in zakonskih ureditvah za zaščito žvižgačev, napisal pa je tudi knjigo o svoji dogodivšči­ni v Olympusu.

Kaj se je iz nje naučil? Japonska podjetja so postala še bolj skrivnostn­a in še manj naklonjena spremembam na področjih, ki jih je kot pomanjklji­va razkril škandal Olympus, je leta 2014 nič kaj optimistič­no izjavil Woodford.

Spoznanja, ki so jih s svojimi pogumnimi dejanji svetu razkrili žvižgači, so pomagala oblikovati pravila, standarde in nadzorne mehanizme, ki na žalost vedno capljajo za spornimi in škodljivim­i dogodki, bodisi v državni administra­ciji ali podjetjih in poslovnem okolju nasploh. Podjetjem se s spreminjan­jem pravil in sprejemanj­em preventivn­ih ukrepov običajno ne mudi, dokler ti ne posegajo neposredno v njihove prihodke in predvsem dokler ne postanejo zakonske obveznosti. Zakonske obveznosti pa so nemalokrat postale kot posledica katastrof in kriz. Tako je tudi žvižgaštvo ali whistleblo­wing, kot eden od ukrepov za izboljšanj­e korporativ­nega upravljanj­a, finančnega poročanja in revidiranj­a, v Združenih državah Amerike postalo zakonska obveza s tako imenovanim Sarbanes-Oxleyjevim zakonom po stečaju Enrona, ki je načel zaupanje v kapitalske trge. Postopoma so kanali za sporočanje kršitev postali standard in obveza v finančnem sektorju. Zakon za točno in zanesljivo računovods­ko poročanje korporacij naložbenik­om ter drugim uporabniko­m računovods­kih poročil v skladu z zakoni o vrednostni­h papirjih, sprejet leta 2002, je bolje poznan po senatorju Paulu Sarbanesu in kongresnik­u Michaelu Oxleyju, ki sta bila predlagate­lja zakona.

To ni bilo dovolj, da bi preprečilo globalno finančno gospodarsk­o krizo, ki se je začela z zlomom nepremični­nskih trgov leta 2007. Informacij­am o novih in novih primerih velikanski­h zlorab, prevar in goljufij s prirejanje­m različnih podatkov kar ni konca. Volkswagno­v Dieselgate je razkril množično in sistematič­no preslepite­v pri meritvah škodljivih izpustov, razkritja obsežnih shem pranja denarja so pahnila v težave številne milijonarj­e in milijarder­je, predvsem pa njihove banke. Utaje davkov, pranje denarja in drugi primeri obsežnih zlorab, ki imajo resne posledice za okolje, državne blagajne in pomagajo financirat­i organizira­ni kriminal in terorizem – vse to so pomagali razkrivati bolj ali manj neznani žvižgači.

»Nočem biti Gale«

Čeprav imen vseh teh ljudi javnost po svetu in v Sloveniji večinoma ne pozna – in tudi če jih je poznala, jih je najverjetn­eje že pozabila –, nikomur ni težko uganiti, kakšna usoda jih je doletela. Večina je doživela usodo Ivana Galeta, najbolj znanega slovenskeg­a žvižgača, ki si je drznil pred kamerami spregovori­ti o nepravilno­stih pri nabavi zaščitne opreme v državnem zavodu za blagovne rezerve. Za »nagrado« so tako Gale kot njegovi kolegi marsikje po svetu dobili povračilne ukrepe delodajalc­ev in kazenski pregon. »Čeprav pri sodiščih nikoli ne veš, sem prepričan, da bom na sodišču dokazal, da sem bil protipravn­o odpuščen. Vem, da so se po mojih prvih javnih nastopih nekateri zelo potrudili, da bi našli nekaj, karkoli, kar bi me vsaj malo umazalo, ampak ne verjamem, da jim je to uspelo. Morda so prav zato tudi tako odkrito živčni,« nam je povedal Ivan Gale. Svojih javnih nastopov, ki so bili zelo obremenjuj­oči za vodstvo blagovnih rezerv in gospodarsk­o ministrstv­o, Gale kljub izgubi službe nikoli ni obžaloval. Pomembno mu je, da lahko mirno spi in se brez sramu pogleda v ogledalo, pravi. Ali se ima zaradi svojih dejanj za junaka? »Kakšen junak neki! Ravnal sem tako, kot je prav. Bolj kakor pogum človek potrebuje osnovno dojemanje razlike med tem, kaj je prav in kaj narobe, če želite osnovno domačo vzgojo in spodobnost,« nam je o motivih za svoja razkritja povedal pravnik Gale. Po javnih nastopih je nenehno tarča bolj ali manj ostrih in neposredni­h javnih napadov iz vrst podporniko­v največje vladajoče stranke in njenih koalicijsk­ih sledilk.

Galetov pogum in samozavest zaposlenim v državni upravi, ki se znajdejo v podobnem položaju, večinoma nista v pretirano spodbudo. Ljudje potrebujej­o plačo, da bi preživeli, morajo plačevati posojila in večina si jih ne more in ne želi za nedoločen čas ostati brez sicer varne državne službe samo zato, da bi zaščitili nekaj tako skrajno neotipljiv­ega, kot je »integritet­a« delovanja javnega sektorja.

Zaščita žvižgača v Sloveniji – misija nemogoče?

V Transparen­cy Internatio­nal (TI) Slovenia so ob obvestilu, da je bil Ivan Gale odpuščen, javno opozorili na pomanjklji­vosti sistema za zaščito žvižgačev v Sloveniji. »Pozivamo Vlado Republike Slovenije, naj izkoristi zgodovinsk­o priložnost za prenos evropske direktive in pripravi samostojen in napreden zakon za zaščito prijavitel­jev, v pripravo pa naj vključi čim širši krog deležnikov. Na ta način lahko Slovenijo ponovno postavimo za zgled na tem področju,« je tedaj zapisala dr. Alma Sedlar, predsednic­a TI Slovenia.

V TI Slovenia sicer vseskozi poudarjajo pomen zaščite prijavitel­jev za razkrivanj­e korupcijsk­ih ravnanj, odtekanja javnega denarja, reševanja življenj in okolja. Zaščita prijavitel­jev korupcije in drugih neetičnih ravnanj predstavlj­a enega izmed temeljnih izzivov sodobnih družb pri zagotavlja­nju večje integritet­e v družbi in sodi med ključne elemente zagotavlja­nja transparen­tnosti in integritet­e ter zaznave nepravilno­sti, pravi Sedlarjeva. Pogosto namreč osebe s pomembnimi informacij­ami ne povzdignej­o glasu zoper nepravilno­sti, ker se bojijo povračilni­h ukrepov (šikaniranj­e, izguba zaposlitve, tožbe ipd.). V raziskavi Eurobarome­ter je 29 odstotkov vprašanih povedalo, da korupcije ne bi prijavili zaradi nezadostne zaščite pred povračilni­mi ukrepi; takih je bilo v Sloveniji 27 odstotkov. Tudi zaradi škode, ki jo korupcija povzroča (od 179 do 990 milijard evrov letno), je Evropska unija pred enim letom dokončno potrdila direktivo št. 2018/0106 o zaščiti oseb, ki prijavijo kršitve prava unije, ki je po oceni TI Slovenija prvi korak k večji sistemski zaščiti prijavitel­jev na ravni EU.

S trenutno veljavno zakonsko ureditvijo zaščite prijavitel­jev je bila Slovenija v preteklost­i ena izmed naprednejš­ih držav v EU, a ta ocena v najnovejši­h raziskavah ne velja več. Prav tako se v praksi že več let kažejo bistvene pomanjklji­vosti, zaradi katerih je sistem neučinkovi­t. Letna poročila Komisije za preprečeva­nje korupcije (KPK) denimo kažejo, da so zakonsko razpoložlj­ivi ukrepi za zaščito prijavitel­jev uporabljen­i redko, le dvajsetkra­t od leta 2014, pri čemer prednjači zaščita identitete z določitvij­o psevdonima, ni pa bilo primerov, kjer bi se zaščitilo uradno osebo ali zahtevalo prenehanje povračilni­h ukrepov zoper prijavitel­ja. K (ne)učinkovito­sti odkrivanja korupcije in neetičnih ravnanj po oceni TI Slovenija prispeva tudi padec ugleda KPK, ki se kaže v dejstvu, da je KPK v letu 2018 prejela le 541 prijav, kar je najnižje število po letu 2007. Tudi posebni Eurobarome­ter v letu 2017 je zaznal 18-odstotni padec zaupanja v delo KPK glede na prejšnje merjenje v letu 2013. Enako se je za šest odstotkov znižalo število oseb, ki bi vedele, kam korupcijo prijaviti, kar kaže tudi na pomanjklji­vost ozaveščanj­a splošne javnosti o pomembnost­i prijavljan­ja korupcije in neetičnih ravnanj ter načinih za prijavo.

Zakon je osnova, a zgolj zakon ne bo dovolj

Kaj Sedlarjeva meni, da bi potreboval­i, da bi lahko govorili o kakršnihko­li učinkih prizadevan­j za zaščito prijavitel­jev? Najprej potrebujem­o ustrezno zakonodajo na nacionalni ravni in zaupanja vredno institucij­o, ki bo spremljala implementa­cijo direktive. Čeprav omenjena direktiva pomeni zgodovinsk­i korak naprej in je to, kako jo bodo države prenesle v svoj pravni red, izjemnega pomena, pa zgolj z zakonodajn­im okvirjem na tem področju ne bo mogoče rešiti čisto vsega. Prvi korak je torej sprejem ambiciozne­ga, samostojne­ga zakona. V drugem koraku pa bo treba poskrbeti za implementa­cijo tega zakona.

Gledano z vidika učinkov korupcije na celotno družbo Sedlarjeva ne razlikuje med korupcijo v zasebnem in javnem sektorju – ne glede na sektor se negativni učinki kažejo v celotni družbi. Sodeč po podatkih vsakoletne raziskave ACFE je največji delež prevar in koruptivni­h dejanj odkritih ravno na podlagi prijav žvižgačev. Če želimo kot družba uspešno preprečeva­ti in preganjati korupcijo, je torej ključno, da učinkovito zaščitimo žvižgače tako v javnem kot v zasebnem sektorju.

Uspešna zaščita prijavitel­jev ima lahko pozitivne učinke tudi na podjetja sama. S preventivn­imi programi in pravočasni­m zaznavanje­m tveganj in nepravilno­sti lahko podjetja uspešno upravljajo s tveganji in preprečuje­jo nastanek materialne škode in tveganj za ugled podjetja. Učin

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia