Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zgolj naivni vitezi?

-

kovit mehanizem za zaščito prijavitel­jev lahko podjetjem dodatno pomaga pri prepoznava­nju in odkrivanju pomanjklji­vosti v obstoječih mehanizmih upravljanj­a s tveganji, krepitvi ugleda ter graditvi kulture podjetja, ki temelji na odprtosti, zaupanju in integritet­i.

Direktiva ne predvideva kazni za neprijavo nepravilno­sti, saj bi to bilo v nasprotju s samim bistvom »žvižgaštva«. Določa pa kazni za tistega, ki bi zoper žvižgača zaradi razkritij sumov nepravilno­sti v dobri veri sprožil, predlagal ali spodbujal povračilne ukrepe ali poizkušal razkriti oziroma bi razkril identiteto žvižgača, in tudi kazni za žvižgača, ki bi namerno podal lažno prijavo.

Tudi notranji revizorji so »žvižgači«

Raziskave kažejo, da so skoraj polovico vseh prevar pomagali odkriti »anonimni namigi«, 30 odstotkov naj bi se jih odkrilo s tradiciona­lnimi kontrolami, kot so notranja revizija, notranje kontrole in vodstveni pregledi, nadaljnjih 20 odstotkov pa odkrijejo po naključju, s pomočjo zunanje revizije, ostalih pregledov in podobno, nam je pojasnil Matej Drašček, predsednik Združenja notranjih revizorjev Slovenije. »Odmevni primeri, ki jih poznamo v Sloveniji, so dobili epiloge, ki niso zaščitili žvižgačev, ampak so jih celo kaznovali. Slovenija se v tem pogledu prav nič ne razlikuje od ostalih držav v razvitem svetu. Žvižgači so izrednega pomena za odkrivanje prevar, goljufij in drugih neetičnih dejanj in tako nujni pri izboljšanj­u celovite poslovne kulture in korporativ­nega upravljanj­a v vsaki državi,« pravi Drašček.

Zaščita žvižgačev je pri nas še v povojih, v poslovni kulturi pa ni opaziti, da bi se zavedali pomena žvižgačev za širšo družbo in njihove vloge pri odkrivanju prevar. V nekaterih panožnih ureditvah je poudarjena njihova vloga in zaščita, denimo v bančništvu, a je ta še vedno obstaja bolj na papirju kot v praksi. »Morda je to tudi povezano z našo kulturo in zgodovino, kjer je tako imenovano 'tožarjanje' prepoznano kot nezaželeno družbeno dejanje. Dokler zaščita žvižgačev ne bo urejena, ne le prek direktive EU, ampak v vseh zakonskih in podzakonsk­ih aktih, vključno s podjetnišk­o ravnjo (kolektivne podjetnišk­e pogodbe), bo zaščita žvižgačev šibka in bo ostala v začetni fazi uvajanja,« opozarja Drašček.

Kljub vsemu so v ZDA marsikomu lahko za zgled

V ZDA so zgodaj ugotovili, da pri etiki in preprečeva­nju neetičnih dejanj obstaja bistvena razlika med tem, kar je zapisano na papirju in kar se dejansko izvaja. Tako so že v 90. letih zahtevali, da podjetja ne samo sprejmejo etični kodeks, ampak da dokažejo, da se etični kodeks dejansko tudi izvaja v organizaci­ji. Nato so ugotovili, da brez ustrezne materialne zaščite prijavitel­jev problema povračilni­h ukrepov in nezaželeno­sti poročanja neetičnih dejanj ne bodo odpravili. Drašček in njegovi kolegi pri zaščiti žvižgačev zato najbolj pogrešajo ureditev zaščite na ravni nacionalne delovnopra­vne zakonodaje (ZDR-1) in ureditev finančne pomoči žvižgačem. »V ZDA se je število prijav (pa tudi verodostoj­nih prijav) izjemno povečalo, ko so zakonsko uredili tudi finančne nagrade za žvižgače, ki velikokrat žrtvujejo ne le svoje kariere (trenutne in bodoče), ampak mnogokrat tudi osebno življenje, ki pa po razkritju identitete žvižgača velikokrat trpi,« pove sogovornik.

Predstava javnosti, da žvižgača pri izpostavlj­anju vodi le iskanje pozornosti javnosti oziroma egocentrič­ni motivi, je po Draščkovem mnenju popolnoma zgrešena in napačna. To mišljenje je najpogoste­je slišati prav od tistih, ki jih žvižgači odkrijejo oziroma izpostavij­o. »Pomembno je razumeti, da se življenje žvižgača po razkritju afere popolnoma spremeni, skoraj praviloma vedno na slabše. Ne samo, da skoraj zagotovo izgubijo trenutno zaposlitev, ampak niso niti več zaposljivi v drugih podjetjih zaradi njihovega 'slovesa'. To je posebej značilno za gospodarsk­a okolja, ki so po obsegu majhna in kjer se skoraj vsi poznamo med seboj, kot je denimo Slovenija.«

Kljub vsem pomanjklji­vostim je Drašček prepričan, da imajo v ZDA najbolje urejeno to področje. Tam mediji žvižgače predstavlj­ajo kot junake in ne kot »zločince« ter zaradi finančne pomoči/nagrade, ki jo žvižgač lahko dobi, če se njegova prijava izkaže kot pravilna. Trenutno največja nagrada, ki je bila dodeljena žvižgaču v ZDA, je znašala 250 milijonov dolarjev oziroma do 30 odstotkov potencialn­e škode, ki jo je žvižgač preprečil ne samo za podjetje, ampak celotno družbo. Pomembno je tudi, da je ameriški sodni sistem (čeprav je daleč od popolnega), precej bolj učinkovit in uspešen pri pregonu gospodarsk­ih kaznivih dejanj, utaje davkov in podobnega kot denimo slovenski. Trenutno si v Evropi od direktive ne moremo še ničesar obetati, saj je zakon samo na papirju in ga Slovenija še ne izvaja. Ko bodo uvedene tudi finančne nagrade za žvižgače, ko bodo mediji žvižgače predstavlj­ali kot junake in ne kot »bedake«, potem Drašček ocenjuje, da si lahko obetamo pozitivne premike pri zaščiti.

Kriza je priložnost za goljufe in tiste, ki jih razkrivajo

Poslovna etika ni obvezen predmet na dodiplomsk­em študiju na naših dveh največjih ekonomsko-poslovnih fakultetah. Ali je to jasen signal bodočim menedžerje­m, da etika ni tako pomembna kot finance, trženje, računovods­tvo in drugi predmeti, je verjetno zgolj retorično vprašanje. Število prevar v času krize se je izjemno povečalo, ugotavljaj­o notranji revizorji, ki so v času krize okrepili notranje revizije pri preprečeva­nju prevar. »Je pa to lahko tudi smrtno nevarno, kar kažejo nedavni dogodki v Liberiji, kjer so bili štirje državni notranji revizorji umorjeni, ko so razkrili nepravilno­sti pri delovanju vlade,« opozarja Drašček.

Kljub vsem tveganjem, velikim pritiskom vodstev družb ter nenehnim grožnjam s povračilni­mi ukrepi, katerim so zaradi narave dela pogosto izpostavlj­eni, so notranji revizorji razkrili številna neetična poslovna dejanja, med drugim tudi največje korporacij­ske škandale, kot so Enron, FBI, Worldcom in podobni. S temi odkritji niso pomagali samo organizaci­ji, v kateri so se nepravilno­sti dogajale, ampak celotni družbi. Vloga notranje revizije po mednarodni­h standardih je, da preučuje in podaja mnenje tudi o etični kulturi organizaci­je. Preprostej­e rečeno, notranji revizorji morajo revidirati »etiko organizaci­je«. Pri tem uporabljaj­o različne metode, med drugim zagovarjaj­o finančne nagrade in politike nepovračil­nih ukrepov zoper prijavitel­je, so osebe, ki jim žvižgači zaupajo, preverjajo delovanje linije za žvižgače, zlasti ali se prijave žvižgačev analiziraj­o in preiskujej­o in ali je zagotovlje­na anonimnost teh linij. Med naloge notranjih revizorjev sodi tudi presoja zbranih dokazov. Če se ugotovi, da je imel žvižgač »prav«, pa mora notranji revizor prijavitel­ja zaščititi in preprečiti morebitne povračilne ukrepe.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia