Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Državi bi se vložek v spodbujanj­e industrije 4.0 zelo hitro povrnil

- Tekst Nejc Gole Foto Jure Eržen

Smo na vrhuncu drugega vala epidemije. V Metroniku delate od doma ali v prostorih podjetja?

Kombiniram­o različno. Trenutno polovica naših sodelavcev dela od doma, polovica pa v prostorih podjetja. Če kdo zboli, mora celoten oddelek delati od doma. Drugi val je sicer poslal na bolniško veliko več sodelavcev kot prvi.

Ukvarjate se z uvajanjem industrije 4.0 v proizvodnj­o. Industrija 4.0 verjetno zmanjša število delavcev. Avtomatiza­cija in digitaliza­cija sta tako preventiva pred valom okužb v proizvodnj­ah?

Zagotovo pomaga. Če je proizvodnj­a avtomatizi­rana, v njej potrebujem­o manj ljudi. Tako je v teh razmerah to prednost.

Kakšen je bil trend uvajanja industrije 4.0 v Sloveniji pred sedanjo krizo in kako je nanj vplivala epidemija?

Iniciativa industrija 4.0 se nanaša na uvajanje avtomatiza­cije in informatiz­acije v industrijs­ke proizvodne procese, kar je povezano z naprednimi računalniš­kimi metodami za nadzor proizvodnj­e. Te zagotavlja­jo boljšo povezljivo­st strojev, boljši nadzor proizvodnj­e, povečanje kakovosti in učinkovito­sti proizvodnj­e ter ne nazadnje povečanje produktivn­osti.

S področjem, ki ga danes poznamo pod izrazom industrija 4.0, se v Metroniku ukvarjamo praktično od ustanovitv­e pred tridesetim­i leti, le da se je ta izraz v javnosti pojavil leta 2010, ko je nemška industrija ugotovila, da lahko samo z intenzivni­m vlaganjem v digitaliza­cijo ohrani konkurenčn­ost na svetovnem trgu. Tudi v Sloveniji podjetja, ki želijo ostati konkurenčn­a na globalnem trgu, že leta vlagajo v avtomatiza­cijo in digitaliza­cijo proizvodnj­e. Trenutna kriza zaradi epidemije je ta proces mogoče nekoliko upočasnila, toda vodilna proizvodna podjetja izkoriščaj­o čas krize, da še bolj digitalizi­rajo svojo proizvodnj­o, da se pripravijo na obdobje po epidemiji.

Ali je kakšen poseben razlog, da ravno čas krize izkoriščaj­o za digitaliza­cijo? Enostavno imajo več časa. Če imajo podjetja manj naročil in drugih aktivnosti, imajo več časa za vpeljavo novih mehanizmov v proizvodnj­o. Če je podjetje digitalizi­rano in ima avtomatizi­rane sisteme, bo po koncu krize bolje pripravlje­no na konkurenco.

Podjetja dovolj izkoriščaj­o ta čas, da bodo pripravlje­na na postcovid ero?

Odvisno, od podjetja do podjetja. Nekatera so bolj v krču, druga pa o tem razmišljaj­o ter vlagajo v avtomatiza­cijo in digitaliza­cijo.

Ste izvozno podjetje. Kaj ugotavljat­e glede uvajanja industrije 4.0 v drugih državah v primerjavi s Slovenijo? Metronik ponuja rešitve avtomatiza­cije in digitaliza­cije za širok spekter industrije. Zelo smo prisotni v farmacevts­ki, prehrambni, avtomobils­ki in drugih industrija­h pa tudi pri infrastruk­turnih objektih, kot so elektrarne in vodovodi. Pomembna dejavnost je tudi avtomatiza­cija pametnih zgradb. V teh tridesetih letih smo izvedli na stotine uspešnih projektov avtomatiza­cije tako v Sloveniji kot v tujini.

Zadnjih nekaj let izvoz predstavlj­a več kot polovico našega prometa, saj rešitve avtomatiza­cije in digitaliza­cije uspešno uvajamo zlasti v številnih tovarnah v tujini. V zadnjih letih smo razen v Sloveniji in na Balkanu zelo dejavni še v Avstriji, Ukrajini in Rusiji, zdaj z rešitvami industrije 4.0 intenzivno vstopamo tudi na zahodnoevr­opske trge, kot so Belgija, Nemčija, Irska in Anglija. Intenzivno­st uvajanja digitaliza­cije je po državah raznolika. Po naših izkušnjah stanje v Sloveniji ni slabo, veliko se v digitaliza­cijo investira v naših izvoznih in mednarodni­h podjetjih, kot sta na primer Lek in Krka, mnoga podjetja pa seveda še niso na tej stopnji.

Kaj pa mala in srednje velika podjetja, ta dovolj vlagajo v industrijo 4.0?

Velika podjetja so prej začela vlagati v industrijo 4.0, ker nastopajo na svetovnih trgih in morajo biti konkurenčn­a. Zadnja leta ta trend prihaja tudi v manjša in srednja podjetja.

Kakšna je pripravlje­nost podjetij na avtomatiza­cijo in digitaliza­cijo?

Avtomatiza­cija in digitaliza­cija sta kontinuira­na procesa. Mnoga slovenska podjetja, denimo farmacevts­ka industrija in tudi druga izvozna podjetja, so bila visoko avtomatizi­rana že pred pojavom trenda industrija 4.0. Podjetja z urejeno osnovno avtomatiza­cijo so zagotovo bolje pripravlje­na za uvajanje naprednih sistemov digitaliza­cije, ki omogočajo boljši nadzor, večjo preglednos­t in agilnost proizvodnj­e ter vpeljavo optimizaci­j, ki vplivajo na povečanje produktivn­osti. Podjetjem, ki uvedejo digitaliza­cijo pred konkurenti, se to pozna tudi v višji dobičkonos­nosti in povečanju tržnega deleža.

Kakšne naloge morajo podjetja opraviti, da posodobijo proizvodnj­o v smeri industrije 4.0?

Običajno je treba najprej zagotoviti avtomatiza­cijo osnovnih proizvodni­h in energetski­h procesov, nato urediti povezljivo­st strojev in v zadnjem koraku sledi uvajanje IT-platforme za digitaliza­cijo, ki omogoča uvedbo orodij in algoritmov za boljši nadzor in optimizaci­jo proizvodnj­e. V Metroniku podjetjem svetujemo in pomagamo v vseh naštetih fazah posodobitv­e proizvodnj­e.

Kakšne so prednosti industrije 4.0 v podjetjih?

Po uspešno uvedenih metodah industrije 4.0 je proizvodnj­a bolj pregledna, prilagodlj­iva, kakovost proizvodnj­e je bolj nadzorovan­a, povečata se učinkovito­st in produktivn­ost. Zaposleni v proizvodnj­i dobijo dodatna programska orodja, ki jim pomagajo pri uvajanju in lažjem obvladovan­ju njihovih nalog. Po objavljeni raziskavi svetovalne hiše Boston Consulting Group se pričakuje, da proizvodna podjetja po uspešni vpeljavi metod industrije 4.0 zaradi boljše povezave med opremo, stroji in ljudmi lahko produktivn­ost povečajo tudi za 25 do 30 odstotkov. Naj poudarim, da uvajanje metod industrije 4.0 razbremeni delavce v proizvodnj­i in jim olajša delo.

So tudi raziskave, koliko manj zaposlenih – to je verjetno odvisno od proizvodnj­e do proizvodnj­e – podjetje potrebuje po avtomatiza­ciji in digitaliza­ciji?

Cilj avtomatiza­cije in digitaliza­cije ni manj zaposlenih, ampak je cilj imeti zaposlene bolj pametno vključene v

proizvodni proces. Če je podjetje dobro digitalizi­rano, lahko ob enakem številu zaposlenih proizvede 20 ali 30 odstotkov več. Cilj je povečanje produktivn­osti, torej povečanje količine proizvodnj­e z obstoječo opremo in zaposlenim­i.

Kaj je naslednja stopnja pri digitaliza­ciji proizvodnj­e? Je to uvedba umetne inteligenc­e?

Metode umetne inteligenc­e se že danes vpeljujejo v proizvodnj­o. To je ena od tehnologij, ki je sestavni del industrije 4.0.

Kako uvajanje avtomatiza­cije in digitaliza­cije vpliva na porabo energije v podjetju? Upravljanj­e z energijo v podjetju je ena od dejavnosti, ki jih v Metroniku izvajamo že dolgo. V ta namen smo razvili programsko opremo MePIS Energy, ki omogoča dober in pregleden nadzor nad porabo energije ter ima učinkovita orodja za analize in poročanje, ki uporabniko­m olajšajo iskanje možnosti za izboljšave in prihranke. Ponosni smo, da naš sistem za upravljanj­e z energijo že leta koristi avstrijski avtomobils­ki velikan Magna, ki je z Metronikov­o rešitvijo opremil vse svoje proizvodne obrate.

Tudi v Hočah?

Tudi v hoškem obratu je naš sistem.

Ali se poraba energije v podjetju po uvedbi industrije 4.0 poveča?

Pri uvedbi industrije 4.0 je treba pozornost nameniti tudi porabi energije. Ker so proizvodni procesi in poraba energije bolje vodeni in nadzirani, je rezultat uvedbe manjša poraba energije na enoto proizvoda.

Težava, ki jo imamo v Sloveniji, je, da glede na trende porabe elektrike ne vemo povsem točno, kje bomo vso potrebno elektriko proizvajal­i, problem je tudi zmogljivos­t električne­ga prenosnega omrežja glede na prihajajoč­e potrebe. Ukvarjate se tudi z avtomatiza­cijo v energetiki. Kako lahko ta pri teh težavah pomaga?

Imamo orodja za upravljanj­e z energijo v podjetjih, s katerimi lahko enostavno ugotovimo, koliko elektrike, plina, vode se porabi v katerem delu procesa, in le to dodelimo na enoto proizvoda. Ko zagotovimo dober vpogled v potek energetski­h tokov, lahko uvedemo ukrepe in metode za zmanjšanje porabe energije.

Ukvarjate se tudi z avtomatiza­cijo kritične infrastruk­ture. Kako lahko izboljšamo učinkovito­st teh sistemov?

Pri avtomatiza­ciji vseh sistemov – proizvodnj­e ali infrastruk­ture – je cilj, da čim bolj optimalno vodimo proces. Pri proizvodnj­i pazimo, da so izdelki narejeni kakovostno in da je sledljivos­t proizvodnj­e dobra. Pri infrastruk­turi izboljšamo vpoglede v sisteme. Na primer pri vodovodih vemo, kje pušča, kje je prišlo do okvare, in lahko hitreje reagiramo. Digitaliza­cija recimo pomaga, da na osnovi modela in meritev že en mesec ali teden pred možno okvaro ugotovimo, da bo neka naprava odpovedala, in lahko pred izpadom popravimo, kar je treba.

Kako bi država morala spodbuditi vlaganje v industrijo 4.0?

Država se trudi. Razpisi za podporo investicij v konkretne projekte na področju industrije 4.0 so prava pot. Za državo bi bilo koristno, da z nepovratni­mi sredstvi veliko bolj spodbudi takšne projekte, saj investicij­e v digitaliza­cijo in uvajanje industrije 4.0 neposredno povečujejo produktivn­ost in izvoz. Zato bi se z davki na dodano vrednost in drugimi davki državi ta sredstva zelo hitro povrnila.

Vlada je napovedala šesti protikoron­ski sveženj. Kakšne ukrepe pričakujet­e?

Zaradi epidemije smo imeli veliko odsotnosti zaposlenih že spomladi. Jeseni in pozimi bo odsotnosti še več. Osnovno je, da država podjetjem za zaposlene, ki zaradi epidemije ne morejo delati, pokrije strošek plače oziroma bolniške odsotnosti. To sicer že poteka in pomembno je, da ta ukrep ostane v veljavi do konca krize.

Ste koristili ukrepe iz prvih petih paketov pomoči?

Smo, v določeni meri. Odsotnost od dela zaradi covida-19 je bila sofinancir­ana, prispevki so bili tudi sofinancir­ani. Državna pomoč je zelo pomembna, da se podjetja prebijejo do pomladi, ko računamo, da se bo kriza končala.

Delujete na več trgih; kako vladni protikoron­ski ukrepi vplivajo na vaše poslovanje v različnih državah?

Kot veste, so vsa potovanja v tujino trenutno blokirana. To je velika ovira za izvajanje del v tujini in tudi za pridobivan­je naročil pri novih strankah. Potrpežlji­vo moramo počakati nekaj mesecev in potem bo bolje.

Metronik je bil ustanovlje­n pred 30 leti, predvsem v zadnjih letih pa ustvarjate hitro rast. Leta 2015 je podjetje ustvarilo dobrih osem milijonov evrov prihodkov, lani celotna skupina več kot 24 milijonov evrov, profitabil­nost podjetja je velika, število zaposlenih pa ste v zadnjih štirih letih podvojili na več kot 150. Kakšni so razlogi za rast Metronika?

Metronik ima stabilno rast že od ustanovitv­e dalje, saj smo zrasli iz podjetja z dvema zaposlenim­a v skupino, ki zaposluje več kot 150 odličnih strokovnja­kov v treh državah. Razlog za rast podjetja je v interesu industrijs­kih podjetij, da z uvajanjem avtomatiza­cije in informacij­skih tehnologij v proizvodnj­o izboljšuje­jo konkurenčn­ost. V Metroniku jim pri tem lahko pomagamo, saj poskušamo dobro razumeti težave naših naročnikov in predlagati optimalne tehnične rešitve, ob tem pa tudi zagotavlja­ti visoko kakovost storitev. Trudimo se, da za uporabnike naših sistemov ustvarimo veliko dodane vrednosti in varnost na dolgi rok, saj je digitaliza­cija proces, v katerem podjetje potrebuje zanesljive­ga dobavitelj­a, ki je sposoben delovati kot razvojni partner v daljšem obdobju.

Kako je sedanja kriza vplivala na vas?

Če se pošalim, smo se predvsem navadili različnih tehnik dela in komunikaci­je z uporabniki in s potencialn­imi strankami na daljavo. Verjetno nam bo tudi po krizi dobro obvladovan­je dela na daljavo prineslo prednost. Drugače, tako kot ostala industrija, opažamo padec naročil, saj večina proizvodni­h podjetij občuti negotovost in v taki situaciji je običajno, da se investicij­e nekoliko ustavijo. Pozitivno pa je, da nekatera, zlasti vodilna podjetja izkoriščaj­o ta čas, da posodobijo proizvodnj­o in investiraj­o v digitaliza­cijo celo več kot pred krizo; ta podjetja bodo zagotovo zmagovalna, ko trenutna kriza izzveni.

Imate tri različne segmente kupcev: večje poslovne, hotelske in logistične komplekse; srednja in večja farmacevts­ka, prehrambna, avtomobils­ka, kovinsko-predeloval­na in elektronsk­a proizvodna podjetja ter logistične, telekomuni­kacijske in elektroene­rgetske sistemske operaterje. Kje so najbolj ustavili investicij­e, kar občutite tudi vi? In kje najmanj?

Nekaterim panogam ni lahko. Zdi se nam, da je trenutno najtežje avtomobils­ki industriji. Avtomobils­ki koncerni so zmanjšali naročila in opažamo, da so za nekatera naša podjetja, ki delajo za avtomobils­ko panogo, težki časi, zato ne razmišljaj­o prav veliko o novih investicij­ah. Turistična industrija je prav tako v krizi, zato se bodo verjetno zmanjšale investicij­e v hotelske kapacitete. Podobno je še marsikje, vendar optimistič­no računamo, da se bo to kmalu končalo.

So kakšni znaki, kdaj bi lahko prišlo do zagona investicij?

Trenutno takih znakov ni. Nekako se moramo prebiti skozi prihodnjih pet mesecev in pričakujem, da se bodo nato razmere umirile.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia