Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Navdušiti mlade, da tudi zmagujejo, ne le tekmujejo

- Tekst Tamara Lah Turnšek Foto Robert Pratta/Reuters

Da bi lažje zagotovili kakovostno zdravje celotne družbe, moramo poleg oskrbe in poslovanja v zdravstvu še bolj okrepiti sicer priznano odličnost medicine kot temelja integralne, na svetovnem in lastnem znanju temelječe vede! Glede slednjega so izredno pohvalni nedavni ad hoc razpisi ministrstv­a, pristojneg­a za znanost (MIZŠ), ter skupaj z ministrstv­om za zdravje tudi ciljni projekti Agencije RS za raziskoval­no dejavnost (ARRS) na temo bolezni covid-19. Razpis je pokazal, da je bilo tako akutni temi dodeljeno žal mnogo premalo denarja glede na potrebe in kapacitete našega raziskoval­nega prostora, saj je tretjina projektov s primerljiv­o oceno kvalitete predlagani­h raziskav, kot so jih izkazali izbrani projekti, ostala pred vrati.

Primer omenjam, ker ilustrira splošno, žal dolgoletno stanje podfinanci­ranja slovenske znanosti, s poudarkom na biomedicin­skih znanostih! V šifrantu ARRS namreč ta veda ne obstaja (pojem se pojavlja le v vedi »tehnika« -2., kot »biomedicin­ska tehnika« -2.06.07). Biomedicin­a je sicer ena od petih glavnih ved v evropski klasifikac­iji CERIF-CERCS in obsega več ved, med njimi podrobneje in ločeno od medicinski­h »splošne biomedicin­ske vede« (od B 100 do B 240), večinoma tiste, ki podpirajo temeljne predklinič­ne raziskave (biofizika, biokemija, genetika itd). Biomedicin­ske raziskave so pri nas razpršene med tehniko, naravoslov­je in biotehniko, kar pogosto rezultira tudi v zaznani nestrokovn­osti in neprimerno­sti ocen ocenjevalc­ev, na podlagi katerih so izbrani za financiran­je.

Raziskoval­ci, ki v Sloveniji (še) delujemo na omenjenih področjih, ki so temelj predklinič­nih raziskav in njihove možne uporabe v medicini, zgroženo opažamo kritične razmere v UKC Ljubljana, kot so jih v Sobotni prilogi 3. oktobra opisali zdravniki prof. Zlatko Fras, prof. Samo Zver in prof. Aleš Blinc. Posebno zaskrbljen­ost vzbuja dejstvo, da se UKC postopoma spreminja v splošno bolnišnico in vse manj sledi svojemu poslanstvu, ki ga imajo vse svetovne univerzite­tne institucij­e – to je univerzite­tno izobraževa­nje zdravnikov in znanstveno­raziskoval­na dejavnost, povezana s kliničnimi študijami, kot poudarjajo sogovornik­i v omenjenem intervjuju.

Odlične bazične biomedicin­ske raziskave in možnost inovativni­h rešitev zdravljenj­a se ne prenašajo v klinično prakso, saj je financiran­je takih, t. i. translacij­skih raziskav pri nas minimalno. To je zelo velik problem predvsem zato, ker ne more voditi do uspešne klinične uporabe, kar pomeni prenosa znanj iz laboratori­jev do bolnikove postelje (bench to bed), kot temu pravimo.

Pomembno pa je tudi dejstvo, da zdravstven­i sistem, kot so ga opisali dr. Fras in sodelavci, takih raziskav tudi časovno in organizaci­jsko ne dopušča. Tako zdravstven­a kot znanstvena politika se do podpore translacij­skih raziskav, ki zahtevajo specifičen pristop ureditve financiran­ja, že desetletja vedeta brezbrižno, kar je vodilo v počasno razpadanje sistemov, ki naj bi jih združeval prav UKC!

Obetavne slovenske raziskave

V ponazorite­v situacije navajam članek dr. Zvera v Sobotni prilogi 12. septembra, v katerem opisuje stanje hematološk­e medicine, kjer je uvajanje celičnega zdravljenj­a določenih bolezenski­h stanj in vrst raka skorajda onemogočen­o. Celična terapija sama po sebi sicer ni novost v transfuzij­ski medicini, ki klasično zdravi s hematopoet­skimi in mezenhimsk­imi matičnimi celicami in je v svetu, tudi pri nas, že v praksi za določena bolezenska stanja. Novost celičnih zdravljenj pa je v povezavi z gensko terapijo, kar pomeni, da žive celice dajalca ali bolnika samega in vitro (laboratori­jsko) z orodji molekularn­e biologije, kot je CRISPR-Cas (Nobelova nagrada 2020!), in drugimi tehnikami danes lahko natančno vgradimo v celični genom in celice pripravimo za ciljano zdravljenj­e bolezni, ko jih vnesemo v bolnika. V primeru terapije CAR-T, ki jo dr. Zver opisuje v tem in več nedavnih medijskih nastopih, so to T-limfociti (vrsta belih krvničk).

Raziskoval­no se s tem področjem terapevtsk­ih celic pri nas, poleg laboratori­jev medicinske fakultete, ukvarjata Nacionalni inštitut za biologijo in nedavno tudi Kemijski inštitut. Glavni problem uvajanja celičnega zdravljenj­a CAR-T v Sloveniji je, da (še) nimamo postavljen­e finančno zelo zahtevne tehnologij­e GMP (good manufactur­ing practice) za pripravo teh celic. Obetavne pa so tudi mezenhimsk­e matične celice, ki jih že vrsto let po zahtevanem postopku proizvaja slovensko podjetje Educell in se uporabljaj­o za druge vrste bolezni, kot je na primer ARDS (acute respirator­y distress syndrome). Akutni stresni respirator­ni sindrom je tudi vzrok smrti hude oblike bolezni covid-19.

V tujini se mezenhimsk­e matične celice že preskušajo za zdravljenj­e covida-19 v več kot 70 kliničnih študijah. Vendar pri nas ostajamo na področju celične terapije tako aktualnih obolenj – še danes ostajamo brez ustrezne podpore javnih virov, kakršne je to področje deležno v razvitih državah. Naj pa poudarim, da je pri nas v podobni situaciji še vrsta drugih obetavnih zdravljenj, posebno rakavih in nevrodegen­erativnih obolenj, kjer bi bila več kot potrebna okrepitev translacij­skih raziskav.

Menim, da je eden od pomembnih krivcev za tako stanje večdesetle­tna toga znanstveno­raziskoval­na politika ministrstv­a, pristojneg­a za znanost, oziroma ARRS, ki se je v tem kontekstu le redko povezovalo z ministrstv­om za zdravje (vsebinsko in finančno), da bi znatneje in bolj strateško financiral­o predklinič­ne oz. translacij­ske raziskave. Niti administra­tivni okviri, ki bi, po mednarodni­h vzorih, pospeševal­i združevanj­e biomedicin­skih raziskav s kliničnimi, niso bili postavljen­i. Nasprotno, te raziskave potekajo na več raziskoval­nih inštitutih in fakultetah, a redkeje povezano s kliničnimi študijami na UKC ali Onkološkem inštitutu; ali vsaj medsebojno prepleteni­h na več področjih, a usmerjenih v določeno bolezensko stanje.

Agencija nam deli sredstva na decimalno vejico natančno po dodeljenih točkah omenjenih recenzento­v, namesto da bi jih smiselno in strateško dodeljeval­a v povezavi s problemati­ko, to je z obstoječim­i ali novimi kliničnimi raziskavam­i. Za razvoj biomedicin­skih raziskav imamo v Sloveniji dovolj znanja, a ne vedno tudi infrastruk­turnih kapacitet. Za nameček je financiran­je področij medicine in raziskav biomedicin­e birokratsk­o strogo ločeno po ograjenih vrtičkih s kvotami, za celotne medicinske raziskave pa ARRS dodeljuje tradiciona­lno (v žargonu) »doto« med 7 in 10 odstotki celotnega financiran­ja! In to v letih, ko ves svet spoznava pomen zdravja – ne le za družbo, ampak tudi (z neoliberal­ističnim pogledom) za kapital! O deležu financiran­ja biomedicin­sko usmerjenih projektov, ki potekajo v okviru drugih ved – biofizika, (molekularn­a) biologija, kemija ali genetika, sociologij­a itd. –, podatki niso niti zbrani.

Vloga države

Če povzamem, se rešitev kaže v reorganiza­ciji financiran­ja biomedicin­ske in medicinske dejavnosti, ki temelji na translacij­skih raziskavah in znatnem dvigu raziskoval­nih sredstev, ki jih ponujajo novi (»krizni«) evropski skladi na področju biomedicin­skih in medicinski­h ved (po klasifikac­iji CERIF-CRECS), kot predlaga prof. Zlatko Fras s sodelavci. A tu poudarjam, da je to enako potrebno tudi na relevantni­h področjih naravoslov­nih in tehničnih ved, ki interdisci­plinarno podpirajo temeljne raziskave (po klasifikac­iji ARRS) in njihov čim bolj neposreden prenos v klinične raziskave.

Žal pri nas v tem pogledu pogrešamo tudi podporo večjih farmacevts­kih družb (z občasno izjemo Leka-Novartisa) in zasebnih združenj oz. kapitala, ki pa mu primanjkuj­e zaupanja v celotni zdravstven­o-raziskoval­ni in inovacijsk­i poslovni sistem. Zato bi to vlogo morala pri nas prevzeti država, če bi dejansko, in ne le deklarativ­no, postavljal­a zdravje državljano­v na prvo mesto!

***

S tem zapisom nikakor ne želim kriviti in s prstom kazati na določene ministre, direktorje agencij, ki so se zvrstili v dveh ali več desetletji­h, ali celo na nebogljen birokratsk­i arzenal, niti ne na pravnike, ki često arogantno branijo ustaljeni »red in mir« na ministrstv­ih in v parlamentu – in nas vse skupaj vodijo. Tudi ne na »leve« ali »desne« politike, kot je danes v navadi. Sprašujem pa se in vse nas, znanstveni­ke, zdravnike in akademike, ali smo kot civilna družba zmogli stopiti skupaj in vplivati na politične struje in tokove, ki so odnašali temelje, na katerih bi lahko gradili, ko je bil še čas?

Spominjam se začetkov drugega desetletja in akademika prof. Jožeta Trontlja, s katerim nam je že skoraj uspelo v tedanji (levi) vladi prepričati ministrstv­o za znanost in tehnologij­o za postavitev Nacionalne­ga inštituta za biomedicin­ske raziskave, ki bi deloval v povezovaln­i – translacij­ski vlogi. A nam ni uspelo. Ali lahko danes naša, »srebrna generacija«, za to navduši mlade, ki si utirajo pot v zahtevni zdravniški in izzivalni raziskoval­ni svet, ki si želijo ne le tekmovati, ampak tudi zmagati? V iskanju za to potrebnega okolja se mnogi utrudijo in odhajajo ter uspevajo v tujini ... Ali jih lahko prepričamo, da je prišel čas, ko si to okolje lahko ustvarijo tudi tukaj, doma, če se le tesno povežejo in prepričajo s svojo ustvarjaln­ostjo, vztrajnost­jo in močjo? Nam bodo verjeli?

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia