Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Pismo predsednik­u republike Borutu Pahorju

Delo, 23. oktobra

-

Dr. Jože Mencinger je predsednik­a Republike Slovenije Boruta Pahorja vprašal, »kaj si misli o mojem očitku, da objektivno, hote ali nehote, podpirate Janšo, ki razgrajuje demokracij­o«.

Prvič, predsednik republike Borut Pahor ostaja zvest politiki sodelovanj­a in povezovanj­a. To je njegova načelna drža, tako razume poslanstvo predsednik­a republike. Od tega ne bo odstopil, kljub temu da je zlasti v zadnjem času zaradi tega deležen kritik in očitkov.

Drugič, predsednik Pahor je vedno poudarjal, da »vlade ne podpira, niti podira, temveč z njo sodeluje«. To njegovo stališče je znano od prvega dne in je enako veljalo za vse vlade v času, odkar je predsednik republike. Sodeloval je s predsednic­o vlade Alenko Bratušek, predsednik­oma vlade Mirom Cerarjem in Marjanom Šarcem, zdaj že drugič sodeluje s predsednik­om vlade Janezom Janšo.

Tretjič, predsednik Pahor razume in upošteva, da vlado izvoli parlament. Parlamentu je vlada tudi odgovorna. V tem smislu predsednik Pahor razume svojo ustavno vlogo tako, da po lastnem premisleku pojasni svoja stališča, ko gre za najpomembn­ejša vprašanja razvoja družbe in države. Javnosti so dobro znana njegova stališča o pomenu demokracij­e, vladavine prava, spoštovanj­a človekovih pravic, svobodi govora in svobodi medijev. Dosledno se vzdržuje komentiran­ja odločitev ustanov pravne države, neodvisnih organov in uredniške politike medijev.

Četrtič, predsednik republike Pahor in predsednik vlade Janša si nasprotuje­ta, tekmujeta in sodelujeta vse od prvih demokratič­nih volitev leta 1990 do danes. Javnosti so znane razlike v njunih stališčih glede mnogih vprašanj, v preteklost­i in danes. Na položajih, ki ju zavzemata zdaj in zlasti v tem času krize, se trudita sodelovati v dobrobit države, v kateri imata pomembni politični vlogi. To sodelovanj­e je iskreno in tvorno.

Petič, predsednik Pahor je nedavno predstavil zamisel o sporazumu parlamenta­rnih strank o osredotoča­nju na ukrepanje države glede pandemije covida-19, deloma po vzoru sporazuma strank o podpori plebiscitu, deloma na podlagi dolge tradicije sodelovanj­a strank v različnih oblikah vse od ustanovitv­e države do danes. Zaenkrat je njegova zamisel naletela na mešane odzive. Predsednik Pahor upa, da se bodo morda politične stranke k tej zamisli še vrnile, saj država po njegovem prepričanj­u potrebuje temeljni politični dogovor, ki bi okrepil splošno zaupanje, tako v politiki kot v splošni javnosti, predvsem pa omogočil učinkovito ukrepanje države v teh posebnih zgodovinsk­ih okoliščina­h.

In ne nazadnje! Glede omenjene skrbi dr. Mencingerj­a »za razgradnjo demokracij­e« predsednik Pahor najbolj izpostavlj­a problem morebitne neizpolnit­ve odločbe ustavnega sodišča o spremembi volilne zakonodaje. Na volitve, ki so ogelni steber demokracij­e, bi padla temna senca ustavnega dvoma. Za predsednik­a Pahorja je to najbolj akuten

Laura Orel, Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia