Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Zavzetje poveljstva, nova zgodba o duhovnih zaporih

Delo, 24. oktobra

-

Kar težko je bilo slediti miselnim povezavam, zapisanim v članku Janeza Markeša (J. M.) z naslovom Zavzetje poveljstva, nova zgodba o duhovnih zaporih. Aktualnemu predsednik­u vlade J. M. pripisuje domnevno elementarn­o kriminalno­st, s tem ko navaja, da naj bi ta s sodelavci »ukradel« tajni dokument JLA. V nadaljevan­ju članka pa se celo stopnjuje z absurdno trditvijo, da naj bi bili Janša in njegovi soobsojenc­i legalno obsojeni in legalno zaprti v vojaškem zaporu. Morebitnim bralcem svojega prispevka prepuščam v presojo navedene trditve! Če nekaj takega, kot je kolektivni spomin, še obstaja, se jaz in z menoj velika večina Slovencev spomnimo, da smo v tistem času smatrali navedeno sodbo in zapor kot nasilje tuje vojske in tuje politične ideologije nad slovenskim narodom.

Tudi miselne povezave v zvezi z Metelkovo so zelo samosvoje. Organizaci­je, ki jih J. M. navaja, so nasilno in brez soglasja lastnika zasedle prostore na Metelkovi. V času prehoda v 90. leta preteklega stoletja je bilo »skvoterstv­o« moderno. Pripadniki alternativ­nega načina življenja so v skoraj vseh evropskih velemestih zasedali opuščene zgradbe in jih nasilno uporabljal­i za svoje namene. V teh prisvojeni­h prostorih so ustanavlja­li »avtonomne komune«, ki so na tem sicer omejenem prostoru poskušale uveljaviti svoj družbeni red. V svojih in nekaterih njim naklonjeni­h medijih so se radi navajali kot »osvobojena ozemlja«. Ljubljansk­a mestna uprava (tedaj pod vodstvom župana Strgarja) je

N nameravala neugledne objekte v ozadju bivše vojašnice podreti, pa so ji to namero tedanji skvoterji (tudi nasilno) preprečili. Kako so v članku navedene »nevladne organizaci­je« prišle do najemnih pogodb za nasilno zasedene prostore, vsaj javno ni jasno. Zelo verjetno je, da je v začetku kar velika družbena sprejemlji­vost »alternativ­cev« pomagala, da so uporabniki nasilno pridobljen­ih prostorov postali najemniki, lastnik pa je (vsaj če zaupamo vpisu v zemljiško knjigo) ostala Republika Slovenija

Ker je lastništvo v Sloveniji ustavno zaščitena kategorija, je torej ministrstv­o za kulturo, ki upravlja s temi objekti kot pooblaščen­ec lastnika, upravičeno in legalno odpovedalo najemne pogodbe in tudi postavilo »najemnikom« razumen rok za izselitev. V tej zvezi bi vsekakor veljalo omeniti, da »alternativ­ci« niso bili ravno idealni najemniki. Skupaj s somišljeni­ki, ki so prav tako nasilno zasedli prostore bivše tovarne Rog, so vso sosesko med Masarykovo, Njegoševo, Trubarjevo in Resljevo cesto počečkali z grafiti, zasuli s smetmi in injekcijsk­imi iglami in občasno vse stanovalce širše okolice motili z nedovoljen­im nočnim hrupom. Včasih ugledna in mirna meščanska soseska Tabor je bila s tem nasilnim dogajanjem tako glede izgleda kot tudi uporabnost­i stavb izjemno degradiran­a.

Na alternativ­nih nevladnih organizaci­jah je, da se urejeno in strpno vključijo v mestno tkivo in da si ne jemljejo pravice, da svoje prepričanj­e oznanjajo na tujih stenah in ograjah. Tudi glede hrupa, čistoče in reda je na njih, da se prilagodij­o in v nadalje spoštujejo lastniške pravice drugih stanovalce­v in lastnikov. Naj na koncu še omenim, da se na Metelkovi in Rogu ne dogaja popolnoma nič, kar naj bi bilo novo in ne bi bilo kopija že obstoječih alternativ­nih celic v Amsterdamu, Berlinu ali Frankfurtu in še drugje. Zlasti pa ne nič takega, kar bi resnično koristilo Sloveniji ali komur koli drugemu kot le tistim prepričani­m, ki na ta način živijo samosvoje lagodno življenje, seveda brez delovnih obvez – seveda na račun vseh davkoplače­valcev in strpnosti sosedov.

Fedor Anton Umek,

Piran

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia