Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Polomija na kvadrat

Delo, 3. novembra

-

Čudovita, vsega spoštovanj­a vredna Alma Karlin si ni zaslužila nastopa v agitpropov­ski protiparti­zanski kolumni gospe Alenke Puhar. Imamo veliko srečo, da so obstajali tudi partizani. Če njih ne bi bilo, bi mi »malo morgen« živeli v samostojni državi Sloveniji. To ga. Alenka Puhar prav tako ve kot jaz in skoraj vsi, stari nad 50 let. Morda ne ve, da je vsaka vojna zločin, da se v vsaki vojni ubija nedolžne ljudi. Tudi vojaki, ki se medsebojno pobijajo, so večinoma nedolžni ljudje. V dveh tvitih naših velmož sem prebral, da so partizani zločinsko napadli nemške enote, ki so se kruto maščevale nad civilnim prebivalst­vom. Maščevanje ni bilo označeno za zločin.

Tudi sedanja vojna za Gorski Karabah je zločinska, ker seje smrt med nedolžnim civilnim prebivalst­vom in večinoma nedolžnimi vojaki obeh strani. Zakaj? Zaradi Stalina, ki se je ravnal po srednjeveš­kem vzoru. Plačilo svojih vazalov z ozemljem in ljudmi na tem ozemlju. Ni bilo nič novega. Pred tem sta vladarja Velike Britanije in ZDA na enak način nagradila italijansk­o kraljevino za sodelovanj­e v 1. svetovni vojni z ozemljem Primorske in ljudmi, ki so tam živeli. S Slovenkami, Slovenci in njihovimi otroki. V 2. svetovni vojni je bilo sodelovanj­e jugoslovan­skih in predvsem slovenskih partizanov toliko več vredno kot sodelovanj­e italijansk­ih partizanov, da so nam s svojo junaško borbo priborili nazaj večji del Primorske. Če tega s strani naših kolaborant­ov in pristašev sil osi osovražene­ga upora ne bi bilo, bi meja z Italijo v najboljšem slučaju potekala še vedno pri Postojni, na Triglavu in Vršiču.

Ne glede na to, kako je vsa »črnomeljsk­a klika« sovražila zaveznike, so prav partizani s svojo junaško borbo in sodelovanj­em z zavezniki priborili priključit­ev večine Primorske k Jugoslavij­i in Sloveniji. Zavezniški­h letalcev tudi za ceno svojih življenj niso reševali kolaborant­ski vojaki, temveč partizani (ko je že govor o kliki v Beli krajini). Italijansk­i partizani so bili tudi krajši čas na strani zaveznikov, vendar je pretehtal prispevek jugoslovan­skih in v naših krajih še posebej slovenskih partizanov, da danes živimo v samostojni državi Sloveniji.

Sistematič­no blatenje slovenske borbe za svobodo v 2. svetovni vojni razkriva nebrzdano željo po prevzemu oblasti pristašev kolaboraci­je z nacistični­mi in fašistični­mi okupatorji. Na tej osnovi ne bo prišlo do sprave, kot sta jo zastavila Spomenka in Tine Hribar. Stran zagovornik­ov kolaboraci­je in sodelovanj­a s silami osi ni do sedaj pokazala niti najmanjše volje po spravi, temveč samo po razkolu v slovenski družbi. Razklani družbi je lažje vladati, kar prav dobro vedo vplivneži s komunistič­no-klerikalni­m (morda bolj pravilno klerikalno-komunistič­nim) pedigrejem in načinom delovanja v politiki, še posebno, če imajo največjo podporo v najbolj vplivni organizaci­ji v Sloveniji.

Za zaključek ponovim laž zadnjih besed iz prispevka Alenke Puhar. »Na srečo so čez pol stoletja prišli časi, ko je kdo v njej (Almi Karlin) videl še kaj drugega kot čudaško reakcionar­no babo.« Noben izobražene­c, ki pozna dela Alme Karlin, se kaj takega ne bi drznil zapisati ali misliti in jo imenovati baba, razen Alenke Puhar. In še pika na i. V svojem imenu, v imenu zavednih Slovenk in Slovencev, se v dobrobit potomcev zahvaljuje­m vsem, ki so sodelovali v osvobodiln­em gibanju, še posebej tistim, ki so izgubili življenja – tudi tistim v času osamosvaja­nja –, za življenje v državi Slovenija, o kateri so lahko takrat le sanjali. Slovenija, prebudi se. Upri se novemu političnem­u in gospodarsk­emu kolaborant­stvu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia