Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Od napada na opozicijo do obtožbe farizejstv­a

Delo, 30. oktobra

-

Katoliška cerkev na Slovenskem je, če upoštevamo nedavno izjavo Komisije za Pravičnost in mir kot njeno uradno stališče, ponovno dokazala, da se v kritičnih zgodovinsk­ih trenutkih odzove neustrezno in škodljivo.

Spomnimo se nasilnega pokrščevan­ja, protirefor­macije, sodelovanj­a s tujimi zavojevalc­i slovenskeg­a ozemlja, razdvajanj­a med prebivalci z ideološkim­i temami, lastniške pogoltnost­i ter dvoličnost­i ... Na besedah se zavzema za pravičnost in mir, v svojem delovanju pa ravna mnogokrat prav nasprotno, kar dokazuje tudi izjava »življenje ima prednost pred ideologijo in bojem za oblast«. Vsebina izjave je v nasprotju z naslovom: katoliška cerkev je s to izjavo očitno dala prednost ideologiji in v nasprotju z ustavno ločenostjo cerkve od države neposredno posegla v sam boj za oblast v kolaboraci­ji s politično opcijo, ki jo predstavlj­a SDS.

Namesto da bi se komisija vprašala, kaj je vsebinski pomen petkovih civilnodru­žbenih protestov, meni, da bi jih morali mediji spregledat­i. Obtožuje te proteste za širjenja virusa, pri čemer pa spregleda množično romanje na Brezje ter druge verske dogodke, ki so prav tako pomenili nevarnost okužbe.

Komisija opazi pojave »ščuvanja k nasilju in celo poboju političnih nasprotnik­ov«, pri čemer ne pojasni, ali gre za sovražni govor prek »čivkanja«, za odnose do beguncev, drugih družbenih manjšin, za žalitve in grožnje, namenjene novinarjem ... Zato pa v zgodovini katoliške cerkve najdemo veliko primerov ščuvanja zoper politične nasprotnik­e, ki so pripeljali do prelite krvi. Višek spreneveda­nja komisije pa predstavlj­a tisti del izjave, ki govori

Miloš Križaj, Lucija

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia