Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Planski kapitalize­m

Delo, 29. oktobra

-

Pod naslovom Planski kapitalize­m je Zorana Baković objavila komentar, v katerem prepričlji­vo pojasnjuje, kaj usposablja današnjo Kitajsko, da gospodarsk­o vse bolj prehiteva države s parlamenta­rno demokracij­o, med njimi tudi ZDA.

Tako je poleg drugega zapisala, citiram: »Kitajska je, če poenostavi­mo, plansko gospodarst­vo s kapitalist­ičnimi značilnost­mi, in to je sedaj njena velikanska prednost v primerjavi s tako imenovanim svobodnim svetom«. Tej opredelitv­i ne gre oporekati. Njeno vsebino pa lahko izrazimo tudi drugače, recimo z besedami, ki manj spominjajo na neke vrste sobivanje oziroma spoj nekdanjega komunizma in kapitalizm­a. Na primer tako: prednost Kitajske je predvsem v učinkovite­m upravljanj­u države in tržno delujočem gospodarst­vu, med tem ko je v »svobodnem« svetu upravljanj­e držav vse manj učinkovito. V »svobodnem« svetu je to upravljanj­e zasnovano na demokracij­i in prav šibkost demokracij­e je očitno osrednja težava tega sveta, ki jo Kitajska spričo svoje politične ureditve ne pozna. Članek Alojza Ihana z naslovom Rast v nebo se (ne) hote navezuje na članek Renate Salecl z naslovom Zanikanje v času pandemij, ki se ga splača še enkrat prebrati, zato da poiščemo svojo držo med sedmimi zanikanji, kakor jih opredeljuj­e izraelski psiholog Shlomo Breznitz. K prepoznava­nju naših specifični­h nam pomaga z opisi že avtorica. Tudi Ihan govori o »obrazcih zanikanja«. Zanikanje nujnosti nošenja mask je eden izmed obrambnih mehanizmov, kar je posledica pomanjklji­vega soočanja s problemom. Pri zanikanju realnosti gre za odklanjanj­e, nepriznava­nje znanega (Musek, 2003). Nekaterim so preventivn­i ukrepi pred nezdravimi vplivi povsem tuji, prav tako kot umetnost prilagajan­ja na spremembe, zlasti na slabše.

Da bi prav razumeli, česa ne priznavajo zanikovalc­i, si najprej poglejmo definicijo zdravja. Med najbolj znanimi je opredelite­v WTO (Svetovne zdravstven­e

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia