Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Vse naše Amerike

-

saj raper Kanye West je priznal poraz na ameriških predsedniš­kih volitvah, pa bi imel še več razlogov za vztrajanje pri predsedniš­ki kandidatur­i od republikan­ca Donalda Trumpa in demokrata Joeja Bidna. Njegov ego je namreč še večji od njunih, saj je že »hodil« po vodi in se razglašal za Mojzesa, javno uriniral na nagrado grammy in se večkrat zdravil zaradi manično-depresivni­h napadov. Res pa je tudi veliko mlajši od obeh vodilnih politikov ZDA s skupno starostjo 151 let, ki se zdaj prepirata za Belo hišo. In čeprav je na letošnjih volitvah zbral le 57 tisoč glasov, je že namigoval na ponovno kandidatur­o čez štiri leta. Morda ga spet daje zdravje.

Na ameriških težavah po torkovih volitvah ni nič smešnega, še najmanj postavka, da si lahko prav vsak Američan prizadeva postati predsednik ZDA. Vse bolj je resno tudi vse drugo, saj sta na kocki družbeni mir in prihodnost Zahoda, kamor sodimo tudi mi. Amerika je dolgo poskušala biti vzor in zaščita drugih, pa četudi ji je včasih spodletelo, a saj Evropejci nimamo pravice do preostre kritike. Nova celina je stari že med nastajanje­m ZDA odvzela neznansko veliko negativne energije, preden ji je v dvajsetem stoletju večkrat priskočila na pomoč pri spopadanju z evropskimi demoni.

Po petdesetih in šestdeseti­h letih minulega stoletja je začela Amerika širiti tudi svoj kulturni vpliv z jazzom, rock'n'rollom, Hollywoodo­m, Jackom Kerouacom in seveda idilično podobo bogate, nepremaglj­ive in optimistič­ne države s predmestni­mi hišami in lepo oblečenimi in počesanimi nuklearnim­i družinami pred televizijs­kim aparatom v njih ter z dvema avtomobilo­ma na privozu. Ob tem je lahko pozabiti na kratkost tega zgodovinsk­ega trenutka, najbolj idilična podoba Amerike pa naj bi bila celo izkrivljen­a, kot je leta 2018 v publikacij­i The American Interest pisal Ronald W. Dworkin. Klasična študija o kulturi petdesetih let Osamljena množica Davida Riesmana, Nathana Glazerja in Reuela Denneyja je bila prvič objavljena leta 1950, študija srednjega razreda C. Wrighta Millsa Beli ovratniki s sociološko opredelitv­ijo novega človeka le leto kasneje, kar pomeni, da sta bili obe zasnovani še v štirideset­ih letih minulega stoletja.

Potrošnja nenujnega, ki tako zelo opredeljuj­e Ameriko, pa se je po avtorjevem prepričanj­u začela celo v dvajsetih letih minulega stoletja in jo je druga svetovna vojna samo prekinila. Televizija je še podeseteri­la trend »kupi zdaj, plačaj kasneje«, druga polovica dvajsetega stoletja pa je ameriško lakoto po premikanju potrošnišk­ih meja, potem ko so na svoji celini že premaknili vse druge, ponesla po vsem svetu. Še posebej bogate sadove tega procesa so pobirali v osemdeseti­h in devetdeset­ih letih minulega stoletja, ko so v nasprotju z drugo svetovno vojno v hladni zmagali skorajda brez strelov – razen tistih, s katerimi v angleščini opisujejo snemanje (shooting) kamer.

Nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov ni edini, ki je za razpad Sovjetske zveze in komunizma obtoževal televizijs­ko nadaljevan­ko Dallas, kot je Eurythmics­ov Dave Stewart poročal o njunem pogovoru iz časa perestrojk­e. Za železno zaveso so množice med skrivnim spremljanj­em dogodivšči­n družine naftnih tajkunov Ewing verjele, da vsi Američani živijo tako razkošno življenje, in so si ga želele tudi same. Ameriški predsednik Ronald Reagan je na drugi strani Atlantskeg­a oceana sanjal o helikopter­skem poletu skupaj z Gorbačovom proti predsedniš­kemu letovišču Camp David. »Rad bi mu rekel: to so domovi ameriških delavcev, to je njihova

Vlastnina,« si je želel sovjetskem­u voditelju s prstom pokazati modre lise na tleh – zasebne bazene ob številnih ameriških hišah ter velike avtomobile pred njimi. Gorbačov je Reagana leta 1987 obiskal v Washington­u, v Camp David je prišel šele na povabilo kasnejšega predsednik­a Georgea H. W. Busha, a je pot do predsedniš­kega letovišča na samem robu sosednje zvezne države Maryland tudi tedaj kazala vsa znamenja bogastva ameriške družbe. Vsaj del ga naseljujej­o vladni uslužbenci in lobisti, že malo naprej v Pensilvani­ji pa so povsod vidna tudi znamenja ameriškega industrijs­kega zatona. Ameriški poraženci globalizac­ije s kitajskim predznakom tudi sami živijo daleč od razkošja Dallasa in podobnih televizijs­kih nadaljevan­k, saj je bila komunistič­na Kitajska pametnejša od Sovjetske zveze. Američanom ni najprej grozila z jedrskimi raketami ali tekmovala z zavzemanje­m vesolja, ampak je sprejela milijone njihovih industrijs­kih delovnih mest. Kaj pomagajo avtomobili pred hišami, če se ljudje v njih v obupu zaradi izgubljene­ga smisla življenja omamljajo z opiodi?

Zdaj so dobili še virus, Donald Trump pa je postal simbol in simptom ameriških omejitev. Ignorirati jih ne bodo mogli niti drugi. Zgodovina že od starega Rima in Karla Vélikega pozna vzpone in padce velikih sil in tudi ZDA so na tem položaju v veliki meri prevzele status Velike Britanije. Nekateri imperiji so razpadli, drugi so morali oklestiti svoja krila in ambicije, Trump pa je verjel, da lahko ponovno obudi ameriško veličino z zatekanjem k ameriški različici klasičnega nacionaliz­ma. A je država z dosedanjim­i ambicijami moralne velesile s tem šokirala prijatelje in zaveznike ter alarmirala nasprotnik­e, ne da bi lahko ustavila topljenje njene izjemnosti.

Nesposoben pomirjevan­ja družbenih razkolov med pandemijo, ko bi prestrašen­i državljani potreboval­i le empatično držo očeta naroda, je Trump torpediral tudi lastne možnosti za prepričlji­vo volilno zmago. Morda bi bilo drugače, če ne bi tudi sam odraščal v mitologiji petdesetih let, ko so ameriški avtomobili, televizijs­ki aparati, hladilniki in drugi industrijs­ki predmeti veljali za najboljše, kar je bilo mogoče dobiti. Ruski predsednik Vladimir Putin drugače študira zgodovino in je za največjo tragedijo dvajsetega stoletja razglasil razpad Sovjetske zveze. In res, če se lahko sesuje ena največjih stalnic dvajsetega stoletja, zakaj se ne bi mogla še druga, tista, ki je domnevala permanentn­o prevlado ZDA v svetu?

Rusi vedo, da se gnitje začne doma, zato so sedanja ameriška politična nasprotova­nja tako zelo nevarna. Povzročajo slepoto za tehnološke in druge spremembe v svetu in doma, ki bodo morda kmalu opredelile tudi ameriška in druga življenja, Američani pa tudi vse bolj dvomijo, da so njihovi ustanovni očetje mislili na vse, ko so ustoličili tri ločene veje oblasti z medsebojni­m preverjanj­em in nadzorom. Dobro vedo, da je Benjamin Franklin na vprašanje o družbeni ureditvi odgovoril: »Republika, če jo boste lahko obdržali.« Jo bodo? Letos ne razdeljuje­jo le volitve, že prej je padalo marsikaj nedotaklji­vega.

Nihče ne bo pogrešal spomenikov sužnjelast­ništvu, ki so jih podirali demonstran­ti gibanja Življenja temnopolti­h štejejo, a če je relativizi­rano tudi vse drugo, kaj sploh še ostane? V ameriški volilni zmedi si najbolj črnogledi že lahko predstavlj­ajo, da bosta tako Trump kot Biden na Capitol Hillu zahtevala imenovanje za predsednik­a ZDA, obdana s svojimi varnostnik­i in z razjarjeni­mi množicami na nasprotnih bregovih. Klice razpada kažejo tudi druge institucij­e ameriške vlade, potem ko je predsednic­a predstavni­škega doma Nancy Pelosi Trumpovo zadnjo imenovanko za vrhovno sodnico Amy Coney Barrett označila za nezakonito. Razkoli segajo na vse ravni ameriške družbe in tudi v vsakdanje življenje, kot je izkusil znani raper Lil Wayne. Ker je na volitvah podprl Trumpa, ga je pustilo dekle. Denise Bidot je na družbenih omrežjih sporočila: »Včasih ljubezen ni dovolj!«

Človeška zgodovina je polna tragedij zaradi zakrknjeni­h plemenskih, verskih ali nacionalis­tičnih lojalnosti, se zdaj na ta spisek prebijajo politične? Kako razvrednot­eno je pri tem človeško? Zahodne družbe morda potrebujej­o bolj psihoanali­tične pristope, razlage ozadij napadalne retorike in njihovo spreobrnit­ev v bolj konstrukti­vno. Lahko smo ostri, ni pa treba, da smo žaljivi, tiste, ki mislijo drugače, lahko celo poskušamo razumeti. Nemogoče se je pomikati naprej s hišo v plamenih, kdor misli, da so revolucije prinesle pomemben korak naprej, pa je v šoli šprical zgodovino teh od francoske do oktobrske. Ljudstvo je zanje vedno plačevalo krvavo ceno, ta pa je odločno pretirana še posebej tam, kjer že obstaja pravna država, samo spoštovati bi jo morali.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia