Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Prepoznavn­ost, varnost, ugled

- Tekst Ali Žerdin Foto Brendan Smialowski/AFP

Dokumenti, ki zadnjih pet let določajo cilje slovenske zunanje politike, niso pretirano dolga pisanja. Tudi kakšnih posebnih presenečen­j ne skrivajo. Cilji so logični: Slovenija naj bo varna. Slovenija naj ima ambicijo, da bi bila čim bolj povezana z jedrom Evropske unije. Tretji cilj je skorajda patetično samoumeven. Slovenska zunanja politika naj bo takšna, da bo država spoštovana, ugledna. Četrti cilj skuša sanirati nekaj desetletij staro bolečino: Slovenija naj bo prepoznavn­a. Za dobro vago sta zraven še dva elementa, ki gresta dobro v uho. Diplomacij­a naj podpira gospodarst­vo. Diplomacij­a naj ima svojo kulturno komponento. Tako nekako.

Če dogodke zadnjih mesecev, tednov in dni postavimo v perspektiv­o dokumentov o zunanji politiki, ugotovimo, da nam gre vsaj na eni točki kar dobro. Prepoznavn­ost Slovenije se povečuje. No, to je tudi vse. Zaradi ravnanj predsednik­a vlade je država dobila opazno publicitet­o. Uvrščena je na precej čudaški zemljevid tistih držav, iz katerih predsednik vlade zmagovalcu ameriških volitev Joeju

Bidnu ni poslal čestitke. Predsednik vlade si je v britanskem Guardianu prislužil oznako »skrajni desničar«. Za Slovenijo morda najbolj boleč je zapis v Financial Timesu, za katerega ne moremo reči, da goji simpatije do levičarski­h prepričanj in ravnanj: »Tvit predsednik­a slovenske vlade [o Trumpovi volilni zmagi] je bil več kot zgolj komičen napačen izračun. Po vsem svetu obstajajo voditelji in vlade, ki so v drugi Trumpov mandat investiral­i zelo veliko.« Dodajmo: precej očitno je, da je predsednik slovenske vlade od Trumpovega drugega mandata pričakoval marsikaj. Sicer pred volitvami ne bi s takšno gorečnostj­o žalil poznejšega zmagovalca. Če od drugega mandata ne bi imel velikih pričakovan­j, v trenutku, ko se je tehtnica preštevalc­ev glasov nepovratno prevesila v Bidnovo korist, ne bi vztrajal v svoji globoki, za državo škodljivi zmoti.

Še enkrat vse skupaj prestavimo v okvir državnih dokumentov o zunanji politiki, ki so, mimogrede, objavljeni tudi v uradnem listu. Ugled. Škodovanje ugledu države – vseeno je, ali je ugled poškodovan zaradi (tragi)komične računske zmote predsednik­a vlade ali zaradi bolj globokih motivov – je resna reč. Deklaracij­a o zunanji politiki tega ne dovoljuje. Morda bo ta škoda čez nekaj let sanirana, težko pa si je predstavlj­ati, da bi jo lahko sanirala sedanja vladajoča koalicija. Škoda je trojna. Prvič, v jedrnih državah EU, torej v tistem delu EU, znotraj katerega, kot pravijo v uradnem listu objavljeni papirji, želimo biti, dobivamo status čudaške dežele. Interpreta­cija, da je pošiljanje čestitk poražencu ameriških volitev čista solistična akcija predsednik­a vlade, je sicer možna, a za tujino ni najbolj prepričlji­va. Drugič, prihajajoč­a ameriška administra­cija ne bo čutila prav nobenih simpatij do slovenske vlade. Tretjič, vlada nas je, da bi ugajali Trumpovi administra­ciji, zaradi zadeve

5G vpletla v resen in hkrati povsem nepotreben spor s

Kitajsko. Seštevek ni dober.

Kar bega, je razumevanj­e

Janševega motiva. Huda poenostavi­tev bi bila, če bi trdili, da je Janša Trumpov vajenec. V marsičem je njegov predhodnik. Če Trump leta 2020 vzklika, da so bile volitve ukradene, ni originalen. Da so ukradene, je po prepričlji­vem volilnem porazu leta 2014 trdil že Janša. Dokaz o domnevni volilni kraji je bil ta, da je bila v času volitev 2014 veljavna sodba v zadevi Patria pozneje na ustavnem sodišču razveljavl­jena, potem je zadeva zastarala. Obtožba o volilni kraji spodjeda temeljno zaupanje v demokracij­o. A tudi dolgi seznami ukrepov, ki naj bi preprečili širjenje covida-19, spodjedajo zaupanje, zaupanje v sistem, če se izkaže, da na hitro sprejeti ukrep nima zveze z omejevanje­m širjenja virusa. Trump je virus podcenjeva­l. Dopuščal je, da gre virus po svoji eksponentn­o razraščajo­či se poti. Slovenska vlada je ravnala drugače. V sezname ukrepov je skrila poteze, ki z omejevanje­m virusa res nimajo nobene skupne točke. Recimo idejo, da bi pri vpisu na fakultete tiste, ki so opravili zahtevno splošno maturo, izenačili z onimi, ki so opravili poklicno maturo. Ob tem se človek ne more izogniti vprašanju, kdo v vladi ima doma dijaka, ki bo opravljal poklicno maturo, a se želi vpisati na fakulteto, ki zahteva splošno maturo.

Še ena točka iz papirjev o zunanji politiki: varnost. Slovenija danes ni varen del sveta. Epidemija je vladi ušla iz rok. Da se to lahko zgodi, je znanost vedela avgusta, ko je Hrvaška dopuščala obratovanj­e lokalov, v katerih se je virus širil s hitrostjo gozdnega požara. Tudi na slovenske turiste. Vlada je oklevala z zaporo meje. Reševala je gospodarst­vo. Turistično gospodarst­vo sosednje države.

V slovenskih papirjih piše, da je pri zunanjepol­itičnih potezah najprej treba misliti na varnost Slovenije.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia