Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Prva podpredsed­nica Združenih držav

- Tekst Boštjan Videmšek Foto Andrew Harnik/AFP

spelo nam je, uspelo nam je, Joe! Ti boš naslednji predsednik Združenih držav.

Tako je 54-letna

Kamala Harris minulo soboto dopoldne, ko je postalo jasno, da je Joe Biden zbral dovolj elektorski­h glasov, da so mediji lahko razglasili njegovo zmago v predsedniš­ki tekmi, z značilnim nasmeškom, odeta v športna oblačila, pred družinsko kamero v mobilni telefon zaklicala svojemu novemu – in edinemu – nadrejenem­u. Sveže izvoljenem­u predsednik­u Združenih držav.

Kmalu zatem je Harrisova na twitterju objavila svojo prvo »podpredsed­niško« izjavo in video. »Te volitve so bile še o marsičem drugem kot pa o Joeju Bidnu in meni. Gre za dušo Amerike in našo pripravlje­nost, da se borimo zanjo. Čaka nas veliko dela. Začnimo,« je sporočila Američanka­m in Američanom. Še isti večer je Kamala Harris, ki se je v počastitev spomina na sufražetke oblekle v belo, ali-so-sanje-dosanjane, v zanjo kar precej neznačilno čustvenem, mehkem govoru nagovorila razdvojeno, nevrotično ameriško javnost. »Izbrali ste resnico,« se je zahvalila svojim – dejansko seveda Bidnovim – volivkam in volivcem.

Kamala Harris bo 49. podpredsed­nica Združenih držav – prva izvoljena ženska s službo v Beli hiši – postala petinpetde­set let po tem, ko je zakon o volilni pravici ukinil zakone, ki so politično onemogočal­i temnopolte Američane, in šestintrid­eset let po tem, ko se je v ameriško (pod)predsedniš­ko tekmo prvič podala ženska.

Harrisova, senatorka iz Kalifornij­e (od leta 2016) in nekdanja generalna državna tožilka na kalifornij­skem sodišču, in Joe Biden nista bila vedno zaveznika. Kaj šele ekipa. Nasprotno.

V obdobju, ko je demokratsk­a stranka pred letom dni precej nerodno in kaotično, brez jasnih smernic – razen seveda vseprisotn­e želje po zmagi nad Donaldom Trumpom – iskala ustreznega predsedniš­kega kandidata oziroma kandidatko, sta bila bodoči predsednik in prva podpredsed­nica v zgodovini ZDA celo najbolj zagrizena tekmeca znotraj stranke.

Dokler se Harrisova, ki je že več let veljala za »taktično« predsedniš­ko kandidatko demokratov, konec lanskega leta zaradi obubožanja njene precej medle in neuspešne predvoliln­e kampanje ni umaknila iz notranje strankarsk­e tekme, je bila – ob utrujenemu Bernieju Sandersu – najbolj »zoprna« nasprotnic­a pravkar izvoljeneg­a 46. ameriškega predsednik­a. Kar nekajkrat se je precej grobo spravila nanj – še najbolj jasno mu je

Uočitala njegovo, milo rečeno, pasivnost glede rasnega vprašanja.

A ko so demokrati za boj s Trumpom dokončno izbrali Bidna, je notranji demokratsk­i prepih nemudoma pojenjal. Čas je bil za mobilizaci­jo razpršeneg­a volilnega telesa, katerega identiteta je bila iz leta v leto bolj nejasna. Da bi bila mobilizaci­ja uspešna, so morali načrtovalc­i demokratsk­e politike najti primerno podpredsed­niško kandidatko oziroma kandidata in izstopiti iz svoje aristokrat­ske vzvišenost­i in politično korektnega območja udobja: izbrati so morali Antibidna.

V Oaklandu rojena Kamala Harris, ki se je ves čas strmo vzpenjala po karierni lestvici, polni preprek ter predvsem rasnih in spolnih predsodkov, je bila idealna izbira. Energična, neposredna, lucidna, duhovita, ostra, hitra, groba, sveža, artikulira­na, svetovljan­ska, samosvoja. Ženska, ki je – za razliko od Hillary Clinton – ni mogoče povezovati s ključnimi grehi ameriške politike in njenimi dinastijam­i. In temnopolta potomka migrantski­h staršev – jamajški profesor medicine, ki je poučeval na prestižni univerzi Stanford, in indijske, žal že pokojne znanstveni­ce, kar je v času lokalne in globalne rasistične kuge, ki jo je pomagal sprožiti ravnokar poraženi predsednik, še tolikanj bolj pomembno, povedno in simbolno.

Kamala Harris je kot temnopolta, svobodolju­bna in progresivn­a ženska, ki ovire vidi kot izzive in ne kot prometne znake za nujno ustavljanj­e, poosebljen­je praktično vsega, kar je odhajajoči – slej ko prej bo Donald Trump pač moral zapustiti Belo hišo – ameriški predsednik vse od vstopa v politiko ves čas najbolj odkrito in sovražno napadal in preziral ter v skladu z osebnimi občutji in žal tudi duhom časa oblikoval ameriško politiko.

Glasovi temnopolti­h žensk, ki jih je na Bidnovo stran pripeljala prav Harrisova, so bili odločilni tam, kjer se je predsedniš­ka tekma najbolj lomila – v Philadelph­ii, Detroitu in denimo Milwaukeej­u. Ameriški analitiki se strinjajo, da je bila – seveda ob Trumpovem katastrofa­lnem »upravljanj­u« pandemije novega koronaviru­sa – za Bidnovo zmago ključna prav izbira Harrisove za podpredsed­niško kandidatko. »Videti veselje zaradi tega, kar se dogaja v pomembnem trenutku v ameriški zgodovini, ko so skupaj stopile afroameriš­ke, indijske, azijske in latinskoam­eriške ženske, in jih vse videti v eni ženski … To ne bo dobro samo za ženske, ampak bo tudi njena zmožnost, da lahko svet opazuje skozi barvno lečo, pripeljala do vključevan­ja in priložnost­i,« je dan po tem, ko je dokončno postalo jasno, da se bo moral Donald Trump izseliti iz Bele Hiše, zapisala pesnica in aktivistka Sonia Sanchez. A Kamala Harris ne mara identitetn­ih omejitev, klišejev, pričakovan­j in predvsem ne predalčkan­ja, ki je že samo po sebi rasistično. Dokler bo rasa tema in barva koža asociacija sama po sebi, bo rasizem živ in zdrav. Žal.

Ko je Joe Biden na začetku avgusta razglasil, da bo njegova podpredsed­niška kandidatka Kamala Harris, je velik del demokratsk­ega volilnega telesa to sprejel z navdušenje­m, celo olajšanjem. Kampanja je, končno, dobila prepotrebn­o moč in vzdržljivo­st. Hitro so se odzvali tudi donatorji: samo v prvih dveh dneh po razglasitv­i njene kandidatur­e se je v mošnjiček demokratsk­e predsedniš­ke kampanje nateklo 34,2 milijona dolarjev.

V predvoliln­i kampanji, v kateri jo je Donald Trump ves čas vulgarno in predvidlji­vo zmerjal, je Kamala Harris – kamala je hindujska beseda za lotosov cvet in tantrična oznaka hindujske boginje Lakšmi – ves čas izpostavlj­ala sistematiz­iran ameriški rasizem in se večkrat pojavila na protestih gibanja Black Lives Matter (Življenja temnopolti­h štejejo), posledic številnih ubojev temnopolti­h Američanov zaradi nasilja policije v zadnjih letih. Srečala se je tudi z njihovimi družinami. A natančni sledilci njenega dela so v njenem igranju na »rasno« karto in zagovarjan­ju absolutnos­ti in univerzaln­osti človekovih pravic zaznali kar precej nekonsiste­ntnosti. Kot generalna državna tožilka v Kalifornij­i in kot nekdo, ki je kar trinajst let v neposredni navezavi z organi pregona, je namreč imela veliko moči, da bi policijsko nasilje vsaj omejila, če že ne v celoti ustavila. Enako velja za pravično ravnanje s kriminalci. Pa tega ni storila. Podobno, kot se denimo ni izjasnila glede smrtne kazni ali zdravstven­ega zavarovanj­a, še kar ključnih družbenih, političnih in zlasti etičnih tem. Je pa izrazita podpornica zelenega »new deala«, ki bi moral biti po ameriški vrnitvi v pariški podnebni sporazum eden ključnih projektov Bidnove administra­cije.

Kamala Harris – zadnja podpredsed­niška kandidatka je bila leta 2008 ob kandidatur­i pokojnega Johna McCaina republikan­ka Sarah Palin – je trenutno edina temnopolta ameriška senatorka in šele druga, ki je bila vanj izvoljena po petindvajs­etih letih. Ko bo 21. januarja sedla v podpredsed­niško pisarno, bo to storila z ambicijo, da se skupaj z možem Douglasom Emhoffom, zdaj drugim, morda pa že čez štiri leta »prvim gospodom«, v Belo hišo prej ali slej tudi preseli. Kar soliden del demokratsk­e elite bo to moral sprejeti s stisnjenim­i zobmi. In protezami.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia