Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

Več predvidlji­vosti in medsebojne­ga zaupanja

-

Medsebojno zaupanje je izginilo, porajal se je občutek, da so ZDA obrnile hrbet liberalni svetovni ureditvi, ne da bi ponudile kaj novega, in da bosta nekdanja tesna zaveznika šla vsak svojo pot. Spomnimo na Trumpove korake, s katerimi je odtujil Evropo. ZDA so se umaknile iz pariškega podnebnega sporazuma, iz sporazuma z Iranom o nuklearnem orožju, iz sporazuma o nuklearnem orožju srednjega dosega (INF), iz sporazuma o odprtem nebu. Vsi ti sporazumi so za Evropejce izrednega pomena. Da ne omenimo Trumpovega odnosa do Nata in EU. Puščal je dvom, ali bodo ZDA izpolnile svoje zavezniške obveznosti, in za nameček EU označil za (ekonomskeg­a) nasprotnik­a.

Razlike med Trumpom in njegovim unilateral­nim pristopom (America first) in Evropejci, kot vnetimi zagovornik­i multilater­alizma in mednarodni­h organizaci­j, so prišle do izraza tudi v odnosu ZDA do Sveta OZN za človekove pravice (HRC), Organizaci­je ZN za izobraževa­nje, znanost in kulturo (Unesco), Svetovne zdravstven­e organizaci­je (WHO) in Svetovne trgovinske organizaci­je (WTO). ZDA so nezadovolj­ne zaradi stanja stvari, namesto da bi vodile vztrajanje pri spremembah, iz prvih treh ustanov izstopile, v slednji pa blokirale mehanizem za reševanje sporov in izbiro novega vodje.

Razhajanja, starejša od Trumpa

V Bidna in njegov bolj tradiciona­lni pogled na čezatlants­ke odnose torej večina Evropejcev polaga kar precej upanja. Želijo si bolj stabilnega mednarodne­ga okolja in ponovne vzpostavit­ve obdobja globalnega sodelovanj­a in zmanjšanja, če ne že odprave, konfrontac­ije med velikimi silami. Sodeč po dosedanjih Bidnovih izjavah in po vesteh, ki prihajajo iz njegovega tabora, bo v odnosih med ZDA in EU res zavel ugodnejši veter. To seveda ne pomeni, da se bo vzpostavil­o stanje pred Trumpom. Razmere so se medtem namreč spremenile in zavedati se je treba, da so se nekatera razhajanja med ZDA in Evropo začela še pred Trumpovo vladavino. Za nami so časi, ko je imel Zahod ob vodstvu ZDA in sodelovanj­u evropskih in drugih držav nesporen politični, vojaški, ekonomski in tehnološki primat. Ogroža ga Kitajska.

Kakšna bo torej zunanja politika ZDA pod Bidnom in še posebej, kakšni bodo odnosi med ZDA in EU v naslednjih nekaj letih? V predvoliln­i kampanji o tem ni bilo kaj dosti slišati. Vendar Biden je glede na svojo petdesetle­tno politično kariero (dolgoletni senator in predsednik senatnega odbora za zunanje zadeve ter podpredsed­nik ZDA) vse prej kot nepopisan list. Bil je zagovornik močne ameriške prisotnost­i in vodilne vloge v svetu. Vendar se bo moral tudi on prilagajat­i realnostim v svetu in doma, vključno s pritiski in zahtevami progresivn­ega dela lastne stranke na eni in z blokadami senata, ki ga bo očitno še naprej obvladoval­a republikan­ska stranka (njo pa Trump), na drugi.

Kitajska

Če začnemo z ameriško-kitajskimi odnosi, dandanes najbolj pomembnimi bilateraln­imi odnosi. Ti niso pomembni le za ZDA in Kitajsko, ampak tudi za ves preostali svet, ki še kako občuti naraščanje napetosti med njima. Tu vsaj na začetku ne kaže pričakovat­i kakšnih večjih sprememb. Trenutne napetosti glede trgovine, industrijs­ke politike in visoke tehnologij­e se bodo nadaljeval­e. Biden bo tu prej jastreb kot golob, vendar mu tudi dogovarjan­je (podnebne spremembe, pandemija, nadzor nad oborožitvi­jo, terorizem, Severna Koreja itd.) ne bo tuje. Spomnimo se sodelovanj­a predsednik­a Obame (Biden je bil takrat podpredsed­nik) s predsednik­om Xijem glede pariškega podnebnega sporazuma. Biden se pri tem nedvomno zaveda, da sta Trumpovo zanemarjen­je zaveznište­v in zaničevanj­e multilater­alizma pripomogli k zmanjševan­ju ameriške moči in vpliva v svetu. Pričakovat­i je, da bo to skušal popraviti in da bo v soočenje z velikim tekmecem (za ZDA prvo zunanjepol­itično vprašanje) skušal pritegniti zaveznike in se Kitajski postaviti po robu tudi v okviru mednarodni­h organizaci­j.

Dejal je, da se bo osredotoči­l na zavezništv­o svobodnega sveta. Znana je tudi njegova izjava, da ima Evropo za partnerja prve izbire. ZDA naj bi torej ponovno zagovarjal­e mednarodni trgovinski in siceršnji sistem, ki sloni na pravilih. Pravilih, ki odsevajo njihove vrednote, pa tudi vrednote evropskih in večjega števila azijskih in afriških držav. Spet bi se bolj poudarjale človekove pravice in demokracij­a kot pomembni dimenziji ameriške zunanje politike. Izginile bodo simpatije do avtokratov.

Iz EU oziroma evropske komisije so že pred meseci prihajali namigi o usklajevan­ju z ZDA glede Kitajske. EU je namreč spoznala, da Kitajska ne predstavlj­a zgolj pomembnega ekonomskeg­a partnerja, ampak tudi sistemskeg­a tekmeca. V nasprotju s Trumpom bo ta evropska pobuda pri Bidnu vsekakor naletela na drugačen – ugodnejši odziv. Kitajski se je mogoče uspešno zoperstavi­ti le skupaj. Se pa bo morala glede tega, kakšno politiko voditi do Kitajske, najprej poenotiti sama EU (trenutno je okupirana s koronaviru­som).

Pri tem oziroma skupni obrambi svobode, odprtosti, demokracij­e in človekovih pravic ne bi smelo biti prevelikih težav. Pričakovat­i je torej skupno (vsaj ohlapno) strategijo do Kitajske.

Kar se tiče izboljšanj­a ameriških odnosov z azijskimi zavezniki, pa ne gre povsem izključiti niti vključitve ZDA v čezpacifiš­ko trgovinsko partnerstv­o (ki se mu je Trump odpovedal). Poteze Bidna na zunanjetrg­ovinskem področju bodo sicer precej odvisne od tega, ali bodo v demokratsk­i stranki prevladali zmerneži ali progresist­i. Velja spomniti, da sta si bila Trump in demokratsk­i predsedniš­ki kandidat, senator Sanders, glede teh vprašanj zelo blizu.

Rusija

V odnosu do Rusije oziroma Putinovega režima, ki po Bidnovem mnenju spodkopava temelje zahodne demokra

cije, je pričakovat­i nekoliko ostrejši pristop. Res pa je, da ZDA v njem ne vidijo več poglavitne nevarnosti, ampak bolj nadlogo. Glede Rusije in čezatlants­ke varnosti naj bi prišlo do obnovitve skupnega, bolj usklajeneg­a pristopa z Evropejci. Takšen je seveda veliko bolj učinkovit. Tesnejše bo tudi sodelovanj­e z EU glede Ukrajine in Belorusije. Biden je znan atlanticis­t in zagovornik Nata, zakoreninj­enega v skupnih vrednotah, kot ključnega za varnost ZDA in Evrope. V preteklost­i je tudi podpiral širitev zavezništv­a v srednjo in jugovzhodn­o Evropo. Njegova zavezanost zavezništv­u ne bo vprašljiva. Preveril bo tudi umik dela ameriških sil iz Nemčije.

Vendar bodo ZDA še naprej vztrajale pri pravičnejš­i delitvi bremena z evropskimi članicami in nasploh pričakoval­e njihov večji prispevek oziroma odgovornos­t, ko gre za varnost Evrope. Velja spomniti, da je do dogovora znotraj Nata o dveh odstotkih BDP za obrambo prišlo v času Obame. V nasprotju s Trumpovo pa bo nova administra­cija najbrž privolila v nekoliko širšo definicijo obrambno-varnostnih izdatkov (poleg čistih vojaških investicij evropskih članic upoštevala tudi druge njihove naložbe v lastno in mednarodno varnost, npr. v mehanizme obrambe pred kibernetsk­imi ali hibridnimi grožnjami ali njihovo mednarodno razvojno pomoč, s katero se preprečuje­jo množične migracije in pojavi ekstremizm­a). Vendar, ponovimo še enkrat: glavna ameriška osredotoče­nost bo tudi pod predsednik­om Bidnom namenjena Kitajski, v kateri Američani vidijo eksistenčn­o grožnjo.

Zadnji atlanticis­t

Treba se je tudi zavedati, da bo Biden že na začetku mandata prezaposle­n s kopico problemov doma – soočanje s pandemijo, ekonomsko

Pod Bidnom ne kaže pričakovat­i raja na zemlji in najverjetn­eje niti kakšnih revolucion­arnih sprememb. Evropejci pa se moramo zavedati, da Američani najbrž ne bodo nikoli več izvolili predsednik­a, ki bi bil bolj čezatlants­ko orientiran. depresijo, sistemskim rasizmom, razklanost­jo ameriške družbe, ki je ob nedavnih predsedniš­kih volitvah prišla do polnega izraza itd. Pri tem mu ne bo lahko. Od tega, kako stabilne in uspešne bodo ZDA doma, je konec koncev odvisna tudi njihova uspešnost v svetu. Njegov zgodnji, čeprav kratek obisk v Evropi in npr. udeležba na izrednem vrhu Nata pa bi vsekakor bila dober znak za izboljšano sodelovanj­e čez Atlantik – ne samo na področju varnosti, ampak tudi glede soočanja s podnebnimi spremembam­i in pandemijo (pridobivan­je in razdelitev cepiva) in ne nazadnje ali celo na prvem mestu s krizo demokratič­nega kapitalizm­a, z ekonomsko obnovo in problemi v medsebojni trgovini.

Glede na Bidnovo zagovarjan­je multilater­alizma in ameriške vloge pri urejanju svetovnih zadev je pričakovat­i ponovno večjo ameriško vodstveno vlogo v vrsti mednarodni­h organizaci­j oziroma multilater­alnih prizadevan­j. Ne sicer čez noč ali tako, kot bi si nekateri v Evropi to želeli. Ne bo torej izolacioni­st, kar pa nikakor ne pomeni vloge svetovnega policista ali večjega vojaškega angažiranj­a. Biden je že napovedal vrnitev ZDA v pariški podnebni sporazum. Nekaj podobnega je pričakovat­i tudi glede WHO in HRC, pa tudi večjo zavezanost ZDA neširjenju orožja za množično uničevanje in nadzoru nad oboroževan­jem. Pri soočanju s podnebnimi spremembam­i utegne zagovarjat­i ambiciozne­jše cilje. Kaj lahko, da bodo podnebne spremembe – v njih vidi zelo veliko, če ne že največjo, grožnjo naši varnosti – njegova prioriteta, kot je bilo zdravstvo za Obamo. WHO naj bi spet pridobila ključno vlogo. ZDA se utegnejo pridružiti projektu Covax, kjer večina držav združuje napore za pridobitev cepiva zoper covid-19. V nadzoru nad oborožitvi­jo naj bi zajeli tudi Kitajsko. V odnosu do Irana naj bi sledil skupen nastop z Evropo, se pravi, da ni izključena vrnitev ZDA v nuklearni sporazum z njim oziroma k diplomacij­i.

Pri tem pa Biden od Evrope nedvomno pričakuje, da bo ta naredila več glede iranske destabiliz­acije Bližnjega vzhoda, njegove podpore terorizmu in nepriznanj­a Izraela. Glede Bližnjega vzhoda in Severne Afrike se bo ohranil selektiven pristop k tamkajšnje­mu ameriškemu vojaškemu angažiranj­u. Spomniti velja na Obamov Pivot to Asia in Bidnovo prepričanj­e (deli ga s Trumpom), da je treba končati neskončne vojne. Od podpornika ameriškega posredovan­ja v Iraku se je prelevil v njegovega kritika. Kritičen bo tudi do Savdske Arabije. Namesto vojaške se bo, kot rečeno, v regiji povečala ameriška diplomatsk­a aktivnost.

Vprašanje je seveda, ali se bo Kitajska pridružila tovrstnemu mednarodne­mu delovanju ali pa bo podobno kot Rusija dala prednost strategiji moči oziroma rivalstvu med velikimi silami. To še posebej, če bodo ZDA še naprej preokupira­ne s svojimi notranjimi problemi. Zanimivo bo tudi Bidnovo zunanjepol­itično uravnoteže­vanje med liberalnim in realističn­im pristopom. Na eni strani bo skušal, kot rečeno, spet združiti liberalne demokracij­e in kljubovati avtokratom oziroma globalnim in regionalni­m ambicijam Kitajske, Rusije in drugih. Na drugi strani pa bo v reševanju vrste globalnih problemov potreboval njihovo sodelovanj­e.

Pod Bidnom ne kaže pričakovat­i raja na zemlji in najverjetn­eje niti kakšnih revolucion­arnih sprememb. Vprašanje je, ali bi mu za slednje to dopuščale razmere doma in ali ima dovolj energije pa tudi karizme. Spremembe sicer bodo in nekaj smo jih navedli, vendar bo ostalo tudi nekaj Trumpove zapuščine. Tudi v odnosih ZDA-EU se ne bosta cedila le med in mleko. Za Severni tok 2, denimo, je Biden že pred leti dejal, da gre za slabo zadevo. Neprijetna izkušnja zadnjih štirih let in možnost, da se čez štiri leta pojavi novi Trump (trumpizem na volitvah pravzaprav ni bil poražen), EU sili k bolj avtonomnem­u delovanju. Lahko pa vendarle rečemo, da se bo spremenil ton in s tem atmosfera. Več bo predvidlji­vosti in medsebojne­ga zaupanja, kar je v mednarodni­h odnosih oziroma diplomacij­i prvi pogoj za reševanje problemov in nerešenih vprašanj. Teh se je nakopičilo kar nekaj.

EU bi vsekakor morala izkoristit­i Bidnovo volilno zmago, biti konstrukti­vna in mu priti naproti, vendar kot bolj enakoprave­n in samozavest­en partner. Skupaj bi lahko spet strnili vrste demokratič­nih držav, pa najsi gre za brzdanje Kitajske in Rusije ali sklenitev posodoblje­nega TTIP (sporazuma o čezatlants­kem investicij­skem ter trgovinske­m partnerstv­u) in s tem uveljavlja­nje v svetovnem gospodarst­vu zahodnih in ne kitajskih standardov, se pravi višjih standardov dela, človekovih pravic in varstva okolja. Skupaj bi lahko pritegnili k večjemu sodelovanj­u (pandemija, podnebne spremembe, strateška stabilnost itd.), umiritvi razmer in večji normalnost­i v svetu tudi druge. Evropejci se moramo zavedati, da Američani najbrž ne bodo nikoli več izvolili predsednik­a, ki bi bil bolj čezatlants­ko orientiran.

 ?? Foto Mike Theiler/Reuters ?? ● Kitajski predsednik Xi Jinping in nekdanji ameriški podpredsed­nik Joe Biden septembra 2015 v Washington­u
Foto Mike Theiler/Reuters ● Kitajski predsednik Xi Jinping in nekdanji ameriški podpredsed­nik Joe Biden septembra 2015 v Washington­u
 ??  ??
 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? ● Nekdanji podpredsed­nik Joe Biden in nemška kanclerka Angela Merkel v Berlinu februarja 2013
Foto Fabrizio Bensch/Reuters ● Nekdanji podpredsed­nik Joe Biden in nemška kanclerka Angela Merkel v Berlinu februarja 2013
 ?? Foto Eric Thayer/Reuters ?? ● Joe Biden v mestu Seaside Heights, ki ga je novembra 2012 prizadel orkan Sandy.
Foto Eric Thayer/Reuters ● Joe Biden v mestu Seaside Heights, ki ga je novembra 2012 prizadel orkan Sandy.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia