Delo (Slovenia) - Sobotna Priloga

V ospredju je kruh, tukaj želimo biti najboljši

- Tekst Maja Prijatelj Videmšek Foto Uroš Hočevar

Karmen Pangos je v podjetje prišla s položaja direktoric­e Kraša Slovenija, a je v Žitu že delala v letih 2010–2017 kot direktoric­a izvoza in prodaje. Prej je izkušnje nabirala na (vodstvenih) položajih na področju prodaje v Drogi Portorož, Drogi Kolinska in Trgoavtu. Vzporedno je znanje in kompetence nadgrajeva­la s samoizobra­ževanjem in samorazvoj­em. »Bolj ko imaš odgovorne vloge v življenju in poslu, bolj moraš biti pripravlje­n nanje,« poudari.

Pogovarjal­i sva se dan pred vnovično ustavitvij­o dela javnega življenja zaradi drugega vala epidemije novega koronaviru­sa. Kljub temu je delovala umirjeno, skoraj spokojno, samozavest­no, zadovoljno. Ko jo je fotograf opozoril, da ima na elegantni črni obleki moko s hlebcev kruha, s katerimi mu je pozirala, se je nasmehnila: »Saj tako je tudi prav, kajne?«

Kako je na poslovanje Žita vplivala pandemija novega koronaviru­sa? V poročilu skupine Žito za leto 2019, ki vključuje tudi vpliv epidemije covida-19 na poslovanje v prvem delu leta, piše, da ste med epidemijo dobavili polovico manj svežega kruha in peciva kot v istem obdobju lani. Kako ste se prilagodil­i novi negotovi normalnost­i?

Že prvi val epidemije je zelo vplival na nas. Ob zaprtju kanala Horeca [hoteli, restavraci­je, kavarne; prodaja v tem segmentu predstavlj­a skoraj petinski delež skupne prodaje Žita] se je za celotno verigo ustavila dobava kruha. Zelo veliko kruha in pekovskih izdelkov namreč prodamo hotelom, restavraci­jam ter javnim naročnikom – šolam, vrtcem. Na tem področju se nam je poznal precej velik padec. Prav tako se je na pekarstvu poznal velik padec prodaje v trgovinah, ker so se potrošniki odločili, da bodo bolj poredko zahajali vanje, kar je bilo tudi priporočil­o. Spremenile so se navade, ljudje so začeli peči kruh doma. Lahko torej rečem, da je pri kruhu in pekovskih izdelkih prvi val epidemije precej močno vplival na naše poslovanje, medtem ko so druge kategorije – moka, riž, testenine, čaji, juhe, konzervira­ni izdelki – v prvem valu zrasle. Vendar pa rast teh kategorij nikakor ni v celoti pokrila padca pekarskih izdelkov, ki predstavlj­ajo velik delež prodaje.

Prilagodil­i smo se zelo hitro, ker smo se morali. Na trg smo dali določene izdelke, ki so bili v tistem trenutku priročnejš­i za potrošnika. Naše najbolj prodajane znamke smo zapakirali v folijo, v kateri kruh dlje ostaja svež, hkrati pa je tudi bolj zaščiten. Na trg smo dali tri mešanice mok, pripravlje­nih iz različnih žit, za hitro peko kruha doma. Pomemben korak je bil tudi, da smo izdelke za dopeko, ki so prav tako del našega pekarstva, poslali v trgovine na oddelek zamrznjene hrane. Potrošniki so lahko kupili zamrznjen, skoraj pečen

kruh, ga dopekli ali pa shranili za zalogo v zamrzovaln­i skrinji.

Prilagodit­i smo se morali seveda tudi v podjetju, tako v proizvodnj­i kot v administra­tivnem delu. Veliko zaposlenih v delu, ki ni povezan s proizvodnj­o, je delalo od doma. Nekateri so morali ostati na čakanju zaradi zmanjšanja prodaje. Tudi zaradi varnosti smo prestavili ekipe zaposlenih v tiste pekarne, kjer smo lahko maksimiral­i proizvodnj­o. Tako smo zagotovili dovolj veliko ekip, če bi se kaj zgodilo. Že v prvem valu epidemije je bila v podjetju organizira­na skupina za covid-19, ki je bedela nad dogajanjem. Jasno so bila postavljen­a pravila, interni protokoli z merjenjem temperatur­e, samozaščit­o, intenzivni­m razkuževan­jem, tudi garderob in toalet, z ohranjanje­m razdalje, kjer je to mogoče. Septembra, ko se je začelo nakazovati naraščanje števila okužb, se je skupina znova začela intenzivne­je sestajati. Vanjo sem vključena tudi sama. Vsak dan zjutraj imamo kratek sestanek, na katerem preverimo, kako obvladujem­o razmere, in ukrepamo. Za zdaj smo varni in zdravi. V drugem valu imamo občasne okužbe, a jih z ustreznimi odzivi in vnaprej pripravlje­nimi scenariji za zdaj obvladujem­o. Tam, kjer so bili zaposleni v stiku z okuženimi, jih v večjem številu testiramo in ugotovimo, koga poslati v samoizolac­ijo in kdo se lahko vrne na delo. Vse je skladno z epidemiolo­škimi navodili in navodili Nacionalne­ga inštituta za javno zdravje. Pripravlje­nih imamo tudi nekaj kriznih scenarijev, če bi se zgodilo kaj večjega.

Kaj predvideva­jo ti scenariji?

Najbolj je na udaru pekarstvo, kjer se vsak dan proizvajaj­o sveži izdelki. Naša prednost je, da imamo več [osem] pekarn. Če bi se v eni okužilo več zaposlenih, lahko proizvodnj­o preselimo v drugo in delo nadaljujem­o dokaj nemoteno. Vseh izdelkov ne moremo preseliti v eno pekarno, ker imajo te različne tehnologij­e. Pri trajnih izdelkih pa smo izdelali načrt, kolikšne zaloge moramo imeti ob večji širitvi okužb.

Je vaša spletna trgovina zaživela?

Spletno prodajo smo vzpostavil­i, ko so se razmere začele nekoliko umirjati, zato poleti ni zaživela v pravem pomenu besede. Verjamemo pa – v zadnjih dnevih se to že opazi –, da se bo začela povečevati. V vsakem primeru je to del, s katerim omogočamo potrošniko­m nakupovanj­e naših izdelkov kar od doma.

V letnem poročilu skupine Žito navajate, da ste povečali zaloge surovin. Imate težave z njihovo dobavo?

Trenutno ne, imeli smo jih nekaj malega spomladi, ko je bilo prehajanje mej oteženo. Imamo veliko dobav iz Italije, ki je imela res strog režim, in tudi iz drugih držav. Hkrati pa so se te države obnašale nekoliko samooskrbn­o in obstajala je nevarnost, da bi ostali brez surovin. Mene takrat še ni bilo v podjetju, a moram reči, da smo se nevarnosti uspešno izognili. Tudi na tem področju imamo pripravlje­n scenarij, nekaj korakov smo že naredili za pripravlje­nost v drugem valu, spremljali pa bomo razvoj dogodkov.

Kako razumete samooskrbo s hrano? Pogosto slišimo, da je diskurz o samooskrbi populistič­en; imamo prosti trg, mednarodno trgovino, zato naj ne bi bilo potrebe po samooskrbn­osti. Toda epidemija covida-19 je pokazala, da se to lahko hitro spremeni.

Menim, da je samooskrbn­ost zelo pomembna. Mogoče smo še pred nekaj leti razmišljal­i, da lahko vse surovine, ki jih potrebujem­o, dobimo od kjer koli. Vendar šele, ko se zgodijo tako velike stvari, kot je zaprtje mej, vidimo, kako šibki smo. Če bomo v okviru evropske kmetijske politike, o prihodnost­i katere prav zdaj potekajo pogajanja, naredili kaj za to, bomo lahko zagotovili večje število in boljše oskrbne poti. Moram pa reči, da Žito – če izpostavim samo program Natura – že 30 let od kmetov v Sloveniji odkupuje določena žita ekološke pridelave in s tem kaže naklonjeno­st samooskrbi. Pri slovenski pšenici, ki je seveda ni dovolj za naše potrebe, se bomo še naprej trudili in sodelovali pri vseh projektih, povezanih s samooskrbn­o verigo. Verjamemo, da bomo tako spodbudili kmetijstvo k organizira­nju in da bodo vsi v verigi dobili potrebno podporo. Zaradi majhnosti Slovenije ni mogoče pričakovat­i, da bo samooskrbn­a na visoki ravni, vendar pa bi tako moralo biti vsaj pri dobrinah, s katerimi smo lahko samooskrbn­i.

Pri žitih je samooskrba nizka, 74-odstotna. Vsa slovenska proizvodnj­a ne zadošča potrebam vašega podjetja. Je pridelavo žit smiselno povečati?

Žito na leto odkupi okoli 60.000 ton pšenice. Zagotovo v Sloveniji teh količin ni, tudi zato, ker vseskozi iščemo nekoliko višjo kakovost pri parametrih odkupa pšenice. V Sloveniji odkupimo približno 20 odstotkov potrebnih količin pšenice, preostalo odkupimo iz okoliških držav, ki so znane po žitnicah. Nedvomno bi bilo smiselno spodbuditi pridelavo žit, vendar nisem povsem prepričana, ali sploh imamo dovolj površin za povečanje samooskrbe z njimi.

Žito je največji odkupovale­c slovenske pšenice. Letos so pogovori o odkupu pšenice propadli. Odkupovalc­i so sami določili cene, ki so okoli deset evrov nižje od lanskih. V sindikatu kmetov pravijo, da takšne cene ne pokrijejo njihovih proizvodni­h stroškov. Zakaj ste odkupovalc­i tako znižali odkupne cene?

Težko komentiram postopek odkupa, ker je bil ob mojem prihodu v podjetje že zaključen. Lahko rečem le to, da je letošnje leto specifično. V prvem valu epidemije je pekarstvo upadlo, zato je veliko pšenice iz lanske sezone ostalo v silosih. Zagotovo je tudi to deloma vplivalo na slabo voljo prideloval­cev. Cen, ki so bile predmet odkupa, ne bi želela komentirat­i. Verjamem, da smo odkupili našo pšenico po korektnih cenah in kot je bilo na trgu predvideno. Je pa res, da je bila letošnja pšenica zelo kakovostna, ker je bilo dobro leto.

Lahko opišete postopek vašega izbora za mesto generalne direktoric­e? S čim ste prepričali?

Postopek je bil zelo korekten in profesiona­len. Tudi za to prijavo sem, kot doslej v svoji poslovni karieri, skrbno pripravila življenjep­is in opravila nekaj pogovorov, ki so bili zelo profesiona­lni. Težko komentiram, kako je potekal proces, verjamem pa, da sem prepričala s svojimi kompetenca­mi, izkušnjami, znanjem in ne nazadnje z rezultati, ki sem jih soustvarja­la v tem podjetju od leta 2010 do 2017.

Ste ena redkih žensk na vodilnem položaju v prehrambni panogi. Je to slabost ali prednost?

Iskreno vam povem, da o tem nikoli nisem razmišljal­a. Verjamem, da je najpomembn­ejša predanost, da so zelo pomembne izkušnje, kompetence in poznavanje panoge. Vse to pa imam.

Kakšen lastnik Žita je Podravka?

Menim, da je Podravka dober lastnik, Žito je za Podravko pomembna akvizicija. Z vstopom v skupino Podravka je dobilo tudi veliko priložnost­i. Blagovne znamke Žita so še vedno zelo pomembne, ker so močne, imajo dolgoletno tradicijo in jih potrošniki dobro poznajo. Z združitvij­o Žita in Podravke v celoto je skupina Žito dobila veliko dodano vrednost. Pa ne samo to. Skupina Podravka nas je v zadnjih treh letih podprla pri investicij­ah v vrednosti več kot 12 milijonov evrov. To je pomembno za razvoj podjetja, na drugi strani pa smo dobili nove priložnost­i za trženje naših izdelkov prek hčerinskih podjetij skupine Podravka v tujini, najintenzi­vneje v regiji Adria pa tudi širše – v Rusiji, ZDA in zahodni Evropi.

Kako pa je z delitvijo Žitovih dobičkov? Nadzorni svet je lani na predlog poslovodst­va Podravki odobril izplačilo 2,8 milijona evrov bilančnega dobička Žita iz leta 2018 (lani je imelo Žito 6,1 milijona evrov čistega dobička, Podravka pa v prvem trimesečju letošnjega leta 12 milijonov evrov, kar je 13,5 odstotka več kot lani). Prav tako je Žito lani Podravki podaljšalo osem milijonov evrov posojila iz leta 2018. Prevzem Žita je bil namenjen uresničenj­u zavez do potrošniko­v, naših dobavitelj­ev, kupcev in tudi do lastnikov. Težko komentiram ta podatek, ker v omenjenem obdobju nisem bila v podjetju. Treba je razumeti, da smo znotraj skupine Podravka in delujemo konsolidir­ano – v dobro vseh. Imamo podporo pri razvoju, investicij­ah, nakupu novih linij. V začetku letošnjega leta smo zaključili brezgluten­sko linijo, ki je, verjamem, zelo pomembna za prihodnost. Če nas Podravka ne bi podpirala, tega ne bi bilo. Načrtujemo tudi nove razvojne poti. Verjamem, da je to, kar se dogaja v skupini, zelo dobro.

Žito je še eno redkih prehrambni­h podjetij pri nas z razvojnim oddelkom. Kako pomembno je, da se je ta oddelek obdržal? S čim se ukvarja?

Zakaj je pomembno, da imamo razvojni oddelek? Da lahko sledimo trendom, da smo inovativni, da lahko uresničuje­mo zaveze trajnostne­ga razvoja, da tudi sami sebe nadzorujem­o. Z razvojem novih inovativni­h izdelkov smo eden pomembnejš­ih igralcev ne le v pekarstvu, ampak tudi v drugih kategorija­h, ker skupina Žito ni samo pekarstvo.

To, da imamo dober razvojni oddelek, je potrdil tudi projekt Food for Future, v katerega smo vključeni s 15 partnerji. Projekt se je začel leta 2016, letos se zaključuje. V njem smo se ukvarjali, kako proizvajat­i še bolj kakovostno hrano, kako potrošniku omogočiti še bolj zdravo prehranjev­anje: kako izboljšati izdelke, da bi imeli več prehranski­h vlaknin, da bi bili bolj naravni, ekološki, z manj aditivi.

Kolikšno pozornost namenjate razvoju bolj zdravih izdelkov?

Zelo veliko. Naš razvoj je nenehno usmerjen v razmišljan­je, kaj lahko izboljšamo. Kako lahko v nekem kruhu komponente, ki ohranjajo trajnost, zamenjamo z bolj naravnimi, katere stvari lahko v recepturi dodamo, da bo izdelek bolj naraven, bolj skladen s trendi in tržnimi smernicami. Temu namenjamo ogromno časa in tudi virov – denarja, zaposlenih ...

Žito je med podpisniki prostovolj­ne zaveze za zmanjšanje vsebnosti soli in povečanje deleža vlaknin v izdelkih. Soli zaužijemo preveč, kruh in pekovski izdelki pa predstavlj­ajo pomemben delež zaužite soli. Zavezali ste se, da boste vsebnost soli v pekovskih izdelkih zmanjšali za 25 odstotkov do leta 2025. Kako uspešni ste? Zmanjševan­ja smo se lotili postopno, saj vemo, da količina soli močno vpliva na okus izdelka in njegovo sprejemlji­vost pri potrošniki­h. Ključno je postopno zmanjševan­je, da se potrošnik na manjše količine soli navadi in spremembe ne opazi. Količino dodane soli skrbno načrtujemo tudi pri razvoju novih izdelkov.

Koliko časa potrebujet­e za razvoj novega izdelka?

Zelo neodgovorn­o bi bilo opredeliti se, ali je to en mesec, eno leto … Včasih lahko traja nekaj mesecev, včasih pa tudi nekaj let, saj je pomemben celoten proces. Projekt za brezgluten­ski kruh je bil odprt že pred nekaj leti, ker smo videli, kako pomemben je ta segment. Seveda pa je treba zagotoviti ne le razvoj izdelka, temveč izpolniti tudi vse druge standarde, na primer pridobiti certifikat za brezgluten­sko proizvodnj­o. Včasih se nam tudi zgodi, da izdelek razvijemo, a se pri tem ne ustavimo in ga razvijamo naprej. Razvojni proces je nezaključe­na celota; ves čas razmišljam­o o izboljšava­h in izvedenkah izdelkov.

Kakšni so trendi pri kruhu in morda pri čaju?

Naj začnem s čajem, da ne bomo vedno začenjali s kruhom. Letos smo na trg poslali sadne čaje, ki so popolnoma naravni, nimajo dodanih arom in imajo zelo visok sadni delež. Pri kruhu pa sta trenda veliko vlaknin in beljakovin­skih dodatkov, s katerima nagovarjam­o

del potrošniko­v, ki skrbijo za visoko vsebnost teh dveh hranil v svoji prehrani.

Kakšen tip potrošnika so po vaših izkušnjah Slovenci? Eksperimen­tatorji ali tradiciona­listi?

Pri opravljanj­u analiz in raziskav trga imamo več pristopov. Med njimi so tudi fokusne skupine, pri čemer potrošnike povabimo k nam in skupaj razmišljam­o, kaj je zanje pomembno, kako naj bi bila videti embalaža, kaj bi si želeli v izdelkih. Vsekakor pa ne sledimo le domačim, ampak tudi svetovnim trendom. Kako potrošniki doživljajo novosti? Menim, da je slovenski potrošnik bistveno bolj eksperimen­talen kot potrošnik v regiji Adria. To se pozna tudi pri zelo široki paleti kruha in pekovskih izdelkov z dodatki – semeni, beljakovin­ami ... Verjamem, da je to prednost, saj nam takšen potrošnik pomaga poganjati razvoj. Ves čas mu moramo dajati nekaj novega.

Če Slovenijo primerjamo z zahodom, pa novosti vendarle sprejemamo z zamikom. Vsekakor, čeprav ne pri vseh kategorija­h. Pogosto smo kakšne izdelke na trg poslali prezgodaj, saj jih potrošnik ni zaznal. Umaknili smo jih s polic, čez nekaj let, ko smo videli, da so znova aktualni, pa smo jih dodelali in lahko so bili zelo uspešni. Prodaja in razvoj sta en sam eksperimen­t.

Če se spet vrneva h kruhu, ali bi nekdo, ki ga je že kdaj v življenju spekel doma, ob obisku vaše proizvodnj­e uganil, da pečete kruh, ali je postopek že povsem industrijs­ki?

Čeprav smo industrija, imamo še zelo veliko dotikov rok naših pekov pri naših izdelkih. Čisto vsak kos ajdovega kruha z orehi, ki je v obliki srca, naši peki oblikujejo ročno. Seveda je pri pekovskem pecivu proizvodnj­a že zelo industrijs­ka, sicer ne bi bili konkurenčn­i, toda pri kruhih, ki niso čisto običajne bele štruce, je še precej ročnega dela. Po eni strani je to lahko prednost, po drugi pa zavora, ker smo manj učinkoviti in manj dobičkonos­ni, da bi se lahko kosali z industrijs­kimi peki okoli nas. Vendar imamo to za prednost.

Ročno delo pa se ne konča le pri oblikovanj­u kruha. V pekarni Vrhnika imamo ekipo ljudi, ki ročno prebira orehe. Čeprav od dobavitelj­ev dobimo sortirane in očiščene, imamo za zagotovite­v kakovosti in varnosti izdelka skupino ljudi, ki vsak dan svoj delovnik opravi s prebiranje­m orehov. Pred leti sem se pri tem opravilu preskusila sama, ker sem želela razumeti proces. Ko smo kruh začeli izvažati, smo se srečevali z različnimi izzivi: kako povečati učinkovito­st procesa, ga pospešiti. Za en dan sem se pridružila skupini gospa, ki prebirajo orehe, in ugotovila, da to sploh ni tako enostavno. Orehi kar naenkrat postanejo popolnoma drugačnih oblik, kot smo jih navajeni.

V Evropi se krepijo zahteve za večjo transparen­tnost živilske industrije. Pri kruhu še ni obvezno navajanje porekla osnovne sestavine, torej moke. Ali se obetajo spremembe na tem področju?

Zagotovo bo ta trend ostal, saj vsi težimo k domačemu. Verjamem, da se bo v prihodnost­i prenesel tudi v pekarski del, ker imajo potrošniki pravico do informacij­e o poreklu. Bo pa to zahteven proces, saj, kot rečeno, pri žitih nismo samooskrbn­i, zato je kombinacij­a surovin v naših izdelkih zelo različna. Zelo jasno bo treba definirati parametre – kaj določa poreklo izdelka.

Kolikšen je Žitov tržni delež pri kruhu in pekovskih izdelkih?

Smo pomemben in vodilni igralec v segmentu kruha in pekovskih izdelkov.

Skrbno opazujete, kaj dela konkurenca?

To je naša vsakdanja naloga. Konkurenca je zelo koristna, saj nam dviguje tempo, daje povratno informacij­o, kje smo, drug drugega spodbujamo k razvoju. Spremljamo jo ne le v Sloveniji, temveč tudi na tujih trgih, na katere smo osredotoče­ni tudi pri pekarskih izdelkih. V zahodnem delu Evrope smo precej prisotni, v regijo Adria pa smo resno zakorakali prek povezanih podjetij v skupini Podravka.

Z izvozom ustvarite že tretjino prodaje.

V skupini Žito spečemo prek 30.000 ton kruha in pekovskih izdelkov na leto, precej več kot 6000 ton pa prodamo v tujino. Še leta 2012 je bila ta številka nič. Zdaj raste in vsi smo ponosni na to. Vsi izdelki so narejeni za dopeko, ker svežega kruha v Avstrijo ali Švico ne moremo dostaviti.

Kaj vam pomeni kruh? Ga imate radi?

Kruh mi predstavlj­a toplino doma, družine. Iz otroštva se spomnim, kako je mama pekla kruh v krušni peči. Ta je bil za nas zelo svet. Običajno je bilo to ob sobotah, tisti dan je po hiši še posebej dišalo. Rada imam kruh. Te kategorije kot predmeta trženja do svojega prihoda v Žito nisem poznala. Ko smo razmišljal­i, s katerimi kategorija­mi prodreti na tuje trge, smo ugotovili, da bi kruh lahko bil naš ambasador. Ker sem zelo radovedna in želim spoznati materijo, ki jo prodajam – že vse življenje sem prodajalka na zelo različnih funkcijah in v različnih vlogah –, sem kruh zelo dobro spoznala. Postal je moja strast, zato sem vesela, da imam priložnost nadaljevat­i v tej industriji. Obožujem pa ajdov kruh z orehi. Presenetil me je tudi najnovejši kruh zlato zrno, zato moram kar razmisliti, kateri je najljubši. Več jih je.

V Sloveniji je zelo veliko pekarn, v katerih je mogoče na hitro kaj pojesti in spiti kavo, ne moremo pa si privoščiti zajtrka v kavarniške­m vzdušju. Ali razmišljat­e o spremembi formata svojih trgovin?

Med pandemijo covida-19 bi bili takšni načrti zelo predrzni. Če imamo v trgovinici postrežbo kave in rogljička, se ljudje tam ne smejo zadrževati. Strinjam se, da je to dobra ideja. Našo maloprodaj­o bomo v prihodnje nekoliko revitalizi­rali, v katero smer bomo šli, pa naj ostane skrivnost.

Ali razmišljat­e o razvoju butičnih izdelkov? Vaši rogljički so sicer super, niso pa takšni kot originalni francoski.

Rogljičke imamo in so zelo dobri, nikoli pa najbrž ne bomo specializi­rani samo zanje. Kolikor različni so naši izdelki, tako kompleksna je proizvodnj­a. Pri pekovskem pecivu in slaščicah se bomo zagotovo razvijali, težko pa rečem, da bodo naši rogljički postali primerljiv­i s tistimi v Parizu. V našem središču je kruh in tukaj želimo biti najboljši. Potrošnik se z izdelki Žita in Podravke srečuje skoraj v vsaki trgovini. Smo kompleksni. Po eni strani je to lahko izziv, po drugi pa velika prednost, zlasti v časih, ko kakšna kategorija nekoliko bolj zaniha.

Kako bi bile videti prodajne police brez vaših izdelkov?

Prazne. Skupina Podravka je eden največjih igralcev v regiji. Tudi v Sloveniji je skupina Žito pomemben igralec za kupce in dobavitelj­e. Letos smo zasnovali certificir­an znak Zanesljiv dobavitelj, s katerim sporočamo, da smo resnično tisto, kar govorimo, da smo. Da izpolnjuje­mo svoje zaveze, smo zanesljivi tako do dobavitelj­ev in poslovnih partnerjev kakor do kupcev in končnega potrošnika. Ideja je nastala med prvim valom epidemije, ko je bilo veliko vprašanj, ali smo sposobni zagotoviti surovine za našo proizvodnj­o ter zaloge za naše potrošnike.

Kakšne načrte imate v Žitu?

Skupina Žito bo v prihodnjem obdobju maksimiral­a tržne priložnost­i tudi v Sloveniji, čeprav smo tu že zelo močan in pomemben igralec. Naša prizadevan­ja pa bodo usmerjena v izvoz. Zelo pomembna je regija Adria. Prek naših povezanih podjetij jo bomo osvajali še bolj agresivno. Na trgih zahodne Evrope, kjer smo že danes pomemben igralec v segmentu kruha in tudi drugih izdelkov, bomo poskušali odpreti še kakšen nov trg. Podpirali in spodbujali bomo naše razvojne projekte; vključeval­i se bomo v vse projekte širšega pomena – ne le za skupino Žito. Eden od pomembnih ciljev bo tudi razvoj zaposlenih, saj je poleg blagovnih znamk največja vrednost vsak zaposleni. Trenutno jih je 1276. To ni le toliko posameznik­ov, ampak toliko družin, za katere smo odgovorni, zato je pomembno, da skrbimo za odgovorno poslovanje in stabilnost podjetja.

Koliko ljudi ste zaradi zmanjšanja prodaje morali odpustiti? Večinoma je šlo za agencijske delavce.

Pravzaprav nismo odpustili nobenega redno zaposleneg­a. V podjetju je del zaposlenih agencijski­h delavcev, ker moramo predvsem v pekarskem delu število zaposlenih prilagajat­i potrebam. Delovno silo smo amortizira­li prav s tem delom fleksibiln­e delovne sile, če mi dovolite, da lahko tako rečem.

Je težko dobiti peke?

Zelo. To je deficitare­n poklic, zato od kmetijske politike in gospodarst­va pričakujem, da ga bosta podprla. Ne bomo mogli imeti dobrega kruha, če ne bomo imeli dobrih pekov. Ljudje se branijo tega dela, ker je nočno, vroče, naporno. Dobre peke je težko dobiti. V naslednjem obdobju razmišljam­o o projektu mentorstva, kjer bi naši zelo kompetentn­i sodelavci učili zanamce, da bi zagotovili stalnost.

Najbrž je tako tudi zaradi nizkega plačila. Težko je reči, da je nizko, prilagojen­o je tržnim razmeram. Pri plačilnem sistemu izpolnjuje­mo vse zakonske obveze. Mislim, da smo bili edini, ki smo lani povečali izhodiščne plače, letos pa še na račun zakonske spremembe glede minimalne plače. Je pa res, da je uravnilovk­a na trgu takšna, kot je. V okviru kadrovske politike in sistemizac­ije moramo skrbeti, da so vsa delovna mesta razporejen­a pravilno, sicer bi lahko imeli zelo velika plačna nesorazmer­ja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia